Annons

Pilgrimsmusslor på bädd av citrusfrukt! Underbart gott och vackert!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
21 februari, 2013
Pilgrimsmusslor på bädd av citrusfrukt! Underbart gott och vackert!
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Gjorde en förrätt på pilgrimsmusslor förra helgen! I love it! Så gott! Nu är ju jag förstås väldigt förtjust i fisk och skaldjur. Men det här skulle nog en icke fiskälskare också gilla. Dessutom kryllar rätten av C-vitaminer. En helt fantastisk vacker förrätt! Den tar lite tid att göra, i alla fall citrusbädden. Så det är ingen snabbmat precis. Räkna med 1 timme i marinad och 2,5 timmar i ugnen.
Som vanligt byter jag ut socker mot sukrin eller agavesirap, så det blir sockerfritt.

(Den här rätten görs i 3 steg. Citrusbädd, pilgrimsmusslor och en sås.)

Annons

Pilgrimsmusslor på citrusbädd:
Citrusbädd:
1/2 dl vatten
1/2 dl agavesirap
1 apelsin i klyftor
1 lime skuren i fileèr
1/2 citron skure i fileèr
1/2 blod grapefrukt i klyftor
3 msk olivolja ekologisk
2 vitlöksklyftor, i skivor
1 msk timjan

Gör så här:
Koka upp vatten med agavesirap. Låt sjuda 3-4 minuter. Låt svalna.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Skär citrusfrukterna i hinnfria fileèr och låt dem ligga i agavelagen i ca 1 timme. Lägg frukten i en ugnssäker form på ett bakplåtspapper, ställ in i mitten av ugnen på 100 grader i 2 timmar.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Ta ut och låt dem bli kalla. Höj värmen till 150 grader. Droppa över olivolja och lägg på timjan och vitlök. Ställ i mitten av ugnen ca 15 minuter.

Pilgrimsmusslor:
6 pilgrimsmusslor
1 st äggvita
1/2 dl furukake
2 msk örtsalt
Vitpeppar
1 msk olivolja
1 msk smör

Annons

Gör så här:
När citrusfrukterna är klara:
Krydda pilgrimsmusslorna med örtsalt och vitpeppar och doppa ena sidan i uppvispad äggvita och panera i sesamfrön. Stek den sesampanerade sida i smör ca 1 minut och sedan den andra sidan ca 1/2 minut.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Sås:
2,5 dl sukrin
2 msk vatten
1/2 dl apelsin, saft av
1/2 dl fiskbuljong
0,25 röd pepparfrukt, finhackad
1 tsk majzena utrört i lite vatten.
ev örtsalt
örter och groddar.

Gör så här:
Koka upp sukrin med vatten och låt sjuda någon minut. Tillsätt fiskbuljong, apelsinsaft och pepparfrukt och låt sjuda ytterligare ca 5 minuter. Red av med majzena och smaka av med örtsalt.

Lägg citrusfrukter i en skål eller på en assiett och häll över den avsvalnade såsen. Toppa med musslor och groddar. Njut!

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

 

Annons

19 februari, 2013 0
Många vaniljpannacotta med lakritsmarinerade hallon blir det till mig!

Egentligen skulle jag ha gäster på besök i helgen, men fick ställa in då min dotter ligger i feber hemma. Trist både för dottern och för mig, samt gäster att behöva lämna återbud, men det går fler tåg. Detta innebar att jag stod med efterrätt som någon måste äta upp. Och det blev jag och min dotter som skulle dela på den. Dessvärre gillade hon inte pannacotta så det finns desto mer till mig och jag har kvar till i kväll också! Mums, vad gott det ska bli. 🙂 Smaksens!

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Pannacotta betyder helt enkelt kokt grädde, och är väldigt lätt att göra. (Man kan ju smaksätta med sin egen favoritsmak, och här valde jag vanilj). Men! Det behöver tid i kylen, så var ute i god tid.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

 

Vaniljpannacotta med lakritsmarinerade hallon.
4 portioner:
5 dl vispgrädde
2 msk surin melis
1/2 tsk vaniljpulver
4 msk agar agarflingor eller:
2 gelatinblad

Gör så här:
Koka upp vispgrädde tillsammans med sukrin melis och vaniljpulver. Låt sjuda på svag värme ca 7-8 minuter. Använder du Agarflingor, vispar du ner det direkt i den varma grädden och låter det koka med när det återstår 3 minuter. Vill du hellre ha gelatin, lägg bladen i kallt vatten ca 5 minuter. Krama ur bladen och tillsätt dem mot slutet av koktiden. Låt svalna lite och häll upp i glas eller
siliconform. Ställ kallt i minst 5-6 timmar.

Lakritsmarinerade hallon:
200 g hallon
2,5 dl vatten
1 dl sukrin
1 tsk lakritspulver

Gör så här:
Blanda vatten med sukrin och låt sjuda tills du ser att sockret löst sig. Låt svalna och rör ut sockerlagen med lakritspulver. Häll lagen över de tinade bären och låt marinera minst 1 timme. Servera med pannacottan.

Annons

 

Dela inlägget
Annons
15 februari, 2013 0
Coleslaw med bönor

 

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Jag upplever att kål i alla former är en mindre uppskattad grönsak. Ändå är det så himla nyttigt och gott. Många magar tål inte kål, man blir gasig och får ont, så kanske det är därför? Men man kan vänja magen vid kål genom att äta lite varje dag. Just nu är det jätte billigt med kål och vitkålen är så tacksam att variera. Och så god! Jag föredrar att äta den rå, då den är mer basisk och behåller alla vitaminer än om man te x kokar den. Och det är ett bra alternativ till potatis, ris och pasta.

Vitkålen har odlats i Sverige ända sedan vikingatiden, och på 1700-talet betraktades den som mycket fin mat. Vitkål innehåller B1 B2, c-vitamin, kalium och folacin. (Kalium kan bidra till att sänka blodtrycket). Alla kålväxter är basiska vilket är jätte viktigt för kroppen, bra för immunförsvaret, bakteriedödande, innehåller blodsockersänkande pektin, och sänker även det onda kolesterolet LDL. Dessutom är kål väldigt energisnålt. Vem har inte hört talas om diet på kålsoppa för att gå ner i vikt? Jag har aldrig själv provat för jag har aldrig haft viktproblem, men jag smakade av soppan när en kompis till mig testade dieten. Ok! Inget salt, inga kryddor, bara kokt kål med tomater och selleri som soppa I 14 dagar. Vedervärdigt men effektivt som sjutton. 🙂 Dessvärre hamnade soppan i rännstenen efter en vecka. Aldrig mer kålsoppa!! sa han! Ha, ha!

Annons

Ibland tycker jag att det är gott med vitkål som sallad eller som tillbehör till någon maträtt. Eftersom att jag ofta gör större satser när jag till exempel gör pannbiff, har jag ofta färdig mat i frysen att ta till de dagar jag jobbar sent. Jag tar fram på morgonen så det får tina, och sedan strimlar jag vitkål, gör en dressing av olja, citron, örtsalt och peppar och äter till. Eller coleslaw. Det går fort, men är ändå både mättande och nyttigt. För att få den lite mer matig kan jag tillsätta bönor.

Coleslaw med bönor:
2 portioner:
2 dl bönor, gärna blandade
100 g finstrimlad vitkål
1 riven morot
1/2 finhackad gul lök
1dl creme fraiche
3 msk majonäs
1 tsk dijonsenap
1 riven vitlöksklyfta
1/2 tsk örtsalt
1/2 tsk chiliflakes

Blanda creme fraiche med majonäs dijon, vitlök, örtsalt och chiliflakes och blanda ner det med grönsakerna. Ställ gärna i kylen en halvtimme innan servering.

Dela inlägget
Annons
14 februari, 2013 0

Jag har redan skrivit i ett tidigare inlägg och önskat
Kureras läsare en glad alla hjärtans dag, men gör det
igen och lite mer utmärkande, så det syns!

Ta hand om dig och dina nära och kära i dag!Sprid kärlek, Och le mot dem du möter!

Ha en fin Alla Hjärtans Dag!

Annons

Mia

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
14 februari, 2013 0
Brysselkål, äpple & tranbär med salmbärsbalsamicosås.

Jag lovade igår att återkomma med detta recept på brysselkål i ett tidigare inlägg! 🙂

I helgen gjorde jag en plommonspäckad stek,https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/02/13/plommonspackad-flaskkarre-med-ugnsbakade-applen/ och till det hade jag som ett av tillbehören, brysselkål.

Jag är inte stormförtjust i brysselkål egentligen. Att bara koka upp i saltat vatten är därför ingenting för mig. Jag gör gärna någonting av den, som att marinera i lite citron. Det tar bort lite av den beska smaken. Det är också gott att steka lätt i smör tillsammans med äpple eller tranbär.

I söndags blev det tranbär och äpple till min brysselkål. Riktigt GOTT!!

Annons

Brysselkål, liksom all annan kål innehåller svavelaktiga ämnen som i kroppen bryts ner och omvandlas till antioxidanter. De små bladen är fiberrika och grönsaken innehåller rikligt med C-vitamin, kalcium, järn och folat. (Folat finns naturligt i föda, och är från samma B-vitamin som folsyra fast i en annan form. Folsyra i sin tur är ett konstgjort folat. Folat/folsyra är nödvändig för tillverkning av röda blodkroppar och för cellernas ämnesomsättning. Gravida kvinnor behöver äta folsyra. Har kvinnan brist på folsyra löper hon större risk att föda barn med ryggmärgsbrock.)
Brysselkål är också väldigt basisk när den är rå.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

En annan bra sak med brysselkål är att den är super för vikten! 🙂 , då den är väldigt kalorisnål och kräver otroligt mycket energi för att kroppen ska smälta den….

Brysselkål med äpple& tranbär:
500 g brysselkål
smör att steka i
1/2 citron, saft av
1/2 dl tranbär
1 litet syrligt äpple i tärningar

Balsamicosås:
1 dl balsamvinäger (Jag hade salmbärsvinäger)
0,5 dl agavesirap

Gör så här:
Koka upp balsamvinäger med agavesirap och låt småkoka i någon minut. Låt svalna.
Frisera brysselkålen från fula blad och skär av roten. Skölj i vatten. Fräs kålen i en stekpanna tillsammans med äppelbitarna i lite smör ca 2-3 minuter. Stjälp upp kålen på ett fat, pressa över citronsaft, lägg över tranbär och rör om. Ringla över balsamicosåsen. Klart!

Annons

Okej! Salmbär? Vad är det? Ja blåhallon heter det på svenska. På Gotland säger vi salmbär. Ett bär som ser ut som ett blått hallon. Det växer på väldigt få platser, för den kräver kalkrik jord. Men på Gotland växer den vilt i massor :). En klassiker är att ha salmbärsylt till den ”gotländska nationalrätten” saffranspannkaka.

Ha en bra dag! / Mia

Dela inlägget
Annons
13 februari, 2013 0
Marängbakelse utan socker till Alla Hjärtans Dag!
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Alla Hjärtans Dag i morgon! Då vill man ju ha något extra gott! Jag och min dotter gjorde därför små maränghjärtan i kväll,
och skapade en Alla Hjärtans Dag-bakelse! De blev jätte goda! 🙂

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

 

Maräng:

3 stycken äggvitor
1 dl sukrin
1 krm ättikssprit

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 c. Vispa äggvitorna fluffigt i ca 2 minuter. Häll ner sukrine och ättiksspriten. Vispa minst 10 minuter till.
Spritsa marängsmeten på ett bakplåtspapper, Jag använde en pepparkaksform som mall, och fyllde dem med marängsmet. Det blev 12 hjärtan.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Grädda i mitten av ugnen i 55-60 minuter. Låt svalna på galler.

Annons

 

Fyllning:
200 g frysta eller färska bär
1 dl vispgrädde
1 dl kesella
2 msk sukrin melis
1 1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver

Gör så här:
Vispa grädden med sukrin melis och vaniljpulver, ganska hårt. Vänd ner kesella och de tinade bären. Lägg fyllningen mellan marängerna precis innan servering. Annars finns det risk för att marängerna mjuknar.Jag använde 3 maränghjärtan i varje bakelse. Garnera med bär och strö över sukrin melis. Mums!

Ha en trevlig Alla Hjärtans Dag! / Mia 🙂

 

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons