Annons

Rawfood pasta med sås på cashewcream och New York-biljetten bokad!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
29 september, 2014
Zucchini med rafoodsås på en gaffel
Zucchini med rafoodsås på en gaffel
Foto: Mia Hagenmalm

Vilket härligt väder! Det är den 29/9 och solen värmer fortfarande! Underbart! Vilken härlig sommar och fin höst vi har haft! 🙂

Nu har jag ÄNTLIGEN bokat min biljett till New York!
Det var jättesvårt att hitta en bra resa. Från början hade jag tänkt att boka på mig på mina rumskompisars flighter, men även om resorna var synliga på nätet, så fanns dem inte när jag kom till betalning. Det tog mig nästan en hel dag innan en superresa till ett bra pris kom upp precis framför mina ögon! Jag tycker inte att det är så kul att resa själv. Inte ut i stora världen iallafall, men nu köpte jag en flight som går direkt till New York från Arlanda. På hemvägen är det endast en timmes mellanlandning, och det känns sååå skönt!

Annons

Ändå är det med en liten orosklump i magen.Jag vet egentligen inte vad jag oroar mig för.
Min resa från Hawaii har jag färskt i minnet. Det tog trettio timmar från dörr till dörr! Och det ingick flera mellanlandningar. Jag var helt slut, och när jag får Jet Lag blir jag helt ofokuserad och kan knappt läsa flighttabellerna på flygplatsen. Jag ser vad det står men kan inte förstå. Jag blir otroligt förvirrad! Och det är nog det som är min orosfaktor. Den oron ska jag försöka tänka bort! Det grejar jag! Det har gått bra alla andra gånger!

Men nu är min resa bokad! Den 30/10 åker jag ! Så spännande!

Igår var min dotter på fest hos en kompis, så jag passade på att äta rawfood till middag.
Samtidigt gjorde jag långkok på högrev; kalops! Vilka kontraster! Ena dagen rawfood och andra dagen kalops.
Jag hittade ekologiska grytbitar till ett bra pris, och det här är en rätt som vi äter kanske en gång om året. Mest för min dotters skull kan jag säga. Hon älskar det! Annars äter vi inte rött kött så ofta.

Rawfood-rätten igår, blev en ”man tager vad man haver”,
och två deciliter av min cashewcreme-fraiche/som jag gjorde förra veckan, blev en ”pastasås” och till det hade jag strimlad zucchini, svamp, tomater och mina egenodlade alpha-alphagroddar. Rätten är alltigenom tilllagad med ekologiska ingredienser.

zucchinistrimlor med rawfood cashewsås blandada med soltorkade tomater och spenat
Foto: Mia Hagenmalm

Zucchinipasta med Cashewcream med tomat och spenat.
2 portioner
2 st zucchini
2 dl cashew cream fraiche
(eller: 2 dl cashewnötter blötlagda i vatten ca 4 timmar
1 dl vatten, 1 1/2 tsk äpplecidervinäger)
1 tesked näringsjäst, exempelvis B-jäst
3 torkade tomater i bitar
1 näve babyspenat
1 msk rödlök
2 msk basilika, färsk
örtsalt och svartpeppar

Annons

Gör så här:
Om du har cashewcream fraischen, mixa alla ingredienser till en sås och smaka av med örtsalt och peppar. Blir den för tjock, spä med lite vatten.

Om du gör med cashewnötter,:
Mixa de bötlagada nötterna med vatten och vinäger. Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Jag skalade av det gröna på zucchinin och gjorde avlånga strimlor med en potatisskalare. Lägg upp på tallrik och toppa med cashewsåsen. Serrvera med tomater och sallad.

Ha en fin dag!

Mia

Annons

26 september, 2014 0
Cream Fraiche gjord av cashewnötter i en glasburk på en vi/blå-rödrandig duk
Cream fraiche gjord på cashewnötter i en glasskål på en röd-blårandig duk
Foto: Mia Hagenmalm

Nu har jag äntligen, äntligen bokat dessa efterlängtade biljetter till New York!
Jag åker i slutet av oktober och kommer hem efter elva dagar! Minst nio av dem kommer att gå i sångens tecken. Nu känns det mycket mer verkligt och den oro som jag känt inför att inte ha råd, har släppt! Det känns så himla härligt! För jag vill ju inte missa att vara med och uppleva vår show i Carnegie Hall! Det hade jag inte fixat! Det hade varit så trist!

I början av veckan pratade jag med en vän och hon skulle precis göra yoghurt på cashewnötter och frågade om jag smakat det.
Nej det hade jag inte. Men hon gav mig tips, och samma kväll gjorde jag i ordning en sats.

Annons

I en del recept har jag sett att man för att få den syrliga smaken i till exempel creme fraiche gjord på cashewnötter, har tillsatt äppelcidervinäger. Men jag vill att det ska vara syrligt på grund av mjölksyrebakterier som i vanlig yoghurt och creme frache.

De nyttiga mjölksyrebakterier finns ju naturligt i de flesta grönsaker, men för att få till en process i nötter, måste man tillsätta probiotika.
Efter några dagar har du en härligt krämig och syrlig yoghurt eller cream fraiche.

