Annons

Plättlätt bananpannkaka

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
27 januari, 2014
Plättlätt bananpannkaka

bananpannkaka_mia

Jag har inte gjort så många inlägg med mat senaste tiden. Dels har jag haft idètorka, känt att jag inte haft lust, och så har jag ett diskbråck i ryggen, vilket gör det jobbigt att stå längre stunder vid spisen. Jag tror också att jag haft för mycket med kören, tävlingarna, Stjärnjul osv. Det har varit dags och tid för återhämtning och vila! Bara få ägna tid till familj och mitt arbete som hälsorådgivare. Men i helgen kom inspirationen, trots att jag de senaste dagarna haft väldiga smärtor i ryggen. För lite livar det ju upp tillvaron att äta gott! Och jag vill gärna lyxa till helgfrukosten lite, och som jag dessutom vill ska vara extra nyttig, eftersom att det är dagens första mål. En bra frukost gör en bra dag! Så denna vecka tänkte jag bjuda på lite goda frukosttips som inte är allt för jobbiga att laga till, men som ändå är nyttiga. Bananpannkaka funkar utmärkt att göra utan mjöl. Bara blanda med ägg! Lätt som en plätt!
Och dessutom jättegott! 🙂

Enkel Bananpannkaka:
2 stora eller 4 mindre

Annons

2 ägg, ekologisk
1 banan, ekologisk
1 krm vaniljpulver, ekologisk
1 msk kokosolja, ekologisk

Tillbehör:
Hallon, rostade kokosflingor och ev. agavesirap


Gör så här:
Mosa bananen och knäck äggen. Blanda ihop med bananen och stek i kokosfett på båda sidor.
Servera med bär som du tycker om, eventuellt kokosflingor och om du vill, agavesirap.

Må så gott! Mia

21 januari, 2014 0

…eller vill du fortsätta höra flugor och bin surra och vakna till fågelkvitter om sommaren.

Nu blir det ljusare för varje dag som går, och jag längtar redan efter våren och sommaren! För visst är det härligt att lyssna till surret av flugor, även om de kan vara nog så irriterande exempelvis när man ska sova och de flyger runt och gärna vill landa i ansiktet och krypa omkring. Eller när man ligger på en filt i solen och kan studera ett bi som flyger från blomma till blomma med pollen på sin lilla håriga kropp!

Jag vill att det ska fortsätta vara så! Jag vill att mina barn och barnbarn och nästkommande generation ska få uppleva samma sak! Det är ju det som är livet! Fåglarna, alla insekter, djur och natur,

Därför gör det mig både förvånad och arg, frustrerad och ledsen när man i Lantbruk och skogslandet nu kan läsa att Arla Foods trycker på för att släppa GMO-soja fri, de får även stöd från Grisföretagarna och därmed öppnar även LRF Mjölk för en ändrad policy! den policy som gällt sedan 1996 om att fodret till mjölkkor ska vara GMO-fritt.

Annons

Det finns merkostnader för GMO-friheten Vilket egentligen slår hårdast mot gris- och kycklingproduktionen än mot mjölkbönderna, skriver Lantbruk och Skogslandet. Å andra sidan finns det signaler från foderindustrin om kraftigt höjda premier för den GMO-fria sojan.

Arla Foods och Grisföretagarna välkomnar dock en ändrad policy vilket innebär så lika regler som möjligt då Sverige är ensamt om att kräva GMO-fritt,

-I praktiken är det mjölknäringen som styr detta, eftersom den står för de stora sojainköpen. Från vår sida är vi positiva till en ändring som gör att det finns GMO-soja på marknaden, säger Ingmar Olsson, ordförande för Grisföretagarna!

Grisföretagarna har ingen policy som stoppar GMO, däremot har slaktföretag och handeln ställt krav på GMO-fritt foder i delar av produktionen, skriver man vidare.

Vad lever dessa människor i för sluten värld vill jag fråga? Har de bara pengar framför ögonen och blundar för vad GMO kan ställa till för elände för oss människor med sjukdomar och stora hälsorisker? Men framför allt! GMO-grödor har en inbyggd gen där växterna tillverkar sitt eget insektsgift som dödar insekter! Det kan ju i och för sig vara bra för växterna, men de dödar inte bara skadeinsekter utan också bin och humlor. Det innebär förödande konsikvenser ! För om inte bin och humlor finns, vem ska då stå för den pollinering de utför?

Annons

I USA är humlor, bin och fåglar nästan helt utrotade på arealer där GMO odlats några decennier. Det är en skrämmande verklighet!

Och dessa gubbar som sitter där på sina höga hästar och bestämmer vad vi människor ska äta , borde ta sig en funderare och läsa på lite om vad GMO ställer till för djur, natur och människor! Eller har de ingen empati eller förstånd för mer än pengar? Det är förskräckligt att såna människor får ha den position de har! Detta är för tusan 2014! Med det facit som finns om GMO, kan man börja fundera på hur de kunnat få den position de har!

Om du vill ha ett GMO-fritt Sverige, kan du skriva på här: http://www.avaaz.org/en/petition/For_ett_GMOfritt_Sverige_Stoppa_GMO_i_jordbruket_och_i_livsmedel/?ftzxLgb

Mia

Källa: Rune Lanestrands blogg och Tidningen Lantbruk och Skogslandet.

Annons

 

Dela inlägget
Annons
16 januari, 2014 0

Inför år 2014 vädjar Naturskyddsföreningen alla att börja kalla den besprutade maten för OEKOLOGISK!
Och det har en väldigt logisk och enkel förklaring. För om man tänker logiskt :-)! Varför ska vi kalla den ekologiska maten för ekologisk, och den besprutade maten för bara mat? Naturskyddsföreningen vill därför att vi vänder på det hela och göra det EKOLOGISKA till NORMEN och det OEKOLOGISKA till ALTERNATIVET!

För varför ska ekologiskt vara ett alternativ kan man undra? Egentligen borde ju besprutad mat
läggas på särskilda butikshyllor och märkas : innehåller gifter som kan skada din hälsa”, eller: Mat som odlas med hjälp av kemiska bekämpningsmedel vilket påverkar miljön negativt!

Eller så kan genmanipulerad mat märkas som just: Kan innehålla rester av GMO eller ”köttet du äter är från djur som har ätit genmanipulerad föda, vilket kan inverka negativt på din hälsa”, likväl som det står en varningstext på cigarettpaketen och snusdosor. För besprutad mat är ju lika giftigt, om inte giftigare, än rök och nikotin.

Annons

Hur ska vi då få in ordet OEKOLOGISKT i Svenska akademins ordlista? Börja använda ordet så mycket som möjligt! När du pratar potatis och grönsaker, tex: köp inte oekologiska apelsiner, köp de vanliga (ekologiska). Prata om det på nätet, tillexempel på facebook.

Jag håller tummarna för att ordet OEKOLOGISKT får en plats i SAOL!
Ha det gott! /Mia

Dela inlägget
Annons
10 januari, 2014 0

Läste just i DN att allt fler giftiga kemikalier används och sprids över grödorna i Europa. Naturskyddsföreningen avslöjar en ännu helt opublicerad granskning och undersökning som EU-kommisionens Food and Veterinary Office, gjort av frukt och grönt.
Av den omfattande granskningen på 65 000 livsmedel, innehöll hälften som produceras inom EU, resthalter av kemiska bekämpningsmedel.

Av de prover som visade en omedelbar negativ inverkan av gifter kom hela 60 procent från vindruvor..
Vindruvan är så giftig att den i vissa fall överskred den tillåtna resthalten för barn med hela 900 procent. EU:s experter har angett en akut referensdos, det vill säga en dos där halten har en omedelbar effekt på hälsan. I hela 124 av dessa prover överskreds den akuta referensdosen och 73 av dessa var vindruvor.

I ett och samma livsmedel har även antalet bekämpningsmedel ökat visar proverna. Ett exempel på det är en paprika som innehöll hela 29 stycken olika gifter. Om man ska jämföra med prover som togs 1997 då antalet fler än två bekämpningsmedel och rester hittades i 15,5 procent av proverna med dagens undersökning som har ökat till hela 27,7 procent.

Annons

Man tror att det beror på att odlarna försöker att undvika att överskrida gränsvärdet för enskilda bekämpningsmedel genom att använda sig av flera olika preparat istället. Kombinationen av flera giftiga kemikalier ger dessutom en högre giftverkan vilket slår hårt på fler arter och drabbar också den biologiska mångfalden och förutsättningar för liv och det på genetisk nivå.

Det mest förvånadsvärda i detta är att EU tillåter både bekämpningsmedel och gränsvärden utan hänsyn till kombinationseffekten när dessa gifter sprider sig i naturen runt omkrig odlingarna. En rik mångfald av djur, växter arter och svampar är en nödvändighet för vårt Ekosystem och samhällets funktion och anpassning vid tillexempel klimatförändringar. Men aldrig någonsin har antalet arter på jorden minskat så mycket som nu.

Dessutom visade en WHO-studie 1990 att 25 miljoner arbetare, bönder och lantbrukare förgiftades årligen och att tio procent av alla dödsfall orsakades av bekämpningsmedel i samband med lantbruksarbete.

Detta är fruktansvärt, men sant!
Att vindruvor är giftiga av bekämpningsmedel har jag förstått länge.
När jag var yngre arbetade jag på livsmedelsbutiker, och när man plockade upp grönsaker fick man ha handskar på sig för att inte få klåda och utslag på händerna. Och jag minns att det uppträdde blåsor på mina fingrar av vindruvor. Lite naiv var man på den tiden då man trodde att kemikalierna gick bort om man bara sköljde all frukt under vattenkranen. Men inte heller ett skal lika tjockt som hos bananen kan hindra kemikalier att ta sig in till frukten man äter.

Nej nu får det vara nog tycker jag! Tjata, tjata och tjata på din livsmedelsbutik att ta in mer ekologisk mat så vi får slut på eländet. Tänk på våra barn. Det är inte bara i växter som gifterna påverkar på
genetisk nivå. Bekämpningsmedel innehåller cancerframkallande, hormonstörande och reproduktionsstörande ämnen, och handeln har ett stort ansvar att utöka sina ekologiska varor både mot sina kunder och deras hälsa men också den biologiska mångfalden. Detta gäller också barnens förskolor och skolor! Varför ska mitt barn äta icke ekologisk mat i skolan när jag aldrig skulle servera detta hemma? Och nu har jag hört att man kan faktiskt genom kommunen hämta blanketter, och därigenom begära att ditt barn ska äta ekologisk mat, liksom du kan begära att ditt barn inte ska äta kött eller något som det är allergisk mot! Upp till kamp! Ju fler som skriker, desto mer lyssnar de.

Annons

Må så gott! // Mia

Dela inlägget
Annons
31 december, 2013 0

Hur tänker du göra när det gäller löften för 2014?

Jag brukar aldrig avge några nyårslöften, däremot sätter jag upp olika mål för mig själv. Och dom behöver inte alltid vara tidsbegränsade att ske just inom ett år. Huvudsaken är att jag uppnår dem på sikt.
Jag har flera mål i år! Dels inom mitt arbete, mitt bloggande och det jag skriver om, och dels som artist.

2013 uppnådde jag en dröm, men också ett mål som jag kämpat för i många år när min kör Rönninge Show Chorus tog guld i VM i barbershop. Och det för med sig många nya spännande äventyr för mitt 2014.

Annons

Den 1/11 2014 är nämligen Rönninge Show Chorus inbokade på Carnegie Hall, Broadway- New York, där vi ska ge en show! En riktig Broadwayshow!
Detta är en väldigt god karamell, och lite svårsmält, som jag har gått och sugit på i några veckor nu. En del saker går liksom inte att dela med sig av, eller berätta om, innan man själv fått smaka hur det smakar. Jag har många gånger nypit mig själv hårt under dessa veckor, för att kontrollera att jag inte drömmer. För Broadway är en stor dröm som går i uppfyllese! Och jag kommer att få leva min dröm.

Så i och med det har jag nu som mål att leva upp till min världsmästartitel, (utan att skryta), samt att inte bli rädd eller vackla inför de krav som ställs på mig eller jag kommer att ställa på mig själv!
Så! Nu har jag skrivit det i ord! (Men det är inte skrivet i sten)!

Ha ett Gott Slut och ett Jätte Gott Nytt År!

// Mia

Dela inlägget
Annons
30 december, 2013 0
Chokladtryffeltårta med blåbärskräm på en tallrik.

Jag höll på att glömma desserten. Har du sett receptet på min härliga karamell och chokladtryffeltårta som jag gjorde innan jul? den blev succè ! Så ljuvligt, underbart god! Mums! Vill man ha det lite så där extra festlig, kan man ju istället för att servera den med grädde göra en lite mer spännande kräm på blåbär. Nu gör sig inte bilden, den blev inte bra, men smaken var det inget fel på kan jag lova.

Chokladtryffeltårta med blåbärskräm på en tallrik.
Foto: Mia Hagenmalm

Blåbärskräm
200 g färska eller frysta tinade blåbär
3 ägg

Annons

1 1/2 dl surkin melis
100 g smör

Gör så här:
Vispa ägg och sukrin melis i en kastrull. Lått sjuda på svag värme. Det får absolut inte koka, för då blir det grynigt. Mixa blåbären fint och tillsätt dem i äggkrämen. Rör ner smöret så att det smälter. Sila såsen genom en finmaskig sil, så att du får en slät kräm. Låt krämen bli kall. Servera till chokladtårta, kladdkaka eller något annat chokladigt.

Eller, om du hellre vill ha något fruktigt och lätt till efterrätt kanske ingefärskokta päron passar bättre?

Två päron på ett fat. En flaska med sås och en skål med vispad grädde på ett vitt bord
Foto: Mia Hagenmalm

Ingefärsinkokta päron:
4 portioner:
4 st päron
6 dl äppeljuice, osötad
(2-3 msk sukrin)
1 dl ingefära i tunna skivor
1/2 tsk vaniljpulver ekologisk
3 msk arrowrot
4 1/2 msk vatten

Gör så här:
Koka ingefära i äppeljuicen ca 10 minuter. Ta upp ingefäran. Skala päronen och koka dem i ingefärssåsen ca 15 minuter. Om inte juicen täcker päronen, tänk på att vända dem så att alla sidor blir kokta. Ta upp päronen och låt svalna. Rör ut arrowrot med vatten och red av såsen. Smaka av med lite vaniljpulver. Låt kallna.
Ringla ingefärssåsen över päronen. Servera med vispad grädde.

Annons

Må så gott! Mia

 

Dela inlägget
Annons
Annons