Annons

Svininfluensavaccinet gjorde Sofies liv till ett helvete!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
30 april, 2015
En bok med en flicka som heter Sofie Sjöström. Boken heter Sömnsprutan

2009 var året då ALLA skulle vaccinera sig med vaccinet Pandemrix mot svininfluensan.
Det var helt hystersikt. Folk köade
utanför vårdcentralerna., och alla barn skulle till sjuksyster i skolan och ta sprutan. Jag var en av dem som bara vägrade vaccinera mig själv och min dotter och jag blev väldigt påhoppad av de som trodde sig veta bättre. För hur kunde jag vägra!
Idag med facit i hand kan jag faktiskt säga: Vad var det jag sa, för vaccinet visade sig inte vara fullständigt testat och kontrollerat.
Läs mer vad jag skrivit om vaccinet i ett tidigare inlägg här/

I dagarna skickade jag efter boken ”Sömnsprutan” som är en sann historia, självbiografi av en flicka som heter Sofie Sjöström.

Annons
En bok med en flicka som heter Sofie Sjöström. Boken heter Sömnsprutan
Foto: Mia Hagenmalm

Jag sträckläste boken häromkvällen, och den var väldigt gripande. Sofie som 2009 var 13 år, drabbades två veckor efter sprutan av narkolepsi som är en neurologisk sjukdom som orsakas av störningar i regleringen av vakenhet och sömn. Det innebär att hon drabbas av sömnattacker, hallucinationer och varje gång hon somnar drabbas hon av svåra mardrömmar och vet inte vad som är verklighet eller dröm. Hon somnar i skolan, i bilen, hemma och överallt. Hon drabbades också av så kallad kataplexi vilket innebär att man får plötslig kraftlöshet i musklerna och bara faller ihop, vid starka känslor som ilska eller glädje. Narkoleptiker får också så kallad sömnparalys en symtom som uppträder vid insomnande och uppvaknade. Vid sömnparalys kan man varken röra sig, prata eller ens ge ett tecken.
Sofie drabbades också av självmordstankar och svåra depressioner då hon bara ville dö.
Sjukdomen som hon fick av vaccinet har tagit hela hennes tonårstid.

Det tog ett helt år innan läkarna hittade vad som felades med Sofie.
Läkarna gav henne inget hopp om en framtid.
Det finns ingen specifik medicin för narkoleptiker, men på försök fick hon prova antidepressiva och centralstimulerande medel med amfetaminliknande substanser.

Sofie hade dock turen att träffa en homeopat som ville hjälpa henne att bli frisk. Med homeopatiska medel har han hjälpt henne att rensa ut vaccingifterna ur kroppen. Och idag 5 år efter att hon tog vaccinet är Sofie 70 % friskare.

Vill du stödja Sofie i hennes kamp att bli frisk, skicka efter boken
somnsprutan@hotmail.com

 

Annons

Mia

 

30 april, 2015 0
Köttbullar med lingon och morötter på en vitsvart randig tallrik
Köttbullar med lingon och morötter på en vitsvart randig tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Har du sett min Valborgsmeny som jag lade upp igår. Annars hittar du den här: Valborg ceviche pilgrimmsmusslor glutenfri räkpaj och raw-glass/

Om man inte har tänkt sig att äta något speciellt idag, så kanske vanlig, lite nyttigare men extrapiffad husmanskost kan passa! 🙂

Jag vill laga all min mat från grunden, och slippa halvfabrikat och färdigmat. När jag gör mat, brukar jag göra stora satser för att kunna frysa in och ta fram vid behov när tiden inte räcker till för att stå vid spisen. Vissa dagar när jag kommer hem från jobbet och är trött, kan det kännas lite tungt att behöva laga middag som tar tid.

Annons

Dessa goda köttbullar kryddade jag lite extra med spiskummin och vitlök för att få till hetta och tacoinspererade smaker. Jag uteslöt ströbröd som innehåller gluten och använde pofiber istället och serverade med råa lingon. Väldigt gott tyckter även min dotter! Och som vanligt är alla ingredienser ekologiska i mitt kök.

4 portioner:
500 g nötfärs
1 dl grädde
2 msk pofiber (finns att köpa på livsmedelsbutiker).
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1/2 msk spiskummin
0,5 dl hackad persilja
2 st vitlöksklyfor
1 gul lök
1 st ägg
1 msk rapsolja/ smör till stekning

Gör så här:
Blanda grädde med pofiber och låt svälla ca 5 minuter. Blanda ner alla kryddor tillsammans med riven lök och vitlök. Jag brukar riva lök istället för att hacka den, för min dotter brukar annars sitta och peta ut löken. (Men naturligtvis kan man hacka den också. I så fall bryner man löken lite innan man arbetar in den i färsen) Arbeta in allt ordentligt i köttfärsen tillsammans med ägget. Blöt händerna i vatten och rulla till medelstora bullar. Stek i rapsolja och smör på medelsvag värme. Skaka pannan så de får färg runt om. Servera med färska eller frysta lingon, råkost och eventuellet potatis och sås.

