Annons

Risprodukter innehåller arsenik

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
19 februari, 2015

SVT-nyheter har låtit testat sex stycken risprodukter och funnit att de alla innehåller varierande halter av det giftiga grundämnet arsenik. Även det ekologiska jasminriset och riskakor från Änglamark.

Detta skriver Mathias Asplund på aftonbladet idag

ww.aftonbladet.se

Arsenik i ris är en hälsorisk och cancerframkallande varnar nu Livsmedelsverket, men bedömmer inte att detta är en akut situation. Dock varnar man för att inte konsumera mycket av risprodukter.

Annons

Arsenik och andra tungmetaller förekommer naturligt i mark och berggrund, därför går det inte att ha en noll tollerans mot arsenik.
Detta beror på arsenikhalten i marken riset odlas på, men också på vilket sorts ris det är.
Ris är dessutom mycket bra på att ta upp arsenik men som också tillkommer av miljögifter. Livsmedelverket kommer nu att gå ut med varningar om att inte ge barn under sex år risdrycker och att inte konsumera risprodukter alltför ofta.

Företagen för risprodukter har definitivt ett ansvar och måste försöka anpassa sig till de nya riskbedömningarna.
Idag finns ingen lagstadgad gräns för hur mycket arsenik en matvara får innehålla, men från och med 1:a januari 2016 kommer en ny lagstiftning som EU nyligen röstat igenom just för ris., säger Salomon Sand på Livsmedelsverket.

Uncle Bens Jasminris:
7,06 microgram arsenik/portion
Änglamarks Jasminris:
4,82 microgram arsenik/portion
Änglamarks Ekologiska Riskakor:
4,00 microgram arsenik/portion
Rice Krispies:
2,18 microgram arsenik/ portion
Kellogs Copo Pops:
1,8 microgram arsenik/ portion
Hipp, ekologiska riskakor för baby från 8 månader:
0,8 microgram arsenik/ portion

Mia

 

Annons

17 februari, 2015 0
Vegansk semlestrut med kokosgrädde

Egentligen hade jag tänkt att skippa ett inlägg med semlor, eftersom att det redan har varit uppe fler recept här på kurera:4 recept pa nyttigare semlor/
Men igår hittade jag ett recept som jag bara inte kunde motstå. Veganska strutsemlor, som var enkla att göra och såg oerhört goda ut. Receptet hittade jag hos Biofood, men hade inte alla ingredienser hemma så har modifierat lite grann. Och så älskar jag kardemumma så jag har plussat på det

Vegansk semlestrut med kokosgrädde
Foto: Mia Hagenmalm

.

Annons

Strutsemlor med kokosgrädde
6-7 stycken
Strutdeg:
6 g jäst
250 g mandelmjölk
85 g majsmjöl
60 g mandelmjöl
25 g kokosmjöl
20g fiberhusk
1/2 dl honung
1 msk kardemumma
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt

Mandelmassa:
2 dl mandelmjöl, eko
2 msk honung, eko
2 msk vatten

Kokosgrädde
1 burk ekologisk kokosmjölk som stått kallt flera timmar i kylen
1 tsk vaniljpulver, eko
1 msk mandelsmör, eko

Gör så här:
Strutarna:
Väg och mät upp mjölken och häll i en bunke. Rör ut jästen så att den löser sig ordentligt. Blanda övriga torra ingredienser och häll över mjölken. Rör om till en deg och låt stå under bakduk och jäsa 1 1/2 timme.
Dela sedan degen i 6- 7 jämnstora bitar. Rulla till en boll och kavla ut dem till en tunn cirkel på mjölat bakbord.
Stek varje cirkel i en torr stekpanna några minuter på varje sida. Låt sedan svalna under en bakduk.

Mät upp alla ingredienser till mandelmassan i en skål. Rör omkring ordentligt och låt stå och dra en stund så att smakerna sätter sig.

Annons

Ta ut burken med kokosmjölk som den stod och öppna burken.
Då har du grädden ovanpå och den tunna kokosvätskan nere i burken. Ta endast av det gräddiga och lägg över i en bunke. Tillsätt mandelsmör och vailjpulver. Vispa med elvisp tills du har en konsistens av grädde.

