Annons

Snabb broccoli&ruccolasoppa och ismannen Ötzi

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
13 januari, 2015
Broccoli och ruccolasoppa i en svart-vitrandig djup skål, toppad med rivna morötter och pumpakärnor

Jag såg ett väldigt intressant program om Ismannen Ötzi på TV häromkvällen.
Ismannen Ötzi som hittades 1991 i Italienska Alperna och är en 5300 år gammal kvarleva som som levde under kopparstenåldern och som bevarats väldigt fint infrusen i en glaciär. Det intressanta med Ötzi som beskrivs som världens äldsta mordfall, han blev mördad med en pil, var att när forskare tog ut och analyserade maginnehållet på mumien, fann man rester på vete och kött. Alltså måste han ha varit jordbrukare och man åt vete redan för 5300 år sedan. Dessutom fann man i hans DNA från benbitar att han hade borrelia och andra sjukdomar som anlag för hjärtsjukdom och var laktosintollerant.
Så redan 3300 f.k smittade dessa små otäcka fästingar med borreliavirus och man hade även då förkalkningar i artärer som kunde leda till hjärtsjukdomar. Hjärt-och kärlsjukdomar kan ju ha med kosten att göra med tanke på vad man hittade i hans mage.

Broccoli och ruccolasoppa i en svart-vitrandig djup skål, toppad med rivna morötter och pumpakärnor
Foto: Mia Hagenmalm

Idag tänkte jag bjuda er på min lunch! Jag hade ingen matlåda, och bara lite ruccola i kylen och broccolie i frysen. Därför blev det en grön, nyttig soppa!

Annons

Broccoli och ruccolasoppa
2-3 portioner
5 dl vatten
1 1/2 grösaksbuljongtärning, eko
200 g broccoli, fryst, eko
2 grabbnävar ruccola, eko
2 dl havregrädde
1 1/2 msk majsmjöl, eko
Herbamare örtsalt, svartpeppar

Gör så här:
Koka upp vatten med buljongtärningen. Lägg ner broccoli och låt koka ca 5-7 minuter eller tills broccolin mjuknat. Ta av från plattan och lägg ner ruccola. Mixa med stavmixer rätt ner i kastrullen. Koka upp soppan igen och red av med majsmjöl utrört i havregrädde. Låt få ett snabbt uppkok.
Smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Jag toppade soppan med färsk ruccola, råriven morot och pumpakärnor, och åt ett ägg till.

Ha det gott!// Mia

12 januari, 2015 0

Barn under fosterstadiet och under sin uppväxt/utveckling behöver äta ekologisk mat!
Det finns flera forskningar som visar på det! Och här tycker jag att kommuner, skolor och barnomsorg borde ta sitt ansvar gå i spetsen för att barnen ska få ekologisk lagad mat i både förskola och i skola! Flera forskningar visar nämligen på att kemikalier i maten kan orsaka både ADHD och sämre intelligens hos barnen, samt sjukdomar som leukemi.

För att återgå till de fyra forskarna med anknytning till SLU som nyligen publicerat boken ”Den ekologiska drömmen”
där de påstod att en hundra procentig ekologisk odling inte gjorde någon skillnad för vår miljö, utan torde bli en framtida katastrof för livsmedelsförsäljningen och belastningen av miljön. Samt att konsumenterna inte får vare sig en bättre miljö eller ett bättre livsmedel. bredsida-mot-ekologisk-odling/
Detta har oturligt nog skapat nya myter om att det inte spelar någon roll om vi äter ekologiskt eller oekologiskt!
Nu tänkte jag skriva något riktigt styggt om dessa forskare, för jag blir sååå förbannad, men jag låter bli!

Annons

Idag i SvD Opinion- Brännpunkt, skriver forskarassistent Axel Mie att man ska ta kemikalierna i maten på allvar!här:A

Axel Mie skriver att tre av varandra oberoende studier i USA pekar på att insektsbekämpningsmedel som Organfosfater och Klorpyrifos påverkar barns nervsystem och dess utveckling!
För att mäta hur mycket bekämpningsmedel gravida kvinnor utsattes för mätte man urin eller blod från kvinnor under deras graviditet. Barn till kvinnor med MER bekämpningsmedel i kroppen hade vid sju års ålder ett lägre IQ, jämfört med andra barn.

I våras var jag på ett presseminarium som hölls av Naturskyddsföreningen, och det var verkligen en skrämmande föreläsning.
Bara under de senaste årtiondena har över 100 000 nya kemikalier introducerats i vår miljö och många av dessa ämnen är hormonstörande. Där visade man att även en dansk studie hos kvinnor som arbetat i växthus och exponerats för bekämpningsmedel , har fött barn med för tidig bröstutveckling hos flickor och förminskade könsorgan hos pojkar.

EFSA, Europeiska livsmedelssäkerheten har även låtit forska på risker för barnleukemi och Parkinsons sjukdom hos arbetare vilka exponeras av bekämpningsmedel i sitt yrke. Störst risk att drabbas av leukemi och Parkinsons sjukdom var om exponeringen av bekämpningsmedel skedde under gravititeten eller barndomen.

Det är också dubbelt så stor risk att drabbas av ADHD för barn som utsatts av höga halter av bekämpningsmedel.
Det visar en nyligt gjord amerikansk-kanadensisk studie. Restprodukter av organiska fosfosföreningar hittades i betydligt högre halter i urinet hos barn med ADHD än hos friska barn.

Annons

 

Mia

 

 

Dela inlägget
Annons
12 januari, 2015 0
Miljömärken
Grillad torskbit med ugnsrostade grönsaker på en blå Mateustallrik
Foto: MIa Hagenmalm

Jag gillar fisk, och det gör som tur är min dotter också.
När jag inhandlar fisk är jag väldigt noga att gå efter WWF:s fiskguide för att vara på den säkra sidan när det gäller miljöval. WWF stödjer certifieringarna asc, KRAV och MSC som bästa tänkbara miljöval för konsumenter. Genom att välja dem bidrar du till en konsumtion som inte utarmar haven. Miljömärken

Dessutom kollar jag även att den står på GRÖNA LISTAN av fisk som man kan äta med gott samvete!Min torsk kunde jag alltså njuta av!Lista för ätbara fiskar

Annons

Alla ingredienserna i rätten är ekologiska!!!

Grillad Torsk med örter
ingredienser:

2 portioner
400g torsk
1/2 citron, saft och skal
1/2 dl olivolja
1/2 dl färska örter som oregano, persilja och timjan
herbamare örtsalt

Ugnsrostade grönsaker med saffransdressing
Ingredienser
1 röd paprika
1 stor morot
1 röd lök
1 zucchini
rapsolja till formen

Saffrandressing:
1 dl olivolja
1 tsk herbamare örtsalt
1/2 paket saffran

Gör så här:
Salta fisken med örtsalt och låt ligga i kylskåp och dra till sig, så att den håller sig fast när du sen ska grilla den. Blanda ingredienserna till örtdressingen och klappa in den ordentligt på torskfileerna. Låt gärna ligga och dra en stund.

Annons

Skala morot, zucchini och rödlök och skär sedan alla grönsaker i bitar.
Lägg i en smord ugnsfast form och sätt in i mitten av ugnen på 200 grader i ca 25-35 minuter eller tills grönsakerna verkar färdiga. Blanda samman ingredienserna till saffransdressingen och slå över grönsakerna precis när de kommer ut från ugnen. Blnda om väl. Låt stå en stund och dra till sig av de goda smakerna av dressingen. Grilla fisken ca 3-4 minuter sida. Du ser att den är klar när den är vit rakt igenom.

Servera fisken med ugnsrostade grönsaker och en citronbit.

Mia

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons
9 januari, 2015 0
Smoothie i glas

//

Smoothie i glas
Foto: Mia Hagenmalm

Att äta basisk kost är viktigt för syra/ basbalansen i kroppen för oss människor.
Blir vi försurade, alltså får ett lägre PH-värde i våra kroppar kan det orsaka att det börjar bildas urinsyra i bindväven vilket skapar inflammationer i kroppen. När man är försurad, behöver kroppen basiska mineraler, och tillsätter man inte det genom kosten måste kroppen på något sätt fixa det själv och börjar därför ta av basiska mineraler som finns lagrade i våra skelett. Detta kan leda till urkalkning av skelettet samt benskörhet.

Annons

Att vara försurad i kroppen kan även orsaka många andra trista sjukdomar.
Allt från gallbesvär, gikt, mag-tarmbesvär, migrän, ledbesvär, candida(Svamp), astam, allergi, eksem och cancer. Det är ju ingenting man eftersträvar. Man kalkar sjöar för att de ska bli mer basiska och eftersom att människan består av 70% vatten och vi också blir sura, behöver vi också mineraler som kalcium för att uppväga balansen i kroppen. Kalcium, magnesium och zink balanserar syra/basbalansen och behövs för att återställa en sur kropp.
Syrabildande föda startar en försurning av kroppen och då ökar också bildningen av fria radikaler som kan ställa till ett flertal allvarliga sjukdomar, nedbrytning och åldersförändringar av våra organ.

Nästan alla grönsaker, rotfrukter, bär och frukt är basiskt.
Starkt försurande för kroppen är färdigmat, halvfabrikat, socker, vete, alkohol, nikotin, kaffe, te, ägg, kött, fisk, stress, kyla och mejeriprodukter. Så att äta mycket grönsaker, helst i råkost är att föredra. Att träna och svettas är också jättebra, precis som att välmående och lugn gör kroppen basisk.

Visste du att cancerceller inte kan överleva i en basisk miljö. Det finns det forskning på, och Nobelpriset delades redan 1931 ut till Doktor Otto Warburg för sin upptäckt att cancerceller trivs ypperligt bra i försurad miljö, men kan inte överleva i basisk miljö. Något att ta till sig!

Jag försöker varje dag att börja dagen med något basiskt. Man behöver vara 70-80 basisk och 20-30% sur för att ha en bra balans. Ibland dricker jag ett glas citronvatten eller pressad grape med chiafrö direkt när jag vaknar, och innan frukost. Jag försöker också att till m,åltid dricka citronvatten ellr gurkvatten.

Citron är trots sitt sura innehåll starkt basiskt för kroppen, och även gurka är basisk föda.I denna morgonsmoothie hade jag citron och gurka som bas.

Annons

Grön Smoothie i ett glas toppad med gojibär och en limeskiva
Foto; Mia Hagenmalm

Basisk Citron och- kiwismoothie
1 ekologisk citron, saften av
1 ekologisk lime, saften av
2 kiwifrukter, ekologisk
1/2 gurka, ekologisk
2 cm ingefära, ekologisk
1 näve citronmeliss
1 msk chiafrön
ev. vatten

Mixa alla ingredienser. Toppa med några sötare bär om du vill, för smoothien är ganska syrlig. Jag tog lite goji!

Trevlig helg!

// Mia

Dela inlägget
Annons
8 januari, 2015 0
Varm temjölk i en glaskopp

I förrgår och igår plockade jag ner julen! Ner i lådor åkte alla tomtar och annat, som sen ska ner i källaren.
Det känns så skönt! Och jag fick en sådan lust att gå och köpa en bukett tulpaner att ställa på köksbordet! Nu börjar väntan på våren. Det känns som att man tar ett kliv över till den ljusare sidan efter nyår! Som att öppna en ny dörr! Nu blir det bara bättre, ialla fall för mig som älskar våren och sommaren.

Varm temjölk i en glaskopp
Foto: Mia Hagenmalm

Ibland när jag fyllt dagens kvot med kaffe- jag har kommit ner till två koppar om dagen- kan jag tycka att det är gott med ett te! Oftast dricker jag Chai-te, inte svart!
Yogi tea är en favorit! I serien finns ju massor av fina smaker. Nu så här i januari har jag kvar av mitt ”julte”- Classic Chai! Ibland dricker jag det som ett vanligt te, men jag tycker om att variera, och jag tycker nästan att detta te är godare i mjölk.

Annons

Bara värm upp till kokpunkten den mjölk du föredrar, jag hade cashewmjölk. Lägg i en tepåse och låt stå och dra i mjölken ca 5 minuter.
Vill du ha ännu mer smak, pudra över pepparkakskrydda! Yammi!

