När man har anemi- blodbrist innebär det att man har för få av de röda blodkropparna (erytrocyterna).
Blodkropparna har i uppgift att transportera syre i kroppen.
Man kan se det på röda blodkropparna som har olika utseende vid olika symtom. Till exempel om man har järnbrist så blir blodkropparna små och bleka medan de vid anemi som orsakas av brist på B-12 eller folsyra är blodkropparna större än normalt. Har man både anemi och järnbrist förekommer både för små och för stora blodkroppar i samma blodprov.
Folsyra är nödvändig för normal blodbildning. Folsyrabrist är vanligt hos gravida kvinnor men man kan även få brist av till exempel bakterier, en infektion eller av inälvsmask.
Vitamin B-12 bildas av bakterier i tarmen och brist på B-12 orsakas av mag-tarmsjukdomar som gör att vitaminet inte kan tas upp av tarmen.
Järnbristanemi uppstår oftast när man inte får tillräckligt med järn genom kosten eller av felaktig kost.
Brist på nödvändiga näringsämnen kan orsaka att vissa människor har svårt att ta upp järn eller svårt att bilda hemoglobin. Järnbristanemi kan även orsakas av blödningar exempelvis vid mens, magsår eller hemorrojder. Även vid en inflammerad tarm, till exempel vid glutenintolerans eller mjölkallergi kan det avgå så mycket blod med avföringen att järnbristanemi uppstår. I övre delen av tunntarmen sker upptaget av järn och förutsättningen för en effektiv absorbtion av järn är en frisk tarmslemhinna. Speciellt hos äldre personer kan en bakomliggande orsak till järnbristanemi bero på bristande saltsyraproduktion, vilket försämrar mineralupptaget i tarmen.
Även ett överskott av koppar eller zink i kroppen kan ge anemi liksom överdrivet intag av kalcium.
Det bästa sättet att förebygga järnbrist är faktiskt genom kosten. Du hittar järn i rött kött, lever, blodpudding, torkade bönor, mörkgröna grönsaker som nässlor, persilja och spenat. C-vitamin förbättrar även upptaget av järn i kroppen. Tillaga gärna maten i en järngryta då det ger ett betydande järntillskott.
Anemi brukar ge huvudvärk, kronisk trötthet, blekhet och yrsel och har man en svårare anemi kan man få hjärtklappning, huvudvärk, och öronsusningar samt smärtor i benen.
Tidiga tecken på järnbrist är att man kan bli sugen på salt. Man kan ha höga blod- och leverfetter eller nedsatt immunförsvar. Du kan även se på fingernaglarna då de vid järnbrist blir tunna, platta och skedformade. Du kan också bli blek och få bleka läppar. Hos barn kan järnbrist visa sig genom hyperaktivitet, nedsatt korttidsminne, inlärningsproblem och sämre prestation vid fysiks aktivitet.
Ett annat enkelt sätt att se om man har anemi är att dra ner det nedre ögonlocket och kolla färgen på slemhinnan. Vid järnbrist är slemhinnan blek, normalt är slemhinnan röd.
Observera att järntillskott endast ska tas vid konstaterad järnbrist. Överskott av järn kan nämligen ansamlas i kroppen och bli toxisk.