Cream Fraiche gjord av cashewnötter i en glasburk på en vi/blå-rödrandig duk
Foto: Mia Hagenmalm

Cream Fraiche på cashewnötter
4 dl cashewnötter
3 dl vatten
4 probiotikatabletter (jag tog laktiplus)

Gör så här:
Lägg cashewnötterna i blöt, gärna över natten eller minst 4 timmmar.
Slå av vattnet och lägg i cashewnötterna i en mixer. Slå på vatten så att det precis täcker nötterna. Dela probiotikakapslarna och häll ner innehållet. Mixa tills di har en len, krämig konsistens. Häll upp blandningen i en väl rengjord burk. Sätt på lock. Låt burken med nötkrämen stå framme i rumstemperatur ca 15- 20 timmar. Efter några timmar börjar det röra sig och bubbla lite i nötkrämen, men det ska vara så. Ställ in i kylskåp ytterligare några dagar. Klar att ätas. Riktigt gott! Jag klickade över ”Cream Fraichen” på min lunch idag. Annars kan man ju krydda den med favoritkryddan och göra en god sås. Min kräm blev ganska tjock. Men det går förstås att spä den lite med vatten och röra ner bär eller frukt och äta som yoghurt. Bara fantasin sätter gränser! 🙂

Zucchini i strimlor toppad med spenat, tomater, svamp och avocado, samt en klick nötcreame fraiche gjord på cashewnötter
Foto: Mia Hagenmalm

Detta är strimlor av en halv zucchini som jag toppat med skogssvamp, tomater, babyspenat och avocado som jag fräste lätt i olja. Toppade den med min goda cream fraiche förstås.

Annons

Ha en trevlig helg!

Mia

 

Dela inlägget
Annons
25 september, 2014 0
Rawfood kärleksmums med kokos på ett vitt fat
Rawfood kärleksmums med kokos på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

När jag var yngre och barnen var små hade jag ett fasligt bestyr med julen och allting som skulle göras INNAN jul!
Det skulle storstädas,mattor skulle tvättas. gardiner skulle byta, och det trots att man ju faktiskt stökade till en hel del när sen julmaten skulle lagas.Det blir ju matos och kladd i köket. Det hade varit bättre med en storstädning EFTER jul! Sen var det förberedelser runt julmaten med alla inläggningar och alla kakor som skulle bakas. Det var smördegskakor med russin eller korinter, chokladsnittar, kolakakor, pepparkakor, drömmar, havrekakor och så var det kärleksmums som jag gjorde i långpanna. Detta gick förstås i arv av min mor, jag gjorde precis likadant som hon: Förberedde en hel månad innan jul. Sen åt man julmat i tre veckor och slutade inte förrän julskinkan nästan gick ut ur kylen av sig själv. Snacka om matfrossa!

Jag är inte egentligen så mycket för kaffebröd, men sen jag testat rawfood har det blivit att jag ”bakar” mer ofta.
Rawfood är roligt, enkelt och det är faktiskt nyttigt och man kan äta med gott samvete. Som dessa goda raw kärleksmums med raw kakao som är sötade med dadlar. Och helt igenom har jag använt ekologiska ingredienser! Och det bästa är att det går så fort. Dessa kakor slänger du ihop på under tio minuter.

Annons

Kärleksmums ca 12st
2 dl mandelmjöl
18-20 daldar1 tsk vaniljpulver
1 dl kakao
1 krm salt
3 msk kokosolja
1/4-1/2 dl vatten

Kokosflingor

Gör så här:
mina kokoflingor var ganska stora, så jag tog ca 1 dl och körde sönder i mixern. Ställ åt sida. Mixa daddlar tillsammans med mandelmjölet till en grynig massa. Tillsätt övriga ingredienser och kör till du har en fast, men lite kladdig smet. Blir den för torr, ha i mer vatten.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en form. Strö över kokos. Ställ i frysen en halv timme. Ta ut och skär kakan i fyrkantiga bitar. Förvara i frysen och ta fram en kvart innan servering.

Ha det gott i höstrusket!

Annons

// Mia

Dela inlägget
Annons
23 september, 2014 0

Grisfarmaren IB Borup Pedersen slutade att ge sina grisar GMO-soja och och då blev djuren friskare, fick bättre tillväxt och färre kultingar med medfödda fel.Dessutom ökade fertileteten hos suggorna och medicinanvändningen minskade kraftigt.

Det som fick Pedersen att bestämma sig för att sluta utfodra djuren med GMO-soja var när det föddes en väldigt missbildad gris som han aldrig sett maken till.
Spannmål med GMO som till exempel Monsantos Roundup tål Glysofat även i växande gröda och innehåller därför högre halt restgifter. Därför tror Pedersen att Glysofat i sojafodret gör en sämre hälsa och missbildningar hos djuren.

