Potatissallad med äppeldressing

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
14 juni, 2013
Potatis, äpple och valnötter i skål med dressing

Ibland vill man ha något fräscht till det man grillar. Jag brukar göra olika potatissallader, så det kommer säkerligen att bli ett återkommande ämne i bloggen i sommar. Lite kul att experimentera med smaker tycker jag. Det är så otroligt gott med färsk nypotatis! Bara att koka och äta som den är egentligen godast. Men den är också god som sallad. Denna potatissalladen gjorde jag förra helgen.

Äppeldressing:
1/2 äpple, grönt syrligt
0,5 olivolja
3 msk vatten
1 msk vitvinsvinäger

Annons

1 tsk senapspulver, colemans
1äggula
himalaya-salt och svartpeppar
ev. chiliflakes

Gör så här:

Skala och kärna ur äpplet. Skär i mindre bitar och mixa med övriga ingredienser i en matberedare eller mixer. Smaka av med salt och peppar. Häll upp på väl rengjord burk. Det som blir över kan du spara i kylskåp några dagar.

vit äppledressing i glasburk på blårutig duk
Foto: Mia Hagenmalm
Potatis, äpple och valnötter i skål med dressing
Foto: Mia Hagenmalm

Potatissallad med äppeldressing
2 portioner:
500 g färsk potatis
1/2 gurka
1/2 grönt äpple
50 g valnötter
Herbamare örtsalt
olivolja

Gör så här:
Sköjl och skrubba potatisen från jord. Koka upp vatten och lägg i potatisen. Sänk värmen och låt dem sjuda under lock ca 15 minuter. Låt den bli kall och dela den i mindre bitar. Rosta valnötterna med lite olivolja och salt i en het stekpanna. Låt svalna. Skiva äpple och gurka och blanda ner det tillsammans med potatis, valnötter och häll på dressing. Dränk dock inte salladen med dressingen. Servera med något gott grillat!?

Ha en trevlig, förhoppningsvis solig helg!/ Mia 🙂

13 juni, 2013 0
Jordgubbstårta

Vad tråkigt det blir på en skolavslutning när man får stå i regnet och frysa. Men! Det finns inget dåligt väder, bara fel kläder om man säger! Nu är det sommarlov för barnen! I Nynäshamn i allafall.

Min moster brukar ibland göra en tårta som jag tycker är så himla god. Botten är gjord på sockerkakssmet överdraget med maräng. Jag ville testa att göra denna tårta utan socker och vetemjöl, så gårdagskvällen ägnade jag åt att baka tårtbotten och höll sen tummarna till idag, att den skulle gå att äta. Det är lite vanskligt när man byter ut ingredienser. Man vet inte hur resultatet blir. Men! Tårtan blev väldigt god, så det var ett lyckat första försök. 🙂 Hemkommen från avslutningen fyllde jag den med vispad grädde och färska jordgubbar och mosade även i banan för att få lite sötma. Den här tårtan passar bra att bjuda på till kalas! Kanske till midsommar?

Jordgubbstårta 026

Evelyns avslutningstårta 8-10 bitar

Annons

Tårtbotten:
1,5 dl sukrin melis
5 ägg
125 g smält smör
1 dl vatten
1,5 tsk vaniljpulver
1dl fiberhusk
0,25 dl mandelmjöl
1,5 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg och sukrin melis riktigt pösigt. Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en annan skål.
Häll ner i äggsmeten och slå ner smör och vatten. Blanda väl. Häll smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna.

Maräng:
3 äggvitor
1 krm ättikssprit
1,5 dl sukrin

Gör så här:
Vispa äggvitorna tillsammans med ättikssprit tills det blir hårt och vitt. Det kan ta upp till 10 minuter. Tillsätt sukrin melis och fortsätt att vispa ett tag till. Smeten ska bli som hårt vispad grädde. Bred marängen över ”sockerkakssmeten” och ställ in emellan nedre delen och mitten av ugnen på 175 grader ca 25-30 minuter.
När den svalnat, dela kakan på mitten så att du får två bottnar.

Fyllning:
500g jordgubbar.
6 dl grädde
1 banan

Annons

Gör så här:
Mosa jordgubbarna med gaffel. Ta hälften av bärmoset och mosa med en banan. Bre fruktpuren över en av tårtbottnarna. Ta den andra hälften av moset och blanda ordentligt med ca 3 dl av grädden. Bred det ovanpå bärmoset. Lägg över den andra botten och bred resten av grädden över. Dekorera med jordgubbar eller annan bär/ frukt.

Ha det fint! / Mia

Dela inlägget
Annons
12 juni, 2013 0
En mortel i marmor, en vitlök, två skålar med kryddblandning

Nu är det äntligen tid för att tända grillen! Sommaren är ju här på riktigt! Härligt!

För att slippa alla E-ämnen i grillkryddor brukar jag göra egna blandningar till en grillrub, alltså en torr marinad som består av olika kryddor. Enkelt att göra själv om du har en mortel att tillgå.

En mortel i marmor, en vitlök, två skålar med kryddblandning
Foto: Mia Hagenmalm

Mortla örterna! Sen är det bara att klappa in kryddorna i köttet och låta det marinera sig själv i kylen några timmar. Salt tillsätter du när du grillar.

Annons

Den här ruben är god till nöt, lamm och fläskkött:
Het BBQ-RUB

2 tsk koriander, frön-hela
2 tsk senapskorn
4 msk paprikapulver
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
1 msk chili, röd hackad
2 tsk svartpeppar

BBQ-SÅS i kastrull
Foto: Mia Hagenmalm

Hemlagad BBQ-sås
1 gul lök, i tunna skivor
1-2 vitlöksklyftor, hackad
1 tsk rosmarin, torkad
1/2 msk paprikapulver
2 tsk chili, finhackad
1 msk olivolja
1 msk sukrin GOLD (som brunt socker)
1 dl rödvin
3 dl krossade tomater Ekologiska
3 tomater, färska- skurna i små bitar
2 dl grönsaksbuljong, ekologisk
2-3 färsklök, skivade med blasten
herbamare örtsalt och svartpeppar
några nypor basilika, torkad eller färsk

Gör så här:
Fräs lök, vitlök rosmarin och paprika tillsammans med chili i olivolja i en kastrull. Tillsätt Sukrin Gold och rör om en stund så att det inte bränns. Slå på rödvin och koka ner till hälften. tillsätt krossade tomater och 1 ,5 av de färska samt örtbuljong och låt sjuda ca 30 minuter. Lägg ner den skivade färsklöken och resten av tomater och låt sjuda ytterligare ca 30-40 minuter. Smaka av med örtsalt, svartpeppar och tillsätt basilika.

Må så gott i solen! / Mia

 

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
10 juni, 2013 0
Isad melon i glas, toppad med bär
Isad melon i glas, toppad med bär
Foto: Mia Hagenmalm

Vilket härligt väder vi hade i lördags! Underbara sommar! Äntligen är den här!
Det är mumsigt med något kallt att äta/dricka när det är varmt och solen skiner. Ett alternativ till glass, kan vara isad melon serverad med bär. Riktigt läskande, gott och en lyxig lite annorlunda efterrätt när du har gäster, eller bara som en svalkande fruktdrink en varm sommardag.

Isad melon med bär
2 glas:

Annons

1 melon, te x cantaloupe, honung eller galia
2 msk citron, saft av
1 msk citron, rivet skal av
1,5 dl sukrin melis
1 dl vatten.

Gör så här:
Kärna ur melonen, skär- gröp ur den och lägg i mixer tillsammans med citronsaft och skal. Mixa till en jämn smet. Koka upp sukrin melis med vatten och låt sjuda några minuter. Låt svalna. Häll sukrinlagen över melonsmeten och mixa den igen, och häll över mixen i en form och frys ca 2 timmar. Rör om efter en timme.
Skeda upp melonen i snygga glas. Om den är för hårt frusen, låt den smälta lite innan du serverar den med bär. Den blir godare då. 🙂

Må så sommargott! / Mia

Dela inlägget
Annons
7 juni, 2013 0

Tänk vad vi får i oss genom färdigmaten!! Det är inte bara socker i för höga doser. Det finns andra skrämmande ämnen i färdigmat som också påverkar kroppen på ett mycket negativt sätt. Och jag tänker på våra barn som redan från dagisåldern blir matade med detta skräp till halvfabrikat och färdigmat. Hur många skolor eller dagis lagar sin mat från grunden? Inte många, eller knappast några alls. Det är för dyrt!

Jag har själv arbetat på daghem under ett flertal år, och vet hur maten påverkar. Jag förstörde min mage under de åren. Kan ännu känna känslan när man ätit dessa färdiga köttbullar med brunsås ihoprört av pulver. Man mådde illa och hade ont i magen hela dagen. Eller pannkakor som smakade papper och kom färdiga som man bara skulle lägga på ett bläck och värma i ugnen. Den maten äter barnen varje dag! Jag kunde själv ta med egen lunch. Det kan inte barnen!

Ett av de ämnen som jag vill upplysa om är GLUTAMAT, som är en tillsats i färdigmat och mycket annat som chips, en del kryddor, buljong osv där det verkar som en smakförstärkare.

I kroppen finns 20 aminosyror varav en av dem är aminosyran glutamat. Glutamat behöver kroppen för musklernas och nervsystemets funktion och även för immunsystemet och mag-tarmfunktionen. I hjärnans fungerar den som en signalsubstans, och då i vätskan som omger hjärncellerna, de så kallade Gliacellerna. Glutamat är ingenting vi behöver tillsätta i maten, för kroppen kan själv tillverka ämnet i exakt den mängd den behöver.

Annons

Livsmedelsindustrin tillverkar dock ett kemiskt glutamat, vilket orsakar både skada och blir ett stort problem om man överkonsumerar och överdoserar allt för mycket.
Dom här gliacellerna har väldigt starka skyddsmekanismer. Men om skyddsmekanismerna blir allt för överbelastade, stiger glutamathalten i hjärnan vilket orsakar att glutamat öppnar cellväggen och släpper in calcium. Vilket dödar cellen.
Speciellt barn är känsliga mot glutamat, då deras små kroppar är mer känsliga för gifter. Dessutom påverkar glutamat starkt de delar av hjärnan som styr både motoriken och uppmärksamhet.

Det som gör glutamat så farligt är att det vid överkonsumtion fungerar som ett exitotoxin eller stimuleringsgift.
Effekten av exitoxin i hjärnan påminner mycket om droger som te x kokain, dock utan berusning vill jag tillägga. Man kan inte bli inte drogad, men däremot blir effekten att nervcellerna börjar att signalera okontrollerat till varandra. Glutamat ett nervgift, som kan ge hjärnskador. Och det är bevisat enligt internationella forskningsrön.

Glutamat ingår i högre doser i olika grillkryddor, smaksalter och finns i färdigmat, halvfabrikat, pulversåser, burksoppor osv, som så kallade smakförstärkare. Kolla förpackningarna noga, och välj bort E-ämnet E621, natriumglutamat. Även närliggande ämnen som innehåller glutamat hittar du nedan. Ibland står det dessutom bara smakförstärkare.

* E620 glutaminsyra
* E621 natriumglutamat
* E622 kaliumglutamat
* E623 kalciumdiglutamat
* E624 monoammoniumglutamat
* E625 magnesiumdiglutamat

Det finns även dolda benämningar på glutamat eftersom livsmedelsindustrin valt att dölja att de har glutamat i maten pågrund av det ökade köpmotståndet. Riktigt fult! Hydroliserat protein, hydroliserat soyaprotein och hydroliserat växtprotein så kallat spjälkat protein är också glutamat. Du kan också hitta dold glutamat i en del råvaror som tillexempel fryst kyckling. Kolla efter E441 och 407.

Annons

I USA lockar många restauranger idag sina gäster med mat som är fri från glutamat. Där har även forskare som undersökt barn med ADHD-liknande symtom upptäckt att de hade lagrat allt för mycket glutamat i hjärnan. Skräckläsning! I Thailand är det faktiskt förbjudet att tillsätta i maten. Men i Sverige och i EU är det fortfarande tillåtet. Jag tycker att EU är så snabba på att förbjuda olika naturmedel. Men nervgift ska vi alltså få äta? Varför blundar man för detta? Varför kan inte Sverige ta ett eget beslut om att förbjuda detta gift?

Vi människor kan skapa en överkänslighet mot glutamat, och vid överkonsumtion får vi sjukdomar av det. Det har visat sig att Glutamat i högre doser kan ge astma, diabetes, IBS, depressioner, övervikt, ADHD, autism och migrän.

Glutamat finns också naturligt i en del föda. Naturlig glutamat är ofta bundet i proteiner och som i kroppen tas upp långsamt till skillnad mot tillsatt kemiskt glutamat som i kroppen har ett snabbare upptag och når då lättare farliga nivåer.

Må så gott och ät glutamatfritt!

Trevlig helg! Mia 🙂

Annons

Dela inlägget
Annons
4 juni, 2013 0

Man kan skriva massor om socker, det vita giftet och dess skadliga inverkan på kroppen. Jag försöker undvika socker så gott det går. Men att bara ta bort det synliga sockret räcker inte. Man måste gå steget längre för att undvika även det gömda sockret. Socker som finns i den mat vi äter. Till exempel laga sin mat från grunden. Även en sån sak som dressingen du har på salladen, fruktyoghurten som du äter till frukost tillsammans med smörgåsen med ägg och kaviar.
Istället kan man ju äta yoghurt naturell och tillsätta färska bär eller frukt. Man kan baka sitt matbröd själv och laga all mat från grunden så vet man vad man har i maten. Det kan vara svårt ibland. Tillexempel när man ska laga en maträtt där det ska tillsättas någon tesked mango chutney. Ja då är man ju där igen. Färdigköpt chutney innehåller ju socker. Ska man behöva göra en chutney själv då för att slippa socker? Ja jag gör det. Eller kanske jag använder färsk mango istället och sötar med lite agavesirap i maten. Jag låter fantasin flöda och experimenterar fram smaker när jag står vid spisen. Oftast blir det jätte gott och känns fräschare. Maten blir ju så mycket renare och det blir din kropp också.

Att läsk innehåller socker vet vi redan. Men kanske inte HUR mycket ? 5 dl läsk innehåller 20-21 sockerbitar och 1 hg godis 14 stycken.

Vet du hur mycket socker du äter som du kanske inte tänker på? Det gömda sockret? Ta en vanlig frukost!
(Det är enklare att för sin inre syn se sockerbitar än socker i gram eller kilo. Det blir lite äckligare då).

Annons

Till exempel Kalles Kaviar, som man tycker bara ska innehålla salt, innehåller 2-3 sockerbitar per 100 g, 2 dl fruktyoghurt som man tycker bara ska innehålla bär och frukt, 5 sockerbitar. Ett glas Oboy på ca 2 dl innehåller 7 sockerbitar. Skulle du stoppa så många sockerbitar i ditt kaffe? Räkna då ihop allt man äter till frukost så som frukyoghyrt, kanske bröd, kanske ett glas oboy, frukostflingor eller kalaspuffar. Snacka om sockerchock redan i början av dagen !�
Så i mitt tidigare inlägg om socker, stämmer det faktiskt, när jag påstår att vi äter 40-50 kilo socker per person och år.https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/06/03/ma-sa-gottom-socker-och-dess-skadliga-inverkan/

Du hittar också det gömda sockret i:
Frukostflingor och musli. Mjukost, konserverad och torkad frukt, jouise, fruktyoghurt, färdiga fruktsoppor, ketchup, dressing, chips, såser och mat i pulverform, bröd osv, osv. Listan kan göras lång. Sen tillkommer det dessutom en massa otrevliga E-ämnen på det.

 

Ha en bra dag! / Mia 🙂

Dela inlägget
Annons
Annons