,,,så gäller det inte alla märken förstås.
Kung Markatta går nu ut och talar om att det i deras smaksatta teer endast finns äkta naturliga ingredienser och INGET SOCKER!
http://pktestet.kungmarkatta.se/
/ Mia
,,,så gäller det inte alla märken förstås.
Kung Markatta går nu ut och talar om att det i deras smaksatta teer endast finns äkta naturliga ingredienser och INGET SOCKER!
http://pktestet.kungmarkatta.se/
/ Mia
Det har de senaste åren visat sig att D-vitamin är mycket viktigare än man trott. Bara för några år sedan fick man verkligen inte överdosera vitaminet. Nu är det andra rön som gäller. Vi nordbor behöver faktiskt tillsätta D-vitamin genom kosttillskott för att främja hälsan.Det unika med vitamin D är att det faktiskt är ett steroidhormon liksom könshormoner östrogen och testosteron och påverkar effekten av hundratals gener i kroppens celler, och inverkar därför på vår hälsa.
Den största källan av D-vtamin får du på sommaren när D-vitamin bildas av UV-strålar från solen. Och solen ser vi ju inte så mycket av här i Sverige. Dessutom smörjer de flesta in sig med solskyddsfaktor, vilket hindrar UV-strålarna att ta sig igenom.
Genom maten får man D-vitamin främst från fet fisk, mejeriprodukter, äggula och lever.
Men det kan vara svårt att få i sig rätt mängd genom kosten så det bästa är att äta ett D-vitamin som ett tillskott under vinterhalvåret.
D-vitamin behövs i kroppen för benbildning. Vitaminet reglerar kalcium och fosfat i blodet vilket optimerar uppbyggnaden av skelettet. Men D-vitamin balanserar också upp ditt blodsocker vilket kan ha en positiv inverkan på vikten. Har man brist på D-vitamin kan man öka risken för att få diabetes 2 enligt studier.
Vitaminet är även bra för ditt immunförsvar och för att motverka depressioner.
// Mia
Idag på dag 7 har jag tipsat de som är med i sockerutmaningen om att en kopp kaffe har en mycket bra påverkan på blodsockerbalansen.
Men det beror inte alls på koffeinet. Man vet inte riktigt vad det beror på att kaffe har så bra effekt på blodsockret. Men man tror att det kan vara de antioxidanter som kaffe innehåller samt klorogensyra som balanserar blodsockret genom att det bromsar upptaget av glucos i tunntarmen.
Bäst är att välja ett koffeinfritt ekologiskt kaffe. Koffein är ju försurande för kroppen och kaffe som är oekologiskt är väldigt besprutat av bekämpningsmedel.
Detsamma gäller grönt te. Grönt te innehåller massor av bra antioxidanter som verkar bra på blodsockerbalansen.
Så att ta en kopp ekologiskt koffeinfritt kaffe eller te på maten är faktiskt väldigt bra att balansera ditt blodsocker med. 🙂
Ha det gott/ Mia
Till helgen brukar de flesta som slutar med socker tycka att det känns svårare att stå emot sitt sockersug. Självklart! För många är helgen och framförallt lördag en dag när många äter godis framför TV:n. Det är en vana man har skaffat sig, eller ovana om man hellre vill kalla den för det.
Men man får helt enkelt tänka i andra banor och bryta sitt mönster!
Istället får man tänka positivt och nyttigt! 🙂
Kan tala om att:
1 hekto godis innehåller ca 14 sockerbitar.
5 dl läsk innehåller 17 sockerbitar
Nyttigare än godis kan vara popcorn, men isåfall INTE micropopcorn. Micropopcorn innehåller transfetter och aromer.
Poppa ekologiska popcorn i gryta på gammalt hederligt vis, så är de nyttigare. Gärna i lite kokosfett eller i riktigt smör. Visst! Det blir lite mer disk, men helt klart nyttigare. För popcorn innehåller faktiskt mängder av fibrer och antioxidanter, bland annat lutein som man kan hitta i blåbär och zeaxantin som är en karotenoid, och båda ämnena är superoxidaner för ögat.
Nötter och frön är ändå det nyttigaste! Nötter och frön är supernyttigt och bra snaks.
De är fullspäckade av proteiner, bra fettsyror, vitaminer, mineraler och fibrer. Dessutom innehåller nötter rikligt med bra antioxidanter vilket är jätteviktigt för insulinkänsligheten! Så nötter är riktigt bra för blodsockerbalansen och för att minska sötsug.
En liten ostbricka med fikon kan ersätta godis en lördagskväll. Hårdost kan vara bra för att hålla sötsuget på avstånd. Hårdost innehåller mycket bra proteiner, antioxidanter som selen och B-12 vitamin och D-vitamin. Proteinet i osten ger både mättnadskänsla och håller sötsuget på avstånd. D-Vitaminer balanserar också blodsockret. Ost innehåller även bra hjärnfett, vilket är bra för det kognitiva funktionen.
Ett glas rött vin är faktiskt inte heller fel även om jag inte vill uppmana någon att dricka alkohol. Rött vin innehåller bra med antioxidanter som balanserar blodsockret och därmed stoppar det också sötsuget. Välj helst ekologiskt vin. Oekologiska viner innehåller väldigt mycket gifter eftersom att vindruvor är de giftigaste och mest besprutade frukterna. Så blir du bakis av något glas vin kan det lika gärna bero på att du är förgiftad som du får ont i huvudet av alkohol.
Trevlig helg!/ Mia
Mitt skafferi idag består av mycket som är nyttigt. Senaste åren har jag bytt ut allt gluten och raffinerade livsmedel, och nu svämmar det nästan över av nya mycket nyttigare. Bland annat har jag alltid nötter och torkade gojibär hemma, ifall man blir sugen. Och det är långt bättre med en handfull nötter än något med socker i.
Har ni någonsin bränt choklad som ni skulle ha smält i micron någon gång? Jag gjorde det för några år sedan och det luktade vansinnigt otäckt i mitt hus i flera dagar efter. Jag kommer alltid att tänka på den episoden när jag gör något med choklad. Efter den gången smälter jag alltid choklad över ett vattenbad. Men det är också för att jag inte vill använda mig av microvågsugn längre.
Dessa små godbitar blev till igår kväll. Mycket enkla att göra och bra mycket nyttigare än godis. Goda är de också! Receptet är från
Superfruit, men jag redigerade det lite efter vad jag hade i skafferiet.
100 g mörk choklad (Jag tog 80 procent)
0.5 dl gojibär
0.5 dl mullbär
1 dl cashewnötter
1 dl pistagenötskärnor
Torkade goji- och mullbär kan vara lite torra och hårda. Jag la dem i lite vatten i fem minuter. Ta upp och kör bären tillsammans med nötter i en mixer snabbt ett varv så att bitarna blir lite mindre. Smält chokladen över ett vattenbad och blanda med övriga ingredienser. Bred ut på ett bakplåtspapper och ställ kallt. När det stelnat, skär i munsbitar.
Ha det gott! Mia
Rune Lanestrand skriver idag i sin blogg:
Hur många har egentligen klart för sig hur hårt Sveriges regering med ( Sveriges Lantbruksminister) Eskil Erlandsson i spetsen arbetar för att sprida GMO-grödor i Europa? Detta framgår efter denna omröstning i Bryssel!
Endast fem länder däribland Sverige röstade i februari i år för godkännande av GMO-majsen 1507. Detta utan någon som helst debatt i Sverige. Exemplet visar hur oerhört viktiga beslut fattas över våra huvuden och utan någon som helst förankring bland allmänheten.
I alla undersökningar visar det sig att 70-80 procent både bland bönder och konsumenter inte vill ha GMO-grödor eller GMO-livsmedel.
Källa: http://runelanestrand.wordpress.com/author/lane6645/
Jag tycker att det är så skrämmande att myndigheter mörkar viktiga beslut. Det känns så fel. Varför får inte svenska folket säga sin mening och rösta i beslutet? Jag tappar mer och mer förtroendet för våra myndigheter.
Kolla röstningslistan här:
Länken till Twitter där jag hittade bilden: https://twitter.com/EuropeanVoiceEV/status/433248706859503616/photo/1