// Mia

 

Dela inlägget
Annons
5 januari, 2015 0
Veghetariska kåldolmar på ett vitt fat

 

Vegetariska kåldolmar på ett vitt fat med morötter
Foto: Mia Hagenmalm

Ibland kan jag fastna i köket och i matlagning en halv dag! Dels tycker jag att det är så himla roligt att laga mat, dels är det spännande med lite nya rätter.
Jag älskar vanlig husmanskost, om man kan göra den lite nyttigare. Och eftersom att det är mer klimat-och miljösmart med vegetariskt i våra kök, har jag börjat äta mer av både vegetariskt och rawfood.
Detta recept på supergoda vegetariska kåldolmar kommer ursprungligen från en ekologisk och vegetarisk restaurang i Malmö som heter Restaurang

Annons

Kao s! Men receptet hittade jag på Kung Markattas sida. Det lät så spännande att jag bara måste göra dem. Det tog lite tid, och det var många moment, men jag lovar att det verkligen var värt det! Kåldolmarna blev makalöst goda! Ett tips är att koka vitkålen dagen innan, och låta stå i kokspadet över natten. Och eftersom att det är ganska många moment gjorde jag en stor sats och det som blev över, frös jag in i portionsformar
OBS! Tänk på att alltid köpa ekologiska sojabitar och allt som har med soja att göra, för att undgå att det är genmanipulerat.

Vegetariska kåldolmar med sojafärs
ca 20 st
1 stort vitkålshuvud, ekologiskt
0,5 msk himalayasalt per liter vatten

Fyllning:
200 g sojafärs, eko
5 dl vatten
1 grönsaksbuljong, eko
1/2 dl kryddpeppar + 1 msk
2 tsk vitvinsvinäger +1 tsk
1 msk agavesirap + 1,5 tsk
2 krm svartpeppar
1,5 msdk sojasås
neutral ekologisk olja till formen
4 dl tärnad gul lök, eko
3 dl tärnad rotselleri, eko
3 dl tärnad morot, eko
1/2 dl potatismjöl

Gräddsky
800 g ekologisk kokosmjölk på tetra
1 msk fänkålsfrö, eko
1 tsk agavesirap, eko

1 fänkålshuvud, eko
3 små morötter, eko

Annons

Gör så här:
Koka upp rikligt med saltat vatten. Skär ur stammen på kålhuvudet, ca 3 cm in, och lägg i hela vitkålshuvudet i det kokande vattnet. Kålen ska vara helt täckt av vatten Låt koka under lock ca 45-60 minuter tills de yttre bladen på kålhuvudet börjar mjukna och lossna lätt. Dra av från plattan och låt kålen ligga kvar i sitt kokspad och svalna.

Fyllning:
Koka upp sojafärsen med vatten, buljong, kryddpeppar, vinäger, svartpeppar och agave. Låt koka ca 25 minuter. Slå av i ett durkslag och låt rinna av ordentligt.
Tärna morötter, selleri och lök.
Bryn löken försiktigt i olja tills den mjuknat utan att ta färg. Blanda löken med sojafärsen +1/, sojasås, 1 msk kryddpeppar, 1 tsk vitvinsvinäger och 1 msk agave. Blanda väl och häll över i en oljad form och ställ in i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
Ta ut formen och häll på de tärnade rotfrukterna utan att röra om. Strila över lite olja. Ställ åter in i ugnen och rosta grönsakerna i ca 20-25 minuter eller tills de är mjuka.

Ta ut formen, rör omkring med rotfrukterna och smaka av med mer krydda, vitvinsvinäger och agave om det behövs. Sikta ner potatismjölet över sojafärsen och blanda så att fyllningen håller ihop.

Koka upp kokosmjölken i en gryta och lägg ner fänkålsfrön. Koka ca 10 minuter.
Slanta morötter och strimla fänkålshuvudet på längden. Lägg i och sprid ut rotfrukterna i en oljad ugnsfast form.
Lossa bladen försiktigt ifrån kålhuvudet och rulla in sojafärsen i kålen.
Lägg dolmarna på morots-och fänkålsbädden.
Slå över kokosmjölken och eventuellt , ringla över agavesirap och sätt in kåldolmarna i ugnen ca 10-15 minuter. Servera med sallad och pressad potatis.

Ha det bra// Mia

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
Annons