Annons

Rep, storm och Hallon & Lakritssmoothie till frukost!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
30 oktober, 2012
Anna-Lena dirigerar

I går kväll hade vi vårt första stjärnjulrep! Det är så fantastiskt roligt, och jag kände lyckokänslorna bubbla i mig redan när jag närmade mig Årsta Teater där vi skulle repa. Underbart! Det här blir fantastiskt bra!

Anna-Lena dirigerar
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Men oj vad det stormade i natt! Har vaknat flera gånger när vinden tagit tag i huset och fått rutorna att skaka.Har aldrig hört en vind ryta förut, men det gjorde den i natt. Tänkte på de i USA som blev/blir drabbade av monsterstormen. Här blåste det visst 20 sekundmeter och där 40! Hemskt!

Annons

Har sovit jätte dåligt. Vaknade klockan 4 och kunde inte somna om. Klockan halv sex gick jag därför upp och gjorde frukost. Jag skyller min dåliga sömn på fullmånen.

Blev helt såld på att testa nya recept med lakrits, så här kommer ett recept
på en smarrig smoothie med hallon och lakrits som jag gjorde i morse..
Tänkte att smakerna av ingredienserna bara måste gifta sig. Och det gjorde de.
Var försiktig med lakritspulvret bara, så det inte blir för mycket av det goda. 🙂 Mumsigt!

2 portioner:

1 dl naturell yoghurt
2 dl vatten
2,5 dl frusna hallon
1 tsk sukrin
1 tsk vaniljpulver
ca 1 1/2 krm lakritspulver, eller mer om du gillar lakrits.

Mixa alla ingredienser i en mixer. Strö över lakritspulver
Toppa med gojibär och några hallon.

Annons

28 oktober, 2012 0
Kladdkaka med lakrits utan vetemjöl och socker
Foto: Mia Hagenmalm

I går bytte vi till vinterdäck, Skönt att det är gjort. Det har varit ett underbart soligt väder i helgen, men kallt. Känns att det är halt på vägarna nu. Har varit ledig i helgen och det var jätte skönt. Synd att dagarna går så fort bara.
I morgon börjar en ny vecka, och nu börjar vi sjunga Stjärnjul, äntligen! Ska bli så roligt.

Jag har inhandlat ekologiskt lakritspulver från Kung Markatta, och i dag var jag så sugen på att testa att baka med det.
Lakrits är jätte gott tycker jag. Och så är det nyttigt i sin ursprungliga form. En antioxidant som innehåller bra med B-vitaminer, kan lugna magen, dämpa hosta och är leverrenande. Dessutom kan den motverka karies. Så det känns bra att använda i bakning,

Annons

 

Testar här en lakritskladdkaka!

50 g kokosfett
150 g smör
100 g 70% choklad
4 ägg
1 dl grädde
2 dl mandelmjöl
1 dl sukrin
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vanilljpulver
3 1/2 msk lakritspulver

Smält smöret i en kastrull och lägg i kokosfett och chokladen, så det får smälta i smöret och tillsätt därefter grädde.
Vispa ägg och sukrin pösigt. Blanda alla torra ingredienser väl i en annan skål.
Blanda alla ingredienser och häll ner i en smörad springform.
Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Servera den kall, så smakerna får sätta sig, gärna med vispad grädde.

Dela inlägget
Annons
24 oktober, 2012 0
Kör-rep och Syrade heta grönsaker! Kimchi
Foto: Mia Hagenmalm

Sitter och kollar videoklipp för visuell utvärdering av mig själv, sjungande i kören. Det är en sak vi också gör i RSC! Filmar alla för att vi ska se hur vi ser ut när vi sjunger. Har jag fejset på, hur gör jag koreografi? Rör jag mig för lite/ för mycket? Ser det ut som att jag vet vad jag sjunger om? Faktiskt är jag supernöjd med hur jag ter mig! 🙂 Vi ska bli EN körkropp! Vi ska se ut ungefär lika, göra samma rörelse samtidigt osv. Så jag/vi har ännu kvar att jobba på. När jag är klar ska jag skicka utvärderingen till en coach som ska ge feedback på mina kommentarer. Spännande!

I går kväll var det sista kör-repet innan jul med vår egen repertoar för nästa vecka strålar vi samman med the EntertainMen inför STJÄRNJUL! Ska bli kul att få sätta igång med både nya och gamla jullåtar. Fick för någon vecka sedan veta vem som ska vara våra konferencier i år, och det blir Carl-Jan Granquist och Alexandra Charles. Vår kapellmästare är ingen mindre än Mattias Bylund. Det vill bli bra. Eller: Det vill bli BÄST!

Dessutom har vi några kvartetter i vår kör, som åker over there för tävlingar i Denver nu i veckan! Stort Lycka till Remix Quartet och Vocality Quartet! Love you girls! Ni äger!

Annons

 

Jag har ju tjatat så väldigt om syra -basbalansen, så tänkte bjuda på ett recept på mjölksyrad kål. Eller rättare sagt kinakål eller salladskål. Detta är en koreansk rätt som heter Kimchi och är jätte nyttig, basisk, innehåller
bra med probiotikabakterier som stärker immunförsvaret, kan motverka magsjuka och har en PH-reglerande effekt på tarmen. Att syra sina grönsaker är ett jätte nyttigt sätt att konservera grönsakerna på, då alla vitaminer som C-vitamin och antioxidanter bevaras och faktiskt många nya komplexa näringsämnen bildas, så som aminosyror och B 12- vitamin. Du får i dig lika mycket nyttiga bakterier av 1 matsked syrade grönsaker som av 1 liter filmjölk. Förr, innan kyl och frys fanns var det så här man konserverade sin mat. Det är synd att vi inte fortfarande konserverar på det sättet, för numer får vi nästan bara i oss nyttiga syrabakterier från te x Yoghurt och fil genom den vanliga kosten.
Grönsakerna blir väldigt lättsmälta av syrningen så det är bra för matsmältningen.

Kimchi är ganska kryddstark, innehåller massor av chili, ingefära, lök och vitlök. Nice! Jag gillar hetta! Den innehåller knappt några kalorier och dessutom kan de heta kryddorna öka fettförbränningen. Kimchi sänker GI för måltiden. Oj så många bra anledningar det finns till att göra detta nyttiga tillbehör. Visst är det värt att testa?

Det är lite pyssel med det här, men verkligen värt besväret. Och det sköter sig ju själv i det stora hela. Det blir så himla gott. Ha det som ett gott tillbehör till maten så kan den hjälpa till att balansera syra/bas-balansen. Gör mycket på en gång, så har du ett tag. Den håller någon månad i kylskåpet.

Kimchi
2 kg salladskål/kinakål
1 purjolök

Annons

Foto: M hagenmalm

Saltlake:
2 liter vatten
0,75 dl grovt havssalt

Kryddblandning:
4 msk färsk riven ingefära
4 msk chiliflakes
4 -6 stora vitlöksklyftor, finhackade
1 1/2 msk agavesirap eller 2 msk sukrin

 

Dag 1:
Skölj kålen noga, blad för blad. Skär den sen på mitten och strimla den, eller skär i mindre bitar. Lös upp saltet i vattnet i en stor bunke och lägg ner kålbladen i den. Kålen ska ligga under vatten, så ställ gärna en tyngd te x en tallrik på så att kålen pressas ihop, och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2:
Häll bort saltlaken från kålen och skölj kålbladen väl under rinnande vatten. Gör kryddblandningen i en stor skål. Skölj och skär purjolöken i tunna strimlor. Blanda purjolök och salladskålen ordentligt med kryddblandningen.
Packa sedan kålen tätt, tätt i rena glasburkar, men inte ända upp till kanten. Förslut med lock. Låt stå på sval plats 1 dygn, sen i kylskåp i minst 4 dagar. Efter det är Kimchin färdig att servera. 🙂 Inte svårt, men det tar några dagar innan den är klar att ätas.

Annons

Jag fick en länk av Åsa som har en jätte fin hemsida: ”Smarta maten”, där du kan läsa mycket bra tips om basisk föda. Dessutom finns det en lista på syrabildande respektive basbildande, som du kan ladda ner gratis. Superbra! Tack så jätte mycket Åsa! http://www.smartamaten.se

Dela inlägget
Annons
22 oktober, 2012 0
Sashimi råris och sallad till lunch!

Det blev sent i går. Såg på polisserien Beck på TV. Tyckte det var ett väldigt obehagligt avsnitt där två parareller om kvinnomisshandel var handlingen. Så fruktansvärt! Blev väldigt illa berörd. Tänker då på de kvinnor som blir misshandlade och lever i ständig skräck och förnedring, och som inte vågar ta sig ur sin situation eller får leva i ständig flykt. Denna hjärntvätt de blir utsatta för, isoleringen där han ser till att hon bryter kontakten till sina anhöriga som föräldrar och syskon. Och på de stackars barn som också får lida ett psykiskt helvete och rädsla av det de får se, höra, och i värsta fall kanske de också blir utsatta av psykisk och -eller fysisk misshandel. De blir förstörda för all framtid. Det finns så mycket ondska i världen som man kan vara utan. Män som slår kvinnor och barn, eller kvinnor som slår sina män, borde få hårda, långa straff för sina handlingar!! Ja det finns ju faktiskt också män som blir utsatta för misshandel. Jag avskyr och föraktar våld!

Foto: E. Hagenmalm

 

I går gjorde jag grönsakssoppa till middag, och det blev nästan ingenting över att ha till lunch i dag. Hittade lite lax i frysen, som jag tinade. Det fick bli sashimi på lax till lunch. Enkelt, snabbt och lätt att göra i ordning så här på morgonkvisten. Och det är så himla gott! Vilken lyxlunch! I vanliga fall brukar jag göra den som en liten förrätt till helgen eller om jag har gäster. Mycket uppskattat om man gillar suchi. Och så innehåller det bra omega-3 fetter. Eftersom att jag har tillgång till spis på jobbet, kokar jag råris och gör en sallad till. Lite frukt till efterrätt kommer att smaka bra.

Annons

 

2 portioner till förrätt eller 1 portion huvudrätt

150 g färsk ekologiskt odlad laxfilé som varit fryst minst ett dygn.

Marianad:
1/2 dl teryakisås
1/2 tsl sesamolja
Saften från 1/2 lime
1/2 dl grovhackad koriander
ca 2 cm skalad ingefära

Servera tillsammans med ca 1 msk sesmfrön.

Annons

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till marinaden och skiva laxen i tunna skivor och lägg ner den i marinaden.
Skiva ingefäran i jätte tunna skivor och strimla den fint och blanda med laxen. Fördela den marinerade laxen på två tallrikar och strö över sesamfrön.
Otroligt gott!

Dela inlägget
Annons
20 oktober, 2012 0

Är inne på tjugonde och sista dagen på min kur med detox, och mår väldigt bra. Det var lite jobbigt första veckan. Hade huvudvärk och fick en massa konstiga symptom som värk i lederna och plitor i ansiktet. Men det är borta nu. Fick också nässelutslag som jag visserligen dragits med hela sommaren, men som nu slog ut i full blom och orsakade några sömnlösa nätter, då jag satt med kylklampar till långt in på natten för att försöka svalka och lindra utslagen. Ja, jag tog antihistamin till slut. Var tvungen. Det verkade dock som om det var kulmen på något som jag haft i kroppen sen i våras, var eviga dag. Så jobbigt! Har tagit flera allergitester men ingenting har gett ett positivt svar. Så jag är inte allergisk! Undrar vad som orsakar dessa brännande kliande fanstyg till utslag i så fall? Nu har det peppar, peppar förlöpt en hel vecka UTAN nässelutslag! Helt underbart! Hoppas att det håller i sig.

Visst är det lite trist nu på hösten när det regnar, dagarna blir kortare, och det börjar bli mörkt när man går upp på morgonen och det är mörkt när man kommer hem från jobbet? Jag tänder upp mitt hem med små värmeljus på kvällarna. Det skapar lite mysig stämning och snart får vi tända adventstakarna. Det ser jag fram emot.

Ha en trevlig helg! 🙂

Annons
Dela inlägget
Annons
17 oktober, 2012 0
LCHF-crepes, Fett, Socker, Basisk föda och Viktiga Antioxidanter!

Blev vansinnigt upprörd igår när jag läste om att Livsmedelverket beslutat att skolorna ska servera barnen Becell, ett processat kemiskt fett! Grrrr! Barn ska äta naturliga ämnen som smör och fet mjölk. . Det är inte det naturliga fettet vi blir feta av. Det är det processade fettet som margarin och BECELL! Och det gömda sockret! Skolorna serverar barnen massor av den varan. I yoghurt i brödet, i saft i flingor osv. Varför tittar man inte på det istället? Grrr och åter GRRRR!

I kväll blev det LCHF-pannkakor till middag. Jätte goda var de, men väldigt mäktiga.Jag tillagade en köttfärsröra som jag tycker är så god i pannkaka. Det blir nästan som en vårrulle i smaken. Använder köttfärs, riven morot, vitkål och lök. (Kör man LCHF kan man ju utesluta morötterna).

Foto: Mia Hagenmalm

Pannkakssmet: ca 8 stora eller 6 mindre.

Annons

4 dl grädde
2 dl mjölk
4 msk fiberhusk
8 ägg
2 nypor havssalt

Lättast är om du vispar smeten med elvisp. Låt den stå och svälla 5-10 minuter, och stek i smör. Smeten blir ganska tjock och man får nästan smeta ut den i stekpannan, men det gick bra att steka den. Jag föredrar en matigare variant av pannkakor, så därför åt jag crepes och dottern åt pannkaka med grädde och hallon. Ja jag smakade en liten bit med grädde och hallon. 🙂

Foto: Mia Hagenmalm

Lite tråkig bild på crepsen. Den ser torr ut, men var god! 🙂

 

 

Annons

Köttfärsröra 2 port.
300 g köttfärs ekologisk
5 dl riven vitkål, ekologisk
1 stor riven morot, ekologisk
1 gul finhackad lök, ekologisk
1/2 buljongtärning, ekologisk
1 krm kardemumma
ca 2 dl vatten
ev örtsalt och svartpeppar.

Bryn köttfärs tillsammans med lök tills den fått färg. Tillsätt vitkål och morötter och låt dem steka med med ca 5 minuter. De ska vara al dente, lite tuggmotstånd. Häll på vattnet, tillsätt buljong, svartpeppar och kardemumma. Låt koka i ca 7-8 minuter utan lock, så det mesta av vätskan kokar bort. Lägg över lite av köttfärsröran i pannkakorna och rulla ihop dem och lägg på ett ugnsäkert fat. Strö över riven ost och ställ in i ugnen på 225 grader ca 10 minuter. Servera med sallad, eller som jag: alfa-alfagroddar, soyasås och ett glas gurkvatten.

Jag tänkte återkomma till mitt inlägg förra veckan om basisk och syrabildande föda.
Jag tycker att det är viktigt att veta vad man stoppar i sig. Syrabildande föda startar en försurning av kroppen och då ökar bildningen av fria radikaler som kan orskaka ett flertal allvarliga sjukdomar, nedbrytning och åldersförändringar av våra organ.Inte många vet hur farliga fria radikaler egentligen är. Antioxidanter förekommer egentligen naturligt i kroppen, men av miljöpåverkan, mindre bra och försurande kost och stress, kan de reduceras nämvärt. Vi behöver därför äta föda som innehåller bra med antioxidanter. Fria radikaler är molekyler som behöver ha jämnt antal elektroner, men saknar molekylen en elektron, blir den en fri radikal eller en instabil molekyl. Den måste därför stjäla elektroner av sin närmaste grannmolekyl och det orsakar därmed skada på även den molekylen. Detta skapar en kedjereaktion och man får ett överflöd av fria radikaler som orsakar flera hundra skador i arvsmassan/DNA, och i kroppens celler varje dag. Det pågår ett ständigt krig. När en fri radikal däremot träffar på en antioxidant, bildas nya elektroner på de fria radikalerna och eftersom att en antioxidant är stabil i sin molekylstruktur så kan de inte bli till en ny fri radikal. De skyddar istället våra celler från de skadliga fria radikalerna, och hindrar dem från att oxidera, typ som ett rostskyddsmedel fast för våra celler. 🙂
Dr Otto Warburg fick redan 1931 nobelpriset för sin upptäkt att cancerceller inte kan överleva i basisk miljö, men att de trivs i syrefattig och försurad miljö. Så ät mer grönt och frukt och öka basiska livsmedel i din kost.Träna mer och gör dig av med överskott av syra genom att svettas, samt skratta och var glad! :-)Stress ökar syrahalten i kroppen. Även kyla kan försura blodet. Värme däremot gör blodet basiskt.
Hur äter jag då bättre?
Nästan alla grönsaker, rotfrukter, bär och frukt är basisk föda. Bäst är förstås att äta råkost, för då behålls alla vitaminer och grönsakerna förblir basiska.
Citrusfrukter som citron, grape och apelsiner är sura men blir starkt basisk i kroppen. Broccoli, avocado, gurka, potatis, bönor svamp, komjölk. Många bra egenskaper har också algen chlorella, som motverkar försurning och även hjälper kroppen att rensa ut tungmetaller. Kalcium och magnesium är, som jag nämde tidigare, också bra källor till att motverka försurning. Frukt och grönt är också en källa till massor av antioxidanter.

Dela inlägget
Annons
Annons