Annons

Passionerad chiagröt med melon&havtorn och barbershop i Karlstad

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
2 maj, 2014
Passionerad chiagröt med melon&havtorn och barbershop i Karlstad

I helgen går de årliga tävlingarna för både kvartetter och körer i kvinnlig barbershop, Nordiska mästerskapen i Karlstad!

RönningeSå direkt efter jobbet tar jag tåget till sköna Värmland. Det känns väldigt speciellt denna gången. Förra året vann min kör Rönninge Show Chorus VM i barbershop på Hawaii! Det var dessutom första gången i historien en kör utanför USA vunnit Världsmästerskapen i barbershop! Och det gjorde vi med de högsta poäng som någonsin delats ut i dessa tävlingar. Stort! Ja det är nästan för stort och otroligt att ta in. Jag har fortfarande svårt att fatta det, trots att det nu gått ett halvår sedan dess.
Förut fick man inte tävla som regerande vinnarkör, men nu har man gjort om reglerna så vi får också tävla. I Open Division! På lördagkvällen kommer vi även underhålla med en show.

Chiagröt toppad med kokosgrädde och passionsfrukt i en vit skål
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Min frukost i morse bestod av Chiagröt som jag mixade med melon, havtorn och björnbär. Supergott! Det är så himla enkelt att göra chiagröt. Bara basera på det man har hemma egentligen. Inget svårt och inga konstigheter.

Chiagröt med melon & havtorn
1/2 dl färskpressad apelsinsaft eller kokosmjölk
2 skivor melon- ca 1 dl i tärningar (jag tog galiamelon)
4 dadlar
1/2 dl havtorn
1 dl björnbär
3-4 msk chiafrön

Några matskedar kokosgrädde och en passionsfrukt

Blanda alla ingredienser i en mixer och mixa slätt. Häll upp i en djup skål och låt stå och svälla ca 10 minuter.
Ta lite kokosgrädde, alltså det vita tjocka ur tetran med kokosmjölk. Vispa kraftigt en stund. Toppa chiagröten med kokosgrädden och passionsfrukten. Njut!

Nu laddar jag inför helgens tävlingar och snart går jag in i barbershopbubblan och stannar där till i början av nästa vecka.
🙂

Annons

Må så gott!
Mia

 

 

30 april, 2014 0

Häromdagen var jag på pressseminarium som hölls av Naturskyddsföreningen.

Det var en väldigt intressant men skrämmande föreläsning.
Vi lever i en tid av kemikalier! Bara under de senaste årtiondena har över 100 000 helt nya kemikalier som aldrig funnits förut, introducerats i våra miljöer. Och vissa av dem kan både för djur och människor vara hormonstörande. Värst drabbade är dock våra barn!
Barn är under sin utveckling mycket känsliga för påverkan av miljögifter. Faktiskt är de redan i fosterstadiet utsatta, därför att källorna av dessa ämnen finns framförallt i vår bostad då det ingår i byggnadsmaterial och konsumtionsprodukter vilka läcker kemikalier till sin omgivning ut i luften och damm inomhus. Och enligt studier har man även hittat det i föda och i vatten.

 

Annons

Bland annat då filater som finns i PVC-plast, rengöringsmedel, hygienartilkar, kosmetika, leksaker, och i maten. Man kan även hitta filater i byggnadsmaterial.
Ett annat ämne som misstänks vara hormonstörande är bisofenol A, som finns i bland annat i nappflaskor, matförpackningar, hård polykarbonatplast, byggnadsmaterial och elektrisk utrustning .
I textilier, tvättmedel, pesticider och färger, kan man hitta ett annat hormonstörande ämne: Nonylfenol.
I stekpannor, vissa förpackningar och textilier kan man hitta perfluorerade ämnen (PFC). Och detta måste man ju se upp med och ta reda på själv. Ingen har väl någonsin sett en innehållsförteckning på en nappflaska eller i exempelvis kläder.

Enligt epidemilogiska och experimenella undersökningar har det kommit fram hypoteser som är inriktade mot risken av en rad kroniska sjukdomar som allergi, astma, neuropsykokiatriska tillstånd hos barn, samt fetma och övervikt. Man bedriver nu forsking på om exponering för misstänkt hormonstörande ämnen under foster eller spädbarnstiden kan ha betydelse för utveckling av kronisk sjukdom senare i livet.

Man har också funnit att bekämpningsmedel påverkar hjärnans utveckling hos foster. Tre studier från USA visar att barn till mödrar som exponerats för höga halter av bekämpningsmedel under graviditeten får markan lägre resultat i intelligenstester vid sju års ålder.