Länk till bild på den missbildade lilla grisen

Annons

// Mia

Källa: Rune Lanestrand

Dela inlägget
Annons
20 september, 2014 0

Ibland blir jag så himla trött på att det ska gå så till ytterligheter med saker.
Man blandar ihop och rykten skapas som att det exempelvis skulle vara lika farligt att äta frukt som vanligt raffinerat socker. Men så är det naturligvis inte. Det är en väldigt stor skillnad att inta naturligt sött som av frukt eller äta raffinerat socker. För det första är ju frukt nyttigt. Det innehåller bra med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Raffinerat socker innehåller ingen som helst näring.
Godis som ett exempel ger mellan 5-10 gånger mer fettbildande kalorier än vad frukt gör. Man behöver ett visst antal kalorier per dag för att kunna fungera och må bra, och frukt är absolut inte det som orsakar ett kaloriöverskott. Det finns studier på att frukt inte innebär någon risk för övervikt. Studien som gjordes av ett forskarteam i USA visade att inte särskilt överraskande chips, godis och läsk var väldigt fettbildande, liksom rött kött. Däremot gjorde fisk och mejeriprodukter oss smalare. Och när man jämförde dem som åt mindre frukt och de som åt mer så vann fruktätarna i minst kroppsvikt.

Däremot socker gör oss feta!
Socker bidra inte med någonting annat än kolhydrater och kalorier.
Man måste få i sig ett visst intag av näringsämnen för att kunna leva och det får man genom maten. Och när man sedan äter mycket socker på det så får man ett energiöverskott vilket med tiden ger en viktökning. Ett överskott på 100kcal per dag motsvarar 5 kilo kroppsfett. 100kcal är 25 gram rent socker dagligen vilket motsvarar en liten bit godis dagligen.

Annons

När vi får i oss mycket socker använder kroppen det som energi-bränsle istället för att använda fettet vi äter. Dessutom ökar Lipogena Enzymer som behövs för att göra om kolhydrater och proteiner till fett, och ju mer socker vi äter, desto mer omvandlas till fett.

// Mia

Fakta: Fredrik Paulun

 

Dela inlägget
Annons
19 september, 2014 0
Små morotskakor toppade med frosting och morotsriv på ett grönt fat dekorerat med morotsstrimlor.
Små morotskakor toppade med frosting och morotsriv på ett grönt fat dekorerat med morotsstrimlor.
Foto: Mia Hagenmalm

Jag fick ett schema av min bloggkollega Malin i bloggen Get in Shape här på kurera.se förra veckan!
Så nu håller jag stenkoll på vad jag äter och hur min mage mår av olika födoämnen. Jag vet redan att laktos och gluten har en förödande effekt på min mage, men jag reagerar också på äpple, vilket ger mig ”håll” under revbenet i något som jag själv tror är gallan. Men efter undersökningar och ultraljud på gallan, anses jag vara frisk och utan både grus och stenar. Vitlök klarar jag bara i små mängder, vitlök som jag verkligen frossade i och kunde pressa rå över en macka och äta utan besvär-tror jag- när jag var yngre, Bönor, linser och rå lök får jag också vara försiktig med. Det är lite spännande faktiskt att utröna vad som besvärar min galna IBS-mage. Men tråkigt att det är så mycket den reagerar på, då mycket av det jag måste avstå är så himla gott.

Igår blev det iallafall ”bak” utan ugn! Rawfood! Igen!
Rawfood ger mig inte lika dåligt samvete som traditionellt bakade kakor, för det är ju mycket nyttigare. Jag tycker att den här nya, för mig, mat-och baklagningskonsten rawfood är så himla kul! Och det blir så fantastiskt gott! Min mage och kropp jublar för jag mår så bra av det!

Annons

Dessa små utsökta morotskakor! Ja, vad ska jag säga! Mmmmmm! Det är så att snålvattnet riktigt rinner i mungipan! 🙂 De blev makalöst goda!
Ps.Jag använder endast ekologiska råvaror i min bakning.ds

Raw morotskaka med cashew- och citronfrosting
ca 10-12 st
Botten:
2 dl valnötter
2 dl dadlar
2 dl morot, finriven. (OBS! Pressa ur så mycket saft du kan. Det kan du spara till en juice eller ha i en smoothie)!
1,5 dl russin
2 krm vaniljpulver
1 krm salt
1 msk kokosolja
2 tsk ingefära
1 msk kanel
2 krm muskot

Frosting:
2 dl cashewnötter, blötlagda minst 4 timmar
1 dl kokosfett
1/2- 1 dl vatten
14-16 dadlar( Blötlagda 15 min)
1 tsk vaniljpulver
2-3 msk citron, saft av

Gör så här:
Botten
Mixa dadlar tillsammans med valnötter tills de är fint fördelade. Lägg med morötter och kryddor och mixa till en jämn smet. Blanda ner russin och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant eller i muffinsformar. Ställ kallt.

Frosting:
Mixa alla ingredienser utom vatten till en slät creme. illsätt vatten lite i taget. Frostingen får inte bli för rinnig. Smaka av med citronsaft.
Toppa kakan med frosting. Ställ kallt, gärna i frysen. Tag fram en halvtimme innan servering.

Annons

Jag dekorerade kakorna med finriven morot.

Insperation till detta recept hittade jag på underbara bloggen Kajsas mat, men som vanligt har jag svävat ut och ändrat lite i receptet.

Ha en trevlig helg!

Mia

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
Annons