Lägg en strimma med mandelsmör på semlestrutarna. Toppa med kokosgrädde och vik ihop till en strut. eller bara klicka på mandelmassa och kokosgrädde på mitten och vik över!

Våffelsemlor på ett vackert kakfat av glas
Foto: Mia Hagenmalm

Njut! Riktigt gott blev det!

Ha en trevlig dag!

Dela inlägget
Annons
16 februari, 2015 0
Rödbetsbiffar med fetaostcreme och potatis på en grön tallrik

Som ni kanske sett har jag börjat ge lite middagstips för måndag till fredag. Det underlättar när man handlar att planera sina inköp, kanske med en matlista för varje dag, så slipper man stå där på kvällen och undra vad man ska hitta på.

Här ger jag förslag på en veckomeny! En del av recepten är för 2 personer, men plussa på om ni är fler! 🙂

Måndag:
N
yttiga rödbetsbiffar med fetaostcreme/

Annons
Rödbetsbiffar med fetaostcreme och potatis på en grön tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Tisdag:
Broccolisoppa med halluomi/

Broccolisoppa i en tallrik toppad med halluomi
Foto: Mia Hagenmalm

Onsdag:
Färsbiff-med-kantarelltopping/

En pannbiff toppad med svamp på en bädd av rotsaker
Foto: Mia Hagenmalm

Torsdag:
Glutenfri Pannkaka med bär eller crepes med köttfärs-och grönsaksfyllning/

Pannkak med grädde och bär på en vitsvartrandig tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Fredag:
Lax med chilitäcke och spenat&basilikasas/

Lax med chilitäcke, potatis och spenat på en tallrik
Foto: Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
13 februari, 2015 0
Rawfood Choklad-och lakritsbakelser med hallonmousse på ett vitt fat.
Rawfood Choklad-och lakritsbakelser med hallonmousse på ett vitt fat.
Foto: Mia Hagenmalm

I morgon är det ju alla hjärtans dag så idag lägger jag ut ett recept på goda choklad-och lakritsbakelser med krämig, god hallonmousse! Ha en jätte trevlig helg!

Raw Choklad-lakritsbakelser med hallonmousse
4 stora eller 6-7 små
1 dl chiafrön

Annons

1,5 dl solrosfrön (blötlagda minst 5 timmar)
1, 5 dl mandlar ( blötlagda minst 5 timmar)
5 torkade aprikoser (blötlagda minst 5 timmar)
1 msk kokosolja
3 msk raw kakopulver
1 krm kardemumma
1 tsk vaniljpulver
1 msk honung
1,5 tsk lakritspulver

Hallonmousse
2 avocado
1 dl cashewnötter (blötlagda 4 timmar)
2 msk kokosolja
2 dl hallon

Gör så här:
Häll av vattnet av frön och nötter och kör dem till ett fint mjöl. Skär aprikoser i mindre bitar och blanda ner dem och övriga ingredienser till botten i mixern.
Kör tills du har en bra konsistens att forma. Blir det för torrt kan du ta någon matsked kokosolja eller vatten.
Antingen kavlar du ut degen mellan två bakplåtspapper och trycker ut hjärtan med exempelvis pepparkaksformar, eller så trycker du ut dem i formar. Kakan ska vara minst 2 cm cm hög.
Skåla dem lite, så blir det bättre plats för moussen.

Diska ur mixern, slå av vattnet av nötterna och mixa alla ingredienser till en slät härlig mousse. Spritsa över hallonmoussen
över kakorna. Ställ i frysen några timmar. Ta ut och pudra eventuellt över sukrin melis 10 minuter innan servering.

Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
12 februari, 2015 0
Weledaprodukter

Idag, som andra dagar gick jag en lång morgonpromenad längst Strandvägen här i Nynäshamn.
Strandvägen är hissnande vacker och ligger bara några stenkast från där jag bor. Jag får aldrig nog av dessa promenader och den vackra utsikten. Jag har faktiskt suttit på en klippa vid strandkanten häromdagen och lyssnat på kluckandet från vattnet och solat, för det var riktigt varmt i solen! Det kändes som vår i luften och till och med tångflugorna var vakna. Helt underbart! Det är vad jag kallar mental healing när man kan fylla på lyckohormonerna med upplevelser! Jag sätter ett poäng för det i mental träning här samt på promenaden på hälsoutmaningen! 🙂

Andats har jag också gjort!
I tisdags hade både vår dirigent Britt-Helene och vår coach Peggy Gram, influgen från USA, andningsövningar innan uppsjungning. Där får jag två poäng för det. Sen har jag förstås gjort mina egna andningar andra dagar. Det är jätte viktigt att fylla på kroppen med syre.

