Nu är tid att skörda. Det är mycket som står i blom och börjar mogna. Vinbären börjar bli klarröda på min ödetomt och snart måste jag ut och plocka.
Moder jord har så mycket nyttigt att bjuda oss på och i vår svenska natur hittar man massor av ätliga , nyttiga örter, växter, bär och frukt.
Flera av dem är även riktigt bra medicinalväxter. Ibland tycker jag vi underskattar våra egna svenska superfoods till fömån för importerade.
Fläder! Det vanliga folkets medicinlåda
Jag plockade härliga blomklasar av fläder för någon vecka sedan och det var nog i grevens tid innan de började vissna bort. Jag älskar fläder som enligt mig smakar underbart, sommar, sol och härligt blå himmel!
Men det är inte bara goda att göra saft på. De vita, smakrika blommorna är riktigt nyttiga också, och faktiskt, blommor, bär, löv och bark har i århundranden använts som botmedel mot olika krämpor och sjukdomar och har även sedan länge använts i traditionell medicin.
Fläderträdet kallades förr för ”det vanliga folkets medicinlåda” och i Danmark lyder ett gammalt ordspråk: Där fläder inte kan gro, kan ingen människa bo!
Löven användes till allmän hudvård men även för att bota hudinfektioner och svullnader
Fläderblomman är svettdrivande, slemlösande och lindrar hosta och övre luftvägsinfektioner. Blommorna ingår ofta i receptfri hostmedicin.
Fläderbär bättre än vaccin mot virus och influensa
Men det är det svarta, mogna bären som jag nu väntar på att få plocka. De brukar mogna i augusti.
Fläderbär är riktigt saftiga och söta. Kanske ska jag göra en god marmelad eller fläderbärsgelè. Man kan även torka bären och använda i te till vintern eller varför inte göra en sirap att hutta på om man råkat bli förkyld.
Fläderbär är nämligen ett riktigt litet mirakelbär och en riktigt bra källa till ett bra immunförsvar.
Bäret har intressant nog efter 20 års forskning, visat sig ha en avväpnande effekt på flera olika influensastammar och virus, medan vanligt vaccin endast skyddar mot vissa stammar. Fläderbär har även visat sig ha bra effekt både för att förebygga eller förkorta förkylningar.
Bären innehåller rikligt med C-vitamin, kalcium, zink, folat, järn, betakaroten samt flavonoidföreningar och glykosider som lindrar infektioner och är febernedsättande, samt även en riktigt kraftig antioxidant som skyddar dina celler från fria radikaler. När svininfluensan härjade, intog jag ett fläderbärsextrakt i form av naturmedlet Sambucol, tillsammans med zink och extra C-vitamin då jag inte ville ta vaccinet. Eftersom att jag inte blev sjuk vet jag inte om det funkade, men det funkar alltid när jag känner att en förkylning är på väg. Bären har också en laxerande verkan
(Man kan även använda de omogna,vita bären att göra fläder (fusk)kapris på. Fläderkapris är ett jättegott tillbehör till maten).
Man ska dock aldrig äta fläderbär råa då de kan ge upphov till kräkningar och diareer
OBS! Förväxla inte fläder med giftig druvfläder eller sommarfläder.
Druvfläder har gröngul blomkrona och gulaktiga blommor medan fläder har mjölkvita. Klasen hos druvfläder är formad som en druvklase medan ätliga fläderns blomklase är platt. Druvflädern bär är röda medan vanlig ätlig fläder är svarta. Ätlig fläder kan även förväxlas med sommarfläder som även den är giftig . Sommarfläder är en drygt meterhög ört med krypande jordstam. Blommorna sitter i en platt blomstam och är vita med röda ståndarknappar. Den ätliga fläderns ståndknappar är gulaktiga.
Av min skörd ätlig fläderblom gjorde jag både saft- utan vitt socker och fläderblomsvinäger.
Saften blev verkligen läskande god och flädervinäger är en riktigt spännande och god smaksättare i exempelvis salladsdressing eller någon god majonäs eller sås.
Fläderblomsaft
ca 2 liter
ca 40 stycken fläderblomskronor
3 ekologiska citroner i skivor
2- 3 dl björksocker
1 cm ingefära
2 liter vatten
Gör så här:
Skölj fläderblommorna noga. Klipp bort så mycket som möjligt av det gröna. Skölj även citronen och skär i skivor. Skala ingefäran. Varva blommor, citron i en större rostfri bunke. lägg med ingefära. Koka upp vattnet och rör ner björksocker i vattnet. Slå vattnet över blommorna och låt kallna. Täck över och ställ kallt i kylskåp 3 dagar. Sila av blommorna och citronskivorna. (Om du vill, spara citronen och gör en god fläderblomsmarmelad). Sila en gång till genom en saftduk och häll upp på flaskor. Ställ kallt.
Saften håller ca 3 veckor i kylskåp men går även att frysa.
Fläderblomsvinäger
0,5 dl
4 fläderblomklasar
Skalet av en halv ekologisk citron
0,5 dl äppelcidervinäger, ekologisk
Gör så här:
Skölj blommorna noga. Tvätta citronen och skär av skalet med exempelvis en potatisskalare.
Lägg blommor och citronskal i en burk med tätslutande lock och slå över vinäger. Låt stå kallt i kylskåp ca 1 vecka. Sila av och häll upp på väl rengjord flaska.