Sashimi råris och sallad till lunch!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
22 oktober, 2012
Sashimi råris och sallad till lunch!

Det blev sent i går. Såg på polisserien Beck på TV. Tyckte det var ett väldigt obehagligt avsnitt där två parareller om kvinnomisshandel var handlingen. Så fruktansvärt! Blev väldigt illa berörd. Tänker då på de kvinnor som blir misshandlade och lever i ständig skräck och förnedring, och som inte vågar ta sig ur sin situation eller får leva i ständig flykt. Denna hjärntvätt de blir utsatta för, isoleringen där han ser till att hon bryter kontakten till sina anhöriga som föräldrar och syskon. Och på de stackars barn som också får lida ett psykiskt helvete och rädsla av det de får se, höra, och i värsta fall kanske de också blir utsatta av psykisk och -eller fysisk misshandel. De blir förstörda för all framtid. Det finns så mycket ondska i världen som man kan vara utan. Män som slår kvinnor och barn, eller kvinnor som slår sina män, borde få hårda, långa straff för sina handlingar!! Ja det finns ju faktiskt också män som blir utsatta för misshandel. Jag avskyr och föraktar våld!

Foto: E. Hagenmalm

 

I går gjorde jag grönsakssoppa till middag, och det blev nästan ingenting över att ha till lunch i dag. Hittade lite lax i frysen, som jag tinade. Det fick bli sashimi på lax till lunch. Enkelt, snabbt och lätt att göra i ordning så här på morgonkvisten. Och det är så himla gott! Vilken lyxlunch! I vanliga fall brukar jag göra den som en liten förrätt till helgen eller om jag har gäster. Mycket uppskattat om man gillar suchi. Och så innehåller det bra omega-3 fetter. Eftersom att jag har tillgång till spis på jobbet, kokar jag råris och gör en sallad till. Lite frukt till efterrätt kommer att smaka bra.

Annons

 

2 portioner till förrätt eller 1 portion huvudrätt

150 g färsk ekologiskt odlad laxfilé som varit fryst minst ett dygn.

Marianad:
1/2 dl teryakisås
1/2 tsl sesamolja
Saften från 1/2 lime
1/2 dl grovhackad koriander
ca 2 cm skalad ingefära

Servera tillsammans med ca 1 msk sesmfrön.

Annons

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till marinaden och skiva laxen i tunna skivor och lägg ner den i marinaden.
Skiva ingefäran i jätte tunna skivor och strimla den fint och blanda med laxen. Fördela den marinerade laxen på två tallrikar och strö över sesamfrön.
Otroligt gott!

20 oktober, 2012 0

Är inne på tjugonde och sista dagen på min kur med detox, och mår väldigt bra. Det var lite jobbigt första veckan. Hade huvudvärk och fick en massa konstiga symptom som värk i lederna och plitor i ansiktet. Men det är borta nu. Fick också nässelutslag som jag visserligen dragits med hela sommaren, men som nu slog ut i full blom och orsakade några sömnlösa nätter, då jag satt med kylklampar till långt in på natten för att försöka svalka och lindra utslagen. Ja, jag tog antihistamin till slut. Var tvungen. Det verkade dock som om det var kulmen på något som jag haft i kroppen sen i våras, var eviga dag. Så jobbigt! Har tagit flera allergitester men ingenting har gett ett positivt svar. Så jag är inte allergisk! Undrar vad som orsakar dessa brännande kliande fanstyg till utslag i så fall? Nu har det peppar, peppar förlöpt en hel vecka UTAN nässelutslag! Helt underbart! Hoppas att det håller i sig.

Visst är det lite trist nu på hösten när det regnar, dagarna blir kortare, och det börjar bli mörkt när man går upp på morgonen och det är mörkt när man kommer hem från jobbet? Jag tänder upp mitt hem med små värmeljus på kvällarna. Det skapar lite mysig stämning och snart får vi tända adventstakarna. Det ser jag fram emot.

