Annons

Svärsonen Johan i sjöbodarna på Ankarudden på Torö!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
18 juli, 2013
Hamburgare tomat och klyftpotatis

Förra veckan var jag och min dotter ute på Ankarudden, längst ut på Torö i Nynäshamn och hälsade på Johan, min svärson som gästkockar på en mycket mysig och trevlig liten restaurang och cafè. Johan rekomenderade hamburgare gjord på högrev. Riktigt gott var det, och en trevlig tur blev det. Kunde inte låta bli att låta en hallon- och rabarberpaj slinka ner till kaffet. Brödet som hamburgaren låg på petade jag dock bort.

Hamburgare tomat och klyftpotatis
Foto: Mia Hagenmalm
Johan Lundberg i köket på sjöbodarna / Ankarudden Nynäshamn/ Torö
Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

 

Tips! Så får du bort bananflugor!

17 juli, 2013 0
Tips! Så får du bort bananflugor!

Dessa bananflugor. Fick hem ett gäng ligister genom frukten.
Jag blandade iordning en coctail åt dem och det funkar alldeles utmärkt.

Lite agavesirap, en skvätt vinäger och vatten i en skål på diskbänken. Det gillar dem! 🙂

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Må så gott! Mia

Dela inlägget
Annons

Alla goda ting är tre! Jättegoda röror till grillat!

15 juli, 2013 0
En grön pestoröra i vit skål, en tomatsalsa i vit skål, en aioli i vit skål
En grön pestoröra i vit skål, en tomatsalsa i vit skål, en aioli i vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Det är så härligt väder i dag, men jag håller mig inomhus för att vara sällskap till min dotter som ligger sjuk i soffan och ser på TV. Tänkte passa på att blogga lite. Snart tar vi båten över till hemön-Gotland. Ska bli riktigt mysigt! Två av mina döttrar är redan där med sina familjer. Och så ska jag snart bli mormor igen. I augusti kommer det en liten kille till. Är så spännande! Jag hoppas att det inte sker när vi är borta bara.

Alla goda ting är tre heter ett ordspråk! Och jag måste dela med mig av tre goda röror. Dessa passar utmärkt till grillat, till brödet, till bakpotatis, och som dip. Bara fantasin sätter gränser. Det är lite pyssel med det, men det är värt besväret. Jag gjorde rörorna till grillad kyckling och ugnsrostad potatis i går. Att göra tre stycken ger variation för smaklökarna och matupplevelsen. I peston bytte jag ut pinjenötter mot solroskärnor. Sist jag gjorde pesto på pinjenötter fick jag såkallad pinjemun. I flera dagar hade jag en otäck smak på tungan och allt jag åt smakade konstigt. Fick ett tips av en vän att skölja munnen med vinäger och det funkade faktiskt. Det var riktigt äckligt att ha smaken i munnen. Det funkar lika bra med solroskärnor, för det dröjer nog tills jag äter pinjenötter igen.

 

Annons

Pesto med kronärtskocka:
2 kronärtskockor
2 tsk salt, till varje liter vatten
1/2 citron

En grabbnäve ruccolasallad
1 vitlöksklyfta
1/2 dl solroskärnor
1 dl olivolja
1/2 tsk salt
1 dl parmesanost, riven
Gör så här:
Skölj skockorna väl i vatten. Bryt av skaften och se till att de grova trådarna följer med. Rensa bort de nedersta bladen. Ta en kniv och jämna till botten på skockorna. Lägg ner dem i en kastrull och häll kokande vatten över så att det täcker dem. Tillsätt salt och en halv citron. Koka ca 40 minuter eller tills det går lätt att lossa på bladen.. Ta upp skockorna och lägg dem upp och ner
för att rinna av. plocka av bladen och skrapa av den köttiga delen längst ner på bladen. Ta försiktigt bort den skäggiga delen på botten av skockorna och låt svalna.

Mixa sedan ruccola kronärtskockor, solroskärnor, vitlök, och salt i små intervaller. Tillsätt parmesan och olivolja och mixa till en slät kräm.

Het tomat&paprikasalsa
1/2 röd paprika
1 tomat
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 chilifrukt
1 msk citron
1/2 msk olivolja
1/2 tsk spiskummin, mald

Gör så här:
Grilla paprikan tomat, vitlök och chili antingen på grillen eller i ugn. Passa så grönsakerna inte bränns. I ugn på 225 grader ca 10 minuter eller tills grönsakerna får färg. Olika grönsaker tar olika tid, så man får passa och kolla dem. Ansa och skala när de svalnat. Låt bli kallt. Mixa grönsakerna tillsammans med citron, olja och spiskummin.

Annons

Annorlunda aioli med jordärtskocka:
ca 1 dl
100 g jordärtskockor
1/2 msk colemans senapspulver
1/2 msk vitvinsvinäger
1 äggula
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
salt och chiliflakes

Gör så här:
Skölj jordärtskockorna väl och koka dem mjuka i saltat vatten. Låt svalna lite innan du skalar dem.Låt bli rumsvarmt Mixa sedan alla ingredienser utom olivolja och kryddor. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle eller droppvist medan du fortsätter att mixa. Kör till en jämn och blank majonäs. Smaka av med salt och chiliflakes.

 

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons

Mascarponecrème toppad med marinerade jordgubbar

12 juli, 2013 0
coctailglas fylld med mascarponercreme och marinerade jordgubbar

Har ytterligare ett recept på jordgubbar. Denna efterrätt skapade jag häromdagen när regnet stod som spön i backen här i Nynäshamn.
Lite tröst i gråvädret vill man ju ha när det regnar på semestern. Den här efterätten var en njutningsbar upplevelse för gomen. Riktigt smaskig!

 

Mascarponecrème toppad med marinerade jordgubbar

Annons

2 portioner:
Marinad:
250 g jordgubbar, ekologiska
1 tsk balsamvinäger
1,5 msk citronsaft, färskpressad
1 msk agavesirap
0,5 krm chiliflakes

Mascarponecreme:
1 msk sukrin
1, 25 dl mascarpone
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver

coctailglas fylld med mascarponercreme och marinerade jordgubbar
Foto: Mia Hagenmalm

 

Gör så här:
Skär de rensade och sköljda jordgubbarna i halvor.Lägg dem i en skål.
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och häll över jordgubbarna. Låt stå och dra i kylen ca 30-40 minuter. Rör om ibland.

Vispa mascarpone, grädde, vaniljpulver och sukrin till en tjock fluffig creme. Fördela i två glas. Toppa med marinerade jordgubbar och slå på lite av marinaden!

Annons

Mums! Chilin ger efterrätten lite sting och det sura från vinäger och citron tillsammans med det söta från gubbarna och agavesirapen. Jag säger bara: Helt underbart gott! 🙂

Må så gott och ha en trevlig helg! /Mia

 

 

Dela inlägget
Annons

Somrig jordgubbssmoothie

11 juli, 2013 0
Smoothie i glas toppad med en jordgubbe på ett vitt träbord

Nu har jag semester! Jätteskönt att bara vara! Dock har min dotter har insjuknat i feber, vilket gör att vi måste vara på hemmaplan. Har passat på att göra lite saker här hemma som att städa och rensa bland saker. Sånt som har blivit efter. Jätteskönt att få undan.

Nu är det ju jordgubbarnas tid. Och kan man få tag på ekologiska så är man glad. Det kan vara lite svårt, men jag har lyckats. Icke ekologiska jordgubbar kan ju vara väldigt giftiga., och ingenting jag vill stoppa i munnen när jag och min lilla familj vill frossa i nyttigheter. Det är rent förskräckligt att livsmedel ska vara så besprutade.

I morse blev det en jordgubbssmoothie gjord på kokosmjölk och banan. Riktigt gott!

Smoothie i glas toppad med en jordgubbe på ett vitt träbord
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Jordgubbssmoothie med kokosmjölk:
2 portioner:
2dl kokosmjölk
1 dl yoghurt naturell
2 dl jordgubbar, ekologiska
1 banan

Mixa, drick och njut

Ha det gott i solskenet!/ Mia

Dela inlägget
Annons

Nyttiga Rödbetsbiffar med fetaostcrème

4 juli, 2013 0
Rödbetsbiffar med potatis och fetaostcreme i en lila skål på en grön tallrik

Det har inte blivit så mycket bloggande senaste veckan. Har haft mycket att göra och har saknat både inspiration och motivation att laga något nytt samtidigt som jag haft idètorka. Men häromdagen lagade jag rödbetsbiffar, vilket ju kan passa på bloggen.

Rödbetsbiffar med potatis och fetaostcreme i en lila skål på en grön tallrik
Mia Hagenmalm

Rödbetor i sig är en väldigt nyttig rotfrukt som innehåller massor av nyttiga fytonäringsämnen som nitrat och betain och kryllar av bra antioxidanter. Jag bara älskar den . Jag äter den iallafall två-tre gånger i veckan, då oftast råriven med lite olivolja och ibland pressad citronsaft.
Nitratet i rödbetan omvandlas av bakteriefloran i munhålan till nitrit, vilket i sin tur omvandlas till kväveoxid i magsäcken. Kväveoxid har en blodtryckssänkande och kärlvidgande effekt, vilket bidrar till att förebygga hjärt och kärlsjukdomar. Betain ökar syreupptaget i blodet, som ökar prestationsförmågan och uthålligheten vid hård träning.
Rödbetor renar även gallblåsan och levern från toxiner, och rensar tarmen. Enligt nya studier kan den även motverka cancer. Ja den har många bra egenskaper, rödbetan.

Annons

I dessa biffar blandade jag även i kikärtor. 🙂

Rödbetsbiffar med fetostcreme och valnötter
2 Portioner
380g kikärtor, kokta
3 rödbetor ca 300g,
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk fiberhusk
1 ägg
herbamare örtsalt och svartpeppar

Jag köpte färdigkokta kikärtor på tetra. Skölj kikärtorna ordentligt och låt dem rinna av. Skala och skölj rödbetorna. Riv dem fint. Mixa kikärtorna. Tillsätt ägg och fiberhusk och blanda väl. Vänd ner vitlök och rödbetor och smaka av med herbamare örtsalt och svartpeppar. Forma till ca 4 biffar. Stek på svag värme i lite smör ca 5 minuter sida.

Fetaostcrème med valnötter
75 g fetaost
1 dl creme fraiche
20 g valnötter, hackade
salt och peppar

Smula sönder fetaosten och blanda med creme fraiche och hackade valnötter. Smaka av med salt och peppar.
Servera rödbetsbiffarna med fetaostcrèmen och nykokt färskpotatis och sallad.

Annons

Må så gott!/ Mia

 

Dela inlägget
Annons
Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.