Annons

Spökligt 6-års kalas

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
5 november, 2012
Spökligt 6-års kalas

 

Foto: Jennifer Lundberg

I förrgår fyllde mitt äldsta barnbarn Noelle 6 år. Det var inte länge sedan hon föddes tycker jag. Men det är på barnen man ser att tiden går. Själv är man ju 25 år hela livet! 🙂

Dagen till ära hade två av mina döttrar, mostrar åt födelsedagsbarnet, bakat en tårta, och eftersom att vi samtidigt ville fira Halloween, vilket vi gör varje år, blev det en spöktårta. Pappa i familjen gjorde tre pizzor: barnpizza och vuxenpizza! Supergoda! Och så serverades det bål förstås!

Annons
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

 

Noelles 6-års tårta var bakad med vetemjöl och socker. Ibland får man fuska och äta lite onyttigt. Men om denna underbart goda tårta varit en gluten- och sockerfri, hade receptet kunnat sett ut så här:

Tårtbotten:
6 ägg
1 1/2 sukrin melis
2 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1 1/2 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Gör så här:

Vispa ägg och sukrinmelis fluffigt.
Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en annan skål och blanda sedan ner det i äggsmeten.
Grädda i mitten av ugnen på en bakplåt med bakplåtspapper i ca 15 minuter på 200 grader. Låt svalna.

Annons

Vaniljkräm:

1 1/2 dl vispgrädde
1 vaniljstång
3 äggulor
1 dl sukrin
1 dl vispad grädde

Gör så här:

Koka upp grädden i en kastrull, skär enskåra i vaniljstången och låt den koka med i grädden.
Sjud grädden i ca 10 minuter under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen och ta upp vaniljstången.
Under tiden du visparillsätt äggulor en i taget och rör sedan ner sockret. Värm sedan vaniljkrämen på svag värme under omrörning.
När du ser första bubblan tar du genast av kastrullen. Rör till vaniljsåsen svalnat, och ställ den kallt. Rör sedan ner den vispade grädden i vaniljkrämen.

Fyllning 2:
200 g bär av vafri sort ( Vi hade hallon och jordgubbar)
4 dl hårt vispad grädde
ev lite sukrin

Marängspöken:
2 äggvitor
0,75 dl sukrin
några droppar citronsaft

Annons

Gör så här:
Vispa äggvitor, sukrin och citronsaft till ett hårt skum.
Blanda i lite svart pastafärg. (Finns att köpa på panduro)
Sprista ut avlånga korvar ca 20 st, på ett bakplåtspapper.
Grädda i 100 grader i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter.

ca 3 dl vispad grädde till topping.

Ta ut sex delar av tårtbottnen. Lägg på fyllning med bär och grädde på den första bottnen och vaniljkräm på den andra. Varva så tills du lägger på den sista bottnen överst. Blanda en del av grädden med saften av hallonen. ( Jennifer och Evelyn använde rosa karamellfärg). Bre grädden över tårtan. ”Måla” ögon på spök-korvarna med pastafärgen, och tryck fast dem runt tårtan. 🙂

 

 

2 november, 2012 0
Het pumpasoppa med lime och kokos till Halloween!

Jag och min dotter var och hälsade på Malin och Isabelle på Kurera i går eftermiddag! Trevligt att prata en stund med tjejerna som skapar Kurera både på webben och som papperstidning. Fick även senaste tidningen i min hand. WOW!!! Vad snygg den är!! Har ni inte sett den ännu, spring genast till närmaste utlämningsställe och hämta!

Kurera på nätet är också enormt fin! De har verkligen lyckats! Eller hur?

Nästa vecka är det Hälsomässan i Älvsjö. Då ska jag vara på plats fredag den 9/11 kl 16-18 och hälsa på i Kureras monter. Det ska bli skoj! Har du vägarna förbi, kom gärna och prata en stund. 🙂

Efter vårt besök på Kurera åkte vi till min mor och hälsade på. Egentligen skulle vi bara ta en fika, men hon hade gjort middag, och det var ganska skönt, för klockan började närma sig halv fem på eftermiddagen. Det är inte så gott med kaffe när magen egentligen vill ha mat. Det var mysigt att hälsa på och träffa mamma. Det var ett tag sen, jag har längtat efter henne, och hon blir så glad när vi kommer. Vi hann shopa lite också, och det blev ganska sent på kvällen innan vi kom hem.

Annons

Eftersom att vi åt middag hos mamma, hade jag ingen lunch till i dag! Barnen har ju lov från skolan, så då får man passa på att ta lite sovmorgon annars hade jag kanske valt att göra den på morgonen. Pumpan som jag köpte i går, hade jag egentligen tänkt rosta i ugnen och ha som tillbehör till en middag i helgen, men nu fick den bli ingrediens i en soppa till lunch istället. Jag är en kvällsmänniska, och ibland får jag enorm insperation och energi att fixa till något riktigt gott fast det är sent.

Jag hade köpt en butternut pumpa därför att jag aldrig smakat den sorten förut, så var lite nyfiken på den. Valde att använda lime, kokosmjölk och koriander för att få en lite asiatisk smak. Det funkade jätte bra ihop med pumpa och soppan blev väldigt god. Till soppan åt jag fullkornsbröd med sallad och några skivor gravad lax! Det var jättegott! 🙂

Foto: Mia Hagenmalm

ca 6-8 portioner ( om du väljer att ha till en förrätt räcker den till ca 10 port).

ca 2 kg pumpa/ Butternut
1 liten riven Zucchini
2 st finhackad gul lök
4 st finhackade vitlöksklyftor
ca 4 cm färsk riven ingefära
7 dl vatten
1 dl vitt vin
1 dl grädde
1 dl kokosmjölk
2 1/2 st ekologisk grönsaksbuljongtärning
saft och skal av 1 st lime
1 st pepparfrukt
1/2 dl färsk hackad koriander
2 msk kokosolja med smak
ev salt och peppar

Gör så här:

Annons

Ta fram en yxa eller motorsåg, för pumpa är seg att skära i! 🙂 Själv ville jag inte störa mina grannar så sent, så jag använde en vanlig kökskniv. 🙂

Foto: Evelyn Hagenmalm

Skala pumpan, kärna ur den, och skär i bitar. (Spara kärnorna). Kärna ur pepparfrukten och finhacka den. Fräs lök, vitlök, pepparfrukt och koriander i kokosolja. Rör hela tiden så att det inte blir bränt, annars är det risk för att löken smakar beskt. Häll på vattnet, vinet och tillsätt buljongtärningar och koka upp. Lägg ner bitar av pumpan. Låt koka i ca 15 minuter eller till pumpan är mjuk. Tillsätt kokosmjölken och smaka av med lime och limeskal och ev salt och peppar. Häll ner den rivna zucchinin och låt soppan få ett snabbt uppkok. Mixa soppan med stavmixer direkt i grytan.

Rosta pumpakärnorna i en torr, het stekpanna.
Toppa soppan med rostade pumpakärnor och färsk persilja eller riven morot.

Dela inlägget
Annons
30 oktober, 2012 0
Anna-Lena dirigerar

I går kväll hade vi vårt första stjärnjulrep! Det är så fantastiskt roligt, och jag kände lyckokänslorna bubbla i mig redan när jag närmade mig Årsta Teater där vi skulle repa. Underbart! Det här blir fantastiskt bra!

Anna-Lena dirigerar
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Men oj vad det stormade i natt! Har vaknat flera gånger när vinden tagit tag i huset och fått rutorna att skaka.Har aldrig hört en vind ryta förut, men det gjorde den i natt. Tänkte på de i USA som blev/blir drabbade av monsterstormen. Här blåste det visst 20 sekundmeter och där 40! Hemskt!

Annons

Har sovit jätte dåligt. Vaknade klockan 4 och kunde inte somna om. Klockan halv sex gick jag därför upp och gjorde frukost. Jag skyller min dåliga sömn på fullmånen.

Blev helt såld på att testa nya recept med lakrits, så här kommer ett recept
på en smarrig smoothie med hallon och lakrits som jag gjorde i morse..
Tänkte att smakerna av ingredienserna bara måste gifta sig. Och det gjorde de.
Var försiktig med lakritspulvret bara, så det inte blir för mycket av det goda. 🙂 Mumsigt!

2 portioner:

1 dl naturell yoghurt
2 dl vatten
2,5 dl frusna hallon
1 tsk sukrin
1 tsk vaniljpulver
ca 1 1/2 krm lakritspulver, eller mer om du gillar lakrits.

Mixa alla ingredienser i en mixer. Strö över lakritspulver
Toppa med gojibär och några hallon.

Annons

Dela inlägget
Annons
28 oktober, 2012 0
Kladdkaka med lakrits utan vetemjöl och socker
Foto: Mia Hagenmalm

I går bytte vi till vinterdäck, Skönt att det är gjort. Det har varit ett underbart soligt väder i helgen, men kallt. Känns att det är halt på vägarna nu. Har varit ledig i helgen och det var jätte skönt. Synd att dagarna går så fort bara.
I morgon börjar en ny vecka, och nu börjar vi sjunga Stjärnjul, äntligen! Ska bli så roligt.

Jag har inhandlat ekologiskt lakritspulver från Kung Markatta, och i dag var jag så sugen på att testa att baka med det.
Lakrits är jätte gott tycker jag. Och så är det nyttigt i sin ursprungliga form. En antioxidant som innehåller bra med B-vitaminer, kan lugna magen, dämpa hosta och är leverrenande. Dessutom kan den motverka karies. Så det känns bra att använda i bakning,

Annons

 

Testar här en lakritskladdkaka!

50 g kokosfett
150 g smör
100 g 70% choklad
4 ägg
1 dl grädde
2 dl mandelmjöl
1 dl sukrin
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vanilljpulver
3 1/2 msk lakritspulver

Smält smöret i en kastrull och lägg i kokosfett och chokladen, så det får smälta i smöret och tillsätt därefter grädde.
Vispa ägg och sukrin pösigt. Blanda alla torra ingredienser väl i en annan skål.
Blanda alla ingredienser och häll ner i en smörad springform.
Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Servera den kall, så smakerna får sätta sig, gärna med vispad grädde.

Dela inlägget
Annons
24 oktober, 2012 0
Kör-rep och Syrade heta grönsaker! Kimchi
Foto: Mia Hagenmalm

Sitter och kollar videoklipp för visuell utvärdering av mig själv, sjungande i kören. Det är en sak vi också gör i RSC! Filmar alla för att vi ska se hur vi ser ut när vi sjunger. Har jag fejset på, hur gör jag koreografi? Rör jag mig för lite/ för mycket? Ser det ut som att jag vet vad jag sjunger om? Faktiskt är jag supernöjd med hur jag ter mig! 🙂 Vi ska bli EN körkropp! Vi ska se ut ungefär lika, göra samma rörelse samtidigt osv. Så jag/vi har ännu kvar att jobba på. När jag är klar ska jag skicka utvärderingen till en coach som ska ge feedback på mina kommentarer. Spännande!

I går kväll var det sista kör-repet innan jul med vår egen repertoar för nästa vecka strålar vi samman med the EntertainMen inför STJÄRNJUL! Ska bli kul att få sätta igång med både nya och gamla jullåtar. Fick för någon vecka sedan veta vem som ska vara våra konferencier i år, och det blir Carl-Jan Granquist och Alexandra Charles. Vår kapellmästare är ingen mindre än Mattias Bylund. Det vill bli bra. Eller: Det vill bli BÄST!

Dessutom har vi några kvartetter i vår kör, som åker over there för tävlingar i Denver nu i veckan! Stort Lycka till Remix Quartet och Vocality Quartet! Love you girls! Ni äger!

Annons

 

Jag har ju tjatat så väldigt om syra -basbalansen, så tänkte bjuda på ett recept på mjölksyrad kål. Eller rättare sagt kinakål eller salladskål. Detta är en koreansk rätt som heter Kimchi och är jätte nyttig, basisk, innehåller
bra med probiotikabakterier som stärker immunförsvaret, kan motverka magsjuka och har en PH-reglerande effekt på tarmen. Att syra sina grönsaker är ett jätte nyttigt sätt att konservera grönsakerna på, då alla vitaminer som C-vitamin och antioxidanter bevaras och faktiskt många nya komplexa näringsämnen bildas, så som aminosyror och B 12- vitamin. Du får i dig lika mycket nyttiga bakterier av 1 matsked syrade grönsaker som av 1 liter filmjölk. Förr, innan kyl och frys fanns var det så här man konserverade sin mat. Det är synd att vi inte fortfarande konserverar på det sättet, för numer får vi nästan bara i oss nyttiga syrabakterier från te x Yoghurt och fil genom den vanliga kosten.
Grönsakerna blir väldigt lättsmälta av syrningen så det är bra för matsmältningen.

Kimchi är ganska kryddstark, innehåller massor av chili, ingefära, lök och vitlök. Nice! Jag gillar hetta! Den innehåller knappt några kalorier och dessutom kan de heta kryddorna öka fettförbränningen. Kimchi sänker GI för måltiden. Oj så många bra anledningar det finns till att göra detta nyttiga tillbehör. Visst är det värt att testa?

Det är lite pyssel med det här, men verkligen värt besväret. Och det sköter sig ju själv i det stora hela. Det blir så himla gott. Ha det som ett gott tillbehör till maten så kan den hjälpa till att balansera syra/bas-balansen. Gör mycket på en gång, så har du ett tag. Den håller någon månad i kylskåpet.

Kimchi
2 kg salladskål/kinakål
1 purjolök

Annons

Foto: M hagenmalm

Saltlake:
2 liter vatten
0,75 dl grovt havssalt

Kryddblandning:
4 msk färsk riven ingefära
4 msk chiliflakes
4 -6 stora vitlöksklyftor, finhackade
1 1/2 msk agavesirap eller 2 msk sukrin

 

Dag 1:
Skölj kålen noga, blad för blad. Skär den sen på mitten och strimla den, eller skär i mindre bitar. Lös upp saltet i vattnet i en stor bunke och lägg ner kålbladen i den. Kålen ska ligga under vatten, så ställ gärna en tyngd te x en tallrik på så att kålen pressas ihop, och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2:
Häll bort saltlaken från kålen och skölj kålbladen väl under rinnande vatten. Gör kryddblandningen i en stor skål. Skölj och skär purjolöken i tunna strimlor. Blanda purjolök och salladskålen ordentligt med kryddblandningen.
Packa sedan kålen tätt, tätt i rena glasburkar, men inte ända upp till kanten. Förslut med lock. Låt stå på sval plats 1 dygn, sen i kylskåp i minst 4 dagar. Efter det är Kimchin färdig att servera. 🙂 Inte svårt, men det tar några dagar innan den är klar att ätas.

Annons

Jag fick en länk av Åsa som har en jätte fin hemsida: ”Smarta maten”, där du kan läsa mycket bra tips om basisk föda. Dessutom finns det en lista på syrabildande respektive basbildande, som du kan ladda ner gratis. Superbra! Tack så jätte mycket Åsa! http://www.smartamaten.se

Dela inlägget
Annons
22 oktober, 2012 0
Sashimi råris och sallad till lunch!

Det blev sent i går. Såg på polisserien Beck på TV. Tyckte det var ett väldigt obehagligt avsnitt där två parareller om kvinnomisshandel var handlingen. Så fruktansvärt! Blev väldigt illa berörd. Tänker då på de kvinnor som blir misshandlade och lever i ständig skräck och förnedring, och som inte vågar ta sig ur sin situation eller får leva i ständig flykt. Denna hjärntvätt de blir utsatta för, isoleringen där han ser till att hon bryter kontakten till sina anhöriga som föräldrar och syskon. Och på de stackars barn som också får lida ett psykiskt helvete och rädsla av det de får se, höra, och i värsta fall kanske de också blir utsatta av psykisk och -eller fysisk misshandel. De blir förstörda för all framtid. Det finns så mycket ondska i världen som man kan vara utan. Män som slår kvinnor och barn, eller kvinnor som slår sina män, borde få hårda, långa straff för sina handlingar!! Ja det finns ju faktiskt också män som blir utsatta för misshandel. Jag avskyr och föraktar våld!

Foto: E. Hagenmalm

 

I går gjorde jag grönsakssoppa till middag, och det blev nästan ingenting över att ha till lunch i dag. Hittade lite lax i frysen, som jag tinade. Det fick bli sashimi på lax till lunch. Enkelt, snabbt och lätt att göra i ordning så här på morgonkvisten. Och det är så himla gott! Vilken lyxlunch! I vanliga fall brukar jag göra den som en liten förrätt till helgen eller om jag har gäster. Mycket uppskattat om man gillar suchi. Och så innehåller det bra omega-3 fetter. Eftersom att jag har tillgång till spis på jobbet, kokar jag råris och gör en sallad till. Lite frukt till efterrätt kommer att smaka bra.

Annons

 

2 portioner till förrätt eller 1 portion huvudrätt

150 g färsk ekologiskt odlad laxfilé som varit fryst minst ett dygn.

Marianad:
1/2 dl teryakisås
1/2 tsl sesamolja
Saften från 1/2 lime
1/2 dl grovhackad koriander
ca 2 cm skalad ingefära

Servera tillsammans med ca 1 msk sesmfrön.

Annons

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till marinaden och skiva laxen i tunna skivor och lägg ner den i marinaden.
Skiva ingefäran i jätte tunna skivor och strimla den fint och blanda med laxen. Fördela den marinerade laxen på två tallrikar och strö över sesamfrön.
Otroligt gott!

Dela inlägget
Annons
Annons