Annons

Raw Chunky Monkey Ice Cream

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
10 juni, 2015
Glass i en skål

Idag blev det stressigt på morgonen. Jag kom i säng sent i går kväll och idag var det skolavslutning.
Jag försov mig trots att dottern vaknat klockan fem för att locka hår och få till den där extra looken med smink som mineralpuder, high lighter och vad det nu kan vara. Hon var så upptagen med sitt att hon inte tänkte på att väcka mig.
Inte visste jag någon tid heller trots att jag frågat henne flera gånger, och när jag gick ut på skolans hemsida, fanns bara information från tidigare år. Jag chansade ändå på att vara i skolan klockan åtta och det visade sig vara riktigt. Skolan bjöd på en riktigt mysig avslutning och sen åkte vi hem för att fika.

Jag gjorde glutenfria pannkakakor, faktiskt helt veganska då kylskåpet var ganska tomt på både det ena och det andra, bland annat ägg. Det blev riktigt goda pannkakor. Har gjort dem förr, då som semla, så länkar till dem här:glutenfri strutsemla/

Men det var ju glassen som jag gjorde till denna pannkaka som jag ville bjuda recept på.

Annons

Chunky Monkey Ice Cream. Här skapar några få ingredienser en smaksensation. Man kan knappt ana att glassen består av endast banan, kakao, dadlar och nötter! Mixa ihop ingredienserna och glassen är klar! Snabbt och enkelt utan krussiduller. Helt galet, ljuvligt gott! Och nyttigt! Så denna glass kan man äta med gott samvete! Dadlarna i glassen ger den där smaken som förnimmer om kola.
Jag hade även i en halv matsked mesquitepulver som har en smak åt det karamelliga hållet. Mums!

Mesquite som kommer från mesquiteträdets frökapslar har ett lågt GI och är oerhört rik på protein och fibrer vilket håller blodsockernivåerna på en jämn nivå. Dessutom innehåller det mängder av vitaminer och mineraler.Mesquiteträdet som också kallas livets träd har sedan flera hundra år tillbaka i tiden utgjort ett av de viktigaste födoämnerna för det amerikanska indianfolket. Frökapslarna innehåller ämnen som hjälper kroppen att bilda serotenin, ett hormon som gör att vi mår bra, blir piggare och gladare. Mesquite har även antiseptiska egenskaper och har traditionellt använts för att bota allt från solsveda till halsont. Ett superpulver med andra ord! 🙂

Alla ingredienser i glassen är ekologiska.

 

Chunky Monkey Ice Cream
2 portioner
2 skivade, frysta bananer
6 st medjooldadlar
90 g hasselnötskärnor, rostade
1 msk raw kakao
0,5 msk mesquitepulver

Annons

Mixa ihop och servera genast!

ha det fint!/ Mia

9 juni, 2015 0
Chokladpudding toppad med hallon och kokoschips i en blå-vitrandig kopp

Äntligen! Idag värmer solen och de kalla vindarna har vänt och mojnat.
Igår kväll var det riktigt kallt när jag tog en kvällspromenad med hunden, så det kändes underbart med solens värmande strålar på morgonpromenaden idag. Jag hade hoppats på att solen fick vara framme hela dagen, för tyvärr har det varit strålande sol på förmiddagen och mulet och regn på eftermiddagen de sista veckorna. Tydligen blir det likadant idag, för molnen börjar redan hopa sig på den blå himlen och skymmer solen. Kan det inte få vara fint en hel dag? Jag vill ha Massor av sol och värme i sommar!

I morgon slutar barnen skolan här och dottern ser mycket fram emot skolavslutning och efterkommande fest. Förra året fick jag inte vara med på avslutningen, men i år har hon bett mig att komma. Det känns riktigt kul.

Igår var jag så där riktigt sugen på choklad, ni vet så där enormt sugen, så man knappt kan tänka på något annat. Och för att stilla suget gjorde jag en chokladpudding på chiafrön och lime till efterätt. Otroligt gott när man är tokig i choklad som jag.

Annons

Raw Chokladpuding med chia & lime
2 portioner
2-3 msk chiafrön, eko
2 dl mandel eller cashewmjölk
1 msk raw kakao, eko
0,5 tsk vaniljpulver. eko
0,5 ekologisk lime. skal av
1,5 tsk agavesirap

Till servering: Kokoschips och hallon

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till chokladpuddingen och kör gärna några varv i en mixer. Låt stå i kylen 1/2 -1 timme. Rör om i puddingen då och då. Servera med kokoschips och hallon

Dela inlägget
Annons
6 juni, 2015 0
Idag sjunger Rönninge Show Chorus  i Hågelby parken!

