I en ny studie från Lunds universitet har forskare undersökt hur ekologisk odling samt andelen vall i landskapet påverkar pollineringen av en viktig fodergröda; åkerbönan.
Enligt forskning är det viktigt att man förbättrar hur man brukar marken samt hur man bevarar odlingslandskapet exempelvis betesmarker där man bör låta mer blommor växa i vallodlingarna för att på så sätt gynna pollinerande insekter.
Men det räcker inte att inkludera vallar i landskapet för att gynna pollinering i jordbruket säger Georg Andersson, doktor i miljövetenskap vid Lunds Universitet. vallar är viktiga för markorganismer och kolinlagring och kanske till viss del för pollinerande insekter, men då behövs mer blomresurser.
I den aktuella studien från Lunds universitet visar forskarna också att ekologiska gårdar ökar pollineringspotentialen ju mer betesmark och kantzoner som finns i landskapet, men effekten var INTE densamma på konventionella gårdar. Enligt Georg Anderssson kan det bero på att det finns mer resurser ute i kantzonerna på ekologiska gårdar, vilket göra att pollinerande insekter oftare söker sig utanför betesmarkerna för att leta föda. Det kan leda till att de också besöker och pollinerar grödor på gården.
Den här studien är baserad på ett 40-tal gårdar i Skåne i landskap med varierande komplexitet. Forskarna har studerat pollinerimgen av åkerbönan som framförallt pollineras av humlor.
EU inför år 2015 ett nytt jordbruksstöd där lantbrukare bland annat kan få stöd för att bevara betesmark och vall som legat i minst fem år. Den som odlar ekologiskt behöver dock inte ha dessa krav uppfyllda för att få stöd.
Källa: Pressmeddelande Lunds Universitet, Lena Björk