Annons

Rabarberpannkaka

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
19 maj, 2014
Rabarberpannkaka på grått fat med jordgubbar och hallon.

Vad härligt det har varit i helgen, med sol och ÄNTLIGEN; värme. Jag har plockat massor av rabarber så den här veckan kommer att gå i rabarberns tecken, för i helgen har jag gjort flera recept på just rabarber.

Dessutom har jag groddat lite. Groddar är ju så himla nyttigt, och det är dessutom enkelt att göra, bara man kommer ihåg att vattna. Mer om groddar i ett annat inlägg.

I morse till frukost blev det en pannkaka på rabarber som blev riktigt goda

Rabarberpannkaka på grått fat med jordgubbar och hallon.
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

och igår en smoothie med rabarber och jordgubbar. Jordgubbar och rabarber gör sig riktigt bra ihop. Återkommer med smoothien senare idag. 🙂

Rabarberpannkaka
2 st
2 ägg
100 g rabarber, i bitar
1 msk mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver
agavesirap
smör

Gör så här:
Blanda ägg med mandelmjöl, fiberhusk och bakpulver. Låt stå och svälla 10 minuter. Stek rabarberna i lite smör på svag värme under tiden. Ringla över någon matsked agavesirap. Rabarber är ju ganska sura i sig, så man måste nästan ha lite sötma. När de är mjuka, ta upp och blanda ner rabarberna i pannkakassmeten. Stek ”pannkakssmeten” på medelhög värme.
Servera med bär, det är gott med jordgubbar eller hallon till! Eller varför inte både och!

Må så gott!

Mia

Annons

 

 

18 maj, 2014 0

…för det är vackert väder ute och värmen har kommit! Min bokade tvättstugetid är avbokad, dammsugaren åkte in i städskåpet igen. Nu vill jag ut i naturen och lämnar mitt dåliga samvete för alla måsten hemma! Det finns sju dagar till i veckan att tvätta och städa på!

Ha en underbar söndag!

 

Annons
Dela inlägget
Annons
16 maj, 2014 0
Morgonpromenad och trevlig helg!
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Underbart med solstrålar som äntligen värmde under min tidiga morgonpromenad! Gräset var fortfarande vått av dagg . Det var alldeles stilla och tyst förutom fågelsång och en och annan skränande mås. Det luktade friskt och gott av nyklippt gräs och fuktig jord. I parken blommar det för fullt och det är så vackert när björkarna och naturen står i sin spröda grönska.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Jag brukar ta en runda ner till havet, stranden och båtarna för det ger mig en känsla av ro, som jag kan leva på en hel dag. Så underbart att bara sitta på en brygga och njuta av utsikten en stund. Havet har jag i hela mitt liv sökt mig till. Det ger tröst och hopp när jag är nere, och energi när jag behöver det. Där kan jag låta tankarna få fritt flöde. Jag får också mycket insperation till min musik vid havet!

Annons

 

 

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Ha en trevlig helg!

Mia

Dela inlägget
Annons
15 maj, 2014 0

Jag tror att jag går i taket! Jag är sååå upprörd!

Läste just Ekologiska Lantbrukarnas sida på nätet att svenska ekokonsumenter får betala priset när svenska lantbruk börjar använda GMO-soja. Ska alltså svenskt lantbruk börja använda genmanipulerad soja till boskapen?

Jag ställde frågan till Lantmännens facebooksida och talade även om vad jag tyckte om GMO över huvudtaget. Om GMO tycker jag INTE!
Och OM de nu tar in GMO-soja i Svergie, varför ska de som vill ha ekologisk föda behöva betala för det? Ytterligare ett skäl till att man undrar varför de släpper på sin policy är att den ekologiska efterfrågan ökar i Sverige, och enligt handeln kommer denna trend att öka ytterligare de närmaste åren.
Jag tycker att Lantmännen biter sig själva i rumpan om de släpper på GMO-friheten i landet. Och hur tänker de? Går pengar verkligen före den biologiska mångfalden, djur och människors hälsa? Tänk att plånboken alltid ska styra förståndet! Och varför har inte svenska folket fått ta del i ett uttalande om vad vi vill?

Hitills har svenska bönder utfodrat sina djur med GMO-fritt foder, men i början av april i år övergav mejerierna den gemensamma branschpolicy som hitills tagit avstånd från GMO-foder till svenska kor. Det är alltså upp till varje mejeriorganisation att avgöra om man vill använda GMO till djuren eller ej. Läs tidigare inlägg här:https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/04/16/nu-slapper-lrf-mjolk-sin-policy-angaende-gmo-fritt/

Annons

Nu förbereder sig svenska bönder att i stor skala gå över till foder med genmanipulerad soja. Detta innebär nya kostnader för foderföretagen när de ska hålla isär GMO och GMO-fritt foder i sina anläggningar. Det har inte behövts tidigare.
Eftersom att det är Lantmännen som är det marknadsledande foderföretaget i Sverige har man i en motion till styrelsen föreslagit att den ökade särhållningskostnaderna av foder ska redovisas. Lantmännens styrelse är tydlig i sitt svar att det är den ekologiska productionen och de lantbrukare som är emot GMO som ska stå för kostnaderna.

HUR SJUKT ÄR INTE DET? Jag undrar? Stod de bakom dörren när Gud delade ut förståndet? Det kommer innebära att det ekologiska blir ännu dyrare än vad det är idag!

Ekologisk production säger konsekvent NEJ till användning av GMO och kommer att fortsätta göra det. Det är orimligt att det är ekokonsumenterna
och de som tar avstånd från GMO som ska betala kostnaderna för särhållning, säger Maria Dirke versamhetsledare hos branschorganistaionen Ekologiska Lantbrukarna.

 

Vad är GMO? Det kan du läsa om här:https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/02/10/gmo-eh-vad-ar-det-egentligen/

Mia

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
13 maj, 2014 0

Häromdagen skrev jag om att broccoli skyddar mot solens UV-strålar och förebygger hudcancer.

Men jag höjer broccoli till skyarna ytterligare i detta inlägg, då man genom forskning hittat att broccoli kan både förebygga olika cancerformer och även bekämpa cancerceller som redan har utvecklats i kroppen. De aktiva ämnena i broccoli kan alltså döda cancerstamcellerna säger doktor Yanyan Li professor vid Montclair State University i USA och som är en av världens ledande forskare i sambandet mellan kost och cancer. Däremot kan man inte ersätta cellgifter med broccoli men man kan använda broccoli som ett bra kompliment till cellgifter.

Visste du att de som inte äter broccoli och grönsaker som kål, har 25-50 procent högre risk att drabbas av till exempel bröstcancer och prostatacancer än broccoliätare, som äter broccoli flera gånger i veckan?

Broccoli förebygger alltså cancerrisken och även återfall på ett sätt som inte cellgifter kan.

Det är i buketterna, det översta gröna man hittar den absolut högsta koncentrationen av glucosinulater som är en grupp växtämnen och ett av dessa ämnen är Sulforafan.
Sulforafan går direkt in i de så kallade cancerstammarna och blockerar de enzymer som får cancerceller att dela sig. Det finns ytterligare ett glucosinolat som heter indol-3-carbinol i broccoli och detta ämne förstör och bromsar en starkt cancerframkallande molekyl som varannan kvinna med bröstcancer bär.

Annons

Men i broccoligroddar är ämnet sulforafan hela tjugo gånger mer koncentrerat än i en vuxen broccoli. Och är det så att man inte är så förtjust i broccoli så kan jag verkligen rekommendera broccoligroddar. Hur gott som helst, även om jag älskar broccoli annars också.

För att de versamma ämnena ska behållas/ bevaras bäst, ska du äta broccoli färsk/ rå.
Man kan även värma den försiktigt, helst ångkoka eller snabbsteka någon minut tills den är al dente, alltså har tuggmotsståndet kvar. Kokar du den för länge kan hela 77 procent av de nyttiga växtämnerna försvinna.
Om du skär broccoli i småbitar till exempelvis en sallad, gör det i absolut sista minuten, annars kan grönsaken tappa hela 75 procent av Sulforafan..

Helst ska man äta 50- 90 g broccoli om dagen om man vill reducera cancerrisken, men du kan även växla med andra kålsorter som brysselkål, grönkål och blomkål som också innehåller ämnet sulforafan. Och naturligtvis ska man välja ekologiska grönsaker.

Mia

Dela inlägget
Annons
13 maj, 2014 0

Du kanske har sett affischerna som Naturskyddsföreningen satt upp på tunnelbanan eller som en annons i veckotidningar? En bild på vindruvor med texten: Förvaras oåtkomligt för barn?

Och varför har man gjort en sån kampanj? Naturligtvis förstår man att det beror på att vindruvor är giftiga och besprutade. Men hur giftiga är de?

Vindruvor förestår hela 45 procent av all världens frukt som odlas och man odlar dem i alla världsdelar, och här i Svergie importerar vi ca 29300 ton färska vindruvor/år. Men även 7000 ton russin och 159,5 miljoner liter vin per år. Vindruvsodlingar har stora problem med skadegörare, till exempel olika former av mögelangrepp. Av den anledninge förebygger man med att bespruta redan INNAN man sett angrepp på grödan. Totalt i Europa använder man 220 000 ton bekämpningsmedel och 15 procent av dem står vindruvsodlingarna för.

Kemiska bekämpningsmedel som är framtagna för att döda oönskade växter och djur sprids i naturen och påverkar den biologiska mångfalden på ett mycket negativt sätt men även människors hälsa.

Annons

Man kan inte skölja bort bekämpningsmedel från druvor och frukt. Dessutom funkar vindruvor så att växten tar upp bekämpningsmedlet i själva druvan. Läs gärna mitt tidigare inlägg här: https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/01/10/giftig-cocktail/

Så välj ekologiska vindruvor
Välj vin producerat på ekologiska druvor
Välj ekologiska russin

Samt var noga med att skölja frukt och grönt då de kan innehålla rester av bekämpningsmedel.

Och tänk på att välja ekologiskt iallafall till barnen!!!!.
Barn påverkas mer negativt av bekämpningsmedel under sin utveckling.
Läs mer om hur barn kan påverkas här:https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/04/30/hur-paverkar-hormonstorande-amnen-barnen/

Mia

Annons

Källa: Svenska Naturskyddsföreningen

 

Dela inlägget
Annons
Annons