Annons

Snälla! Tyst! Tyst! Håll käften!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
3 oktober, 2016

Den senaste tiden har varit turbulent! Det har hänt saker i mitt liv, både jobbiga och sorgliga och det har drabbat mig personligen.
Saker som tagit sån kraft av mig att jag bara har lust att vara hemma och gå till jobbet! Bara vara ifred! Och sova! Jag vill inte göra något annat. Jag är så otroligt trött!

Jag orkar egentligen inte handla i matbutiken för jag vill inte.
Jag orkar egentligen inte gå i tvättstugan eller ta fram dammsugaren.
Jag orkar egentligen inte åka förbi väninnan för en kopp fika.
Men jag gör det ändå.

Annons

Jag har kommit på mig att bli smått irriterad på hunden om hon drar i kopplet på promenaden! Min lilla vovve som är så lycklig när hon får vara ute i friska luften och som ger mig så mycket kärlek. Hur kan jag ens bli irriterad?
Och jag blir nästan galet förbannad på kundvagnen som bångstyrigt drar åt fel håll i butiken när jag handlar, eller på bilens bromsar som ta mej sjutton alltid ska gnissla även när jag nyss bytt både bromsklossar och skivor.

-Snälla! Tyst, tyst! Håll käften, röt jag rakt ut i luften häromdagen och slog händerna hårt mot ratten i ren ilska!
Jag skrek håll käften till bilens gnisslande bromsar!
Ja det är ju ologiskt att bilens bromsar slutar gnissla för att jag skriker håll käften och ganska meningslöst att överhuvudtaget skrika åt döda ting. Och skönt var att jag var ensam i bilen så ingen hörde. Det hade blivit riktigt pinsamt.
Men det var en liten väckarklocka för mig att stanna upp och tänka efter. För att skrika åt döda ting, eller vara irriterad på en kundvagn är egentligen inte jag! Jag brukar sällan vara irriterad över huvud taget.
Som sagt har senaste tiden varit otroligt turbulent och många tråkiga saker har hänt. Saker som har drabbat mig personligen.
Och jag är en sån person som vänder ut och in på hela mig när något händer. Jag kör på i hundra för att försöka
lösa problemet, lindra för andra i svåra situationer och försöka hitta svar, försöka hjälpa även om jag står maktlös. Jag avskyr att vara maktlös.

Jag försöker att vara positiv, att tänka positivt, att tänka att det ordnar sig! Det vill bli bra!
Men däremellan sjunker jag ner i frustration över att vara maktlös, att inte kunna hjälpa eller fixa situationen. För ibland måste man lämna sådant till någon mer kunnig som vet bättre än jag, eller till en högre makt om man så vill.

Och det är då som man måste stanna upp och tänka på att ta det lugnt och inte bara köra på. Att acceptera att man inte kan göra allt, att man inte klarar allt. För man är inte mer än en människa.
Och inse att det faktiskt är okej att man tuktar ratten i bilen och skriker håll käften åt oväsentliga saker som bromsar som gnisslar.

29 september, 2016 0
Gröna raggmunkar med lingon och ruccola, rivna morötter och lingon i en glasburk på ett vitt fat

Jag kan ibland längta efter vanlig husmanskost eftersom att jag är uppvuxen på det.
De senaste 10-15 åren har jag lagt om till betydligt nyttigare kost eftersom att jag mår så bra av att äta nyttigt och dessutom numera vet att kosten spelar roll för hur man mår och för vilka sjukdomar ”skitmat” kan orsaka i kroppen.
Häromdagen blev jag galet sugen på raggmunk och testade att göra den glutenfri. Dessutom experimenterade jag lite och testade att blanda ner ruccola i hälften av smeten vilket förhöjde smaken och gav pannkakorna lite extra sting!
Det blev en supergod måltid.

Glutenfria raggmunkar med lingon
1,5 dl bovetemjöl

Annons

1 tsk havssalt
4 dl mjölk- jag använder havremjölk
2 ägg
ca 700 g potatis, riven
2 nävar ruccolasallad, kan uteslutas
kokosolja eller smör att steka i

Lingonröra
1,5 dl lingon
0,5 tsk citronsaft
1-2 msk kokossocker

Gör så här:
Börja med att blanda de tinade eller färska lingonen med kokossocker och låt stå att dra.

Vispa upp äggen i en bunke. Blanda ner salt och bovetemjöl och vispa ner mjölken tills du har en slät smet. Låt svälla minst en timme.
Skala och riv potatisen. Lägg rivet i en sil och pressa ur vätska.
Blanda ner ruccolasallad i smeten och mixa den smått. Lägg sedan ner potatisrivet i smeten. Klicka ut smeten i en stekpanna med kokosolja och platta till den. Stek gyllenbruna på båda sidor som pannkakor eller plättar.

Servera med lingonröra och rårivna morötter.

Annons

 

Dela inlägget
Annons
22 augusti, 2016 0
Mjölksyrad chili i glasburk

Jag tycker att det är väldigt roligt och tillfredsställande att lägga in grönsaker, sylta, safta, laga mat och baka.
När jag var yngre var jag nog ännu mer en ”bullmamma” som gjorde långkok, äppelmos, la gula ärter i blöt över natten till torsdagens ärtsoppa och bakade bullar en gång i veckan. Den här passionen för matlagning och att den ska lagas ifrån grunden sitter djupt rotad,
men nu för tiden tänker jag dock mer på att maten ska vara nyttig, glutenfri och utan socker. Dessutom är det skoj att jag idag är mer medveten om vad som är nyttigt och som jag kan tillsätta i maten som örter och kryddor för att de ska verka hälsosamt för kroppen.
Och jag älskar att experimentera med smaker och kombinationer.

I somras köpte jag en underbar, härlig planta med chili. Förra veckan var det dags att skörda frukterna och det bästa enligt mig är att lägga dem i saltlake för att mjölksyra dem. Det här är riktigt spännande för det är första gången jag mjölksyrar just chili.

Annons

Att fermentera grönsaker är en riktigt gammal metod.
Förr syrade man grönsaker för att på så sätt konservera sin mat, när man inte hade tillgång till kylskåp som vi har idag.
Det är ganska synd att man tappat denna konserveringsmetod, för att syra-mjölksyra sina grönsaker är så otroligt nyttigt. Dels är mjölksyrade grönsaker väldigt basiskt, dels innehåller det bra med probiotika- mjölksyrebakterier som verkar bra för magen då det är PH-reglerande för tarmfloran och bra för immunförsvaret.

För både djur och människor är mjölksyrebakterier nödvändiga. Vi har dem förekommande i tarmkanalen, i slemhinnorna i munnen och i genitalorganen där de skyddar mot infektioner. Våra första mjölksyrebakterier får vi från vår mor vid födseln.
Mjölksyrejäsning är en mognads och förädlingsprocess som sker i två olika faser.
Det första som händer är en lätt jäsning som lätt bryter ner grönsakerna. Sen sker en uppbyggnadsfas när mjölksyrebakterierna tar vid och bildar nya ämnen, nya enzymer och nya vitaminer som C-vitamin och B-12. Mjölksyrebakterierna hjälper även kroppen att ta upp vitaminer bättre.
Även om det heter mjölksyra så är det inte syrabildande för kroppen. Tvärt om!
Mjölksyra är organisk och har ett överskott av baser i form av mineraler som kalcium, magnesium, kalium, natrium, järn och mangan. Detta är jättebra för kroppen då vi behöver äta mer basisk föda för att må bra. Ett överskott av alltför mycket ”sur”mat kan orsaka sjukdomar som gikt, huvudvärk, ledvärk, cancer och så vidare. Vi mår bäst om vi äter 70 % basisk kost och ca 20-30 syrad kost. Tyvärr äter de flesta i Sverige idag helt tvärt om; 70% syrad mat och endast 20-30 % basisk mat.

Det finns två olika sorters mjölsyrebakterier. En är anpassad för växter och
en är anpassad för mjölk.
Mjölksyrning används av många folkslag runt om i världen sen urminnes tider.
Ryssland till exempel, har sitt surdegsbröd, sin yoghurt och kefir och japanerna
framställer Miso ur soja och korn.

Mjölksyrning är ett riktigt mathantverk och det gäller att vara noggrann när man gör det.
Använd väl rengjorda, destillerade glasburkar och naturligtvis ekologiska grönsaker för bästa resultat. Se till att ha ett bra ställe med lagom rumstemperatur. Det behövs en rumsvarm plats 20-22 grader de två första dygnen för att få igång syrningen-jäsningen.
Du kan efter två dygn lukta dig till om fermenteringen går bra. Det ska avge en doft som är syrlig och frisk. Skulle så inte vara fallet är det bara att slänga grönsakerna och göra om, för då har det kommit in mindre bra bakterier i lagen.

Ha det fint och lycka till!

