Annons

Potatis & grönkålssoppa med morotsbacon

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
6 januari, 2017
Potatis&grönkålsoppa med morotsbacon i en vit soppskål

Jag är väldigt förtjust i grönkål och passar på att tillaga och äta det när det är säsong. Och det är ju så nyttigt!
Häromdagen var det ganska tomt i kylskåpet och frysen efter jul och nyårsmaten, men en påse kvarglömd grönkål, potatis och lök hittade jag iallafall. Man tager vad man haver och gör något av det.
För att piffa till det lite stekte jag tunna skivor morot som jag kryddade med rökt paprikakrydda. Det blev verkligen riktigt gott och bröt av den milda soppan utmärkt. Vill man göra en större mängd, plussa bara på ingredienserna. Eftersom att jag hade havregrädde blev soppan helt vegansk, men naturligtvis tar du den grädde du föredrar.

Redan de forntidiga egypterna uppskattade grönkål eller kruskål som den också kallas. Växten tål frost och kan stå kvar ute trots att det kommer snö. Smaken på kålen blir dessutom mycket mildare efter några frostnätter.
Grönkål kan odlas i nästan vilken jord som helst och behöver inte vattnas särskilt mycket. Grönkål är supernyttigt och innehåller stor mängd antioxidanter som C-vitamin. Genom att äta 100 g grönkål får du i dig hela 160 procent av det dagliga intaget C-vitamin. Dessutom får du i dig både A-vitamin, K-vitamin som motverkar benskörhet och mineraler som kalcium och järn. Grönkål är dessutom mycket fiberrikt, innehåller svavel och är en källa till Omega-3 och bra för mag-tarmfloran. Grönkål sägs också motverka cancer då den dessutom är rik på karotenoider och flavonoider. Grönkål är också en för kroppen renande grönsak som rensar ut gifter. Så ta vara på grönkålen och njut av den nu när det är säsong.

Annons

Ha det bäst!
Mia

Potatis & grönkålssoppa
2 portioner
250 g potatis, eko
1 gul lök, eko
1 stor vitlöksklyfta, eko
3 kvistar grönkål, eko
5-6 dl vatten
1,5 grönsaksbuljongtärningar
0,5 tsk timjan
2 dl havregrädde
svartpeppar, örtsalt
kokosolja eller olivolja till stekning
1 stor morot
Rökt paprikakrydda
kokosolja

Gör så här:
Skala och skiva potatisen tunt. Skala och finhacka lök och vitlök.
Bryn löken försiktigt i olivolja tills den mjuknat något. Tillsätt potatis och låt steka med löken ytterligare en stund. Häll på vatten och buljong och koka ca 10 minuter eller tills potatisen mjuknat.
Repa grönkålen från kvistarna och skölj noga under vatten. Lägg med bladen i soppan och låt koka ihop under några minuter. Ta av från värmen och mixa soppa slät. Tillsätt havregrädde och timjan och låt koka upp. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Blir soppan för tjock, späd med mer vatten.

Skala av ytterskalet på moroten. Skiva den tunt med potatisskalaren. Pudra över paprikakrydda och stek upp snabbt i olja. Låt den inte bli bränd. Servera som tilltugg i eller tillsammans med soppan.

21 december, 2016 0
Kolabitar på smörpapper och inslagna i smörpapper på en röd julduk

Jag har faktiskt inte gjort nästan någonting i bakväg till jul i år.
Men självklart vill jag ändå bjuda på några recept från tidigare år. Vad sägs om vegansk kola gjord på kokosolja och kokosmjölk?
Galet goda! 🙂 Helt ljuvliga!

Vegansk kola
Bild överst

Annons

 

Dessa små rawfood bakverk formligen smälter i munnen och har en försvinnande åtgång. Salta och söta på samma gång. Så himla goda!
Salty Caramel

Salty caramel rawfood

Peppermint Cups
Gillar man choklad och mint ska man absolut ge sig på dessa goda
peppermint cups! Mums!

Mintchoklad rawfood
Foto: Mia hagenmalm

Saffranssmoothie med mango och honung
Otroligt god smoothie med saffran och mango! Dessutom en vitaminboost i mörka december.

Annons

Saffranssmoothie i vinglas toppade med hallon och myntablad
Foto: Mia Hagenmalm

Glutenfri Rödbetskaka med saffranstopping

Denna rödbetskaka är otroligt saftig och underbart god! Här verkligen gifter sig smakerna av saffranstoppingen med kakan!

Rödbetskaka med saffransglasyr
Foto: Mia Hagenmalm

Rawfood pepparkaksfudge
Lyxiga pepparkaksbollar med härlig chokladkräm kryddad med kardemumma är en favorit så här till jul.

Pepparkaksbollar med choklad-och kardemummakräm toppade med lingon
Foto: Mia Hagenmalm

 

Dela inlägget
Annons
20 december, 2016 0
Rawfood röda lingonbollar på ett grått fat

Måste bjuda på dessa goda lingonbollar! De passar utmärkt bra som julgodis och då inte bara för den röda färgen. De smakar ljuvligt gott också för den som gillar lite syrligt och sött som jag och de är väldigt enkla att göra.

Lingon är också ett supernyttigt bär!
Lingon är rika på C-vitamin och antioxidanterna polyfenoler/flavonoider. Dessutom pektinsyra och konserverande benoesyra. Lingondricka är dessutom mycket bättre än tranbär att ta vid en urinvägsinfektion då lingon innehåller en högre halt tanniner än tranbär vilket är bra för den som har tunna och sköra slemhinnor.Tanniner förlamar bakteriernas tentaklar, så att de inte kan få fäste i slemhinnorna.
Att äta några färska eller frysta lingon dämpar även sötsug på grund av den höga halten syra. 🙂

Rawfood lingonbollar i en låda
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Lingonbollar
2 dl granola, jag använde Kung Markattas ekologiska
2 msk frysta lingon
1 msk kokosolja, naturell
1 msk vatten
1 krm vaniljpulver
1 krm kanel
1 liten nypa salt

1/2 dl lingonpulver, Jag använde Kung Markattas

Gör så här:
Mixa alla ingredienser utom lingonpulvret i en mixer till en deg.
Forma till små bollar. Det blir ungefär 10 st.
Häll lingonpulver på ett fat och rulla bollarna i pulvret så att det täcker runt om. Förvara lingonbollarna i burk i kylskåp eller frysen.

 

Dela inlägget
Annons
12 december, 2016 0
Att komma till insikt kan göra otroligt ont!

Det är fjärde gången nu! Fjärde gången som denna jävla sjukdom drabbar en släkting under loppet av fem- sex år. Det är fjärde gången jag känner maktlöshet och förtvivlan.
Den här gången kröp sjukdomen än närmre mig själv och familjen.
En mycket nära anhörig till mig har cancer. Jag- vi har vetat om det i snart tre månader.
Den dagen jag fick veta kunde jag inte stå på benen. Jag kunde inte tänka klart. Allt i min värld föll samman. Jag bröt samman!
Jag fick en chock! Jag befann mig i en obehaglig bubbla av overklighet som inte ville släppa taget om mig. Det var som att leva i ett vakuum, att vara instängd med gråten som inte ville lämna kroppen och bröstet kändes som en obehaglig kramp av smärta.
Men trots känslan kom jag inte till insikt förrän nu i helgen. Flera månader efteråt. Det var som en blixt slog ner rakt i hjärtat och vände ut och in på hela mig. Och mitt hjärta grät och jag grät och för första gången släppte jag fri smärtan som molat där i bröstet. Men det var ingen befriande gråt. Det sitter kvar! Krampen i bröstet, oron och en känsla av maktlöshet. Ändå har jag har stor tillit till att detta kommer att gå bra.

Annons

I helgen kom känslan över mig att det faktiskt är cancer det handlar om.
En insikt som gjorde för jävligt ont. Och att få gråta gjorde också ont.
Jag vill inte ha den! Insikten! Jag vill kunna skjuta undan den och gömma den utanför mig själv. Glömma cancer! Glömma sjukdom! Glömma och önska att det blir som vanligt igen!!

Andra i min närhet har gråtit. Men jag har inte kunnat trösta. Jag har på något konstigt sätt satt dövörat till. Jag har inte orkat lyssna.
– Men sluta nu! Detta blir bra! Det kommer att gå bra! Var inte ledsen! Det blir Bra!
Jag har blivit frustrerad. Och jag har funderat på om jag är helt känslokall som inte har kunnat gråta och känt samma oro som andra.

Jag har istället under hela tiden gått omkring med en känsla att det fixar sig, det blir bra! Fattar de inte?
Och det tror jag fortfarande. Det måste jag/vi tro. Detta kommer att fixa sig, det ordnar sig, trots insikten!

Mia

 

Annons

Dela inlägget
Annons
16 november, 2016 0
Helt friska kvinnor ska få stark cancermedicin

Jag vet inte hur illa detta låter i andras öron, men jag tycker att det riktigt illa! Och jag kan säga att det kändes inombords när jag läste detta. Jag blir både arg, oroad och ledsen.
Nu ska man nämligen göra en studie där 1500 helt friska kvinnor ska äta och förebygga cancer med cancermedicin. En medicin som ger oerhört starka biverkningar! Och man vet inte ens OM det kan förebygga! Herregud! Det är helt galet! För läser man bipacksedeln och biverkningar av medicinen på FASS (du kan läsa biverkningarna som jag skrivit av från FASS nedan) förstår man också att medicinen kan ge andra sjudomar som fettlever som i sin tur kan ge levercancer, som är en allvarlig cancerform, samt cancer i livmoderslemmhinnan.
Allvarligt så kan jag absolut inte förstå mig på denna studie! Jag hoppas också att man informerar dessa stackars kvinnor som ska ingå i studien, vad som kan hända med deras liv och hälsa.

Om man nu vill förebygga bröstcancer kanske man ska titta på andra alternativ. Varför ge en medicin som förebygger det ena men bidrar med så mycket hemska biverkningar?

// Mia

Annons


Helt friska kvinnor i studien för stark cancermedicin
Friska kvinnor ska få cancermedicin

Nu ska helt friska kvinnor få stark cancermedicin- i förebyggande syfte!
1500 kvinnor ska delta i en ny studie som kallas Karisma 2 på mammografiavdelningen i Lund. Här bjuder man alltså in helt friska kvinnor att delta i en läkemedelsstudie med tamoxifen i olika doser, berättar Signe Borgquist som är docent på Lunds Universitet.

Tamoxifen som ger oerhört starka biverkningar ges idag till kvinnor med bröstcancer. Tamoxifen ger vallningar, svettningar och viktuppgång. Dessutom om man har risk för att få blodproppar ska man inte alls ta medicinen.

Kvinnor med bröstcancer kritiska
På sociala medier är dock reaktioner på detta redan börjat komma och kvinnor som haft bröstcancer och som tar tamoxifen är mycket kritiska till att friska kvinnor ska äta medicinen på grund av dess starka biverkningar. Även läkare är ifrågasättande.

Studien genomförs i Lund och i Stockholm
I den här studien på friska kvinnor som genomförs i både Lund och i Stockholm kommer man att prova att ge Tamoxifen till kvinnor i försöksgruppen i ett halvår. Man kommer att försöka hitta en dos som inte ger biverkningar i samma utsträckning men som ändå ska förebygga cancer.

Kontroversiell studie
Denna studie upplevs som kontroversiell eftersom att man aldrig tidigare försökt förebygga cancer hos friska personer med medicin förut.

Annons

Tamoxifen, FASS- biverkningar:
Tamoxifen används vid bröstcancer. Vissa tumörer är beroende av hormonet östrogen för sin tillväxt. Tamoxifen är en antiöstrogen som hindrar det naturliga östrogenets verkan.

Biverkningar:
Tamoxifen kan i sällsynta fall påverka de vita blodkropparna så att infektionsförsvaret försämras. Medicinen kan också i sällsynta fall orsaka angioödem. Sluta genast med medicin och kontakta läkare om du får andnöd, Svullet ansikte, läppar, tunga och svalg.
Man kan få nässelutslag.

Mycket vanliga biverkningar:
hudutslag, vätskeansamling
vaginal-flytningar, vaginalblödningar
blodvallningar, illamående, trötthet

Vanliga biverkningar kan förekomma hos 1 av 10 användare:
* Överkänslighetsreaktioner
huvudvärk, yrsel, kramp i benen, muskelsmärta
* håravfall, synrubbningar
* blodpropp, försämrad blodtillförsel till hjärnan, brist på röda blodkroppar (anemi)
* Kräkningar, diarre, förstoppning
underlivsklåda, förändringar på livmoderslemhinnan
onormala känsloförminnelser (te.x Förändringar av hur saker smakar, samt stickande känsla i huden.)
* Förhöjda halter av fett i blodet
, onormal hög fettlagring i levern, förhöjda levervärden.

Mindre vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 100)
* cancer i livmoderslemhinnan, muskeltumör i livmodern
* ökad blödningsrisk på grund av minskat antal vita blodkroppar
* förhöjda kalciumvärden i blodet
*inflammation i lungorna med andfåddhet och hosta
* inflammation i bukspottkörteln
* leverförtvining
* nässelutslag

Annons

Dela inlägget
Annons
8 november, 2016 0
Hand häller mjölk från kanna till glas

Mjölkprodukter och prostatacancer
Läkare för framtiden skriver om tidskriften Nutrtion Journal som har publicerat en metaanalys där forskare sammanställt data från 11 studier där 700 000 personer deltagit. Man har där värderat intaget av komjölksprodukter och kommit fram till att personer som konsumerar mer mjölkprodukter har ökad risk att dö i prostatacancer. Man upptäckte att hos de manliga deltagarna som konsumerade mest mjölkprodukter ökade risken för att dö i prostatacancer med hela 50 procent jämfört med dom som konsumerade minst.

Här misstänker forskarna att det animaliska fettet och kalcium i mjölk är den bidragande orsaken till denna ökade risk.

Studie om cancer och mättat fett
En annan studie som publicerats i tidskriften Prostate Cancer and Prostatic Disease visar att män med prostatacancer får en mer aggressiv cancer vid konsumtion av mättat fett och kolesterol.

Annons

51 procent högre risk för mer aggressiv cancer jämfört med personer som åt blodfettsänkande mediciner.

Mjölkprodukter och äggstockscancer
Det finns även en studie som publicerats i Britich Journal of cancer som visar att kvinnor som konsumerar mer mjölkprodukter uppvisar ökad risk för äggstockscancer. Kvinnor som åt mest mjölkprodukter och laktos fördubblade sin risk för cancer jämfört med de som åt minst.
Ett högt kalciumintag och intag av D-vitamin minskade dock risken.

Man kan hitta andra källor till kalcium än i mjölk.
Du hittar kalcium i baljväxter, frön, nötter, fullkorn, grönsaker med gröna blad, broccoli, spenat, kål, pumpa apelsiner och så vidare.

Källa: Lakareforframtiden.se

Dela inlägget
Annons
Annons