Jag tvättar och smörjer mig endast med ekologiska parben- och mineralfria produkter och jag använder alltid deo utan alluminium.IMG_20150212_131337

Annons

De produkter jag använder är just nu Weledas Baby Calendulashampo och Oat Replenishing Treatment-inpackning, samt deras nya serie Evening Prime Rose i dusch och body lotion. Den är helt underbar! Krämig och återfuktande och doftar ljuvligt!

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

 

Weledaprodukter
Foto: Mia Hagenmalm

Alluminiumfri deo har jag Rosenseriens.
Den är bäst i test tycker jag.
Allt smink jag använder är från Dr. Hauschka eller Maria Åkerberg! Inga gifter vare sig på kroppen eller intag av föda alltså.
Jag äter D-vitamin och kokosolja varje dag.
Däremot missar jag många poäng därför att jag inte kommit iväg och tränat. Dessutom stressar jag väldigt mycket. Där måste jag utmana mig själv att bli bättre!

 

Men jag är ganska duktig med min hälsa, tycker jag själv. 🙂

Annons

Mia

 

 

Dela inlägget
Annons
10 februari, 2015 0

Gröna ärtbönor på ett grått fat

När man har ätit en måltid, är det många som blir sugna på något sött efter maten, så jag vill tipsa om att äta neutrala grönsaker efter måltiden för att slippa sötsuget.

Bra kan vara att välja baljväxter, det vill säga jordnötter, bönor, ärtor och linser!De innehåller höga halter av proteiner och kolhydrater.
Baljväxter har ett lågt GI och äts de som tillbehör i en måltid, sänker de GI på hela måltiden. Dessutom är de jättebra för att balansera blodsockret pågrund av sitt höga innehåll av proteiner. Proteiner har den effekten att det bromsar magsäckstömmningen.
Baljväxter har även ett högt fiberinnehåll.

Annons

Så äter du lite ärtor eller bönor till eller i maten , får du en bättre blodsockerbalans och slipper sötsuget efter maten.

Grönsaker som innehåller Liponsyra har också förmågan att balansera blodsockret och dessutom öka insulinkänsligheten hos diabetiker.
Liponsyra är ett ämne med många bra effekter förutom på blodsockret.
Liponsyra är en stark antioxidant som faktiskt kan reparera skadade antioxidanter som blivit skadade av fria radikaler. (Läs mer om vad fria radikaler och antioxidanter är nedan).
Liponsyra hittar du i gröna grönsaker med gröna blad, samt i tomater och broccolie.

Vad är antioxidanter?
Antioxidanter
förekommer egentligen naturligt i kroppen, men av miljöpåverkan, mindre bra och försurande kost och stress, kan de reduceras nämvärt. Vi behöver därför äta föda som innehåller bra med antioxidanter. Fria radikaler är molekyler som behöver ha jämnt antal elektroner, men saknar molekylen en elektron, blir den en fri radikal eller en instabil molekyl. Den måste därför stjäla elektroner av sin närmaste grannmolekyl och det orsakar därmed skada på även den molekylen. Detta skapar en kedjereaktion och man får ett överflöd av fria radikaler som orsakar flera hundra skador i arvsmassan/DNA, och i kroppens celler varje dag. Det pågår ett ständigt krig. När en fri radikal däremot träffar på en antioxidant, bildas nya elektroner på de fria radikalerna och eftersom att en antioxidant är stabil i sin molekylstruktur så kan de inte bli till en ny fri radikal. De skyddar istället våra celler från de skadliga fria radikalerna, och hindrar dem från att oxidera, typ som ett rostskyddsmedel fast för våra celler

Mia

Dela inlägget
Annons
Annons