Annons

Pollineringen ökar inte trots fler vallodlingar!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
18 juni, 2014

I en ny studie från Lunds universitet har forskare undersökt hur ekologisk odling samt andelen vall i landskapet påverkar pollineringen av en viktig fodergröda; åkerbönan.
Enligt forskning är det viktigt att man förbättrar hur man brukar marken samt hur man bevarar odlingslandskapet exempelvis betesmarker där man bör låta mer blommor växa i vallodlingarna för att på så sätt gynna pollinerande insekter.

Men det räcker inte att inkludera vallar i landskapet för att gynna pollinering i jordbruket säger Georg Andersson, doktor i miljövetenskap vid Lunds Universitet. vallar är viktiga för markorganismer och kolinlagring och kanske till viss del för pollinerande insekter, men då behövs mer blomresurser.

I den aktuella studien från Lunds universitet visar forskarna också att ekologiska gårdar ökar pollineringspotentialen ju mer betesmark och kantzoner som finns i landskapet, men effekten var INTE densamma på konventionella gårdar. Enligt Georg Anderssson kan det bero på att det finns mer resurser ute i kantzonerna på ekologiska gårdar, vilket göra att pollinerande insekter oftare söker sig utanför betesmarkerna för att leta föda. Det kan leda till att de också besöker och pollinerar grödor på gården.

Den här studien är baserad på ett 40-tal gårdar i Skåne i landskap med varierande komplexitet. Forskarna har studerat pollinerimgen av åkerbönan som framförallt pollineras av humlor.

Annons

EU inför år 2015 ett nytt jordbruksstöd där lantbrukare bland annat kan få stöd för att bevara betesmark och vall som legat i minst fem år. Den som odlar ekologiskt behöver dock inte ha dessa krav uppfyllda för att få stöd.

Källa: Pressmeddelande Lunds Universitet, Lena Björk

 

17 juni, 2014 0
En påminnelse angående våra bin och humlor!

Jag skrev om detta för några veckor sedan och uppmanade om att se filmen bieffekten på SvT. Men jag släpper inte sådant jag tycker är viktigt, och med risk för att verka tjatig så tar jag upp det igen. Läs här:
https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/05/30/jag-grat-bieffekten-pa-svt-1-bor-alla-se/

Det är nämligen en tyst miljökatastrof vi går till mötes angående våra insekter som håller på att utrotas.
Utan humlor och bin skulle en stor del av vår livsmedelproduktion bli omöjlig. https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/05/28/tre-saker-som-du-kan-gora-for-att-radda-vara-bin/

Bilden som jag lånat på nätet, talar för sig själv! Och det är ingen dålig framtidsfilm SvT visar, utan vår framtid på riktigt, idag år 20014!

Annons
Foto: Matfusket
Foto: Matfusket

 

Dela inlägget
Annons
16 juni, 2014 0

Elisabeth Höglund, reporter på Aftonbladet avslöjade som SvT-korrespondent i Bryssel, redan 1998 att stora delar av världens och även Sveriges osttillverkare använde antibiotika för att bekämpa mögelangrepp vid tillverkning. detta antibiotikapreparat heter Natamycin, men för att mörka namnet/ämnet gav man det ett E-nummer istället så Natamycin heter numer E235. Fy och skam!

1998 när Elisabeth Höglund avslöjade detta väckte det enormt uppseende i Svergie och hon blev svenska ostindustrins fiende nummer ett. Men man lovade att avveckla Natamycinet inom en period av fem år. Och år 2000 krävde Socialstryrelsen att natamycinet skulle väck från ostindustrin senast 2005.

Natamycinet lägger sig som ett skyddande täcke över osten.

Numer skriver man veterligen inte ut det i medicinskt syfte, men däremot i Finland säljs Natamycin som ögonsalva under namnet Pimafucin. Tidigare har man har även i Sverige använt Natamycin som veterinärläkemedel, mot ögoninflammation, infektioner på händerna och mot svampinfektion i underlivet.

Allt fler ysterier har sedan 1998 gått ut och lovat att Natamycinet ska förbjudas, men när Elisabeth Höglund gjort rekognosceringsbesök i ostbutiker den senaste veckan upptäckte hon ändå att en efter en av ostarna fortfarande innehåller Natamycin= E235. Särskilt vanligt var det hos Falbygdens ostar, Västerbottenost Boxholms ostar, men även andra ostar.

Annons

Läs Elisabeth Höglunds artikel i Aftonbladet idag!

//Mia

Dela inlägget
Annons
5 juni, 2014 0

Igår efter jobbet stannade jag kvar några minuter och bara satt i lunchrummet vid bordet. Jag märkte att jag plötsligt hade en motståndskänsla mot att gå hem. För egentligen rullar livet på i samma gamla spår dag ut och dag in. Samma rutiner med matlagning och disk. Mat måste vi ju ha! Men det blir så sent innan det är färdigt att min fritid blir att gå hem från jobbet, laga mat, diska gå ut med hunden och sen är det läggdags.

Mitt mål idag är att fundera ut hur jag ska underlätta för mig själv och hitta gnistan till att göra något annat. Kanske förbereda middagen på morgonen så det går fortare när jag kommer hem på kvällen. Gå en annan promenad med hunden än den vanliga. Äta ute! Bli bjuden på middag hos någon?

Livet ska rulla på men inte bli en trist rutin!

Annons
Dela inlägget
Annons
3 juni, 2014 0
KRAV-märk ekologisk Honung från KUNG Markatt i glasburk

Nu har Testfakta på GP konsument låtit franska Eurofins i Nantes göra analyser och laboratorietester på flytande honung och det visade sig att två av sju stycken testade var utspädda med 10-20 procent tillsatt socker.
Två olika metoder har använts. Dels har man använt sig av en välkänd testmetod för att hitta socker från sockerrör och majs. Dels har man använt sig av en ny metod för att hitta socker från betor, ris eller spannmål.

De som fuskade var märken på icke europeisk honung och såldes som Eldorado och Coops egna märke.

Livsmedelsverket ser allvarligt på den här typen av fusk i maten.

– Man lurar kunderna och i detta fall är återförsäljarna antagligen inte ens medvetna om att honungen de säljer är falsk. men man är alltid ansvarig för det man säljer och har en skylldighet att kolla noga upp vem man köper ifrån, säger Louise Nyholm, Statsinspektör på Livsmedelsverket.
Samtidigt är hon inte särskilt förvånad då honung finns uppsatt på topplistan över livsmedel som det fuskas mest med.
Honung är dyrt och komplicerat att producera medan socker och vatten är billigt. Det finns stora pengar att tjäna där.

Annons

Vill man vara säker på att få äkta ren honung ska man köpa svensk honung direkt från någon biodlare och helst ska den ju vara KRAV-märkt förstås.

KRAV-märk ekologisk Honung från KUNG Markatt i glasburk
Foto: Mia Hagenmalm

Källa: Martin Hansson GP

Mia

Dela inlägget
Annons
2 juni, 2014 0
Matlåda i stål med rött lock på ett trävitt bord

Blev lite full i skratt i torsdags! Eftersom att jag håller på att plastdetoxa mitt hem har jag skickat efter lite ekologiska grejer som, glassformar och diverse annat och som jag fick i början av förra veckan från en leverantör.. Så i torsdags när jag var ledig fyllde jag mina glassformar med frukt och bär och frös in, hade fotat och skulle just lägga upp det på bloggen då jag såg att min bloggkollega Mia, i gravidbloggen här på kurera.se hade lagt upp ett blogginlägg med exakt samma glassformar som jag och Mia hade gjort glass på ungefär samma sätt som jag. Två själar, samma tanke! 🙂

Så jag har väntat några dagar med mitt inlägg. 🙂

För inte allt för många år sedan fanns det matlådor i stål, men tydligen inte nu.
Jag har letat länge efter den där gamla modellen som gick att köpa i varje mataffär. Men när micron kom har man bytt ut matlådorna till plast. Nu finns det ju matlådor och burkar för förvaring i glas, förvisso, men en matlåda i stål går aldrig sönder och håller i evigheter.

Annons

När jag sökte på nätet för ett tag sedan efter ekologiska glassformar, så hittade jag en sida med endast ekologiska byttor och diverse annat. Och äntligen matlådor i stål! Yes! Vilket fynd!
En matlåda har jag nu inhandlat, men kommer att införskaffa minst två till. Grejerna är köpta Lapland eco store på nätet.

Matlåda i stål med rött lock på ett trävitt bord
Foto: Mia Hagenmalm

Nu i sommar är det så gott att ha glass i frysen att bara ta fram när man blir sugen. Jag gillar att mixa bär och frukt som de är och frysa. Bra mycket nyttigare än glass man köper.

Två röda glassar på ett glasfat
Foto: Mia Hagenmalm

I dessa glassar har jag helt enkelt mixat bär som mango, banan, jordgubbar och blåbär men det går att byta ut till det man själv gillar .Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser!

Glass på bär:
2 bananer i skivor, fryst minst 2 timmar
0,5 dl honungsmelon
1 dl frysta jordgubbar eller blåbär
1 dl mango
0,5 dl kokosgrädde.

Gör så här:
Mixa alla frukter med kokosgrädden, häll ner i glassformar och frys i minst två timmar.

Annons

Glassformar i stål på ett trävitt bord
Foto: Mia Hagenmalm

Något annat som jag köpte var dessa smarta dukar att ha istället för plastfolie och alliminiumfolie. Bee `s wrap, gjorda av bommulsmuslin, bivax, koda och jojobaolja. Lätt att täcka över exempelvis en skål. Dukarna formas och sluter tätt med hjälp av värmen av dina händer. Skönt att slippa ha plast på maten.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Mia

Dela inlägget
Annons
Annons