Svenska Nationaldagen! FB_IMG_1433567792542

Idag hänger regnet i luften och det är grått och mulet! Jag står och gör mig iordning för festligheter och gig i Hågelby parken i Tumba Stockholm.Min kör Rönninge Show Chorus gör 2 framträdanden kl 11.30 och 14. Det blir show och allsång förstås. Och det händer mycket andra spännande saker i parken idag!

Annons
Dela inlägget
Annons
5 juni, 2015 0

Det pågår heta debatter omkring ekologiskt eller besprutad mat, GMO och alternativa medel kontra läkemedel.
Sjukdomar som orsakas av GMO, bland annat Morgellons sjukdom beskrivs som vaneföreställning besläktad med parasitoforbi där man hånar och hänger ut en enskild person.
Så ruttet!

Och när media går ut och larmar om bekämpningsmedel och gifter i maten som kan orsaka sjukdomar så är det alltid personer, exempelvis från Livsmedelsverket som kommer med en motsats och skyla över med att det inte alls är är någon fara att äta.
Jo men visst! Ät på bara! Det larmet är snart glömt och gömt! Åter igen mörkar Livsmedelsverket fakta!

Annons

Ta bara detta med larmet om kadmium i vete/pastan!
Media larmar om det rekordhöga halterna av giftet kadmium i pasta. (Det gäller förstås allt som är gjort av vete; bullar, mjöl och bröd osv).
Kadmium är ett gift, precis som arsenik och skadar njurar och försvagar skelettet samt kan ge bröst-och livmoderscancer.

Dessa höga halter beräknas att kosta staten miljardbelopp varje år skriver SvD.

Men bli nu inte oroliga kära svenska medborgare!
För Livsmedelsverkets toixkolog, Richard Bjerselius säger i SVT,
-Det är betydelsefullt för den enskilde individen men på befolkningsnivå ser vi inte att det är ett problem.
Hade det varit det med de här halterna hade vi naturligtvis gått ut själva med att informerat konsumeneterna om detta.

Det värsta är att man har vetat om kadmium i flera år utan att ha vidtagit åtgärder. Och Livsmedelsverket ska vara till för att skydda och upplysa folket? En myndighet man ska lita på!
Huga!

Även Coops undersökning av familjen där man mätte halterna av gifter i urinet när de åt icke ekologisk mat kontra när de åt ekologisk mat är i blåsvädret.
(Läs mer här/ om undersökningen och vad Livsmedelsverket sa om det).

Annons

Jag läste just en debatt i tidningen Land – Lantbruk och skogsland.

Torbjörn Fagerström som är professor emeritus i teoretisk ekologi vid Lunds Universitet sågar totalt Coops film ekoeffekten!
Han anklagar Coop för hästhandlarfasoner som präglar ut övertolkade vetenskapliga resultat med skrämselpropaganda och att det är oanständigt att föra konsumenterna bakom ljuset! Han menar att Coop fablar och hittar på egna tolkningar.
Han skriver också att GMO-motstånd, biodynamiskt jordbruk, antroposofi, homeopatiska metoder inom djursjukvården behandlas respektfullt och okritiskt (?) som om dessa rörelser spelar på samma planhalva som vetenskap och beprövad erfarenhet. Men det gör de inte! DE är vetenskapsfientliga ideologier som inte hör hemma i ett kunskapssamhälle???????

Torbjörn Fagerström skriver också med tanke på Coops film att den vetenskapligt relevanta tolkningen av IVL:s resultat är att de uppmätta halterna saknar betydelse ur giftsynpunkt, allt annat är ren demagogi. Punkt!

Ja du Torbjörn Fagerström! Jag jobbar också genom beprövad erfarenhet OCH har kunskap även om jag inte har vetenskapliga bevis på allt i ditt kunskapssamhälle! Och det är ju mycket synd att inte läkare, forskare och alternativa metoder kan jobba på samma planhalva istället för att motarbeta och kasta skit på varandra.

Ja jag är ju inte forskare, men jag hoppas att jag är en klarsynt och förnuftig människa som förstår gifternas inverkan på människan!
Eller är jag betraktad som en galen flummare och hippie som inte hör hemma i vårt kunskapssamhälle för att jag vill upplysa människor och värna om människors hälsa?