Annons

//Mia

Mjölksyrad, hel chili
1 liter vatten
2 msk salt utan jod
300 g chili

Gör så här:
Koka upp vatten med salt så att saltet löser sig. Låt svalna Skölj chilin väl och stoppa ner dem i en burk som rymmer 1 1/2 liter vatten. Du kan använda vilken chili du vill.
Häll på vattnet så att det täcker chilifrukterna.
Stäng inte burkens lock utan lägg en tyngd i form av exempelvis en vattenfylld plastpåse överst på burken. Den är till för att hålla nere grönsakerna under vattenytan och luften borta så att chilin får plats att jäsa.
Låt stå i rumstemperatur ca 48 timmar. Det kan jäsa ganska rejält i början så att saltlaken rinner över. Kolla att grönsakerna fortfarande ligger under vatten. Om inte häll på mer saltlake.
Efter två dygn ska du flytta burken till ett svalare, mörkare ställe exempelvis ett skafferi där temperaturen mäter 15- 18 grader. Du kan också sätta över en papperspåse till skydd mot ljuset. (Jag har flyttat ner min burk i matkällaren).
Sätt på locket som ska ha en gummiring och låt mogna i 14 dagar. Ha gärna burken på ett fat eller en bricka ifall den läcker ut vatten. Öppna locket några gånger under jäsningen och häll på mer saltlake om det behövs. efter dessa fjorton dagar ställer du in burken i kylskåp och låt gärna processen mogna ytterligare en vecka innan du äter av den.
Rätt syrade grönsaker håller minst ett år i kylen.

Dela inlägget
Annons
19 augusti, 2016 0

För några månader sen skrev jag om zika-viruset och undrade då hur ett virus bara kan uppstå från ingenstans.

Nu har forskargruppen vid det nationella universitetet i Rio som först slog larm om att microcefali orakats av zika-viruset
från myggor, sällat sig till virusskeptikerna och även Brasilianska hälsomyndigheterna har börjat tänka om.

Läs: Kan man köpa frystorkad zika-virus på nätet?

Microcefali är en mycket ovanlig fosterskada där något barn per hundra tusen föds med ett litet huvud per år.

Annons

Men efter utbrottet av zika-viruset i delstaten Bahia 2015 ökade antalet fall plötsligt explosionsartat. Dessutom fruktade man en global farsot när myggan som sprider zika-viruset utvandrade till fler länder. 51 länder har nämligen rapporterat sitt första utbrott av zikaviruset sedan 2015.
Igår skrev Svenska Dagbladet i en artikel, att även om zika-viruset tycks ligga bakom åtminstone en del av fallen har det de senaste veckorna blivit tydligt att miljögifter, socio-ekonomiska och biologiska faktorer högst sannolikt spelar en större roll.

Under sommaren har det inkommit rapport från forskare och smittskyddsmyndigheterna i de värst drabbade länderna, Colombia och Puerto Rico och övriga delar av Brasilien. Där har man inte kunnat påvisa samma kraftiga ökning av fosterskador som i Bahia.

Fatima Marinho- informationschef och hälsoanalytiker vid det brasilianska hälsoministeriet säger att de misstänker att något mer än zika-viruset orsakar den höga intensiteten och hur svåra fallen blir.
Fatima Marinho poängterar att det finns ett kluster i landets nordöstra delar där allvarliga missfall och missbildningar förekommer. Det ser man alltså inte i andra delstater eller i närliggande delstater.

Det är första gången som man lyfter detta på regeringsnivå, trots att forskare redan tidigt misstänkt att skadorna berott på något annat än zika-viruset.

Henrik Kylin, professor i miljökemi vid Linköpings universitet som har många års erfarenhet av malariabekämpning i Afrika menar att han inte är förvånad då han tycker att det inte går ihop logiskt för att zika-viruset skulle ge hela förklaringen.
– Varför finns bara en hög risk för skadorna i ett begränsat geografiskt område, och då i stort sett bara bland den fattigaste befolkningen, frågar han sig.
Henrik Kylin menar att det finns massor av andra förklaringar till varför fosterskadorna varit så omfattande i dessa områden.
En förklaring kan vara en omfattande användning av farliga kemikalier eller varför inte att man i det här området testat ett nytt vaccin mot denguefeber. Han vet dock inte säkert vad orsaken till fosterskadorna är men menar att det är osannolikt att det enbart skulle handla om zika-viruset.

Annons

Läs även:Zika-virus kan bero på insektsgifter

Fakta: Svenska Dagbladet: Osannolikt att det enbart skulle handla om zika

Dela inlägget
Annons
16 augusti, 2016 0
Hemmagjort bordssmör i en glasburk

Tillbaka i vardagen efter semestern!
Det känns ganska bra trots att jag kan känna att det inte suttit fel med en vecka till. Men jag har sparat två veckor till senare i höst, då jag åker med min kör Rönninge Show Chorus till Las Vegas för att tävla i världsmästerskapen i barbershop. Wiiiii! Det pirrar riktigt i magen när jag tänker på det. Det börjar närma sig med stormsteg. Det är endast nio veckor kvar idag.

Igår gjorde jag eget bordssmör och hade verkligen lagt ner tid på att fota alla steg, men när jag sen skulle lägga upp bilder i inlägget, hittade jag inte min USB-kabel till kameran. Letade igenom allt, precis allt, men den är borta. Förmodligen ligger den kvar i min husvagn på Gotland, så idag har jag beställt en ny.
Så länge får ni nöja er med bild på det färdiga smöret som jag fotade med mobilen.

Efter alla larm om gift och kemikalier i olika margarin och bordsmargarin valde jag att gå över helt till riktigt smör och Bregott.

Annons

Becel, Lätta, Flora, Lätt & Lagom har tidigare visat sig innehålla rester av lösningsmedel och till stor besvikelse- även Bregott, som visar sig innehålla metanol. (Metanol är träsprit helt enkelt och är farligt/ giftigt vid förtäring. Metanol eller träsprit kan vid förtäring rubba kroppens PH-värde, göra dig blind och faktiskt döda dig. Nu vet jag inte HUR mycket man måste förtära av metanol för att det ska gå så illa, men det är ett gift och skadar säkert i små doser på längre sikt.

Själv använder jag sällan Bregott men min dotter gör, så nu har jag tillverkat mitt eget av riktigt, ekologiskt äkta smör och rapsolja utan tillsatser. Busenkelt att vispa ihop på tio minuter.
Mia

Hemmagjort Bordssmör
500 g smör, eko
2,5 dl raps- eller olivolja, eko
1,5 dl vatten, gärna filtrerat
0,5 dl vispgrädde, eko

Gör så här:
Skär det rumsvarma smöret i mindre bitar och vispa tills det vitnar. Tillsätt rapsolja och fortsätt vispa. Tillsätt vatten och grädde. Det blir ganska grynigt i början, men vispa på tills du har ett slätt och bredbart smör. Lägg i förpackningar eller glsaburkar och ställ i kylen eller frys in.
Det blev ca 800-900 g bredbart smör av den här satsen!

 

Annons

Dela inlägget
Annons
11 augusti, 2016 0
Funkar inte din naturliga deodorant? Detoxa armhålorna

Jag möter ofta problemet i mitt arbete att människor som vill byta ut sin deodorant mot en naturlig, ekologisk deododorant, klagar på att det inte funkar. Man luktar svett helt enkelt.
Men ge inte upp!

(Weleda har lagt ut ett tips på sin facebooksida på hur man detoxar sina armhålor gröna! :-))

Antiperspiranta deodoranter har till uppgift att skydda mot dålig lukt men ingrediensen aluminium hindrar dig även att svettas. Aluminium har förmågan att dra ihop och täppa till porerna så att svetten inte kan komma ut.
Aluminium är dessutom hälsofarligt och man har konstaterat att man får i sig 30-50 gånger mer aluminium genom deodoranter än för riskfria nivåer. Man misstänker även att aluminium kan orsaka bröstcancer och Alzheimers sjukdom.

Annons

Att svettas är naturligt och ett sätt för kroppen att göra sig av med gifter och slaggämnen i kroppen.
En vuxen person svettas normalt upp till en halv liter per dygn.
Att man luktar svett när man slutar använda en vanlig deodorant beror på att man täppt till porerna och stängt in svetten och slaggprodukter med antiperspiranta deodoranter och när de här slaggprodukterna ska ut kan det lukta riktigt illa.

När du tvättar dig med tvål som har högt PH-värde blir dina armhålor nämligen basiska. Och i basisk miljö på huden trivs bakterier väldigt bra. Svett i sig luktar egentligen ingenting, det är när bakterierna börjar bryta ner ämnen i svetten som det stinker.
Därför ska du se till att skippa tvål med högt PH-värde som gör din hud för basisk och tvätta med en vegetabilisk olja och kanske blanda ner några droppar svamp- och bakteriedödande eterisk olja som tee trea eller myrra. Du kan också surhetsreglera dina armhålorna med exempelvis lite äppelcidervinäger utblandat i vatten som du duttar i armhålan med en bomullstuss under perioden.
Det här måste man ge tid. Det kan ta upp till 4-5 veckor innan huden i armhålan är luktfri.
Efter detoxen kommer din naturliga och ekologiska deodorant fungera lika bra som din gamla.

Lycka till!

Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons