Annons

Raw kärleksmums med choklad och kokos

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
25 september, 2014
Rawfood kärleksmums med kokos på ett vitt fat
Rawfood kärleksmums med kokos på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

När jag var yngre och barnen var små hade jag ett fasligt bestyr med julen och allting som skulle göras INNAN jul!
Det skulle storstädas,mattor skulle tvättas. gardiner skulle byta, och det trots att man ju faktiskt stökade till en hel del när sen julmaten skulle lagas.Det blir ju matos och kladd i köket. Det hade varit bättre med en storstädning EFTER jul! Sen var det förberedelser runt julmaten med alla inläggningar och alla kakor som skulle bakas. Det var smördegskakor med russin eller korinter, chokladsnittar, kolakakor, pepparkakor, drömmar, havrekakor och så var det kärleksmums som jag gjorde i långpanna. Detta gick förstås i arv av min mor, jag gjorde precis likadant som hon: Förberedde en hel månad innan jul. Sen åt man julmat i tre veckor och slutade inte förrän julskinkan nästan gick ut ur kylen av sig själv. Snacka om matfrossa!

Jag är inte egentligen så mycket för kaffebröd, men sen jag testat rawfood har det blivit att jag ”bakar” mer ofta.
Rawfood är roligt, enkelt och det är faktiskt nyttigt och man kan äta med gott samvete. Som dessa goda raw kärleksmums med raw kakao som är sötade med dadlar. Och helt igenom har jag använt ekologiska ingredienser! Och det bästa är att det går så fort. Dessa kakor slänger du ihop på under tio minuter.

Annons

Kärleksmums ca 12st
2 dl mandelmjöl
18-20 daldar1 tsk vaniljpulver
1 dl kakao
1 krm salt
3 msk kokosolja
1/4-1/2 dl vatten

Kokosflingor

Gör så här:
mina kokoflingor var ganska stora, så jag tog ca 1 dl och körde sönder i mixern. Ställ åt sida. Mixa daddlar tillsammans med mandelmjölet till en grynig massa. Tillsätt övriga ingredienser och kör till du har en fast, men lite kladdig smet. Blir den för torr, ha i mer vatten.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en form. Strö över kokos. Ställ i frysen en halv timme. Ta ut och skär kakan i fyrkantiga bitar. Förvara i frysen och ta fram en kvart innan servering.

Ha det gott i höstrusket!

Annons

// Mia

23 september, 2014 0

Grisfarmaren IB Borup Pedersen slutade att ge sina grisar GMO-soja och och då blev djuren friskare, fick bättre tillväxt och färre kultingar med medfödda fel.Dessutom ökade fertileteten hos suggorna och medicinanvändningen minskade kraftigt.

Det som fick Pedersen att bestämma sig för att sluta utfodra djuren med GMO-soja var när det föddes en väldigt missbildad gris som han aldrig sett maken till.
Spannmål med GMO som till exempel Monsantos Roundup tål Glysofat även i växande gröda och innehåller därför högre halt restgifter. Därför tror Pedersen att Glysofat i sojafodret gör en sämre hälsa och missbildningar hos djuren.

Länk till bild på den missbildade lilla grisen

Annons

// Mia

Källa: Rune Lanestrand

Dela inlägget
Annons
20 september, 2014 0

Ibland blir jag så himla trött på att det ska gå så till ytterligheter med saker.
Man blandar ihop och rykten skapas som att det exempelvis skulle vara lika farligt att äta frukt som vanligt raffinerat socker. Men så är det naturligvis inte. Det är en väldigt stor skillnad att inta naturligt sött som av frukt eller äta raffinerat socker. För det första är ju frukt nyttigt. Det innehåller bra med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Raffinerat socker innehåller ingen som helst näring.
Godis som ett exempel ger mellan 5-10 gånger mer fettbildande kalorier än vad frukt gör. Man behöver ett visst antal kalorier per dag för att kunna fungera och må bra, och frukt är absolut inte det som orsakar ett kaloriöverskott. Det finns studier på att frukt inte innebär någon risk för övervikt. Studien som gjordes av ett forskarteam i USA visade att inte särskilt överraskande chips, godis och läsk var väldigt fettbildande, liksom rött kött. Däremot gjorde fisk och mejeriprodukter oss smalare. Och när man jämförde dem som åt mindre frukt och de som åt mer så vann fruktätarna i minst kroppsvikt.

Däremot socker gör oss feta!
Socker bidra inte med någonting annat än kolhydrater och kalorier.
Man måste få i sig ett visst intag av näringsämnen för att kunna leva och det får man genom maten. Och när man sedan äter mycket socker på det så får man ett energiöverskott vilket med tiden ger en viktökning. Ett överskott på 100kcal per dag motsvarar 5 kilo kroppsfett. 100kcal är 25 gram rent socker dagligen vilket motsvarar en liten bit godis dagligen.

