Persiljerotsoppa med varm svampsallad och begravning

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
25 september, 2015
Persiljerotsoppa i en glasbukr på en vit tallrik med varm svampsallad

Igår var jag otroligt trött och slut både psykiskt och fysiskt efter begravningen av min pappa och den långa resan fram och tillbaka till Småland i onsdags. Jag bara orkade inte laga middag på kvällen. Jag orkade knappt stå på benen. Det fick bli rester till middag igår och i morse kom jag ju på att jag inte hade någon lunch till idag. Soppa går fort att göra så den fixade jag innan jag for till jobbet. Det fick bli en soppa på persiljerot och en varm sallad med svamp, grönkål och rödbetor.

Ha det fint! // Mia

Persiljerötter på en bänk
Foto: Mia Hagenmalm

Persiljerot är egentligen en lite bortglömd grönsak men den är riktigt läcker- en delikatess tycker jag.

Annons

Man hittar den inte så ofta i grönsaksdiksen vilket är synd.
Persiljerot smakar lite som en blandning av persilja, morot och selleri. Den inte bara smakar bra, den är riktigt nyttig också – och egentligen en kvinnokrydda som är bra för just kvinnor då den stärker njurarna vid urinvägsinfektioner och livmodern vid menstrationsbesvär. Persiljerot är dessutom full av bra näringsämnen och rik på C-vitamin som hjälper kroppen att ta upp järn vilket är bra vid blodbrist. Dessutom är den allmänt stärkande och blodrenande, avgiftande för kroppen, bra för matsmältningen vid gaser och kolik, motverkar dålig andedräkt, urindrivande och vätskedrivande och nervlugnande vid exempelvis oro eller utmattning och bra vid artrit- ledinflammation och gikt.
Den sägs också vara en lustförhöjare.
Men man ska undvika att äta persiljerot när man har njurproblem eller är gravid.

Persiljerotsoppa med varm svampsallad
2 portioner
5 persiljerötter, eko
1 gul lök, eko
2 medelstora potatisar, eko
1 äpple, eko
1 kruka persilja, eko
7 dl vatten
1 1/2 grönsaksbuljong, eko
2 dl grädde (jag använder havregrädde)
1 msk citronsaft, eko
örtsalt och vitpeppar

Sallad:
200 g champinjoner
1 stor rödbeta
lite vitkål
Rapsolja till stekning

 

Gör så här:
Soppa:
Skala och finhacka löken och bryn i lite rapsolja. Skala persiljerötter , äpple och potatis och skär i mindre bitar. Låt fräsa med löken några minuter och häll över vatten och buljong. Låt koka ca 20-30 minuter eller tills rötter och potatis är mjuka. Ta av och mixa soppan. Hacka persiljan fint och låt koka med de sista två minutrarna. Tillsätt citronsaft och grädde och låt få ett snabbt uppkok. Smaka av med örtsalt och vitpeppar.
Sallad:
Rensa champinjonerna från skräp och skär i två bitar. Skala och skiva rödbetan tunnt på en mandolin och lägg i en skål med kallt vatten så att den behåller sin krispighet. Strimla vitkål. Stek svampen mjuk några minuter i rapsolja eller smör. Tillsätt rödbetor och vitkål. Stek några minuter till. Grönsakerna ska inte bli mjuka utan bibehålla sin krispighet. Servera svampsalladen till soppan.

Annons

22 september, 2015 0
Två glas med grön smoothie. I bakgrunden ett grått fat med spenat, avokado och ingefära

Den här smoothien har jag nog haft i bloggen förut. Men det är verkligen en favorit i repris. Den är fantastisk god. Och nyttig!
Jag har dock pimpat smoothien denna gång med en matsked vetegräs för att göra den ännu mer nyttig! Det här är verkligen en energikick för hela kroppen. Dels vitaminfyllda frukter, dels klorofyll och mineraler från vetegräs. Dessutom nyttig kokosolja som ger dig bra fettsyror och energi samt stödjer ditt immunförsvar och gynnar de goda mag/tarm-bakterierna.

