Nu har Testfakta på GP konsument låtit franska Eurofins i Nantes göra analyser och laboratorietester på flytande honung och det visade sig att två av sju stycken testade var utspädda med 10-20 procent tillsatt socker.
Två olika metoder har använts. Dels har man använt sig av en välkänd testmetod för att hitta socker från sockerrör och majs. Dels har man använt sig av en ny metod för att hitta socker från betor, ris eller spannmål.
De som fuskade var märken på icke europeisk honung och såldes som Eldorado och Coops egna märke.
Livsmedelsverket ser allvarligt på den här typen av fusk i maten.
– Man lurar kunderna och i detta fall är återförsäljarna antagligen inte ens medvetna om att honungen de säljer är falsk. men man är alltid ansvarig för det man säljer och har en skylldighet att kolla noga upp vem man köper ifrån, säger Louise Nyholm, Statsinspektör på Livsmedelsverket.
Samtidigt är hon inte särskilt förvånad då honung finns uppsatt på topplistan över livsmedel som det fuskas mest med.
Honung är dyrt och komplicerat att producera medan socker och vatten är billigt. Det finns stora pengar att tjäna där.
Vill man vara säker på att få äkta ren honung ska man köpa svensk honung direkt från någon biodlare och helst ska den ju vara KRAV-märkt förstås.
Källa: Martin Hansson GP
Mia