Jag såg ett väldigt intressant program om Ismannen Ötzi på TV häromkvällen.
Ismannen Ötzi som hittades 1991 i Italienska Alperna och är en 5300 år gammal kvarleva som som levde under kopparstenåldern och som bevarats väldigt fint infrusen i en glaciär. Det intressanta med Ötzi som beskrivs som världens äldsta mordfall, han blev mördad med en pil, var att när forskare tog ut och analyserade maginnehållet på mumien, fann man rester på vete och kött. Alltså måste han ha varit jordbrukare och man åt vete redan för 5300 år sedan. Dessutom fann man i hans DNA från benbitar att han hade borrelia och andra sjukdomar som anlag för hjärtsjukdom och var laktosintollerant.
Så redan 3300 f.k smittade dessa små otäcka fästingar med borreliavirus och man hade även då förkalkningar i artärer som kunde leda till hjärtsjukdomar. Hjärt-och kärlsjukdomar kan ju ha med kosten att göra med tanke på vad man hittade i hans mage.
Idag tänkte jag bjuda er på min lunch! Jag hade ingen matlåda, och bara lite ruccola i kylen och broccolie i frysen. Därför blev det en grön, nyttig soppa!
Broccoli och ruccolasoppa
2-3 portioner
5 dl vatten
1 1/2 grösaksbuljongtärning, eko
200 g broccoli, fryst, eko
2 grabbnävar ruccola, eko
2 dl havregrädde
1 1/2 msk majsmjöl, eko
Herbamare örtsalt, svartpeppar
Gör så här:
Koka upp vatten med buljongtärningen. Lägg ner broccoli och låt koka ca 5-7 minuter eller tills broccolin mjuknat. Ta av från plattan och lägg ner ruccola. Mixa med stavmixer rätt ner i kastrullen. Koka upp soppan igen och red av med majsmjöl utrört i havregrädde. Låt få ett snabbt uppkok.
Smaka av med örtsalt och svartpeppar.
Jag toppade soppan med färsk ruccola, råriven morot och pumpakärnor, och åt ett ägg till.
Ha det gott!// Mia