Jag har ju skrivit om socker och hur farligt det är för kroppen.
Jag har själv sedan några år tillbaka lagt om min kost helt och tagit bort allt raffinerat socker som socker, vete, vitt ris, pasta osv, ur min kost.

Jag vill ha en bra basisk balans i kroppen, och vetegräs ett riktigt Superfood som har massor av nyttiga egenskaper som är bra för hälsan.

Annons

Netegräs i en vit burk

När man är försurad i kroppen lagras syra i bindväven och i lederna och kroppen måste ta basisk bikarbonat från blodet och basisk kalk ifrån skelettet vilket orsakar urkalkning. Om man har en långvarig obalans leder det till en försurad kropp som kan orsaka sjukdomar som mag-tarmbesvär, försämrad matsmältning, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, gikt, gallsten, candida, benskörhet, övervikt, astma, högt blodtryck, leversjukdomar muskelstelhet, trötthet och cancer som ett exempel. Försurad blir man av socker och snabba kolhydrater.

Man kan neutralisera sin sura kropp geneom att äta mer basisk föda och även hjälpa kroppen på traven med sådant som man vet är alkaliskt.
Vetgräs är en god källa till protein och fibrer men innehåller också basiska mineraler som kalcium och kalium. Proteiner bidrar till att bibehålla muskelmassa och normal benstomme. Kalcium och kalium är alkaliskt-basiskt och skapar en bra PH-balans i kroppen. Och på grund av att vetegräs har en hög koncentration av klorofyll vilket hjälper till med produktionen av fler röda blodkroppar som i sin tur ökar syreproduktionen i kroppen. Det gör att man blir piggare och får mer ork. Det stödjer även immunförsvaret och renar kroppen från toxiner.

Vetegräs innehåller även åtta essentionella aminosyror och selen.
Selen är en stark antioxidant som hjälper till att skydda cellerna mot oxidativ stress och fria radikaler, samt bidrar till immunsystemets normala funktioner och till normal sköldkörtelfunktion.

Smoothie med vetegräs och ingefära
2 glas

1/2 banan, eko
2 1/2 dl färskpressad saft från apelsin, eko
1 dl mango, fryst, eko
25 g babyspenat, eko
2 cm ingefära, eko
1 msk vetegräs, eko
1 msk kokosolja, eko utan smak

Annons

Gör så här:
Pressa saften ur alpelsiner och skala ingefäran och skär i mindre bitar. Skölj spenaten och mixa alla ingredienser till en skön, grön smoothie! Häll upp i glas! Servera genast!

 

Dela inlägget
Annons
21 september, 2015 0
Socker skapar inflammationer i kroppen

Jag fortsätter min följetong om socker.
Idag vill jag belysa inflammationer vilka uppstår av ett för högt intag av socker och kolhydrater och som är en grundläggande orsak till sjukdom i våra kroppar.

Det är vår tids kost som är orsaken till inflammation och sjukdomsutveckling och flera kroniska sjukdomar har ökat exexponentiellt de senaste 150 åren. Industriellt bearbetad mat är boven i dramat och tillför kroppen dysfunktionella proteiner.

För snart 100 år sedan upptäckte den franske biokemisten Louise-Camille Maillard att mat som hettas upp bildar icke-enzymatiska kemiska föreningar mellan reducerade socker, alltså fruktos, glycos, glycerolaidenhyd, laktos, arabinos och maltros. Även reaktiva aminosyror i proteiner, petider och nykiensyror.

