November! Alla vackra färgranna höstlöv har fallit av träden som nu står kala, svarta och grå.
Fast egentligen tycker jag om det karga när träden står nakna. Det kan vara otroligt vackert vissa gånger. Helst en helt stilla dag vid havet, den grå stenstranden, den mörka havet och det karga trädet som en siluett mot himlen. Sånt kan jag vila ögonen på väldigt länge. Förr tyckte jag om att teckna, och måla i akvarell,(i och för sig tecknar jag nu också, fast i mindre skala) och det blev många träd som fick stå modell för mig.
I morse bjöd iallafall solen på lite ljus genom molnen på min morgonpromenad. Det var uppiggande!
Denna vecka har gått i pepparkakans och saffranets tecken.
Det kan bero på att jag älskar dessa kryddor, och nu till jul frossar jag extra mycket i dem! Eller också är det för att jag verkligen älskar julen! Det är en otroligt mysig högtid med alla dofter, kryddor och stämmning.
På söndag är det redan första advent , och många vill ha pepparkakor till glöggen!
Så idag blev det supergoda små bollar med min pepparkakskrydda som smaksättare.
Recept på pepparkakskrydda!
Receptet till pepparkasbollarna med choklad- och kardemummakräm, hittade jag på svergies radio.se.
Jag har dock modifierat receptet lite. Dessa bollar är jättegoda som de är men för att lyxa till det lite, gjorde jag även en god chokladkräm som jag kryddade med kardemumma. (Det går naturligtvis att utesluta kardemumma om man inte är förtjust i det). Jag använde ingen sötning i krämen, men om du vill kan du tillsätta någon tesked honung. Smaka dig fram. Dessa bollar är dessutom bra mycket nyttigare än sedvanliga pepparkakor som innehåller både vete och socker.
Du kan med gott samvete äta både en och två stycken. 🙂
OBS!!! Jag har använt russin i bollarna. Tänk på att russin, liksom vindruvor och vin innehåller väldigt mycket kemikalier och bekämpningsmedel.
De är riktigt giftiga! Därför tycker jag att alla ska handla ekologiska russin i jul! Vindruvor: Förvaras oåtkomligt för barn!(Och vuxna)
Raw pepparkaksbollar med raw choklad-och kardemummakräm
Pepparkaksbollar ca 15 st
1 1/2 dl cashewnötter, naturella, eko
1 dl mandel, naturella, eko
1/2 dl riven kokos, eko
10-12 dadlar, blötlagda 15 minuter
1 – 1 1/2 dl russin, eko
1 msk pepparkakskrydda, eko
1 msk kokosolja
1 krm salt
Gör så här:
Mixa först nötter till ett fint mjöl. Lägg till övriga ingredienser och mixa tills du har en deg som går att rulla till bollar. Är degen för torr, tillsätt mer
kokosolja eller lite vatten. Rulla till bollar och ställ kallt.
Choklad- och kardemummakräm
1 mogen avocado, eko
1 banan, eko
4 msk raw kakao, eko
4 dadlar, blötlagda-eko
1 tsk kardemumma, eko
Gör så här:
Mixa alla ingredienser till en slät mousse. Ställ kallt en timme.
Doppa eller spritsa choklad-och kardemummakrämen över pepparkasbollarna. Jag toppade bollarna med lingon och physalisbär!
Ha en jättebra dag! // Mia