Annons

När vi får i oss mycket socker använder kroppen det som energi-bränsle istället för att använda fettet vi äter. Dessutom ökar Lipogena Enzymer som behövs för att göra om kolhydrater och proteiner till fett, och ju mer socker vi äter, desto mer omvandlas till fett.

// Mia

Fakta: Fredrik Paulun

 

Dela inlägget
Annons
19 september, 2014 0
Små morotskakor toppade med frosting och morotsriv på ett grönt fat dekorerat med morotsstrimlor.
Små morotskakor toppade med frosting och morotsriv på ett grönt fat dekorerat med morotsstrimlor.
Foto: Mia Hagenmalm

Jag fick ett schema av min bloggkollega Malin i bloggen Get in Shape här på kurera.se förra veckan!
Så nu håller jag stenkoll på vad jag äter och hur min mage mår av olika födoämnen. Jag vet redan att laktos och gluten har en förödande effekt på min mage, men jag reagerar också på äpple, vilket ger mig ”håll” under revbenet i något som jag själv tror är gallan. Men efter undersökningar och ultraljud på gallan, anses jag vara frisk och utan både grus och stenar. Vitlök klarar jag bara i små mängder, vitlök som jag verkligen frossade i och kunde pressa rå över en macka och äta utan besvär-tror jag- när jag var yngre, Bönor, linser och rå lök får jag också vara försiktig med. Det är lite spännande faktiskt att utröna vad som besvärar min galna IBS-mage. Men tråkigt att det är så mycket den reagerar på, då mycket av det jag måste avstå är så himla gott.

Igår blev det iallafall ”bak” utan ugn! Rawfood! Igen!
Rawfood ger mig inte lika dåligt samvete som traditionellt bakade kakor, för det är ju mycket nyttigare. Jag tycker att den här nya, för mig, mat-och baklagningskonsten rawfood är så himla kul! Och det blir så fantastiskt gott! Min mage och kropp jublar för jag mår så bra av det!

Annons

Dessa små utsökta morotskakor! Ja, vad ska jag säga! Mmmmmm! Det är så att snålvattnet riktigt rinner i mungipan! 🙂 De blev makalöst goda!
Ps.Jag använder endast ekologiska råvaror i min bakning.ds

Raw morotskaka med cashew- och citronfrosting
ca 10-12 st
Botten:
2 dl valnötter
2 dl dadlar
2 dl morot, finriven. (OBS! Pressa ur så mycket saft du kan. Det kan du spara till en juice eller ha i en smoothie)!
1,5 dl russin
2 krm vaniljpulver
1 krm salt
1 msk kokosolja
2 tsk ingefära
1 msk kanel
2 krm muskot

Frosting:
2 dl cashewnötter, blötlagda minst 4 timmar
1 dl kokosfett
1/2- 1 dl vatten
14-16 dadlar( Blötlagda 15 min)
1 tsk vaniljpulver
2-3 msk citron, saft av

Gör så här:
Botten
Mixa dadlar tillsammans med valnötter tills de är fint fördelade. Lägg med morötter och kryddor och mixa till en jämn smet. Blanda ner russin och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant eller i muffinsformar. Ställ kallt.

Frosting:
Mixa alla ingredienser utom vatten till en slät creme. illsätt vatten lite i taget. Frostingen får inte bli för rinnig. Smaka av med citronsaft.
Toppa kakan med frosting. Ställ kallt, gärna i frysen. Tag fram en halvtimme innan servering.

Annons

Jag dekorerade kakorna med finriven morot.

Insperation till detta recept hittade jag på underbara bloggen Kajsas mat, men som vanligt har jag svävat ut och ändrat lite i receptet.

Ha en trevlig helg!

Mia

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
18 september, 2014 0
Rawfoodlasagne på ett vitt fat, dekorerat med ruccolasallad, tomater och oliver
Rawfoodlasagne på ett vitt fat, dekorerat med ruccolasallad, tomater och oliver
Foto: Mia Hagenmalm

Idag kan jag säga att jag mår sååå himla bra efter en lång period av egentligen små problem, men som varit betungande och orsakat både sömnlösa nätter och oro för hur det ska gå ihop sig. Egentligen är jag inte riktigt i hamn, men jag tror att det löser sig. Det jag talar om är resan till New York med kören. Att få ihop pengar till den har varit kämpigt. Resan vi gjorde förra året till tävlingarna på Hawaii gjorde ett stort hål i min plånbok och hela tiden när jag har kunnat lagt undan en slant har något oförutsett hänt så jag har varit tvungen att nalla ur reskassan. Jag har faktiskt inte ens beställt resan ännu. Önskar ibland att jag haft en sponsor! 🙂

Idag är det bara 45 dagar kvar tills vi gör vår show på Carnegie Hall- Broadway.
Och jag vill det här sååå himla mycket. Efter alla timmar av drill, glädje, svett och sång är Broadway för mig en dröm som nu ska besannas.