Ha en trevlig helg! 🙂

Annons
17 oktober, 2012 0
LCHF-crepes, Fett, Socker, Basisk föda och Viktiga Antioxidanter!

Blev vansinnigt upprörd igår när jag läste om att Livsmedelverket beslutat att skolorna ska servera barnen Becell, ett processat kemiskt fett! Grrrr! Barn ska äta naturliga ämnen som smör och fet mjölk. . Det är inte det naturliga fettet vi blir feta av. Det är det processade fettet som margarin och BECELL! Och det gömda sockret! Skolorna serverar barnen massor av den varan. I yoghurt i brödet, i saft i flingor osv. Varför tittar man inte på det istället? Grrr och åter GRRRR!

I kväll blev det LCHF-pannkakor till middag. Jätte goda var de, men väldigt mäktiga.Jag tillagade en köttfärsröra som jag tycker är så god i pannkaka. Det blir nästan som en vårrulle i smaken. Använder köttfärs, riven morot, vitkål och lök. (Kör man LCHF kan man ju utesluta morötterna).

Foto: Mia Hagenmalm

Pannkakssmet: ca 8 stora eller 6 mindre.

Annons

4 dl grädde
2 dl mjölk
4 msk fiberhusk
8 ägg
2 nypor havssalt

Lättast är om du vispar smeten med elvisp. Låt den stå och svälla 5-10 minuter, och stek i smör. Smeten blir ganska tjock och man får nästan smeta ut den i stekpannan, men det gick bra att steka den. Jag föredrar en matigare variant av pannkakor, så därför åt jag crepes och dottern åt pannkaka med grädde och hallon. Ja jag smakade en liten bit med grädde och hallon. 🙂

Foto: Mia Hagenmalm

Lite tråkig bild på crepsen. Den ser torr ut, men var god! 🙂

 

 

Annons

Köttfärsröra 2 port.
300 g köttfärs ekologisk
5 dl riven vitkål, ekologisk
1 stor riven morot, ekologisk
1 gul finhackad lök, ekologisk
1/2 buljongtärning, ekologisk
1 krm kardemumma
ca 2 dl vatten
ev örtsalt och svartpeppar.

Bryn köttfärs tillsammans med lök tills den fått färg. Tillsätt vitkål och morötter och låt dem steka med med ca 5 minuter. De ska vara al dente, lite tuggmotstånd. Häll på vattnet, tillsätt buljong, svartpeppar och kardemumma. Låt koka i ca 7-8 minuter utan lock, så det mesta av vätskan kokar bort. Lägg över lite av köttfärsröran i pannkakorna och rulla ihop dem och lägg på ett ugnsäkert fat. Strö över riven ost och ställ in i ugnen på 225 grader ca 10 minuter. Servera med sallad, eller som jag: alfa-alfagroddar, soyasås och ett glas gurkvatten.

Jag tänkte återkomma till mitt inlägg förra veckan om basisk och syrabildande föda.
Jag tycker att det är viktigt att veta vad man stoppar i sig. Syrabildande föda startar en försurning av kroppen och då ökar bildningen av fria radikaler som kan orskaka ett flertal allvarliga sjukdomar, nedbrytning och åldersförändringar av våra organ.Inte många vet hur farliga fria radikaler egentligen är. Antioxidanter förekommer egentligen naturligt i kroppen, men av miljöpåverkan, mindre bra och försurande kost och stress, kan de reduceras nämvärt. Vi behöver därför äta föda som innehåller bra med antioxidanter. Fria radikaler är molekyler som behöver ha jämnt antal elektroner, men saknar molekylen en elektron, blir den en fri radikal eller en instabil molekyl. Den måste därför stjäla elektroner av sin närmaste grannmolekyl och det orsakar därmed skada på även den molekylen. Detta skapar en kedjereaktion och man får ett överflöd av fria radikaler som orsakar flera hundra skador i arvsmassan/DNA, och i kroppens celler varje dag. Det pågår ett ständigt krig. När en fri radikal däremot träffar på en antioxidant, bildas nya elektroner på de fria radikalerna och eftersom att en antioxidant är stabil i sin molekylstruktur så kan de inte bli till en ny fri radikal. De skyddar istället våra celler från de skadliga fria radikalerna, och hindrar dem från att oxidera, typ som ett rostskyddsmedel fast för våra celler. 🙂
Dr Otto Warburg fick redan 1931 nobelpriset för sin upptäkt att cancerceller inte kan överleva i basisk miljö, men att de trivs i syrefattig och försurad miljö. Så ät mer grönt och frukt och öka basiska livsmedel i din kost.Träna mer och gör dig av med överskott av syra genom att svettas, samt skratta och var glad! :-)Stress ökar syrahalten i kroppen. Även kyla kan försura blodet. Värme däremot gör blodet basiskt.
Hur äter jag då bättre?
Nästan alla grönsaker, rotfrukter, bär och frukt är basisk föda. Bäst är förstås att äta råkost, för då behålls alla vitaminer och grönsakerna förblir basiska.
Citrusfrukter som citron, grape och apelsiner är sura men blir starkt basisk i kroppen. Broccoli, avocado, gurka, potatis, bönor svamp, komjölk. Många bra egenskaper har också algen chlorella, som motverkar försurning och även hjälper kroppen att rensa ut tungmetaller. Kalcium och magnesium är, som jag nämde tidigare, också bra källor till att motverka försurning. Frukt och grönt är också en källa till massor av antioxidanter.

16 oktober, 2012 0
Kroppkakaor

I förrgår tillbringades dagen mycket i bil till och från olika platser. Tror att det blev ca 25 mils farande till slut. Var och handlade med kärleken, hämtade dottern hos en kompis och var och hälsade på en av de andra döttrarna och hennes lilla familj. Till middag i förrgår blev det kroppkakor. Jag har lääängtat efter kroppkakor en längre tid nu. Det är ju så lätt att göra, så det är synd och skam att man inte gör det oftare. Jag tycker mycket om gammal hederlig svensk husmanskost, och tycker att man ska bevara den, men försöker göra den nyttigare än grundreceptet. Här gör jag en glutenfri variant och använder rökt kalkon istället för fläsk. För vegetarisk variant kan man byta ut kalkon mot kantareller. Jätte gott det också.

Foto: Mia Hagenmalm

1 kg mjölig potatis, ekologisk
1 1/2 dl glutenfri brödmix
3 äggulor

Annons

50 g smör
1 tsk havssalt

Fyllning :
400g rökt kalkon eller kantareller
1 gul lök
2 tsk grovstött kryddpeppar

Gör så här:

Koka potatisen mjuk och pressa den i potatispress. Bryn kalkon och lök försiktigt. Blanda med kryddpeppar.
Lägg i smör och äggulor. Häll i glutenfri brödmix och salt. Rör om ordentligt. Potatismoset ska vara formbart och inte vara kladdig. Häll i mer glutenfri brödmix om det skulle vara så. Blöt gärna händerna i lite vatten och ta upp en boll potatismos. Forma den till en rund boll, platta till den och fyll mitten med fyllningen. Vik över potatis och forma till en boll. Lägg ner kakan i kokande lättsaltat vatten och låt koka ca 5 minuter eller tills kroppkakan flyter upp till ytan. Servera med färska lingon och en sallad.

13 oktober, 2012 0
Änglafluff, morotskaka och topping i Houston!

Nu i helgen är det sång som står på agendan. Sång och coaching av The Master him self: Mr Doug Harrington, hela lördagen lång. Det ska bli kul. Vi sjunger en hel dag, så jag har gjort en god sallad att ta med till lunch. Till fikat tar jag med mig en bit av kakan jag gjorde i går Egentligen hade jag inte tänkt göra någon kaka, men i förrgår kväll gjorde jag en så himelskt god glass. Jag fick receptet av min fina vän Veronica. Hon kallar den änglafluff, och jag måste hålla med henne. Den är änglalik och ”fluffig” i smaken. Cheesekake utan digestivekex kan man säga. När jag smakade på glassmeten, påminde det lite om morotskaka. Det var väl den syrliga smaken. Morotskakan blev otroligt saftig och god! Jag bakade den på mandelmjöl och använde Sukrin Melis istället för socker.

Foto: Mia Hagenmalm

Veronicas ”Änglafluff”eller: Cheesecace utan kex

200 g philadelphiaost

Annons

2 dl sukrin melis
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
3 äggulor
3 dl vispgrädde.

Gör så här:

Blanda osten med sukrin melis och vaniljsocker. Vispa grädden i en egen skål. Vänd ner äggulorna ett i taget i ostsmeten. Rör om väl. Blanda ner grädde och häll ner i en form och frys i minst 4 timmar. Jag serverade den med bär. Mums!

Morotskaka med mandelmjöl:

4 ägg
1 1/2 dl sukrin melis
3 dl mandelmjöl
2 msk agavesirap
2 tsk kanel
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
4 dl riven morot
50 g smält smör
1 dl kokosolja utan smak

Annons

Smält smöret och häll ner kokosfettet så att det får smälta i smöret
Vispa sukrin melis och ägg fluffigt.
Blanda de torra ingredienserna ordentligt i en annan skål innan du blandar det med äggsmeten. Häll sist ner fettet och rör om och häll i en väl smörad form. Du kan använda sesamfrön i formen istället för ströbröd.
Grädda längst ner i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter. Servera med glassen eller gör en krämig topping.

Krämig Cheesetopping: (Topping kom mig osökt att tänka på Houston! Internt skämt!)
200 g philadelphiaost
50 g mjukt smör
3 dl Sukrin Melis
1/2 tsk ekologisk vaniljpulver
rivet skal av 1 väl tvättad citron

Vispa alla ingredienserna till en krämig smet och bre den över kakan. Riv gärna lite morot smått till dekorering.

Foto: Mia Hagenmalm

 

 

Annons

12 oktober, 2012 0
Basisk smoothie och fröbollar till frukost

Väcktes av min dotter i morse! Allt för många sena kvällar denna vecka tog ut sin rätt och jag var inte ens medveten om att jag stängt av väckarklockan. Och usch vad segt det var att vakna, men blev piggare efter att jag skjutsat flickan till skolan. Och solen skiner i dag också. Underbart!

Äter nästan aldrig bröd till frukost och i dag var jag lite sugen på något liknande eller nåt annat än omelette. Jag har en sån där knasmage, har gjort en massa prover- koloskopi och ultraljud. Ingenting visar på nåt fel, men de trodde att det var IBS. Har ändå uteslutit en massa saker i kosten som jag
vet triggar igång magen. Och bland annat är jag försiktig med bröd och har helt tagit bort laktos. Eftersom att jag skrivit om basisk föda, mixade
jag en grön basisk smoothie och fröbollar.Att baka denna morgon hade jag inte hunnit. Men det går ganska snabbt att mixa ihop något. Min frukost i dag bestod av löskokt ägg, laktosfri yoghurt med gojibär, en kiwi smoothie och fröbollar. 🙂 Ja, jag vet! Jag äter ganska mycket till frukost.

Grön avacadosmoothie:

Annons
Foto: M. Hagenmalm

1 avocado
2 cm skalad ingefära
2 dl morotsjuice
1/2 dl naturell (laktosfri)yoghurt
100 g babyspenat
salt och svartpeppar
Mixa till en slät smoothie.

Bassiska fröbollar:

Fröbollar
Foto: Mia Hagenmalm


ca 10 st

ca 3 dl solroskärnor
1 dl pumpafrökärnor
3 msk kokosolja med smak
osvavlade aprikoser efter smak. Jag tog ca 8 st
Vill man, så kan man smaksätta med 1/2 msk vaniljpulver

Mixa och forma massan till runda bollar

Annons

 

Annons