Stjärnjul 2014 är magisk!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
11 december, 2014
Kvinnor i Rönninge Show Shorus i vitt som sjunger i kör
stefan Sauk Stjärnjul 2014
Foto: Helena Strandell Parmer
The EntertainMen Stjärnjul 2014
Foto: Helena Strandell Parmer

Oj så bra både genrep och konserterna gick förra helgen! Och vad bra det är!
I helgen, på fredag och lördag kör vi tre konserter till. Eller konserter! Man kan kalla det julshow! Med massor av variation i programmet. Allt från klassiska julsånger, klassisk musik, gospel till soul och pop!

Annons
Mia Hagenmalm och Catrin Giden med flera i Rönninge Show Shorus sjunger i Stjärnjul 2014
Foto: Evelyn Hagenmalm

Här är jag och Catrin Giden med flera under genrepet!

Min största överrasking i denna julshow; Stjärnjul 2014, är gästartisterna
Alla tre är otroligt bra på sitt sätt. Fred Johansson är en makalöst skicklig bariton som när han sjunger Helga Natt får håret att resa sig på kroppen! Jasmin Kara, denna oerhört gulliga, söta och ödmjuka person öser på med sin Black and White Xmas och sjunger sin underbara ballad Memories vilket får tårar att rinna och som hon faktiskt hade premiär med på vår första konsert av Stjärnjul!
Man får heller inte glömma vår härliga ciceron Stefan Sauk som lockar till skratt när han lättar upp stämmningen emellanåt med sina festliga framträdanden.

Så är det förstås vi- Rönninge Show Chorus, världsmästarkören och The EntertainMen som verkligen drar igång publiken med våra solonummer!

Och vi ÄR bra! För att inte tala om vår härliga stjärnjulsorkester under ledning av Mattias Bylund!

Här kommer några bilder som vår regissör för Stjärnjul och proffsfotograf
Helena Strandell Parmer tagit. Helena är otroligt duktig på det hon gör, och hon skapar magi med vad hon än tar i! En magisk kvinna och en magisk regissör! 🙂 HelenaParmerFotoe

Annons

Jadmin Kara och Fred Johanson Stjärnjul 2014
Foto:Helena Strandell Parmer

 

Foto: Helena Strandell Parmer
Foto: Helena Strandell Parmer

 

Rönninge show Chorus med Jasmin Kara
Foto: Helena Strandell Parmer
10 december, 2014 0
Chiagröt med saffran toppad med klementinklyftor i en glasskål
Chiagröt med saffran toppad med klementinklyftor i en glasskål
Foto: Mia Hagenmalm

Nu till jul kan jag sakna att äta risgrynsgröt! Så igår kväll gjorde jag i ordning en chiagröt till min frukost i morse. Jag smaksatte med saffran och kanel för den juliga smakens skull! Den blev en mycket god och smakrik! 🙂

Chiagröt med saffran
1 portion
2 1/2 dl kokosgrädde

Annons

4 msk chiafrön
1 msk kokosflingor
0,25 g saffran
3 msk russin, ekologiska
2 tsk kanel
3-4 mandlar, grovhackade

Kokosmjölk eller mandelmjölk och klyftor av klementin eller bär som tillbehör.

Gör så här:
Vispa kokosgrädden kraftigt med en ballongvisp. Tillsätt chiafrö, saffran, russin, kanel, kokosflingor och hackad mandel. Blanda ihop allt till en lös gröt. Låt stå i kylskåp minst fyra timmar eller över natten. Servera med tillbehör!

Ha det bra! // Mia

 

Annons

Dela inlägget
Annons
5 december, 2014 0
Saffran-och citronfudge i en vit skål
Saffran-och citronfudge i en vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Jag tänkte göra lite egen glögg, men har inte hunnit med i dessa bråda dagar! Idag har vi genrep för Stjärnjul, och i morgon ger vi två konserter!
Ja jag ska inte sätta någon vinglögg, utan en lite nyttigare alkoholfri, så att både jag och min dotter kan smaka den på söndag vid vår mysstund och adventsfika.Däremot hann jag med att fixa till supergoda saffransfudge med citron häromdagen. Tog fram dem ur frysen i morse för att fota och smaka. De blev supergoda! Riktigt juliga i smaken! De kommer absolut att finnas med bland mitt julgodis i år.

Raw Saffran-och citronfudge ca 12 bitar
8 dadlar, färska urkärnade, eko

Annons

2 dl naturella cashewnötter,eko blötlagda minst 6 timmar
1 krm vaniljpulver, eko
0,5 g saffran
1/2 krm salt
1/2 dl kokosolja, eko
1 ekologisk citron, skal av

Gör så här:
Häll vattnet av cashewnötterna och skölj i nytt vatten. Låt rinna av ordentligt. Mixa nötterna till ett fint nötmjöl. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills du har en jämn smet. Klä in en lagom form med bakplåtspapper och häll ner fudgesmeten. Ställ kallt, gärna i frysen. När det stelnat, ta fram och skär upp i bitar.

Trevlig helg! Mia

 

Dela inlägget
Annons
4 december, 2014 0

Nu är det mycket!
I morgon har vi genrep på Stjärnjul!
Varje år strålar vi i min kör Rönninge Show Chorus samman med en manlig kör- EntertainMen och gör flera konserter med en julshow där vi bjuder in gästartister.
Detta år har vi Jasmin Kara, som bland annat legat etta på iTunes, som har tunerat i Svergie, England och Japan.
Denna tjej hörde jag för första gången sjunga när hon kom direkt med flyg från sitt hem i Los Angeles till oss och vår repetion för några veckor sedan. Jag har bara sett henne i Lets Dance innan. Men!Vilket enegiknippe, vilken härlig röst och vilken underbar tjej hon är! En supertalang! Det ska bli superkul att få köra med henne!
Fred Johansson är en av våra största musikalartister
Han har varit med i många av våra stora musikaler som Skönheten och odjuret, Les Miserables, Jesus Christ Superstar, Cats och många fler.

Annons

Stefan Sauk som vår ciceron är ju också en mångsidig skådespelare i allt från komedi, musikaler och deckare.

På lördag är det premiär och vi kör även nästa helg både fredag och lördag!
Bor du nära eller i Stockholm, kom förbi Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan i Stockholm och se en av årets bästa julshower! 🙂

www.stjarnjul.se

// Mia

Dela inlägget
Annons
3 december, 2014 0
Grönkålssoppa toppad med halloumi och soltorkade tomater i en vit skål
Grönkålssoppa toppad med halloumi och soltorkade tomater i en vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Jag älskar grönkål i sallad som den är, och i smoothie.
Det har dock varit svårt att hitta ekologisk grönkål ett tag, och då får det vara för min del. Men nu blommar butikerna ut med massor av ekologisk grönkål så här till jul. Ett tips är att köpa på sig nu och frysa in. För hur som helst är det ju en säsongsbetonad grönsak. Och en väldigt nyttig grönsak.
Min dotter är dock inte alls förtjust i grönkål. Men jag har hittat ett sätt att få i henne denna nyttiga grönsak. Hon gillar inte broccoli heller, men när man gör soppa på den så äter hon massor. Så någon dag i veckan den senste tiden har jag gjort soppa på även grönkål, och det har verkligen gått hem. Det som blev över från vår middag igår, åt hon till frukost i morse.

Men så blir denna grönkålssoppa otroligt god också!

Annons

Förr använde jag endast grönkål som dekoration till julskinkan, men nu för tiden, till jul, får den ingå i soppa, som pastasås, i sallad och i pesto hemma hos mig. Vet du om att grönkål är enligt forskare, en av de nyttigaste grönsakerna i världen. Den innehåller rikligt med karotenoiden lutein som skyddar dina ögon mot solljus och åldersrelaterande makuladegenation- en sjukdom på gula fläcken.

I USA toppar grönkål listan för så kallad anti age food-mat som stoppar åldrandet.
Det beror på den höga halten av antioxidanter och framförallt C-vitamin i grönkål. C-vitamin hjälper till att förebygga rynkor och upprätthålla hudens elasticitet. Dessutom finns det rikligt med folat i grönkål. Folat som är ett essentiellt näringsämne- det vill säga ett ämne som kroppen inte själv kan bilda, behövs för att bygga upp celler, arvsmassa och proteiner.

Grönkål är ett superlivsmedel och innehåller mycket bra vitaminer som A, B-vitaminer och C och E. Du hittar även kalium och kalcium samt järn i denna grönsak. Grönkål är även virus- och bakteriedödande och motverkar även inflammationer.

Både grönkål och broccoli är två av de nyttigaste grönsaker som finns, och de har många bra egenskaper.
Förutom att de är starkt basiska så skyddar de även mot vissa cancerformer. Och även hudcancer.
Forskare har hittat ämnet Sulforafan i både broccoli och grönkål, så innan sommaren kan det vara bra att öka sitt intag av dessa goda grönsaker så motverkar du att bli bränd i solen samt kan du faktiskt förebygga hudcancer. Sulforafan hindrar även enligt forskning cancerceller att dela sig, vilket hämmar uppkomsten av tumörer.

Men antioxidanten Sulforafan skyddar även luftvägarna, vilket ger ett bra skydd mot föroreningar i luften som avgaser och tobaksrök.
Grönkål har dessutom massor av bra kostfiber i sig, faktiskt dubbelt så mycket som broccoli. Kostfiber binder toxider i tarmen och driver ut dem ur kroppen. dessutom ökar alla dessa härliga mineraler, vitaminer och antioxidanter ditt immunförsvar. Så ät på!!

Annons

Kale-Grönkålssoppa med halluomi
2-3 portioner
400 g grönkål
1 liten gul lök
2 msk rapsolja eller smör
5 dl grönsaksbuljong
3 dl grädde, jag tog havregrädde
3 svartpepparkorn
Herbamare örtsalt
2 soltorkade tomater, blötlagda ca 10 minuter

1 paket halloumi

Gör så här:
Hacka löken fint och skölj och skär grönkålen i strimlor. Värm upp en gryta och fräs kål och lök så att den mjuknar. Den får inte ta färg!
Häll på övriga ingredienser och låt småkoka i ca 20 minuter. Ta åt sidan och mixa soppan med stavmixer. Känns soppan för tunn kan du reda den lite. Jag använde 2 msk glutenfri mjölmix att reda med.
Skär tomaterna i mindre bitar.
Skär halloumi i mindre bitar och stek i olja tills den fått färg. Servera osten och tomaterna till soppan.

// Mia

Dela inlägget
Annons
2 december, 2014 0
Rotfrukter i slantar i en glasburk med salt vatten
Foto: Mia Hagenmalm

Jag har fått frågan efter mitt tidigare inlägg om vad mjölksyrade grönsaker är, så jag kanske borde förklara processen också! 🙂

För både djur och människor är mjölksyrebakterier nödvändiga. Vi har dem förekommande i tarmkanalen, i slemmhinnorna i munnen och i genitalorganen där de skyddar mot infektioner. Våra första mjölksyrebakterier får vi från vår mor vid födseln.

Mjölksyrejäsning är en mognads och förädlingsprocess som sker i två olika faser.

Annons

Det första som händer är en lätt jäsning som lätt bryter ner grönsakerna. Sen sker en uppbyggnadsfas när mjölksyrebakterierna tar vid och bildar nya ämnen och nya enzymer och nya vitaminer som C-vitamin och B-12.
Även om det heter Mjölksyra så är det inte syrabildande för kroppen, tvärt om! Mjölksyra är organisk och har ett överskott av baser i form av mineraler som kalcium, magnesium, kalium, natrium, järn och mangan. Detta är jättebra för kroppen då vi behöver äta mer basisk föda för att må bra. Ett överskott av alltför mycket syradmat kan orsaka sjukdomar som gikt, huvudvärk, ledvärk, cancer och så vidare. Vi mår bäst om vi äter 70 % basisk kost och ca 20-30 syrad kost. Tyvärr äter de flesta i Sverige idag helt tvärt om; 70% syrad mat och enast 20-30 % basisk mat.

Det finns två olika sorters mjölsyrebakterier. En är anpassad för växter och en är anpassad för mjölk.

Mjölksyrning används av många folkslag runt om i världen och är en mycket gammal metod. Till exempel Ryssland som har sitt surdegsbröd, yoghurt och kefir. Japanerna framställer Miso ur soja och korn.

Mia

Dela inlägget
Annons
Annons