Annons

Kurera 3 2013

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
6 juli, 2014
Kurera 3 2013

Kolla in vad jag hittade! En gammal Kurera – fortfarande lika intressant idag som ifjol! 20140706_123420

Annons
4 juli, 2014 0

Hej!

Jag läser böcker ofta och gärna och särskilt under sommaren.  Nu blir det dock lite svårare att få tid;(

H och jag hade som rutin att lyssna på böcker tillsammans i sängen när vi skulle sova, det var supermysigt ända tills han somnade och jag blev ensam kvar i en värld kantad av rättspsykiatriska kliniker,  halsband gjord av människohänder och öde korridorer….

Min första favorit,  några år på nacken men ohyggligt spännande: ”Sanka Psyko”  av Johan som annars skriver om Öland, men jag kommer inte ihåg vad han heter i efternamn.

Annons

Den är så spännande att man kissar på sig! Man har inte tid att gå på toaletten.

Nästa tips, en lättsammare feelgood komedi, är av det trevligare slaget:

”Dehlis Vackraste Händer”

En  bok jag mår bra utav! Jag har nog lyssnat på den en 5, 6 gånger och varje gång blir jag lika positivt överraskad får en känsla av ” jag vill också”  och att ”det aldrig är försent” och laddas med otroliga mängder positivism!

Vilka är dina bästa böcker?

Annons

 

Dela inlägget
Annons
30 juni, 2014 0
jordgubbscheescake från Ellas kitchen

IMG_6174

igår satt E och jag och läste kokböcker och vi fastnade för den här jordgubbscheesekaken, både två. Elin sade genast att ”den vill jag ha när jag fyller år” – vilket blir i mars nästa gång, så vi får bjuda på tårta lite oftare skulle jag tro

Den ser onekligen god ut på bilden så jag förstår henne! Tyvärr kan jag inte ladda upp den bilden, men lovar er den ser urgod ut! Innehåller inget socker men mejeri, både grädde och philly.

så här gör man:

Annons

1) smörj en form med avtagbara kanter
2) mixa hasselnötter och fullkornskex i en matberedare till smulor. Tillsätt dadlar och smält smör
3) blanda väl, lägg i formen och ställ i kylen
4) Toppningen: Blanda philly, vanilj och 3/4 av pureeade jordgubbarna
5) vispa grädden, fast men inte hård. Rör ner den försiktigt i phillyblandningen
6) ta fram formen ur kylen och lägg på ost och gräddbladningen
7) ringla resten av jordgubbspuren i en spiral. Ställ kakan i kylen minst 1 timme. Garnera med färska jordgubbar!

 

Den ska vi göra i veckan!

 

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
28 juni, 2014 0

eller laget framför jaget?

Hur är det hos dig? Hörs det ofta ”Nä jag har inte lekt med leksakerna (alltså behöver inte jag städa) ”   Nä, jag har inte ätit – jag behöver inte plocka undan”

Nä, jag behöver inte tvätta, handla eller städa alltså kan jag åka och fiska” (och vara borta hela dagen)

Av någon anledning ser jag faktiskt framemot skiftbytet i augusti.  För då ska jag ta bilen med mig och han själv får upptäcka hur ”ledig” man är,  själv med två småbarn.

Annons

Är det kvinnligt att skynda sig hem när man är borta från familjen för att komma hem och se att allt gå ”rätt till”  eller hjälpa till med att sätta på ett av barnen overallen. Skulle en karl göra det, skulle han avbryta det han gör för att åka hem till sin familj. Och vem vill avbryta något? En kvinna!

Ungefär så här kommer jag säga och bete mig i August och ett år framåt:

”Men jag har inte ätit – alltså behöver jag inte plocka undan”   ( de gånger jag inte har ätit) Jag har pluggat /jobbat en hel vecka jag är helt slut!  ”Du får ta barnet!” och lassa över barnet på H.

Sticka iväg, med bilen, en lördag på kortvarsel och lämna kvar familjen med tvätt, städ och en helt tom kyl.

Eller kommer jag?

Annons

Dela inlägget
Annons
26 juni, 2014 0

Är det den här sommaren du hade tänkt bli vegetarian?  Slippa lägga en svettig flintastek på grillen! Välja fräscha grönsaker istället för brasilianska biffar? Tips på bra sommarmat kommer i slutet av inlägget 😉 Kanske har du tänkt ta steget att bli vegetarian länge men inte vetat hur man börjar? Nu är det dags! Tycker jag! Men hur börjar man då:

1) Rensa hemma. Ta en vecka och ät upp alla charkuteri produkter, korvar och annat kött som finns hemma. Det ska inte finnas något animaliskt kvar.

2) Handla! Men vad ska man köpa då! Mycket grönsaker, frukter och bär, nötter, säd och gryn.. Det finns faktiskt mycket ”ful” produkter – i frysdisken. Vegetariska produkter som smakar och ser ut som kött. Kanske något för dig!

3) Men proteinet då? ”Man kan ju inte bara äta grönsaker och tro att man växer på det”  Protein är lite av en folksjukdom och folk överäter alldeles för mycket. Det måste vara mycket kött, stora biffar – annars gills det inte, tycker många. Proteiner finns i mycket livsmedel, alltså inte bara kött.  Hemma hos mig finns alltid rödalinser, quinoa och edamamebönor. Proteinrika livsmedel som dessutom innehåller mycket andra bra saker som man växer och blir stor och stark av.

Annons

Jag brukar ofta gömma proteiner i pajdeg eller i pannkakssmeten, förekommer ofta att jag t ex mixar solroskärnor eller kikärtor (torra/hårda) till mjöl och bakar på det. Finns  även färdigt att köpa, iallafall kikärtsmjöl, solros – vet ej.

 

4) Hur man bygger en tallrik. Många jag känner är kockar, köttkockar, och de berättar om hur de bygger en tallrik på lunchrestaurangen där de jobbar. De börjar med proteinet, alltså vilket kött de ska ha, sedan potatis, sås och någon (ledsen) grönsak. Ganska vanligt att tänka så – jag tänker på ett annat sätt. Låter grönsaken ta huvudrollen, serverar säd/gryn istället för potatis. Tillbehöret kan vara proteinet. Eller så serverar jag proteiner till fördrinken. (T ex grönsaksstavar med hummusdip eller linsspread)

Bra sommarmat:

Grilla: Hallumi, majskolv, tomater, gör foliepaket, grillspett ( t ex med småtomater, svamp, majskolv, paprika) Tofu kan man grilla också. Behöver mycket marinad annars blir den ganska smaklös.

Annons

Sallader: Quinoasallad, Brocclisallad ( rå broccoli som du masserar med händerna tills fibrerna bryts) med olivolja, vinäger, salt, citronsaft och casewnötter.

Smörgåspålägg: Linsspread -koka sönder rödalinser mixa med olivolja, persilja och salt. På samma sätt kan du göra med tofu, hoppa över momentet att koka. Mixa direkt.  Alla typer av nötter kan man mixa till smör. Godast är enligt mig pekannötssmör och mandelsmör. (Man behöver mixa länge minst 5 minuter)

Nu vaknade bebis! Vi hörs! Lycka till!

Dela inlägget
Annons
25 juni, 2014 0
Åhh mitt sommarlov

Nu är det snart dags för sommarlov. 3 dagar kvar på förskolan och sedan är Elin ledig i fyra hela veckor. Jag känner mig klyven till detta, visst det ska bli skönt och vilken bra mamma jag är  som låter Elin var ledig så länge och bara vara med mig.

Den andra sidan känns lite panikartad – hur ska jag som den bara mamman jag är kunna inspirera, motivera och vara en bra lekkamrat i 4 hela veckor när jag samtidigt har den lilla att ta hand om. Allt blir svårare – vi kan liksom inte bara sticka och bada. Även fast vi har en underbar plaskdamm 400 meter från vårt hus.  Fina sommardagar är det fullt med barnfamiljer där. Vilket gör det svårare att hålla koll på den stora att hon inte springer iväg eller drunknar samtidigt som jag måste se till den lilla. H har ingen semester så jag blir själv.

När jag frågar Elin vad hon vill göra på sitt sommarlov så svarar hon leka med Melker, Melker är bästa kompisen på förskolan.  Och så känns det faktiskt rätt taskigt att låta henne vara hemma så länge. Utan Melker. Eller någon annan kompis. Som bra mamma vill man göra det som är bäst för sitt barn och i det här fallet skulle det nog vara att låta henne gå på förskolan under sommaren. 20140625_073836En bild från i morse!  Syskonkärlek och morgonmysigt!

Annons
Dela inlägget
Annons
Annons