Annons

Det finns massor med forskning som visar att socker skapar inflammationer i kroppen.
Vanligare symtom av inflammationer kan vara ledvärk, muskelvärk, magont och huvudvärk.
Sjukdomar som hösnuva, eksem, åderförkalkning, allergier, astma, intolerans, MS, Alzheimers, Parkinson, reumatism, ulcerös kolit, Crohns sjukdom, diabetes 1, cancer, (läs även: Cancerceller livnär sig på socker) hjärt-och kärlsjukdomar, (läs även: Ditt hjärta vill inte ha socker)och många fler svåra sjukdomar uppkommer också av inflammationer i kroppen.

Även följdsjukdomar orsakade av inflammationer kan uppstå i specifika organ som njurar och prostata.
Inflammationer genererar även ett stressat immunförsvar och vi drar på oss infektioner lättare, så inflammationer ska vi inte ha för mycket av i kroppen. Däremot behöver vi små inflammationer för att reparera små microskador i exempelvis blodkärl.

Ett av de mest skadliga effekterna av ett för högt sockerintag är att socker är proinflammatoriskt.
Socker som består av kemiskt rena kolhydrater har ingen som helst näring att tillföra och saknar alla naturliga antiinflammatoriska ämnen som probiotika, prebiotika, flavonoider, fettsyror, reveratrol, och saicylater.

En hög konsumtion av socker ökar risken för det onda kolesterolet och även C-reativt protein (CRP) som är en markör för inflammationer.
Vid upphettning av mat som pannkakor men även socker som i exempelvis kakor, bakverk, godis och kola kan sockret reagera med att bilda proteiner i produkten, så kallad AGE som är ett proinflammatoriskt protein. Proteiner med proinflammatoriska egenskaper betyder att man får en ökad ansamling av dysfunktionella proteiner som AGE (advanced glycation end products) och ALE (advance lipoxidation end products) eller helt enkelt förstörda kolhydrater och fetter i kroppens vävnader och vätskor. De verkar också påverka tillväxten av proinflammatoriska tillväxter av bakterier i tarmen.
Dessa substanser, proinflammatoriska cytokiner är små kemiska budbärare som bildas utan enzymer genom glycosidering. De aktiverar dessutom receptorn RAGE som spelar en central roll i den inflammatoriska kaskaden. RAGE har en förmåga att undertrycka en rad autoregulatoriska skyddsfaktorer i kroppen. RAGE skapar en försämrad cellfunktion och gör att kroppen minskar sin förmåga att ta upp näringsämnen och forsla bort slagg ifrån våra celler. Det i sin tur försämrar cellfunktionen och skapar en sämre cellförnyelse, större risk för näringsbrist och försämrad förmåga att kontrollera blodsockernivåerna.

Eller, enkelt utryckt för den som inte orkar läsa ingående detaljer: Vi samlar på oss slagg/skräp i våra vävnader och kroppsvätskor av socker och uppvärmd, stekt mat!
I kroppen har vi också enzymer som ska bryta ner dessa ansamlingar av slagg och gifter, men vid långvarig stress, näringsbrister och ibland även enzymbrist ökar risken för att slagget ska fastna och ansamlas i våra vävnader. När sedan immunförsvaret försöker motverka och eliminera slagget uppstår systematisk inflammation, så kallad metainflammation vilket irriterar vävnader och ger smärtor samt ökar risken för lägre PH i kroppen. Socker ökar även din vikt eftersom att kroppsfettet är en kraftfull producent av olika proinflammatoriska ämnen. Man får även mer proinflammatoriska ämnen i kroppen ju mer man väger.

Annons

Källor: LäkartidningenVår tids kost bakom inflammation
Fredrik Paulun

Dela inlägget
Annons
18 september, 2015 0
Chiagröt med persikemix toppad med björnbär i en glasskål. Persikor i bakgrunden

Chiagröt/pudding är så tacksamt att variera med olika smaker och innehåll.
Jag fixar alltid till något av ”man tager vad man haver” hemma. Det blir oftast godast. Den här gjorde jag i morse. Den fick stå och svälla medan jag var ute med hunden och gjorde mig iordning. Mycket god! 🙂

