Annons

Raw Oreo Cookie Ice Cream Sandwich

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
15 maj, 2015
Raw Oreo Cookie Ice Cream Sandwich
raw icecream sanwisch
Foto: Mia Hagenmalm

Detta recept hittade jag på Erica Palmqrantz blogg-ett recept på Oreo Coockie Ice Cream Sanwish.
Det såg så gott ut att jag testade det häromdagen. Och det var riktigt absolut jättegott. Helt makalöst god!! Du måste testa! Jag modifierade dock glassen lite och hade i päron och vaniljpulver i cashewsmeten vilket inte stod med i receptet.
Alla ingredienser jag använder är ekologiska.

Raw Coockie Icecream Sandwisch 8st

Annons

Deg:
3 dl valnötter
3 msk raw kakao
(5 droppar pepparmynta)
5 dadlar
1 nypa salt

Fyllning
2 dl cashewnötter
1/2 päron
1 msk agavesirap
(Ev. några msk vatten)
1 msk lecitin ( kan uteslutas)
1 msk kokosolja, flytande
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl hackade mackademianötter
1/2 dl cacaonibs eller raw hackad chockad.

Gör så här:
Mixa valnötterna snabbt i en mixer tills de är finhackade och tillsätt övriga ingredienser och mixa tills du har en formbar deg. Är den för torr, ha i fler dadlar Är den för blöt, ha i mer nötter. Lägg hälften av degen åt sidan. Tryck ut den andra hälften till en botten ca 1 cm tjock.

Smält kokosolja och mixa tillsammans med cashewnötter, päron, agavesirap, lecitin och vaniljpulver till en len, slät creme. Vänd ner hackade mackademianötter och cakaonibs med en slev. Fördela cremen över botten och frys i några timmar. Ta ut och lägg på resterande kakdeg. Frys igen ca 2 timmar! Klart! Skär upp i portionsbitar.
Ta ut och Njut!

11 maj, 2015 0
En blandning av kokosflingor frön och kryddor i en mörklila skål

Nu har det verkligen börjat pirra i tävlingsnerven! Välbekanta små fjärilar börjar vakna till liv inom mig! På lördag står vi- Rönninge Show Chorus på scenen i Karlstad och tävlar i Nordiska Mästerskapen, kvinnlig barbershop. Det ska bli så himla roligt och spännande.

Mia Hagenmalm
Foto: Evelyn Hagenmalm

Dax att ta fram turhatten, en hatt jag köpte i Galviston-Texas när vi tävlade inför VM i Houston. Det kanske är lite löjligt och skrockfullt, men jag har fått för mig att den här hatten ger tur till hela RSC och jag vågar faktiskt inte låta bli att bära den på tävlingsdagarna. Ja inte när vi står på scen förstås! 🙂
Håll alla tummar vid 13 på lördag!
Den kör som vinner får åka till Las Vegas och tävla i Världsmästerskapen nästa höst!

Annons

Jag groddade broccoli förra veckan och nu är de klara. Broccoligroddar är lite beska och ganska stinniga i smaken för att äta ensam. Smakar lite som en blandning av rädisa och krasse. Men är riktigt, riktigt nyttigt och supergott i sallad. Läs mer om den nyttiga broccolin här:Broccoli skydda mot cancer/ och här:Grönt skyddar mot solbränna och luftfororeningar/

Broccoligroddar i en groddskål
Foto: Mia Hagenmalm

Jag brukar göra en krydda med kokos, chili, sesamfrön och pumpakärnor,solrosfrön samt flingsalt.
Den är jättegod att ha på exempelvis sallad eller bara strö på maten om man tycker.

Kokos-och frökrydda
2 dl kokosflingor
1/2 msk flingsalt
1 dl sesamfrön, svarta och vita blandade
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl solrosfrön
2 tsk chiliflakes

Gör så här:
Kör sönder kokosflingorna i en mixer. Tillsätt övriga ingredienser
och blanda ordentligt. Häll upp på väl rengjord burk.

 

Annons

Dela inlägget
Annons
11 maj, 2015 0

Att Livsmedelsverkets förbud mot vissa vitaminer och mineraler äventyrar människors hälsa är ju helt solklart.
Och varför i hela fridens dagar ska man in och peta i bra vitamintillskott när man får sälja föda med glutamat, E-ämnen, tillsatser och olika kemikalier, eller tobak samt hudvård som är fullsmockade med parabener, mineraloljor och plastpartiklar som skadar miljön och oss själva? Ett otroligt dumt och snedvridet tänk!
Tänk om! Tänk Rätt Livsmedelsverket!

Livsmedelsverket går också ut med nya kostråd om att äta mer grönt för hälsan och miljön. Det är ju bra!
Men hur står det till med näringsinnehåller i nutida råvaror? Ja jag äter mycket grönt, men ändå har jag titt som tätt näringsbrist om jag INTE äter tillskott! Vad beror det på?

Annons

Enligt flera studier som visar att det är stora minskningar av näringsämnen i maten till följd av att konventionellt industrijordbruk varit alltför ensidigt inriktad och kortsiktig maxemering av skördar och odlingsjordar utarmas allmer. För bara några år sedan varnade forskare vid lantbruksuniversitetet om halterna av bland annat järn, kalcium, magnesium och koppar i svenskt vete från konventionella konstgödslade åkerjordar är alltför låga för att vara tillräckligt för djurfoder.

I specialicerade konventionella spannmålsjordbruk UTAN djurhållning, vilket dominerar idag, för man kontinerligt bort stora mängder näringsämnen från markerna.

Jämfört med konventionell odling har man på odlingsförsök i Skånevisat på 15 och 50 procent högre halter av viktiga mineralämnen i brödsäd från kretsloppbaserad naturligt gödslad odling. Samtidigt var skadliga tungmetaller lägre. Dessutom ger det ekologiska kretsloppodlingarna högre halter av essentionella aminosyror och därmed mer högvärdigt protein. Andra studier har också visat att ekologisk odling gett betydligt mycket mer antioxidanter.

Så därför behöver du äta tillskott av vitaminer!
Du har väl sett loggan överst på kureras förstasida?

Skriv på protestlistan om du vill behålla våra vitaminer och mineraler som de är.www.vitaminupproret.se/

Annons

Källa: Dagens samhälle debatt
Artur Granstedt, docent i växtnäringslära
Johan Ununger, fil dr och VD för Saltå Kvarn

Dela inlägget
Annons
9 maj, 2015 0
Rawfood glass av björk- och myntablad

Åh vad jag älskar tiden just nu, när trädens blad just slår ut!
Jag tycker att det är som vackrast från nu, fram till midsommar med alla blommor och denna skira grönska. Det är helt underbart!

Och visst är det underbart att man kan bara gå ut i naturen och plocka in växter och äta? Som nässlor till exempel! Så himla nyttigt. Man får passa på att njta av naturens nyttiga skafferi.

Härom kvällen när jag kom hem från jobbet tog jag en promenad för att plocka björkblad. Jag brukar gå ut varje vår och plocka för att torka och ha till te. Bäst är att plocka när bladen precis slått ut, då de är så där ljusgröna- musöron, för då är de som sötast och inte så ”hårda” som de blir senare.
Läs mer här om den nyttiga björken.björkblad/ och

Annons

björksav för bra hälsa/
Både björkens sav och blad är otroligt nyttigt. För att inte tala om sprängsticka eller Chaga som den också kallas. Chaga är en parasit/svamp som växer på björkens stam och har en svart skrovlig yta, men inuti är den gulaktig eller orange. Man maler ner sprängsticka till ett pulver/korn som man kan använda i te. Jag brukar ha chagate som en bas i smoothie, för jag tycker inte riktigt om smaken. Sprängsticka innehåller höga halter av antioxidanter, naturliga vitaminer och spårämnen och sägs vara bra för diabetiker och har effekt på psoriasis. Den sägs också ha en bra effekt på tumörer, samt är antiinflammatorisk, förbättrar immunförsvaret och är starkt adaptogenisk. Så björken har faktiskt många bra egenskaper.

Jag var sugen på glass igårkväll och tänkte först göra en raw på banan och blåbär, men tänkte att jag kanske kunde ha i lite björkblad också.
När jag googlade hittade jag ett härligt recept på youtube: Mindfully Raw av Tanja, en sprudlande underbart glad tjej som visade hur hon gjorde glass av banan, björk och mynta. Det bara måste jag ju testa. Jag modifierade lite efter min egen smak.
Hade så gärna vela länka till youtubeklippet, men idag vet jag inte var jag hittade det. 🙁 Men googla gärna om du vill.

Raw björk och myntaglass
1 portion
1 stor banan, eko
4 dl björkblad
1 dl mynta, eko
1/2 tsk vaniljpulver, eko
1 msk lime, eko
3 msk kokosfett, smält
1-2 droppar eterisk pepparmyntaolja

(Eventuellt Blompollen som strössel! 🙂 )

Gör så här:
Kör bananen i en mixer, ganska länge. Blanda ner bladen av mynta och björkblad, smält kokosolja, limesaft och vaniljpulver och mixa tills bladen blandat sig ordentligt. Smaka på smeten och avgör om du vill ha i pepparmynta. Ställ i frysen och frys ca 2 timmar.

Annons

 

Dela inlägget
Annons
7 maj, 2015 0

Coop Sverige AB har ju gjort en mindre undersökning huruvida en övergång från konventionella till ekologiska livsmedelkunde ge en mätbar effekt av halten växtskyddsmedel i kroppen. Läs mer om det här:coops film/

Jag har tagit del av IVL Svenska Miljöinstitutets rapport som fick uppdraget att göra denna undersökning säger att resultaten från undersökningen visar tydligt att vissa bekämpningsmedel tas upp i kroppen genom föda. Genom att välja ekologiskt kan man till stor del undvika att få i sig dessa kemikalier. Jämfört med när familjen åt konventionell odlad mat så sjönk koncentrationen av bekämpningsmedelsrester med i genomsnitt med en faktor 6-7 under perioden då familjen åt ekologiskt.

I ett prov från det yngsta barnet i familjen påträffades ämnet klormekvatklorid (CCC) vilket är ett tillväxthämmande ämne som används som stråförkortningsmedel i odling av spannmål i högst halt. Det yngsta barnet hade ätit mer spannmålsprodukter så som gröt, bröd och pasta, än den övriga familjen.

Det uppmätta halterna i urinet visade att bekämpningsmedel fanns i kroppen men att halterna var låga som vid omräkningar hamnade under acceptabelt dagligt intag- ADI vilket är det den största mängd en människa kan få i sig under hela sin livstid utan hälsorisk!???

Annons

Dock är det system som idag används för riskbedömning av kemikalier anpassad för ett ämne i taget. Alltså finns det ingen godkänd bedömning av att göra en samlad bedömning av effekten av så kallad coctaileffekten, det vill säga den samlade effekten av flera olika kemikalier i kroppen.

Samtliga urinprover hos familjen analyserades med avseende på förekomst av 12 olika bekämpningsmedel.

TCP vilket är en nedbrytningsprodukt till klorpyrifos, en insektsincid som används inom frukt och grönsaksodling fanns i samtliga 20 prover. På den svenska marknaden finns inget växtbekämpningsmedel som innehåller klorpyrifos, men väl inom EU.
Kloropyrifos är giftig vid förtäring och mycket giftig för vattenlevande organismer med långtidseffekt som följd.

Mepikvat som är ett tillväxthämmande medel och används inom spannmåls och kaffeodlingar fanns i samtliga 20 prover och i högst halt hos det yngsta barnet.
Mepikvat är skadligt vid förtäring och ger skador med långtidseffekt på vattenlevande organismer.

(CCC) Klormekvatklorid vilket är ett tillväxthämmande medel fanns i 18 av de analysernde proverna. CCC är skadlig vid förtäring och vid hudkontakt.

Annons

3-PBA fanns i 19 av 20 analyserande provtagningar.
3-PBA som är ett nedbrytningsprodukt till flera pyretorider som används mot insekter inom jordbruket och hemmabruk. Det finns misstankar om att ett högt intag av pyretorider kan ha en hormonstörande effekt

3,5-DKA hittades över deklarationsgränsen i 15 av de 20 analyserande proverna. 3,5-DKA är en metabolit från flera olika fungicider, vilka är förbjudna i Sverige men användsinom vissa EU-länder. 3,5-DKA används i odling av grönsaker så som tomater, sallad och vindruvor. 3,5-DKA misstänks kunna orsaka cancer och är mycket giftig för vattenlevande organismer.

2,4-D hittades över deklarationsgränsen i 13 av de analyserande proverna. 2,4-D är ett ogräsbekämpningsmedel som inte är godkänt i Sverige, men däremot i flera EU-länder.
2,4-D är skadlig vid förtäring och kan orsaka allergiska hudreaktioner, orsaka allvarliga ögonskador, irritation i luftvägarna och har skadliga långtidseffekter på vattenlevande organismer.

Propamorkab som används vid grönsaksodlingar där två godkända produkter är godkända i Sverige, hittades i sju av de analyserande proverna. Är skadlig vid förtäring.

 

Annons

Man fann Etylenbisditorkarbamater (ETU) som är ett bekämpningsmedel som finns i exempelvis vindruvor, vin och russin, vilket är en nedbrytningsprodukt och används mot bladmögel, endast hos de vuxna.
ETU Misstänks kunna skada det ofödda fostret, kan orsaka allergiska hudreaktioner och är mycket giftig för vattenlevande organismer.

Källa: SLU,

Dela inlägget
Annons
6 maj, 2015 0

Man kan ju tro att glassarna man köper i frysdisken ska innehålla grädde och äggula enligt traditionellt recept, men icke!
Glassarna är fulla av tillsatsämnen som skummjölk, glucossirap, mjölkfett, stabiliseringsmedel, emugleringsmedel, syntetiska aromämnen och en hel rad E-ämnen.
Det finns alltså inte ett spår av äkta vara i glassarna som istället är utbytta mot olika substitut.

”Äkta vara” har gjort en genomgång av GB:s sommarglassar och den visar att merparten innehåller mellan fem till nio tillsatser. Värstingglassarna på deras lista är ”Callipo Shots Lemon &Cola.

-Den innehöll massor av sötningsmedel och färgämnen, och i princip bara aromämnen, så onaturlig den kan bli, säger Ivar Nilsson på Äkta Vara.

Annons

Den enda glass i serien GB som är näst intill äkta är Marabous Schweiserpinne som har genomgående grädde. Även Ben & Jerrys Cinnamon Buns innehåller grädde och även äggula.

Så kan man verkligen kalla detta jox för glass undrar jag!?
Men enlig Livsmedelsverket finns det inga regler för vad glass ska innehålla för att få kallas glass, så egentligen är det fritt fram för GB att stoppa lite vad de vill i glassarna, säger Anna Wederholm, Pallas, rådgivare på Livsmedelsverket. Men om en produkt avviker från den allmänna uppfattningen av vad som är glass eller inte blir det inte längre en korrekt beteckning säger hon vidare.

Vad gäller de aromämnen som används i glassarna säger Dominika Hagborg, marknadschef på GB Glace att hon inte vet exakt hur stor andel som är naturliga respektive syntetiska, men vi har naturliga aromer till största del.

Som ett exempel innehåller GB:s glass, Sanwich, sex stycken E-ämnen, skummjölk, vetemjöl, kokospalmolja, skummjölkspulver, glucossirap, emugleringsmedel, stabiliseringsmedel, fettreducerad kakaopulver och E-ämnen.

Att olika aromämnen, E-ämnen, emugleringsmedel och stabiliseringsmedel påverkar våra och framförallt barns hjärnor negativt och kan ge allergier,hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter kan du läsa i mitt tidigare inlägg om godis och E-ämnen här:/

Annons

// Mia

Källa: Metro

 

 

Dela inlägget
Annons
Annons