Annons

How do you get to Carnegie Hall? Practice, practice, practice!
Jag är såå himla priviligerad som får göra den här Broadwayshowen med alla underbara tjejer i Rönninge Show Chorus!

Min lunch idag är raw!
Jag äter rawfood flera gånger i veckan nu för att bli mer basisk i kroppen. Att vara basisk motverkar sjukdomar och gynnar mina leder och knasiga mage.
Jag passar ofta på att laga en raw lunch till mig själv, då min dotter är mycket misstänksam till att ens smaka. Men hon skulle också behöva äta lite nyttigare mat till lunch. Skolmaten i hennes skola är ingen höjdare precis. Föröker att övertala henne att ta med en matlåda.
Detta recept kommer från ”halv åtta hos mig” på TV 4.
Jag har dock ändrat lite i receptet, och bytt ut lite ingredienser, som till exempel pinjenötter mot pumpafrökärnor. Pinjenötter kan jag inte med, sen jag för några år sedan fick så kallad ”pinjemun”. Det fenomenet gjorde att allting jag åt veckan efter smakade illa, på grund av att spinjenötterna lämnade en otrevlig eftersmak i munnen tills jag fick rådet att skölja munnen med vinäger. Då gick smaken äntligen bort. Men detta sitter i, och jag vill aldrig mer äta pinjenötter. Den här raw lasagnen var super, supergod! 🙂

Raw food Lasagne
2-3 portioner
1 stor zuccini
havssalt
2 msk olivolja

Olika rawfoodsåser till en rawfood-lasagne på en blå-röd-vit-rutig duk
Foto: Mia Hagenmalm

Nötost:
1,5 dl cashewnötter, blötlagda minst 4 timmar
0,75 dl pumpafrökärnor
1 msk citronsaft, färskpressad
1 msk ädeljäst (jag använde Ritters. Finns på hälsokost).
1 gul liten paprika
1 msk persilja
1 msk timjan
1/2-1 dl vatten
örtsalt

Tomatsås:
5 soltorkade tomater, blötlagdai vatten minst 15 minuter
1 daddel
1 liten vitlöksklyfta
2 dl tomater, i tärningar
1/2 msk oregano
1 msk citron, färskpressad
örtsalt

Annons

Spenatröra
4 dl babyspenat
1 msk oregano
1 -2 tsk olivolja
örtsalt

Gör så här:
Börja med att skiva zuccini i tunna skivor exempelvis med en osthyvel.
Lägg skivorna i en skål och salta dem lite och blanda dem ordentligt med olivolja. Låt dem ligga och marinera medans du gör såserna

Nötsotsåsen
Gör så här:
Mixa pumpafrön med cashewnötter. bifoga övriga ingredienser och kör till en slät creme. Smaka av med örtsalt. Låt stå i kylskåp och svälla lite.

Tomatsås:
Gör så här:
Mixa soltorkade tomater med hälften av tomaterna. Häll ner de övriga ingredienserna. Ställ åt sida,

Spenatröra.
Gör så här:
Mixa alla ingredienser grovt.

Annons

Zucchiniskivor med tomatsås på ett vitt vackert fat
Foto: Mia Hagenmalm

När du har alla såser gjorda
Gör så här:
Bottna med ett lager zucchinisskivor. Bred över tomatsås, nötost och spenat. Varva nu med nya zucchiniskivor på tvären. Bred över tomatsås, nötost och spenat. Gör om proceduren tills ingredienserna är slut, och toppa med zucchini och överst spenatröra. Låt gärna stå i kylen någon-några timmar så att smakerna får gotta ihop sig! 🙂
Dekorera med ruccola, tomater och oliver.

zucchiniskivor med tomatsås, nötostsås och spenatröra på ett vitt vackert fat
Foto: Mia Hagenmalm

Mia

Dela inlägget
Annons
16 september, 2014 0

Jag bakar och sötar ibland med agavesirap och har fått frågan om det är nyttigt eller onyttigt.

Min åsikt om detta är att jag tycker att agavesirap är ett bra alternativ till socker med tanke på dess låga GI på ca 35. Vanligt vitt, raffinerat socker har ett GI på ca 97-98. Agave har också ett lägre GI än honung som ligger på ca 56-79 e. Agavesirap är också mycket sötare i smaken, därför behöver man inte lika mycket av det som av vanligt socker. Om man ändå ska gå till ytterligheter så är agavesirap däremot extra rik på fruktos, det söta ämnet som skiljer socker från stärkelse. I större mängder kan det belasta levern. Eftersom att frukt innehåller fruktos, torde det i så fall vara jättefarligt att även äta frukt. Det krävs oerhörda mängder fruktos av frukt motsvarande flera kilo per dag, för att det ska vara ett skadligt .

Så är agavesirap farligt är frukt också farligt. Om man inte är diabetiker förstås. Det är min åsikt iallafall!

Mia

Annons
Dela inlägget
Annons
Annons