Annons

Om jag tar insektsmedel och besprutar grönsaker innan jag sköljer av dem i vatten och sen skär ner det i en sallad! Skulle du vilja äta den då? Förmodligen inte! Vad är då skillnaden med att äta besprutade grönsaker och frukt som du handlar i affären?
Det handlar enbart om vanligt, sunt förnuft! Det behöver man inte vara forskare, vetenskapsman eller myndighet för att förstå.

Och även om, som Livsmedelsverket går ut till oss oroliga konsumenter att gifterna i maten ligger under gränsvärderna så finns det något som heter coctaileffekten.
En effekt av ALLT vi äter och som samlas i kroppen!
Gränsvärden spelar liksom ingen roll! PUNKT!!!
Det får mig att börja undra på vilken sida Livsmedelsverket är. På industrin eller statens? För inte verkar det vara på konsumenternas.

Axel Mie som är forskningsassistent på Karolinska Institutet svarar Torbjörn fagerström i samma debatt.
I en nylig producerad om fyra vetenskapliga artiklar undersökte ett lag på 18 forskaresamhällskostnader inom EU av hormonstörande av kemikalier som befolkningen utsetts för. För insektsbekämpningsmedel ur gruppen organfosfater beräknas den årliga samhällskostnaden inom EU till 146 miljarder Euro, främst pågrund av minskad produktivitet genom lägre IQ. Det mesta använda organfosfaten är klorpyrifos som även mättes i IVL:s studie. Dessa beräkningar är baserade på resultat av långtidssudier hos barn samt på en hormonstörande effekt som hittats i djurförsök i vetenskapliga studier. När EU godkänner bekämpningsmedel tas det inte hänsyn tilldessa epidemilogiska studier och de flesta hormonstörande effekter testas inte. Sveriges kemikalieinspektionen hållning är att klorpyrifos inte uppfyller kraven i EU:s regler för att vara godkänt. Det glädjande är att organfosfater inte är godkända för användning i Sverige. Ändå är vi ungefär lika utsatta för dessa som konsumenter i andra länder då vi importerar det mesta av vår frukt

Tack för det Axel Mie!

Fakta:
Debatt Torbjörn fagerström har
Debatt Axel Mies svar här:t

Dela inlägget
Annons
4 juni, 2015 0
tidning med bild och text
tidning med bild och text
Foto: Mia Hagenmalm

För några månader sedan blev jag intervjuad i tidningen Expressens bilaga ”Allt om LCHF” i en debatt om syra bas-balansen, och hur man ska äta för att ha ett bra PH i blodet-kroppen samt vilka sjukdomar en försurad kropp kan bli belastad av. Jag är ju Ja-sägare till att man behöver äta en basisk föda, medan tillfrågade i samma debatt; Nutritionisten Eva Warensjö, Lemming som jobbar på Livsmedelsverket inte alls tror på den teorin. Dels för att som hon sa, eskimåer inte är sjuka trots att deras kost består mestadels av kött vilket är försurnande för kroppen och dels eftersom att den inte är vetenskapligt bevisad. Kostdoktorn Andreas Eenfeldt trodde inte heller att kosten varken gör till eller från för kroppens PH-värde, men att maten som rekommenderas för att balansera PH-balansen, vanligtvis är rätt bra mat.

(Läs om syra/bas-balansen här bas-och-syrabildande-foda/)

Okej! Jag tänker inte jag vika mig i mina argument. Jag är helt övertygad om att det är nödvändigt för oss att äta en basisk kost för att hålla oss friska. I Tyskland har man till och med sjukhus där cancerpatienter får lära sig att äta basisk kost för att svälta cancercellerna.

Annons

Den som skapade begreppet syra-basbalansen var en läkare vid namn doktor Ragnar Berg som i 40 år arbetade i tyska näringsforskingslaboratorier. Doktor Ragnar Berg påvisade att vissa födoämnen är syrabildande och andra basbildande. Teorin är dock inte vetenskapligt bevisad men rekommendationen av hur man ska äta har visat sig vara riktig erfarenhetsmässigt.

Man utsöndrar vanligtvis syraöverskottet (Koldioxid) genom lungor, njurarna och huden.
Men när kroppen är sur så lagras syrorna istället i bindväven och leder. Har man ett för stort syraöverskott i kroppen använder kroppen kalk (Calcium) ifrån skelettet och därmed kan skelettet på sikt bli urkalkat. Sjöar kan bli sura-syrefattiga men det kan kroppen också bli. Man kalkar/basar sjöar och man måste kalka/basa kroppen genom att äta basisk föda. För att hjälpa kroppen att balansera PH-värdet ska man därför dra ner på syrabildande föda.

