Annons

Rödbetssoppa till lunch på detoxdag tre!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
17 maj, 2013
Rödbestsoppa i vit skål tooat med groddar

Tredje dagen med detox börjar jag dagen med Basica som vanligt. Min huvudvärk har fortfarande inte släppt, så för att kunna fungera någolunda normalt har jag tagit två tabletter magnesium och en fortodol. Fortodol är ett kosttillskott som innehåller extrakt av gurkmeja. Gurkmeja verkar inflammationshämmande och är superbra att krydda maten med om man har ledvärk.Den hjälper faktiskt mot huvudvärk. Ett sundare alternativ till alvedon. Jag känner att jag börjar bli lite klarare i knoppen iallafall..
Min frukost idag bestod av en smoothie på spenat, ingefära och frukt. Recept kommer senare.

I dag till lunch har jag gjort soppa. Jag har faktiskt bara ätit soppa i olika former de första dagarna av min detox. Äter också mycket grönsaker i rå form. Mycket basiskt som spenat, broccoli, groddar och andra gröna saker. Min lunch i dag blev en rödbetsoppa, därför att rödbetor är så himla nyttigt. Dessutom rensar den tarmen och avgiftar gallan och levern från toxider. Nitratet-den röda färgen i betan höjer prestationsförmågan och ger massor av energi. Och enligt studier kan rödbetor även motverka cancer. I soppa eller i rå form, har rödbetor lite jordig smak. Därför tillsätter jag citron för att balansera upp smakerna.

Ursprungligen kommer rödbetan från Främre Asien och tillhör arten beta, vilket ju hörs på namnet. Den kom till Sverige på 1600-talet men finns nämd i Europa redan på 200-talet. Rödbetan är rik på kostfiber som balanserar blodsockret till en jämn energinivå vilket gör att man känner ett mindre sötsug och håller sig mätt längre.

Annons

Rödbetor innehåller massor av nyttigheter, bland annat B-vitaminet folat eller folsyra som det heter i kemisk form, vilket är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning. Brist på folat/folsyra kan ge anemi. Den innehåller också nitrat, kalium, natrium och magnesium.

Rödbestsoppa i vit skål tooat med groddar
Foto: Mia Hagenmalm

Rödbetssoppa:
2 portioner
3 stora rödbetor
1 gul lök
1 msk riven ingefära
1/4 röd chili
1/2 citron, saften och rivet skal av
6 dl vatten
1 grönsaksbuljong ekologisk
kokosolja till stekning

Gör så här:
Skala och skär rödbetorna i mindre bitar. Fräs tillsammans med chili och lök i kokosolja några minuter. Häll på vatten och lägg i buljong och ingefära. Låt koka ca 20-30 minuter eller tills rödbetorna är mjuka.
Mixa soppan direkt i grytan. Smaka av med citronsaft och rivet skal. Gott är att lägga i en klick gräddfil, men eftersom att jag vill utesluta mjölkprodukter under min detox, toppar jag soppan med en nypa alfa-alfagroddar.

Ha en det gott! Mia

16 maj, 2013 0
Grön avocado och gurkdrink i glas på vitt bord.

Dag två av min detox vaknar jag med en hemsk huvudvärk, och jag vet att det beror på att jag inte har druckit kaffe på två dagar. Dessutom är jag väldigt trött och har haft svårt att komma igång.
Ändå har jag ätit näringsriktig mat och druckit mycket.

Jag mixade ihop en basisk mättande soppdrink till frukost i dag. (Jag har gjort den förr i bloggen, då som kall soppa. Det går utmärkt att blanda i lite räkor eller annat, utesluta Mighty Greens och äta den till lunch). Jag gick en lång morgonpromenad, och nu känner jag mig lite piggare och börjar få huvudet på plats. När jag i morse, gjorde den som frukostdrink blandade jag i en matsked Mighty Greens också. Mighty Greens innehåller en blandning av näringsrika spannmål och algerna clorella och spirulina.

Grön avocado och gurkdrink i glas på vitt bord.
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Basisk Avocado&gurkdrink
2 glas
1 avocado
1/2 gurka
1/4 gul lök
2-3 dl örtbuljong, saltfattig, kall
1 msk Mighty Greens

Mixa och häll upp på glas!

Jag åt lite hallon och mandlar som ”efterrätt”.

Ha en bra dag! 🙂 Mia

Dela inlägget
Annons
15 maj, 2013 0
Hallon o lingonsmoothie i glas toppat med röda hallon, mandel, solrosfrön och kokosflingor

Jag tänker hänga på Kureraredaktionens Detoxkur på 20 dagar eller mer. Jag brukar rena kroppen fyra gånger per år, men jag är sådan att jag måste ställa in mig mentalt, och nu har jag skjutit upp det sedan i höstas. Nu blir det av!!!!! Nu har jag även sagt det till alla! Bara så att JAG vet! 🙂

Jag börjar alltid dagen med Basica utrört i lite ljummet vatten eller ett stort glas citronvatten ca 1 timme innan annan föda/ frukost. Det gör jag för att balansera upp PH-värdet i kroppen, inför det jag äter senare under dagen. Basica Vital är ett kosttilskott som innehåller zink, koppar, magnesium, järn och kalcium och som bidrar till en normal syra-bas balans. (Läs gärna mitt inlägg om syrabasbalansen: https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2012/10/10/underbara-mandel-och-varfor-jag-tjatar-om-bas-och-syrabildande-foda/

En vitaminrik smoothie fick bli min frukost. Den innehåller lingon och hallon, samt kokosmjölk och kokosfett.Jag mixade även ner en sked spirulina, som har en renande effekt, samt är superdupernyttig! Superboost på bra antioxidanter och superbär! Jag kommer också att hjälpa detoxen på traven med basisk och detoxande mat. Ska jag rena kroppen, gör jag det fullt ut, annars kan jag lika gärna låta bli. Jag kommer även att ge fler tips under veckan med recept på bra detoxande föda/mat/smoothisar osv.

Jag är en riktig kaffekärring, men nu ska jag bara dricka te under den här tiden. Så jag byter ut kaffe mot ett Ayurediskt ört- och kryddte som innehåller detoxande örter och varvar mellan det och Curite som också har en renande genomsköljande effekt. Jag blir väldigt trött och får huvudvärk om jag inte får kaffe på morgonen. Men det brukar ge sig efter några dagar.

Annons

Dessutom, det viktigaste, har jag blandat min Methodrain Detox Hallon/Tranbär som jag nu ska dricka i 20 dagar. Man blandar detoxen med 1,5 dl vatten och dricker den under hela dagen. Samt en massa mer vatten för att få ur sig alla gifter och slagg.

Hallon o lingonsmoothie i glas toppat med röda hallon, mandel, solrosfrön och kokosflingor
Foto: Mia Hagenmalm


Hallon&Lingonsmoothie med kokosmjölk

1 stort glas eller 2 små
1/2 dl kokosmjölk ur tetra
1/2 dl soyayoghurt naturell
1/2 dl lingon, färska eller frysta
1 dl hallon, färska eller frysta
1tsk spirulina
1 msk kokosfett med smak
Mixa alla ingredienser och häll upp på glas!
Garnera med en nypa kokosflingor, krossad mandel, en nypa solrosfrön och några hallon! Underbart gott! 🙂

OBS! När man detoxar ska man för bästa resultat undvika mjölkprodukter, rött kött, socker koffein osv. I min smoothie hade jag laktosfri yoghurt naturell . Visserligen avgör man ju själv vad man vill äta under sin detox, men jag har nu ändrat i receptet till soyayoghurt. 🙂

Lingon är ett superbär som egentligen är underskattat.Den är smockfull av bra antioxidanter som motverkar uppkomsten av fria radikaler.

Annons

Läs gärna mitt inlägg om fria radikaler:https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2012/10/17/lchf-crepes-fett-socker-basisk-foda-och-viktiga-antioxidanter/

Lingon är rika på C-vitamin och antioxidanterna polyfenoler/flavonoider. Dessutom pektinsyra och konserverande benoesyra. Lingondricka är faktiskt mycket bättre än tranbär att ta vid en urinvägsinfektion då lingon innehåller en högre halt tanniner än tranbär vilket är bra för den som har tunna och sköra slemhinnor.
Tanniner förlamar bakteriernas tentaklar, så att de inte kan få fäste i slemhinnorna. Man ska dock inte förstöra bärets nyttigheter och hälsoegenskaper med det vita giftet socker.

Hallon är också en bra antioxidant och samtidigt ett slemlösande och avgiftande superbär. Det passar ju bra när man detoxar! Hallon innehåller liksom lingon, polyfenoler vilket motverkar virus, svamp och skadliga bakterier, och ellagsyra som visat sig både förebygga och minska tillväxten av cancerceller. Hallon är C-vitaminrik och innehåller även folsyra och järn, kalcium och kalium. Bäret innehåller gott om antocyaniner ett ämne som har antiinflammatoriskta egenskaper samt ökar blodcirkulationen och skyddar de små blodkärlen.
Hallon kan faktiskt lindra menssmärtor och ett te av hallonblad kan minska illamående samt lindra förlossningsvärkar.

Spirulina, mirakelalgen, är ett superfödoämne!
Spirulina är en blå-grön microalg som lever i både söt -och saltvatten. Den var en av de första fotosyntetiska organismerna på jorden och härstammar från Centralamerika och Afrika. Algen innehåller både essentiella och icke essentiella aminosyror, samt essentiella fettsyror, klorofyll, vitaminer, mineraler och proteiner. Spirulina innehåller antibiotiska bakteriehämmande ämnen, vilket stärker kroppens immunförsvar. Proteininnehållet i spirulina är tre gånger större per viktenhet om man jämför med nötkött. Den är virushämmande, immunförstärkande och motverkar cancer. Spirulina är ett utmärkt tillskott för vegetarianer då den innehåller en hög halt B-12 vitamin. Faktiskt så använder NASA sig av spirulina på sina rymdfärder just för att näringsinnehåller är så koncentrerat.

Ha en bra dag/ Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
14 maj, 2013 0
Moussaka på Zucchini på tallrik med tzatziki och rivna morötter
Moussaka på Zucchini på tallrik med tzatziki och rivna morötter
Foto: Mia Hagenmalm

Jag hade precis varit och handlat efter jobbet, kom hem och skulle laga till en moussaka för jag visste att jag hade en aubergine i kylen. Gjorde iordning köttfärssås och ostsås och skulle sedan ta fram auberginen och upptäckte då att den gått ut i datum med besked. Typiskt!!! Orkade inte åka och handla en ny så tog till reserverna istället. Zucchini fick gå in som ett substitut till den mer eller mindre förruttnade auberginen.

Det blev okey ändå. Faktiskt spelar det ingen roll. Moussaka på zucchini var lika gott det. 🙂

Mouzucchinilasagne med tsasiki ala Mia

Annons

2 portioner:
1 1/2 zucchini

200 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk tomatpure
2 dl vatten
1/2 buljongtärning
0,5 tsk sambal oelek
0,5 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
0,5 msk oregano
olivolja till stekning

Ostsås
1 dl vispgrädde
1 dl riven ost
,025 dl riven parmensanost
örtsalt
vitpeppar
1 äggula

Tzatziki
1 dl grekisk yoghurt
1/4 dl riven gurka
1 vitlöksklyfta, pressad
salt och peppar

Gör tzatziki först:
Riv gurkan på ett rivjärn. Pressa vattnet ur rivet med händerna. Blanda ner alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt en stund innan servering.

Annons

Gör så här:
Skala och skiva zucchinin och stek lätt i olivolja på svag värme. Krydda med herbamare örtkrydda. Ta upp och lägg åt sidan. Bryn köttfärsen tillsammans med sambal oelek, spiskummin, paprikapulver, lök och vitlök. Häll på vatten och buljong och tillsätt tomatpurè. Koka upp och tillsätt oregano. Låt stå och småputtra tills såsen tjocknar, ca 20 minuter.

Ostsås:
Koka upp grädden och tillsätt osten. Rör tills osten löst sig. Smaka av med salt och peppar. Ta av från värmen och låt svalna lite. Tillsätt äggula under kraftig omrörning/ vispning.

Smörj en ugnsfast form med olivolja och lägg först zicchiniskivor i botten och ös på med köttsås och sedan ostsås och varva så. Lägg zucchiniskivor överst och häll slutligen på lite ostsås. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader ca 30 minuter.
Servera med tzatziki och rivna morötter.

Ha en bra dag! / Mia

 

Annons

Dela inlägget
Annons
13 maj, 2013 0
Kiwi, mango och gojibär blandat med keso naturell

Jag äter alltid ett litet mellanmål innan lunch, och istället för att bara ta en frukt, kan jag göra en mini-fruktsallad.

Gojibär, kiwi och mango tillsammans med keso i djup tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

 

Bara skär ner lite frukt eller bär och blanda med några matskedar keso naturell. Smaskigt! Här har jag färsk mango, kiwi och gojibär.

Annons

Nyttigt och gott! 🙂

Ha en fin dag/ Mia

Dela inlägget
Annons
11 maj, 2013 0
Quinoa med papaya och avocado

Igår var jag lite lat när jag kom hem. Jag ville göra en middag som gick snabbt, så det fick bli en sallad på quinoa, papaya och hallomi. Jag hade vit quinoa hemma, men quinoa finns i olika färger som rött, svart och till och med blått om man vill göra salladen lite mer färgglad.

Quinoa med papaya och avocado
Foto: Mia Hagenmalm

Quinoa är en ört som som från början odlades av inkaindianerna. Den växer på 4000 meters höjd i Anderna- Sydamerika, och kallas även mjölmolla. Man äter växtens frön, som är väldigt nyttiga och innehåller högvärdigt protein. faktiskt är det den växt som är rikast på protein. Quinoa är naturligt fri från gluten och väldigt lättsmält för magen. Gott istället för ris, pasta eller coscos som exempel. Jag brukar göra en sallad på quinoa, för den smakar egentligen inte så mycket, och jag kokar den då i örtbuljong för att få lite smak. Quinoa innehåller saponiner-bitterämnen så därför är det bra att skölja grundligt i vatten innan man kokar den annnars kan den smaka väldigt bittert.

Quinoasallad med papaya och chilistekt hallomi

Annons

2 portioner
2 dl quinoa, ekologiskt
4 dl vatten
1 örtbuljongtärning
1/2 papayafrukt
1/2 näve färsk mynta, hackad
1 avocado
ca 150 g bönor
250 g hallomiost, skuren i mindre bitar
1/2 chilifrukt, urkärnad och finhackad
2 msk olivolja
1 msk röd balsamvinäger
1 tsk agavesirap

Gör så här:
Skölj quinoan ordentligt under rinnande vatten. Koka upp buljongtärningen i vatten och häll ner quinoa.
Koka ca 15 minuter eller enligt anvisning på paketet. Skär och kärna ur papayafruken och avocadon. Skär i mindre bitar. Stek hallomiosten i olivoljan i en stekpanna på medelvärme tillsammans med chili en stund. Tänk på att inte ha för hög värme, för så smälter osten ut för mycket. Blanda ner balsamvinäger och agavesirap. Blanda alla ingredienser, och strö över hallomin..

Det är gott att ha en kall sås till detta. Jag valde att göra en lite syrlig-söt sås för att kombinera smakerna av den salta hallomin i salladen.

Citronyoghurt:
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1/2 citron, rivet skal av
1/2 tsk agavesirap
örtsalt

Gör så här:
Gnugga citronen i vinäger för att få bort bekämpningsmedel. Skölj under rinnande vatten. Riv citronen. Blanda alla ingredienser. Låt stå och dra en stund. Servera!

Annons

Ha en trevlig helg! / 🙂 Mia

Dela inlägget
Annons
Annons