Ha en jätte trevlig helg! // Mia

Chiagröt med kokos och persika
2 portioner

Annons

2 dl kokosgrädde
2 msk citronsaft
1 dl fullkornshavregryn, glutenfria
4 msk chiafrön
1 krm vanilj
1/2 tsk honung
1persika
1 dl apelsinsaft, färskpressad

Till servering: Bär och frön eller nötter

Gör så här:
Blanda kokosgrädden med havregryn, chiafrö, citronsaft, vaniljpulver och honung. Låt svälla minst en timme eller över natten i kylen. Mixa persikan med apelsinsaften. Lägg lite av chiagröten i en skål. Häll på den mixade persikan. Varva så några gånger. Servera med bär och frön.

Dela inlägget
Annons
14 september, 2015 0
Cancerceller livnär sig på socker!

Forskning visar att höga blodsockernivåer ökar risken att dö i cancer!

Redan 1931 visade Nobelpristagaren Otto Warburg att cancerceller livnär sig på/ bränner mycket socker!
Otto Warburg visade att cancer inte kunde överleva i basisk miljö! Otto Warburg använde sig av sockernivåer i artärer på väg in i en tumör och det utgående blodet i venerna. Tumörerna använde sig av stora mängder socker och han räknade ut att cancer omvandlar två tredjedelar av allt socker till mjölksyra.
Idag är det vedertaget att tumörer utnyttjar glycosen alltså den del av ämnesomsättningen som bryter ner socker. Tumörceller har ofta fler glykostransporterande proteiner på ytan som kan fånga upp socker i blodet och föra in det i cellerna.

Cancertumörer använder 5-35 gånger mer socker än frisk vävnad och dess energiproduktion. Tumörcellerna bränner socker utan hjälp av syre och omvandlar det till mjölksyra.

Annons

I stora undersökningar i USA, Europa och Sydkorea har undersökningar visat att höga blodsockernivåer ger sämre prognos vid alla typer av cancer.
Socker frigör hormoner som är kända för att öka celldelningshastigheten, nämligen insulin och IGF-1 (InsulinLikeGrowthFaktor-1).

Högt blodsocker ökar insulinnivåerna i kroppen, vilket i sin tur påverkar mängden fritt IGF-1
IGF-1 verkar spela en central roll vid utvecklingen av cancer då studier visat att receptorn för IGF-1 finns i större mängd på ytan av cancerceller. Man har även funnit receptorer för det blodsockersänkande hormonet insulin på ytan av tumörer.

I levern frigörs insulin av socker och snabba kolhydrater som i sin tur höjer blodsockerhalterna.
När cancer har bildats stimulerar IGF-1 tillväxten av cancerceller genom att tränga in i cancercellen som får den att växa och ger ett mer agressivare cancerförlopp.
Utan IGF-1 kan en cancercell inte existera eftersom att cancerceller inte kan omsätta fett eller protein då de är helt beroende av glucos (socker). IGF-1 motverkar att cellerna dör, därför är de helt beroende av IGF-1 för att överleva och föröka sig.

Prostatacancer, bröstcancer, tjocktarmcancer och malign melanom är alla kopplade till höga halter av IGF-1.
En svensk studie visar att risken för livmoderscancer ökar med hela 40 procent för dem som tillhör de som äter mest socker, och en annan enorm studie visade att strupcancer ökade med 60 procent för den som åt mest socker.
Det som händer när cellerna delar sig snabbare än normalt är att skador som kan uppstå i arvsmassan inte hinner reparera sig och då uppstår cancer. Man göder alltså cancer genom att äta socker/snabba kolhydrater (raffinerat socker, flingor, ris, pasta, bröd) som har långa sockermolekyler och som sedan bryts ner till enkla sockermolekyler-glycos i magen.