Jag vill också förklara syreomsättningen i kroppen och hur himla viktigt syre är för kroppens absiska/syra funktion.
Friska celler i vår kropp behöver syre för cellandning och tillväxt.
Är våra kroppar inte tillräckligt syresatta kan cellerna förändras och bli fria radikaler eller dö. Läs vad fria radikaler är här:/
Vi andas in syre som sedan sprids genom våra cellembran och in i våra röda blodkroppar. Blodkropparna cirkulerar sedan runt i kroppen och syresätter vävnader som är i stort behov av syre. Syremonekyler i våra kroppar samarbetar med våra enzymer som sätter igång många oxidativa processer. En av de restprodukter som kommer från oxidation är koldioxid, som efter cellförbränning frisätts från cellerna till blodet. Efter det transporteras koldioxiden tillsammans med hemoglobin och bikarbonat tillbaka till lungorna och processen börjar om. Därför är det viktigt att man genom god utandning gör sig av med koldioxiden eftersom att koldioxid är försurande för kroppen. Alla enzymer i kroppen är också beroende av att kroppen har ett stabilt PH-värde för att kunna arbeta optimalt. En försurning gör att enzymerna arbetar sämre.
Genom inandning, genom huden och av det vi äter får vi i oss gifter. Och nu mer än aldrig förr. Det är leverns uppgift att rena kroppen från dessa gifter och omvandla dem från fettlösliga till vattenlösliga. Eftersom att det vid denna process bildas mycket fria radikaler är det jätteviktigt att kroppen har en tät näring av antioxidanter och vitaminer som kan ta hand om dessa fria radikaler eftersom att en brist på dessa näringsämnen orsakar att avgiftningen försämras och toxiner, gifter och tungmetaller istället lagras i kroppens vävnader istället för att föras ut via gallan/avföring och urin. Det är alltså därför det bildas urinsyra i lederna och man kan då få gikt.

Det är jätteviktigt att man äter en näringsrik föda och vitaminer samt antioxidanter för att kunna ha en bra syresättning i blodet och i de röda blodkropparna då dessa har till uppgift att bränna och neutralisera gifter genom oxidation då ett syrefattigt blod försämrar denna process.

I tarmen behöver också PH-värdet vara rätt för både bakterier och enzymer då en försurning gör att enzymerna blir er långsamma och det ökar risken för sjukdomar och svamptillväxt som candida.

Annons

DR Otto Warburg som 1931 fick Nobelpriset för sin upptäckt för sambandet mellan syre och cancer. Hans studier visade att syrebrist i cellerna var den främsta orsaken till cancer, och att cancerceller inte kan överleva i en basisk miljö men trivs ypperligt i syrafattig miljö samt att en kropp som har en bra PH-balans även har en bättre syreupptagningsförmåga.

Mia

Dela inlägget
Annons
3 juni, 2015 0
Kyckling med rabarber och havregrädde i en rund form

Vädret tänker alltså fortsätta sin höstlika bana. Här blåser det ordentligt och det är gråmulet och kallt.

Inatt sov jag väldigt dåligt på grund av fullmånen, tror att jag fick ca fyra timmars sömn. Jag somnade dock in ordentligt fram på småtimmarna och när väckarklockan ringde var jag så trött att jag stängde av den och somnade om. Även min dotter som skulle upp till skolan försov sig. Så idag är jag riktigt trött. Men då somnar man desto fortare ikväll! 🙂

Till middag idag blir det kyckling med rabarber! Rabarber finns det ju gott om just nu och denna rätt är så smakrik och enkel att göra. När det är kallt och ruggigt ute, tycker jag att det är gott med något kryddigt och varmt att äta.

Kyckling med rabarber

Annons

2 portioner
2 st kycklingfileèr
herbamare örtsalt
2 dl vatten
1/2 buljongtärning (grönsaks eller kyckling
2 dl rabarber, skurna i bitar
2 dl grädde (jag använde havregrädde)
1/2 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl mango
1 msk honung
1 hackad salladslök, nedskuren i bitar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Strimla kycklingen i mindre bitar och krydda med örtsalt och bryn i smör eller kokosfett i en stekpanna. Häll över vatten och buljongtärning och låt koka upp så att buljongen löser sig.
Lägg sedan kyckling med buljong, mango och rabarber i en ugnsfast form. Blanda ihop övriga ingredienser utom salladslök och häll det i formen. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. Garnera med salladslök. Servera med fullkorns- eller råris och en sallad.

Ha det fint! // Mia

Dela inlägget
Annons
Annons