Annons

Spenatpaj med gorgonzola gjord på mandel- och kokosmjöl

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
16 oktober, 2013
Spenatpaj i bege pajform

 

I helgen gjorde jag en jättegod spenatpaj med mandel och kokosmjöl i pajdegen. Det blev riktigt gott!

En bit spenatpaj på tallrik med svarta ränder
Foto: Mia Hagenmalm

Spenatpaj med gorgonzola

Annons

Pajdeg:
100 g smör
2,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 ägg

Fyllning:
500 g bladspenat, fryst
100 g gorgonzola eller ädelost
2 ägg
2 dl vispgrädde
Herbamare örtsalt och svartpeppar
1 liten gul lök, finhackad
1/2 röd lök, i skivor
0,5 dl solroskärnor
0,5 dl valnötter, hackade

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser till pajdegen. Arbeta in det rumsvarma smöret och sist ägget. Tryck ut i en pajform och förgrädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 10- 15 minuter. Lägg den lätt tinade spenaten i botten av pajskalet. Smula över ost och salta rikligt med herbamare örtkrydda. Fräs lökhacket i lite smör i en gryta tills den blir genomskinlig. Fördela den stekta över spenaten. Vispa ihop ägg, vispgrädde lite herbamare och svartpeppar och häll över pajen. Fördela solroskärnor, valnötter och skivade rödlök på pajen. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 30-35 minuter. Servera med en god sallad.

Ha en fin dag! / Mia

15 oktober, 2013 0

Oiiih! Hjälp vad det pirrar i maggropen i dag!
Idag är jag verkligen känslig för det mesta. Har torkat mina tårar flera gånger på morgonen. Ja inte för att jag är ledsen utan för att snart intar vi VM-scenen på Hawaii! Lyckotårar! Det här är riktigt stort! Jag har tävlat internationellt två gånger förut. Men jag har nog aldrig varit så bra som nu, och aldrig så taggad som nu!!!!
På söndag har vi genrep för allmänheten i Nacka Aula/ Stockholm! Pirrigt värre!

Att tåraran kommer idag är för att jag affirmerar! Jag tar tillbaka känslan när vi stod på scen i Houston 2011! Den gången gjorde Rönninge Show Chorus ett avtryck i barbershopvärlden som sent ska glömmas. Vi vann finalen med fler poäng än vad som någonsin delats ut i VM-final! Ändå kom vi tvåa! Jag glömmer inte publikens jubel! De stod upp och bara applåderade! Länge, länge! Detta är inget skryt! Det är vad som hände där i Houston!

Annons

Idag såg jag dessutom en röstningslista figurera. Vilken kör vinner VM på Hawaii? Vi har flest röster än så länge. Vi ligger före två körer som tagit guld förut! Sååå himla spännande! Man blir taggad!
Men det är förstås det vi gör ifrån oss på tävlingarna som gäller!

Att sjunga gör mig lycklig! Jag kan inte leva utan sång! Jag har sjungit i hela mitt liv! Innan jag ens kunde prata. Och redan som nio-åring uppträdde jag i olika talangjakter.

Det är faktiskt vetenskapligt bevisat att sång är bra för ditt hjärta!
Vagusnerven som går från hjärnstammen till hjärtat aktiveras vid utandning vilket får hjärtat att slå långsammare. I till exempel Yoga utövar man mental kontroll med just andningsövningar. Samma gäller för sång, med långa fraser.
Lugna sånger, ballader, visor och annat med långa fraser har alltså en lugnande effekt på hela det autonoma systemet i kroppen och på hjärtat! Vet du att när man sjunger körsång följer hjärtats frekveneser takten, tonstyrka och rytm! 🙂
Dessutom fyller du på dina depåer av endorfiner i hjärnan, vilket gör dig lycklig och välmående!

Ha en bra dag! /Mia

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
14 oktober, 2013 0

Snabbmatens näringsfattiga ingredienser drabbar inte bara oss människor! Idag läste jag i matfuskets inlägg på facebook att även fåglar drabbas av näringsbrist. I stadsmiljö drabbas stora fåglar som kajor, kråkor och råkor av sjukdomen som kallas McDonald`s-sjukan.

Nykläckta ungar får inte längre inseker och växter av sina föräldrar. Det blir istället rester av hamburgare, bröd osv som de hittar i papperskorgar och sopor, som de stoppar i sina ungar. Resultatet av detta blir att fåglarna får näringsbrist, fjädrarna vitfärgas och faller av. Vingpennorna blir kala och fåglarna tappar sin förmåga att flyga. De dör! En slags svält helt enkelt. Fenomenet har uppmärksammats över hela jorden.

 

Ha en fin kväll/ Mia

Annons
Dela inlägget
Annons
11 oktober, 2013 0
Älgfärsbiffar, potatis och lingonsmör med sallad på vit tallrik

Nu är det verkligen höst! Oktobermörkret har infunnit sig och det är mörkt när jag går hem från mitt arbete på kvällen. Men det är otroligt vackert med alla höstfärger och idag skiner solen från en klarblå himmel. Ska ta mig en härlig promenad på lunchrasten. Det är så skönt att komma ut i friska luften.

Just nu har jag en tendens till stress och jag har lite resfeber! På tisdag i nästa vecka är det bara två veckor tills planet lyfter mot New York och Hawaii!
Det känns som ett spännande äventyr förstås, men också mycket pirrigt inför VM-tävlingarna i barbershop. Jag får dock några dagar på Hawaii att varva ner innan det sätter igång. Det är trots allt mer stress inför själva resan och allt som ska göras innan vi åker. Håller just nu på att kolla upp olika sevärdheter på Hawaii. Ett måste är Pearl Harbor, vilket jag struntade i förrra gången vi var på Hawaii. En av dagarna ska vi åka och snorkla. Det har jag aldrig gjort, så det kommer att bli en upplevelse. Titta på fiskarna i havet! 🙂
New York ja! Jag är där i bara 20 timmar. Men jag vill in till Time Square där några av mina vänner ska bo. Jag vill se och uppleva Central Park och Manhattan. Fihetsgudinnan får vänta till en annan gång. Har hört om bussar som som åker guidade turer runt stan, så vi kanske hoppar på en sån.

Älgfärsbiffar, potatis och lingonsmör med sallad på vit tallrik
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

I går blev det biffar gjorda på älgfärs till middag. Kanske ett litet tips på middag i helgen?
Älgkött kan vara ganska torrt, så för att få den lite fetare, tillsatte jag grädde istället för sedvanliga fläskfärsen.
OBS! Gör lingonsmöret först.

Älgfärsbiffar med lingonsmör:
2 portioner:

250g älgfärs
1 liten gul lök
1 ägg
1 dl vispgrädde
3 enbär
2 krm rosmarin
1 tsk vinäger
1 msk potatismjöl
Salt och vitpeppar
Rapsolja och smör till stekning

Gör så här:
Rör ut potatismjölet ordentligt med grädden. Krossa enbär i en mortel och riv löken. Arbeta in kryddor, lök, grädde och ägg i färsen. Provstek gärna en liten bit för att kolla om det håller ihop och det är tillräckligt kryddat. Forma till biffar och stek i smör och rapsolja på medelhög värme ca 3-4 minuter sida. Servera med kokt potatis, gärna mandelpotatis, sås eller sky och lingonsmör.

Lingonsmör:
50 g smör
2 msk färska lingon, mosade
2 msk persilja, hackad

Gör så här:
Blanda smör med lingon. Forma den till en korv. Rulla i persilja och slå in den i smörpapper. Lägg i frysen. Strax innan servering ta ut aromsmöret och skär i bitar.
TIPS: För att det ska hålla sig och inte smälta och kladda, kan du lägga aromsmörbitarna i en skål med kallt vatten och is.

Annons

Trevlig Helg! Mia

 

Dela inlägget
Annons
10 oktober, 2013 0
Ugnsrostade rotfrukter och två skivor kassler på ett vitt fat

Ibland när man är trött på potatis kan det vara gott att variera med något annat. Jag älskar palsternacka. Den är jättegod att ugnsrosta. För att få lite färg i maträtten, valde jag även att skära ner morötter och sötpotatis. Kryddade rikligt med olivolja, torkad basilika, flingsalt och svartpeppar. Jag åt kassler och en klick tomat-och olivtapenade till. Enkelt och relativt snabbt till lunch!

Ugnsrostade rotfrukter och två skivor kassler på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

 

Basilikakryddade rotfrukter med kassler

Annons

2 portioner
2 palsternackor
1 stor morot
1 sötpotatis
olivolja
2 msk torkad basilika
flingsalt och svartpeppar

Gör så här!
Skala rotfrukterna och dela i mindre bitar. Lägg i ugnsfast oljad form. Ringla över olivolja. Krydda med basilika, flingsalt och svartpeppar. Gratinera i ugnen på 200 grader ca 20-30 minuter, eller tills rotfrukterna har mjuknat. Skär upp några skivor kassler och stek snabbt i stekpanna. Servera med en
tomatsallad och eventuellt tapenade.

Ha en trevlig dag! / Mia

Dela inlägget
Annons
4 oktober, 2013 0
kanelmuffins på blått fat
kanelmuffins på blått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Så var det kanelbullens dag i dag! Är det något som är gott, så är det ju nybakade kanelbullar. Men ack så farligt för min mage. Och för kroppen. Men ibland saknar jag nybakade hemgjorda kanelbullar, det gör jag!
Annars är jag egentligen ingefan av fikabröd, och har aldrig varit. Men jag tycker att det är kul att baka. Och visst äter jag kakor utan vete och socker, men bara vid festliga tillfällen eller när jag har gäster.

Förra året på kanelbullens dag, bakade jag kanelbullar med mandelmjöl, men i år gjorde jag muffins istället. Med kanel!
Och bara för att jag kunde plocka till mig lite äpplen på min promenad igårkväll, så fick det bli äpple i också. De som har äppelträd i sina trädgårdar här i Nynäshamn, brukar ställa ut lådor med fallfrukt så att förbipasserade kan ta för sig av det som annars skulle ha blivit slängt! En eloge till er alla äppelträdägare! 🙂

Annons

Kanel&äppelmuffins
12 stycken:
200g smör
6 ägg
2 dl sukrin melis
250 g philadelphiaost
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1 1/4 msk kanel
3 tsk bakpulver
2-3 äpplen
Smör till stekning
2 msk kanel

Gör så här:
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och sukrin pösigt.
Blanda alla torra ingredienser i en skål för sig. Se till att bakpulvret blir ordentligt blandat med mjölet.
Häll ner smör och ost i äggsmeten och rör därefter ner mjölblandningen. Skala äpplen och skär i små bitar. Rulla dem i kanel. Stek äppelbitarna försiktigt i smör.
Fördela 1-2 äppelbitar i 12 stycken muffinsformar. Häll över kaksmet men inte ända upp i formen. Grädda i mitten av ugnen på 220grader i ca 25-30 minuter. Pudra över lite sukrin melis

Ha en trevlig helg!/ Mia

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons