Annons

Paj med bär och lavendel

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
24 april, 2014
Bärpaj på vitt fat

Bärpaj på vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Till påsk gjorde jag en riktigt god paj, egentligen till Kureras påskbuffè, men tänkte lägga upp den här i min blogg också, så jag har mina recept på plats. Pajen var otroligt god och hade en försvinnande åtgång.
Så gillar du mörk choklad och hallon, gör den!! kanske gott till helgen? 🙂

 

Botten:

Annons

3dl hasselnötter
1 dl mandel
12 dadlar
1/2 tsk vaniljpulver
5 msk kokosolja

Lavendelkräm:
100 g philadelphiaost
1/2 citron, saften av
1 1/2 dl sukrin melis
2 msk torkade lavendelblommor

500g frysta blåbär och hallon

Glasyr:
1 1/2 dl kokosolja
7-8 msk raw kakao
2 tsk agavesirap

 

Annons

Gör så här

Mixa hasselnötter och mandel till ett mjöl och lägg sedan ner dadlar och kokosfett och kör en stund så att allt blandas.
Täck en springform med bakplåtspapper. Olja gärna kanterna med kokosfett. Tryck ut nötsmeden jämt i formen.
Låt stå kallt minst en timme.

Vispa philadelphiaosten med övriga ingredienser till lavendelkrämen.
Ställ kallt och låt få dra en timme så att lavendeln börjar ta smak i krämen.

Ta ut formen och bred över lavendelkrämen på nötbotten.
Smält kokosfett och vispa ner raw kakao och agavesirap tills det löser sig. Det ska inte koka.
Lägg på de frysta bären på nötbotten.
Ringla över kokos- och chokladsåsen.
Eftersom bären är frysta så stelnar den direkt.
Låt gärna stå en stund innan du skär upp den.

Servera med vispad grädde.

Annons

Ha det gott! // Mia

23 april, 2014 0
Raw Bountypraliner på glasfat

Vilket härligt väder det har varit i påskhelgen! Strålande sol och varmt! Helt underbart!

Idag skiner solen från en klarblå himmel, men vindarna har vänt och det blåser snålt som attan här i Nynäshamn. Vid en promenad vid havet, tidig eftermiddag, hade jag både vinterjacka, stövlar och vantar. Vinden är bistert nordlig och kommer nog upp i ca 8 m/s idag.

Men det var inte väder jag tänkte skriva om egentligen, utan små goda Bountypraliner, raw och gjorda från grunden med kakaosmör, kokosolja och kokosflingor.

Raw Bountypraliner på glasfat
Foto: Mia Hagenmalm

Raw Bountypraliner

Annons

1/2 dl kakaosmör
1/2 dl kokosolja
1 dl kokosflingor
1/2 tsk vaniljpulver

1 krm salt
2 msk agavesirap

Gör så här:
Smält kakaosmör och kokosolja så det blir flytande. Blanda med övriga ingredienser.
Fördela i mindre formar ( jag hade storleken större än sedvanliga ischokladformar) eller forma till bitar och ställ i frysen någon timme.

Chokladöverdrag:
1 dl kakaosmör
1/2 dl raw kakao
2 -3 msk agavesirap

Gör så här:
Smält kakaosmöret försiktigt i en gryta. Vispa ner kakao och agavesirap. Häll chokladen över den frysta kokossmeten. Ställ kallt eller i frys ca en halv till en timme, eller tills chokladen stelnat.

Ha det fint! Mia

 

Annons

Dela inlägget
Annons
19 april, 2014 0

Pocherat ägg med rom och gräslök

Glad Påsk!
På påskafton kanske man vill ha något litet lyxigare till frukost? Det här är supergott tycker jag.

Pocherat ägg med rom och gräslök

Portioner: 4
4 ägg
4-6 msk Crème fraîche

Annons

Några droppar tryffelolja
Riven muskotnöt
Örtsalt och svartpeppar
Några matskedar röd rom
2 msk hackad gräslök

Gör så här
Sätt ugnen på 160 grader.
Lägg en matsked Crème fraîche i en kopp.
Riv över lite muskotnöt och krydda med örtsalt och svartpeppar.
Knäck ett ägg över och droppa några droppar tryffelolja på ägget.
Lägg resterande Crème fraîche på toppen.
Sätt koppen i en form och slå på varmt vatten så att det täcker halva koppen.
Ställ in i ugnen och låt stå i cirka 15-20 minuter beroende på hur ”hårdkokt” du vill att ägget ska vara.
Ta ut och toppa med rom och hackad gräslök.

// Mia

 

Dela inlägget
Annons
18 april, 2014 0
Lammstek med Rosmarin, timjan och citron

Jag har mina rötter på Gotland och lamm är ett måste på det gotländska påskbordet. På Gotland växer timjan och rosmarin vilt, vilket också är bete till lammen. Det är betet av örterna som ger gotländskt lamm dess speciella smak. Rosmarin har använts som medicinalväxt i flera hundra år och är mycket mer än bara smaksättare. Visste du att den är bra för att motverka bildningen av fria radikaler i hjärnan?”
Annons

Lammstek med rosmarin, timjan och citron

Portioner: 4
1 kg lammstek
6 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk rosmarin, finhackad färsk
1/2 dl honung
1 citron, rivet skal och saften av
Salt och svartpeppar

Rödvinsky till lammet:
25g smör
1 dl av stekspadet
3 dl fylligt rödvin
1 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning, ekologisk
1 krossad vitlöksklyfta
Svartpeppar, grovmalen
1 krm chiliflakes

Gör så här
Sätt ugnen på 120 grader.
Putsa lammsteken från hinnor .
Ta en matsked salt i handen och gnid in steken runt om med det.
Bind upp steken med steksnöre så att den håller ihop.
Blanda honung med pressad citron, rivet citronskal och vitlökshacket, och pensla köttet noga runt om med blandningen.
Stek runt om tills köttet fått en fin gyllene stekyta.
Hacka och mortla örtkryddorna fint och krydda runt om steken.
Pensla lammet med honung, hackad vitlök och citron o rosmarin.
Sätt in lammet i nedre delen av ugnen och efterstek. Använd köttermometer. Det tar cirka två timmar eller tills innertemperaturen är 70 grader.
Ta ut och låt vila en liten stund.
Skär upp köttet i tunna bitar. Garnera gärna med rosmarin.
Servera med rödvinssky.

Rödvinssky
Vispa ur långpannan med vatten ordentligt.
Sila genom en finmaskig sil.
Smält smöret i en kastrull och häll på rödvin och sky från lammet.
Låt sjuda på svag värme cirka åtta minuter.
Smaka av med peppar och chiliflakes.

Glad påsk! 🙂 / Mia

Annons

18 april, 2014 0

Lakritspannacotta utan socker

Lakrits är en favorit för mig. Och pannacotta är så gott! Frestar därför med en lakritspannacotta. Kanske en efterrätt till påskmiddagen?

Lakritspannacotta

Portioner: 6Ingredienser
6 dl vispgrädde

Annons

1 tsk vaniljpulver
0,75 dl sukrin
1 1/2 msk lakritspulver
3 msk agaragar-flingor (eller 3 gelatinblad)Gör så här
Lägg gelatinbladen, om du ska ha det, i kallt vatten.
Häll grädden i en kastrull och koka upp.
Lägg i vaniljpulvret, sukrin och lakritspulvret. Om du använder agarflingor ska de koka med från början.
Låt sjuda under omrörning i fem minuter.
Ta av från plattan.
Använder du gelatinblad, krama ur dem och rör ner dem i vätskan. Rör tills de löser sig.
Låt svalna innan du häller upp i glas och ställ in i kylen med plast över i minst fyra timmar.

Kanske du föredrar en smarrig tårta att bjuda gästerna på? Då föreslår jag denna goding! 🙂

Chokladmoussetårta på mandelbotten med pistagenötter

Chokladtårta på mandelbotten med pistagenötter

 

Annons

En sanslöst god chokladdröm med krispig mandel- och chokladbotten samt en chokladmousse som smälter i munnen.

Ingredienser
Botten:
4 dl mandelmjöl
3 ägg
2 dl sukrin
3 msk kakaoChokladmousse:
3 dl vispad grädde
2 ägg
300 g mango i små tärningar
2 msk agavesirap
50 g smör
200 g 70% choklad

Garnering:
80 g saltrostade, krossade pistagenötter
Kycklingar av mandelmassa färgade med saffran.

Påskkycklingar av mandelmassa utan socker:
3 dl skållad sötmandel
2,5 dl sukrin
3-4 msk vatten

 

Annons

Gör så här
Botten:
Blanda samman ingredienserna, gärna i en matberedare så att det blandas väl.
Smörj en springform med löstagbar botten och klä in den i bakplåtsapper.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter. Ta ut och låt svalna.

Mousse:
Bryt chokladen i mindre bitar och smält den tillsammans med smör över ett vattenbad. Låt svalna lite.
Vispa grädden.
Vispa ägg och agavesirap pösigt.
Häll ner den smälta chokladen i äggen och rör sist ner den vispade grädden. Rör om ordentligt.
Lägg mangon på tårtbotten.
Dekorera tårtan med chokladgrädden och ställ in i kylen i minst fyra timmar.
Rosta pistagenötterna med en nypa flingsalt i en het, torr stekpanna.
Garnera tårtan precis innan servering med pistagenötter och dekorera eventuellt med små kycklingar av mandelmassa.

Kycklingar:
Lägg mandlarna i en matberedare och mixa dem till ett fint mjöl.
Häll ner sukrin och fortsätt mixa i cirka två minuter.
Tillsätt vatten och mixa så att du får en fin massa.
Vill du färga din mandelmassa gul med saffran, kan du tillsätta ett paket saffran med vattnet.
Forma massan till små kycklingar och dekorera tårtan med dem.

Ha en trevlig helg! // Mia

Påskägg med olika röror!

18 april, 2014 0
Ägghalvor med romfyllning och dill
Ägghalvor med gulaktig röra och paprika
Foto: Mia Hagenmalm
Jag tänkte fresta med lite goda röror till de sedvanliga äggen nu i påsk!
Denna röra; Devil`s egg, skapar lite hetta, vilket framgår av nanmet! 🙂
Annons

Devil`s egg.

6 st
3 kokta ägg
1 msk färskost
1 krm paprikapulver
4 droppar tabasco
1/2 tsk dijonsenap
2 krm salt

Till garnering: 1 krm chiliflakes, gräslök och paprika

Gör så här:
koka äggen ca 6 minuter. Skala och halvera. Gröp ur gulorna och blanda med färskost, paprikapulver, tabasco, senap och salt. Fördela i ägghalvorna och garnera med chiliflakes, parika och strö över lite gräslök.
Den här röran är nog den vanligaste på påskbordet, men jag älskar den!
Ägghalvor med romfyllning och dill
Foto: Mia Hagenmalm

Fyllda ägghalvor med rom

3 ägg
1/2 rödlök
100 g stenbitsrom, valfri färg, jag tog röd
0,25 dl creme fraiche
1/2 krm svartpeppar

Dillkvistar till garnering
Gör så här:
Koka äggen ca 6-8 minuter så de blir hårdkokta. Dela äggen och gröp ur gulorna. Blanda med hälften av rommen och övriga ingredienser. smaka av med peppar. fördela smeten på ägghalvorna. Klicka över resterande rom. Garnera med dillvippor.
Ytterligare ett recept! Här med paprikacreme och bacon:
Ägghalvor med paprikakräm och bacon

Ägghalvor med paprikacreme& Bacon

4 ägg:
2 skivor bacon
1 msk majonäs
2 msk Crème fraiche
2 krm paprikapulver
örtsalt och svartpeppar

Gör så här

Klipp eller skär bacon i mindre bitar och knaperstek dem i lite kokosolja utan smak.
Koka äggen i cirka 7-8 minuter. Spola i kallt vatten.
Skala och halvera dem och gröp ur äggulan.
Blanda Crème fraiche med majonnäs och äggula.
Smaka av med kryddor.
Fyll ägghalvorna med paprikablandningen.
Toppa med bacon.
Matjesill är också ett måste på mitt påskbord. Här har jag fixat till det lite festligt i snapsglas och äggskal!
Matjesillsröra i äggskal

Matjesill i äggskal

Portioner: 4
4 rena äggskal
100 g matjesill, finhackad
1 hårdkokt ägg, hackad i små bitar
1 dl Crème Fraiche
50 g philadelphiaost
1/2 rödlök, finhackad
1 msk gräslök, finhackad
1 msk dill, finhackad

Garnering:
4 st ansjovisfileèr
Finhackad gräslök

Gör så här
Blanda philadelphiaost med Crème Fraiche och blanda ner övriga ingredienser.
Fyll upp äggskalen rikligt med röran och ställ skalen i äggkopp eller snapsglas.
Dekorera med ansjovis som du rullar ihop.
Klipp gräslök över.

Annons

Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.