Även i en dansk studie hos kvinnor som arbetat i växthus och exponerats för bekämpningsmedel , har visat sig leda till för tidig bröstutveckling hos flickor och förminskade könsorgan hos pojkar.

EFSA, Europeiska livsmedelssäkerheten har även låtit forskat på risker för barnleukemi och Parkinsons sjukdom hos arbetare vilka exponeras av bekämpningsmedel i sitt yrke. Störst risk att drabbas av leukemi och Parkinsons sjukdom var om exponeringen av bekämpningsmedel skedde under gravititeten eller barndomen.

Annons

Det är också dubbelst så stor risk att drabbas av ADHD för barn som utsatts av höga halter av bekämpningsmedel visar en nyligt gjord amerikansk-kanadensisk studie. Restprodukter av organiska fosfosföreningar hittades i betydligt högre halter i urinet hos barn med ADHD än hos friska barn.

Mia

Dela inlägget
Annons
26 april, 2014 0

Programmet Debatt på SvT sände häromkvällen ett inslag om GMO.

Jag tycker det var en debatt som kändes mycket oförberedd och väldigt ostrukturerad. Nästan flamsig! Som tittare blev man förvirrad.

Med satt bland annat tre stycken arga bönder som alla ville ha GMO! Och allt det handlade om var förstås pengar! Man basunerade också ut att svenska bönder endast fick 10 procent av intäkterna från Arla, och de ifrågasatte Arlas representant varför de var emot GMO till svenska kossor i Sverige då de ändå importerade en miljard liter mjölk med GMO från Danmark. På Arla menade man att man måste se till konsumenterna och deras ementionella rädsla för GMO, så visst skulle Arlakossan fortsätta att vara GMO-fri! I Svergie! Men det spelar liksom ingen roll att de importerade livsmedel som ost, keso och cream fraich innehåller GMO?

Vill du äta GMO-fritt svenska mejeriprodukter, titta altså efter den röda kossan på förpackningarna.

Annons

Redaktionen hade köpt in en svensk och en dansk ost. På båda stod det Arla, och man ifrågasatte hur vi konsumenter skulle kunna veta vad som var vad. Den ena från Svergie och den andra från Danmark. Ja hur sjutton ska vi kunna veta det?
Jomen det kunde ju hon från Arla tala om. Den ena osten med den röda kon kom från Sverige och den andra utan röd ko, kom från Danmark.
Som om det vore den självklaraste sak i världen. När hon sedan ifrågasattes av en i publiken hur vi konsumener skulle kunna veta det, tappade hon talförmågan och visste inte vad hon skulle säga. Men på slutet fick hon mål i munnen igen och klappade osten och sa: Det här är inte GMO! Men djuren äter ju GMO-foder? Klart att det är GMO-ost!

Visste du att Danska kor får GMO-foder?

En forskare fanns ju förstås också med i debatten, och hon bedyrade att GMO inte alls var farligt. Men det är så att man faktiskt tillverkar en planta som tillverkar sitt eget insektsgift. Den är giftig! Jag menar, hittar man bekämpningsmedel i urinen på mjölk-kor som ätit GMO, vad kommer inte ut i mjölken då?
Inte bara vi människor får i oss giftet genom livsmedel från djuret som äter GMO-foder. Insekter dör, och inte bara skadeinsekter. Det gör även bin och fåglar, så kallade nyttoinsekter. Dessutom skapar GMO resistenta insekter. Ta bara majsrotsbaggen som jag har skrivit om här:https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/03/18/vad-var-det-nu-jag-sa-om-gmo/

Naturskyddsföreningen fanns också på plats, och menade att handeln meddelat att Ekologiska livsmedel ökat med hela 23 procent senaste året, och att det är en trend som kommer att fortsätta och öka ännu mer . Varför ska man då just nu, i detta läge släppa på GMO-friheten i Sverige?

Avslutningsvis bad en nejsägare till GMO att alla i publiken som visste vad GMO är, innan de sett detta program, att räcka upp handen. Måste säga att det var väldigt få som sträckte upp handen.

Annons

Om man ändå ska göra ett program i TV, kan man ju börja debatten med att tala om vad ämnet handlar om! Vad är GMO? Upplys konsumenterna att man inte ens har forskat på hur det ser ut i framtiden i Sverige om vi tillåter GMO så kan man kanske få bilda sin egen uppfattning vad som är bäst för oss och våra efterkommande. Som tittare blev man väldigt förvirrad som sagt. Och hur förvirrad blir då någon som inte ens vet vad GMO är?
Ja jag är absolut nejsägare till eländet!
Läs gärna mitt tidigare inlägg om GMO-friheten här:https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/04/16/nu-slapper-lrf-mjolk-sin-policy-angaende-gmo-fritt/

Mia

Dela inlägget
Annons
24 april, 2014 0
Bärpaj på vitt fat

Bärpaj på vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Till påsk gjorde jag en riktigt god paj, egentligen till Kureras påskbuffè, men tänkte lägga upp den här i min blogg också, så jag har mina recept på plats. Pajen var otroligt god och hade en försvinnande åtgång.
Så gillar du mörk choklad och hallon, gör den!! kanske gott till helgen? 🙂

 

Botten:

Annons

3dl hasselnötter
1 dl mandel
12 dadlar
1/2 tsk vaniljpulver
5 msk kokosolja

Lavendelkräm:
100 g philadelphiaost
1/2 citron, saften av
1 1/2 dl sukrin melis
2 msk torkade lavendelblommor

500g frysta blåbär och hallon

Glasyr:
1 1/2 dl kokosolja
7-8 msk raw kakao
2 tsk agavesirap

 

Annons

Gör så här

Mixa hasselnötter och mandel till ett mjöl och lägg sedan ner dadlar och kokosfett och kör en stund så att allt blandas.
Täck en springform med bakplåtspapper. Olja gärna kanterna med kokosfett. Tryck ut nötsmeden jämt i formen.
Låt stå kallt minst en timme.

Vispa philadelphiaosten med övriga ingredienser till lavendelkrämen.
Ställ kallt och låt få dra en timme så att lavendeln börjar ta smak i krämen.

Ta ut formen och bred över lavendelkrämen på nötbotten.
Smält kokosfett och vispa ner raw kakao och agavesirap tills det löser sig. Det ska inte koka.
Lägg på de frysta bären på nötbotten.
Ringla över kokos- och chokladsåsen.
Eftersom bären är frysta så stelnar den direkt.
Låt gärna stå en stund innan du skär upp den.

Servera med vispad grädde.

Annons

Ha det gott! // Mia

Dela inlägget
Annons
23 april, 2014 0
Raw Bountypraliner på glasfat

Vilket härligt väder det har varit i påskhelgen! Strålande sol och varmt! Helt underbart!

Idag skiner solen från en klarblå himmel, men vindarna har vänt och det blåser snålt som attan här i Nynäshamn. Vid en promenad vid havet, tidig eftermiddag, hade jag både vinterjacka, stövlar och vantar. Vinden är bistert nordlig och kommer nog upp i ca 8 m/s idag.

Men det var inte väder jag tänkte skriva om egentligen, utan små goda Bountypraliner, raw och gjorda från grunden med kakaosmör, kokosolja och kokosflingor.

Raw Bountypraliner på glasfat
Foto: Mia Hagenmalm

Raw Bountypraliner

Annons

1/2 dl kakaosmör
1/2 dl kokosolja
1 dl kokosflingor
1/2 tsk vaniljpulver

1 krm salt
2 msk agavesirap

Gör så här:
Smält kakaosmör och kokosolja så det blir flytande. Blanda med övriga ingredienser.
Fördela i mindre formar ( jag hade storleken större än sedvanliga ischokladformar) eller forma till bitar och ställ i frysen någon timme.

Chokladöverdrag:
1 dl kakaosmör
1/2 dl raw kakao
2 -3 msk agavesirap

Gör så här:
Smält kakaosmöret försiktigt i en gryta. Vispa ner kakao och agavesirap. Häll chokladen över den frysta kokossmeten. Ställ kallt eller i frys ca en halv till en timme, eller tills chokladen stelnat.

Ha det fint! Mia

 

Annons

Dela inlägget
Annons
19 april, 2014 0

Pocherat ägg med rom och gräslök

Glad Påsk!
På påskafton kanske man vill ha något litet lyxigare till frukost? Det här är supergott tycker jag.

Pocherat ägg med rom och gräslök

Portioner: 4
4 ägg
4-6 msk Crème fraîche

Annons

Några droppar tryffelolja
Riven muskotnöt
Örtsalt och svartpeppar
Några matskedar röd rom
2 msk hackad gräslök

Gör så här
Sätt ugnen på 160 grader.
Lägg en matsked Crème fraîche i en kopp.
Riv över lite muskotnöt och krydda med örtsalt och svartpeppar.
Knäck ett ägg över och droppa några droppar tryffelolja på ägget.
Lägg resterande Crème fraîche på toppen.
Sätt koppen i en form och slå på varmt vatten så att det täcker halva koppen.
Ställ in i ugnen och låt stå i cirka 15-20 minuter beroende på hur ”hårdkokt” du vill att ägget ska vara.
Ta ut och toppa med rom och hackad gräslök.

// Mia

 

Dela inlägget
Annons
Annons