Dela inlägget
Annons
29 april, 2015 0
Pilgrimsmusslor Ceviche på ett vitt fat
Pilgrimsmusslor Ceviche på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Ceviche på pilgrimmsmusslor är riktigt är så himmelskt gott! Så den här goda förätten som jag nu gör en repris på i bloggen, kommer jag att göra till Valborg. Något extra lyxigt att mumsa på.

Ceviche/pilgrimsmusslor
2 portioner:
4 pilgrimsmusslor

Annons

1/2 st finhackad scharlottenlök
1/4 röd paprika, finhackade tärningar
1/4 skalad, tunnt skivad gurka
1/4 chilifrukt, finhackad
ca 15 g bladpersilja
1/2 dl olivolja
Rivet skal från 1/2 lime
Saften från 2 lime
0,5 msk flytande honung
0.5 msk hel kummin
salt och svartpeppar

Gör så här:
Tina musslorna. Skiva dem tunt, och pressa över limesaften. Låt stå i kylen och dra ca 10-15 minuter. Limesaften ska täcka musslorna.
Skär paprika i små tärningar, finhacka lök, chili och skiva gurkan tunnt. Ett bra tips är att använda osthyvel så blir skivorna jämna. Blanda allt med musslorna. Riv skalet på en halv, väl tvättad lime. Häll över olivoljan blandat med honung. Salta och peppra. Fördela blandninge på två tallrikar! Jag kommer förmodligen äta upp allt själv, då min dotter inte gillar rätten! 🙂

Kall paj med räkor och avocado på ett vitt bord
Foto: Mia Hagenmalm

Pajskalet av smördeg gjord på mandel och kokosmjöl som ingår i detta recept, har jag gjort ett antal gånger nu.
Det är en riktig hit! Så gott! Du kan fylla den med vad du vill egentligen. Här har jag förgräddat pajskalet och valt att använda råa grönsaker och räkor i en kall paj.

Smördeg på mandelmjöl:
200 g rumsvarmt smör
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
0,75- 1 dl vatten
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk fiberhusk

Fyllning 1:
1 dl creme fraiche
100 g philadelphiaost

Annons

Fyllning 2:
500 g skalade räkor
400 g champinjoner, hackade
2 st mogna avokado
8 st körsbärstomater, halverade
2 msk färsriven pepparrot
1 dl creme fraiche
200 g stenbitsrom
1/2 röd lök finhackad
Dill till dekoration.
salt och svartpeppar
ev. lime i klyftor

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser till pajdegen noga. Skär smöret i bitar och arbeta in det i mjölet tillsammans med vatten och vinäger. Låt stå kallt i kylskåp ca 30 minuter. Kavla ut degen mellan två plastfilmer och tryck ut den i en pajform. Blanda creme fraiche med philadelphiaost och bre den över degen. Förgrädda ca 20-25 minuter i mitten av ugnen på 225 grader tills den fått färg och känns fast och frasig. Ta ut och låt svalna/ kallna.

Mosa avokado tillsammans med creme fraiche och blanda ner den hackade löken. Smaka av med salt och svartpeppar. Fördela blandningen i pajskalet. Lägg på de hackade chapinjonerna och räkor, strö över den rivna pepparroten och dekorera med körsbärstomater, klickar av stenbitsrom, eventuellt några klickar creme fraiche och dillvippor.

En nyttigare men supergod och jätte enkel efterätt gjord av bara tre ingredienser. Att jag använder avokado beror på att ”glassen” blir lite krämigar, men det går absolut att utesluta.

Raw blåbärsglass toppad med blåbär i en glasskål
Foto: Mia Hagenmalm

Fryst banan&blåbär (Glass)
2 portioner:
2 medelstora bananer
3 dl blåbär
1 avokado

Annons

Mixa, lägg i form och frys ca 2-3 timmar. Lägg upp i glas och toppa med några blåbär. Mums!

 

Dela inlägget
Annons
29 april, 2015 0
Fiskgratäng , haricovert och blomkålsmos på en vit tallrik
Fiskgratäng , haricovert och blomkålsmos på en vit tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Nu har jag lite bråda dagar känner jag. Om två veckor tävlar vi, Rönninge Show Chorus i Nordiska mästerskapen i barbeshop i Karlstad.
Jag ser jättemycket fram mot det, för det ligger mycket hårt arbete bakom. Och vi har inte tävlat sedan vi vann världsmästerskapen på Hawaii 2013. Lite pirrigt är det, och jag känner att de bekanta fjärilarna i magen-tävlingsnerverna, börjar göra sig påminda! Som vi brukar säga: Helhet, drill och glädje! För det är verkligen glädje att få tillhöra denna makalösa kör! 🙂 Det är mitt livselixir!