Vid det världsledande cancersjukhuset MD Anderson cancer center i Texas upptäckte läkaren Mary Ann Weiser att patienter som lider av akut leukemi i regel dör snabbare om de vid diagnosen leder av åldersdiabetes och har högt blodsocker.
Det resulterade i att man gick igenom över 5 500 journaler där alla former av cancerdiagnoser ingick. Efter genomgången kunde man bekräfta att högt blodsocker var kopplat till en snabbare död.

Annons

Omsättningen av kolhydrater genererar stora mängder fria radikaler vilket kan generera cancer genom att ge stora skador på arvsmassan.

Ju mer socker du konsumerar får du även en sämre B-vitaminstatus.
Eftersom att B-vitaminer bidrar till celldelningen i kroppen och en brist gör att celldelningen inte blir optimal ökar därför risken för cancer.

Läs även mitt tidigare inlägg: Ditt hjärta vill inte ha socker

Källor:
Forskning och framsteg
Fredrik Paulun
Kostdemokrati

Dela inlägget
Annons
11 september, 2015 0
Chiapannkakor med bär på ett grå/blå fat. Grapefrukt och morotsjuice i bakgrunden

Idag till frukost har jag ätit chiapannkaka.
Jag gjorde den gluten- och laktosfri eftersom att jag inte tål något av det. Dessa pannkakaor är väldigt goda och mättande. Dessutom väldigt nyttiga.

 Ischia-te: Närande energidryck med chiafrön

 

Annons

Chiafrön är nämligen riktiga näringsbomber, trots att de är så små. De innehåller nämligen rikligt med Omega -3 (20%) och Omega- 6 fettsyror, proteiner(20%) och viktiga antioxidanter. Dessutom kalcium och zink samt järn. Äter du en matsked chia per dag får du i dig 1 g av Omega-3 och hela 33% kostfibrer.nyttiga också. Chiafrön är ju så rika på proteiner, Omega-3, antioxidanter och kostfibrer. Och att äta en frukost med mycket proteiner och kostfibrer gör att man håller sig mätt längre och får energi för hela dagen.

Man kan baka med chiafrön, använda dem i matlagning eller i smoothie.
Eller bara enkelt dricka dem i juice eller vatten. Jag brukar blanda chiafrön i ett glas citronvatten helt enkelt, och dricka varje morgon. Eller så pressar jag en frukt och blandar ner chiafrön i den. Man ska vänta åtminstone 5-10 minuter innan man dricker blandningen, för då bildas det en gelè av de lösliga kostfibrerna som finns naturligt i fröna, precis som i psylliumfrön och i linfrön. I magen bildar gelèn från chia en barriär mellan matsmältnigsenzymer och kolhydraterna i det du äter, vilket balanser ditt blodsocker och gör dig mindre sötsugen och hungrig.

Chiafrön har använts sedan urminnes tider av folket Taharahumarafolket som även kallas, raramuriindianerna vilket är kända för att besitta nästan omänskliga krafter och uthållighet när det gäller löpning. Och det gäller inte bara vissa av dem. Både barn, gamla och kvinnor och män har en otrolig förmåga och uthållighet att springa, långt och länge, så som upp till flera dygn i ödemarken. De utför alltså längre lopp än i västvärldens maraton. Det som Taharahumarafolket har som sportdryck är en blandning med chiafrön och vatten, också kallad ISKIATE eller Chia fresca: Vatten chiafrön och lime, helt enkelt.

Ha en underbar dag! // Mia

Chiapannkaka
4 pannkakaor
2 msk chiafrön
1 1/2 dl mandelmjölk
1 nypa salt
2 krm vaniljpulver
1 dl mandelmjöl
1tsk bikarbonat
2 tsk fiberhusk

Annons

Kokosolja eller smör till stekning

Tillbehör: Bär

Gör så här:
Blanda chiafrön med mandelmjölk, salt och vaniljpulver. Låt stå minst en halv timme. Blanda ner övriga ingredienser och låt svälla ytterligare 10 minuter. Stek i kokosolja eller smör. Servera med bär som du gillar.

Dela inlägget
Annons
Annons