Som vanligt på tisdagr, skyndade jag mig hem efter jobbet för att laga middag åt mig och min dotter innan körrepet.
Fisk stod på matsedeln och jag fixade till en gratäng med det jag hade hemma. Ingefära, lime och kokos. Lite asiatiska smaker! Riktigt gott blev det. Till det gjorde jag blomkålsmos eftersom att jag hade vare sig ris eller potatis hemma. Men det är ju upp till var och en att ha vilket tillbehör man vill. 🙂

Annons

Fiskgratäng med ingefära, lime och kokosmjölk
2 portioner
400g torskfile, KRAV
2 dl kokosmjölk, eko
1 bit purjolök, eko
1/2 dl ingefära, riven, eko
1/2 lime, saft och skal, eko
1 dl fiskbuljong
smör
Herbamare örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Tina torsken. Sätt ugnen på 250 grader
Koka upp kokosmjölken med buljongen och ingefäran. Tillsätt limesaft och skal samt svartpeppar. Lägg torsken i en smörad ugnsfast form. Krydda den med örtsalt. Skär purjolök i skivor och lägg över torsken. Slå på kokosmjölken. Gratinera i mitten av ugnen ca 15-20 minuter.

Blomkålsmos
1 mindre blomkålshuvud
(1/2 dl grädde)
blad av persilja
25 g smör
örtsalt och peppar

Gör så här:
Ta isär blomkålen i buketter och koka i lite saltat vatten i ca 20 minuter eller tills de är mjuka. Mosa blomkålen med smör, och eventuellt jag hade inte i någon grädde då gratängen i sig är så ”såsig”grädde. Smaka av med örtkryddor och garnera med persilja! Hur gott som helst.! 🙂

Servera fiskgratängen med haricovert eller sallad.

Annons

 

Dela inlägget
Annons
28 april, 2015 0
Morotspannkak med lingon och grön sllad på ett grönt fat. Morötter i bakgrunden
Morotspannkak med lingon och grön sllad på ett grönt fat. Morötter i bakgrunden
Foto: Mia Hagenmalm

Dessa pannkakor är glutenfria, supergoda och mycket nyttigare än sedvanliga.
Jag rev ner morötter i dem för att de skulle bli matigare. Och det blev riktigt goda.
Serverade med grönt och färska lingon är det en nyttig måltid.

Ha det bra! // Mia

Annons

Morotspannkaka
2 portioner
1 1/2 dl mandlemjöl, eko
1 msk fiberhusk
3 ägg, eko
1 1/2 dl kokosgrädde, eko
1/2 dl vatten
1 krm salt
50 g rårivna morötter, eko
Smör eller kokosfett att steka i

Gör så här:
Blanda mandelmjöl med fiberhusk och salt. Rör ner kokosgrädde, vatten och ägg. Vispa tills du har en jämn klumpfri smet. Rör sedan i de rårivna morötterna. Låt stå en stund och svälla. Stek på medelstark värme i smör eller kokosolja några minuter sida. Smeten blir ganska tjock och man får smeta ut den i pannan. men det blir bara bra när de är klara. 🙂 Servera med en grön sallad och lingon.

Dela inlägget
Annons
27 april, 2015 0
Quinoasallad med chilidressing och rödlökssallad på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Denna vecka tänkte jag göra ett inlägg med middagsförslag dag för dag!
Jag börjar med en vegetarisk måndag, quinoasallad med sötpotatis och chilidressing. Quinoan ger dig den protein du behöver, men salladen går naturligtvis att servera med exempelvis stekt kyckling eller något annat gott!
Rödlökssalladen smakar underbart gott och skulle med fördel kunna serveras med en bit grillat kött! .-)

Quinoasallad med chilidressing

Annons

2 dl röd quinoa, eko
1 sötpotatis, eko
1-2 msk olivolja, eko
1/2 gurka, eko
6 skogschaminjoner, eko
1/2 dl pumpakärnor, eko
1 grönsaksbuljongtärning, eko
Svartpeppar och örtsalt

Dressing
1/2 dl olivolja
1/2 tsk sambal oelek
1/2 citron, eko + skal
2 krm flingsalt
Några droppar vinäger
1 msk honung

Rödlökssallad
1/2 röd lök, eko
1/2 dl vatten
1 msk vinäger
1 tsk kokossocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader
Koka quinoan enlig anvisning på paketet i buljong. Skala sötpotatis och skär i mindre bitar. Ringla olivolja över och se till att potatisen blir väl inoljad. Strö på örtsalt och svartpeppar. Sätt in i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
Rosta pumpakärnor i en torr het stekpanna tills de fått färg. Blanda alla ingredienser till chilidressingen.
Skär rödlök i skivor. Blanda ihop vinäger med vatten och kokossocker. Häll över rödlöken och låt stå och dra minst en halv timme.
När quinoan är klar, ta av från värmen och häll bort eventuell vätska. Sklal och skär gurkan i bitar. Skiva chamoinjoneran och fräs lätt i smör eller kokosolja. Blanda samman alla ingredienser till salladen och slå över dressingen. Blanda om och låt stå och dra en stund så att smakerna framkommer ordentligt. Servera med rödlöksallad.

Ha en bra dag// Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons