Syrénblomsaft utan vitt socker

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
12 juni, 2016
Syrensaft med is och citron i ett glas

Nu är det i brådaste rappet innan syrenerna har blommat ut som jag lägger upp detta recept. I alla fall här i Nynäshamn ser man att syrenblommorna börjar vissna men visst är det olika från olika län i vårt avlånga land. I exempelvis Kiruna hade de snö på skolavslutningen häromdagen, medan man i Skåne solar och badar för fullt. Vilka kontraster!

Syrénblomsaft! Riktigt härligt, läskande god är denna. Det smakar lite som viol om jag får beskriva smaken. Jätte enkelt att göra och saften håller cirka en vecka i kylskåpet trots att den inte innehåller något vitt socker eller citronsyra. Du kan även frysa in saften. Vill man göra mer än bara en liter är det bara att plussa på ingredienserna.

Syrensaft i små flaskor med sugrör
Foto: Mia Hagenmalm

Syrénblomsaft 1 liter

Annons

10 syrenblomkronor
1 liter vatten
1 1/2 ekologisk citron i skivor
1/2 dl sötning- jag tog agavesirap

Gör så här:
Lägg syrénblommorna på en vit handduk en timme så att eventuella små djur kan krypa ur. Skölj sedan blommorna i kallt vatten och plocka bort kvistar och annat som inte ska vara med och lägg i en gryta. Koka upp en liter vatten och häll över blommorna.

Syrenblommor med citron i en gryta
Foto: Mia Hagenmalm

Tillsätt de skivade citronerna och smaka av med sötning. Låt stå övertäckt med handduk eller lock i två dygn. Sila av saften och häll upp på ren flaska.
Förvara i kylskåp.

3 juni, 2016 0
Syrenglass dekorerad med syrenblommor i en vit skål. Syrener i bakgrunden

Nu blommar syrenerna och sommaren är äntligen här!!
Vilken värme det är! Ljuvligt!
När kvällen kommer och det är lite svalare ute möts man av starka, underbara dofter från syren och hägg. Det är bara att andas in och riktigt njuta!
I parken här i Nynäshamn möts jag även av doften från nyklippt gräs, salt hav och tång. Verkligen underbart!
Och bara tre till fem minuters promenadväg hemifrån så ser jag havet och jag kan verkligen njuta av mina promenader med hunden. Naturen- havet bjuder varje dag på en ny tavla. Ibland är havet blankt och stilla som en spegel- ibland svart, oroligt och upproriskt. Ibland flyter vågorna fridfullt mot stranden och ibland slår och stänker vågorna över strandstenarna. Naturens skönhet! Jag bara älskar det!
Jag är uppväxt på Gotland och havet betyder mycket för mig. Nu har jag bott i Nynäshamn i snart sju år och det är verkligen livskvalitet tycker jag. Det är bara havet mellan mig och mitt älskade Gotland. Jag kan gå till fots till Gotlandsbåten på tio minuter. En dag kanske jag beställer en enkel resa till ön och bosätter mig där. Det är min stora dröm i alla fall.

Annons

Jag plockade med mig en stor bukett syrener på min morgonpromenad i går och som nu står och förgyller mitt köksbord.
Det doftar ljuvlig sommar i hela köket.

Syrenblommor i en skål
Foto: Mia Hagenmalm

Min tanke var att göra syrensaft och jag kanske gör det, men inte idag.
Jag gjorde syrenglass istället. Det blev en glass gjord på kokosgrädde och kokossocker. Den blev väldigt god! Mums! Kokossockret ger en härlig smak av kola och syrenblommorna en smak av – syren. Jättegod kombo. Man kan naturligtvis göra glassen med grädde istället och annan sötning. Jag ska testa det också i veckan, så håll utkik!
Ha en trevlig helg!
Själv ska jag ut i skärgården och riktigt mysa, njuta av sommarvädret i helgen!

// Mia

Syrenglass
4 dl kokosgrädde
2 ägg
0,75 dl kokossocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 dl +1/2 dl syrenblommor. ( Bondsyrener ska det vara)

Glassmet med syrenblommor i en gryta
Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Lägg syrenblommorna på ett vitt papper eller handduk så att eventuella små djur trillar av. Börja med att rensa kvistar från de små blommorna. Endast de små blommorna ska med, inget grönt. Skölj dem noga i vatten. Separera kokosgrädden- alltså det tjocka ifrån kokosmjölken. ( spara övrig vätska till exempelvis en smoothie). Värm upp kokosgrädden något. Häll ner 1 1/2 dl syrenblommor och låt sjuda med en stund. Vispa ihop kokossocker med äggen och tillsätt äggsmeten i kokosmjölken. OBS! Sjud på svag värme. Det får INTE koka för då blir det grynigt och skär sig. åkar det skära sig är det bara att slänga. Det blir riktigt äckligt.
Låt sjuda tills smeten tjocknar. Sila av syrenblommorna. Låt smeten svalna något och häll upp i en bunke. Tillsätt övriga syrenblommor. Sätt in i frysen ca tre till fyra timmar. Rör om ibland. Ta fram ca en kvart innan servering. Glassen blir godast om det får smälta lite.

Annons

Dela inlägget
Annons
30 maj, 2016 0
Granskottspesto i en vit skål

Vad underbart det är med denna grönska! Jag var ute i skärgården härom veckan och plockade då härligt ljusgröna granskott.
Av granskott kan man göra egen sirap eller sylta dem, men har du smakat granskottspesto? Om inte, så gör denna. Riktigt mumsigt, lite syrlig och peston får en frisk fräsch smak. Dessutom är det nyttigt. Granskott innehåller massor av C-vitamin.
Man plockar skotten när de är så där härligt ljusgröna i maj. Denna pesto är lite ovanlig och riktigt kul att bjuda på till, exempelvis fisk eller kyckling.

Tänk på att fråga markägaren om lov att få plocka granskott.

granskott på ett smörpapper
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Granskottspesto ca 3-4 dl
3 dl granskott
1/2 dl nötter, jag tog cashewnötter
1 dl riven västerbottenost eller parmesan
1 vitlöksklyfta
2-2 1/2 dl olivolja
salt och svartpeppar

Mixa allt med 1 1/2 dl olivolja. Späd på med oljan tills du har den konsistens du vill ha

 

Dela inlägget
Annons
27 maj, 2016 0
Cheesecake rawfood på ett vitt fat som står på en stenpelare

Mors dag på söndag!
I morse gjorde jag en cheesecake- rawfood till mors dag. Rawfood blev det för att jag helst äter det i bakverk. Kakan är gluten- och laktosfri och förstås utan socker. Botten är som kola och den syrliga fyllningen bryter av fint mot det söta och tillsammans med hallonsåsen är den ljuvligt, underbart god!
kakan går jättebra att göra dagar i förväg då du kan frysa in den och ta fram femton minuter innan servering.

Ha en fin helg!
Mia

Annons

Rawfood cheesecake med hallonsås
Botten:
2, 5 dl dadlar urkärnade och blötlagda minst 1 timme
3 dl mandelmjöl
1 krm salt

Fyllning:
3 dl ekologiska cashewnötter, blötlagda minst 3 timmar
1 dl kokosgrädde, eko
0,5 dl kokosolja, eko
3 msk citronsaft och skal av 1/2 citron, eko
3 msk honung, KRAV
1/2 krm salt

Hallonsås:
2 dl pressad saft av en apelsin
3 dl hallon
1.5 tsk vaniljpulver
eventuellt lite sötning exempelvis honung, agave

Gör så här:
Mixa dadlar och mandelmjöl till en kladdig smet. Tryck ut i en springform klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt.
Häll av vattnet från cashewnötterna och med övriga ingredienser till en len smet. Jag tog bara en matsked sötning- honung, men vill du ha mer av den varan så kan du öka med en matsked till. Tänk på att kakans botten är väldigt söt, så det är godast om fyllningen bryter av med lite syrlighet.
Bred smeten över botten. Ställ i frysen minst 2 timmar.

Hallonsås:
Blanda de tinade hallonen med apelsinsaft och övriga ingredienser. Mixa fint.
Servera till cheesecaken.

Annons

Dela inlägget
Annons
24 maj, 2016 0
Grönbanan pannkaka med sylt och bär

Vilken härlig dag det är i dag.
Solen värmer riktigt gott, och de kalla vindarna som har bidragit med kyla de sista dagarna har mojnat.
Det är riktig sommar nu. Underbart.

I dag till frukost gjorde jag pannkakor på grönbanan mjöl och åt frukosten sittande på balkongen. Solen har inte tagit sig dit ännu på morgonen men det var härligt varmt ändå. Jag riktigt njöt i försommaren.

Grönbananmjöl är ju helt nytt här i Sverige och jag har länge varit nyfiken på det.

Annons

Grönbananmjöl som är naturligt glutenfritt tillverkas av gröna omogna matbananer och innehåller Resistent Stärkelse 2 (RS2), som är en typ av stärkelse som inte tas upp av tunntarmen, utan når oförändrat tjocktarmen där det omvandlas till näring åt de goda tarmbakterierna. Därför rekommenderar man mjölet speciellt för en bra tarmhälsa men absolut även för diabetiker då RS2 kan reglera blodsockret. RS2 kan även ge en ökad produktion av smörsyra- och fungera som probiotika, minska inflammationer i tarmväggen och stärka ditt immunförsvar.

Man rekommenderar bananmjölet till glutenintoleranta och alla som vill förbättra sin tarmhälsa, men även till diabetiker som kan få ett lägre morgonsocker.
Du kan blanda grönbananmjöl med andra mjölsorter och bananmjölet och är en utmärkt ingrediens i soppor, såser, bröd, gröt och barnmat. Mjölet är även rik på fibrer, kalium, magnesium och järn.
Jag gjorde mina pannkakor efter receptet på påsen.

Grönbananpannkaka
6 stycken små pannkakor

6 msk grönbananmjöl
2 dl vatten
3 ägg
1 nypa salt

Jordgubbssylt med chiafrön
4 dl jordgubbar
1 banan
1/2 citron-saften av
2 -3 msk chiafrön
ev 1 tsk honung

Gör så här:
Måtta upp grönbananmjöl i en bunke. Vispa ner vatten och ägg samt salt. Stek i kokosolja på medelhög värme. Vispa i smeten innan varje pannkaka.

Annons

Jordgubbssylt:
Mixa alla ingredienser och häll upp i en ren glasburk. Låt stå svalt en timme innan servering.

Dela inlägget
Annons
18 maj, 2016 0
Ängamatsoppa i en vit-blå tallrik

Sista tiden har inspirationen till att laga mat och blogga varit minimal och jag har visst lagat mat, men inte haft den där gnistan att göra ett blogginlägg av det.
Kvällarna har ägnats åt soffhäng. Ja ofta har jag hamnat där i soffan sista tiden då maten stått på bordet först klockan halv åtta på kvällen. Disken ska ju diskas efteråt (fråga mig om jag vill ha en diskmaskin?) och hunden ska ut på promenad. Klockan blir oftast nio- halv tio innan jag får göra kväll. Så ner i halvliggande läge i soffan för att strö -titta på TV och zappa mellan kanaler, för att efter en liten stund ta mig ut i badrummet och vidare in i sängen. I sängen har jag lyssnat på körens låtar i hörlurar och med dimmig blick följt med i noter och text, för att upptäcka att jag somnat ifrån allting vid tio.

Det har det varit en hektisk vår, och alla lediga helger har jag haft fullt upp med utbildningar och min kör som bland annat var och tävlade för bedömning i kvinnlig barbershop i Karlstad för två veckor sedan. När jag tänker efter har jag faktiskt inte varit ledig en hel helg sedan i början av mars. Med ledig menar jag att få bara vara hemma i lugn och ro.

Jag har testat Linas matkasse en vecka.
Allt för att slippa tänka själv och för att slippa handla. Jätte smidigt och skönt när tiden inte riktigt räcker till. Jag valde den flexitariska kassen, och en av rätterna var klassisk ängamat. Den blev fantastiskt god och många av ingredienserna i kassen var faktiskt ekologiska. Me like!

Annons

Här är receptet på Linas soppa, lite modifierad då jag vill utesluta mejeri och gluten. Till linsspreaden fanns det med bröd, men jag valde att bre den på mitt glutenfria fröknäcke
Mums!

Soppa- Ängamat med linsspread
4 portioner

Linsspread
400 g röda linser, kokta, eko
1/2 kruka timjan, eko
Saft och skal av en halv ekologisk citron
1 vitlöksklyfta, pressad
ev. några droppar olivolja
Örtsalt och svartpeppar
Soppa
2 medelstora potatisar, eko
2 morötter, eko
1 knippe vårlök, eko
1 vitlöksklyfta, eko
0,5 huvud blomkål, eko
1 knippe grön sparris, eko
7 dl grönsaksbuljong, eko
3 dl (havre)grädde
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1/2 ekologisk citron i klyftor
färsk timjan, eko
2 dl vatten
0,5 tsk havssalt
1 msk+ 2 msk kokosolja utan smak

Gör så här:
Börja med att finhacka en halv kruka timjan och häll av linserna i ett durkslag. Låt de rinna av ordentligt. Lägg timjan och linser i en mixer. Tillsätt skalet och saften av en halv, väl tvättad citron. Pressa i vitlöksklyftan och krydda med örtsalt och svartpeppar. Mixa alltsammans till en slät spread. Ställ kallt en stund.

Soppan:
Skala potatisen och skiva i tunna, mindre bitar och strimla vårlöken. Skär hälften av blomkålshuvudet i små buketter. Ta gärna med stocken i soppan. Skär av roten från sparrisen och skär i grova bitar. Spara knopparna.
Skala och skär morötterna i slantar.
Hetta upp 2 matskedar kokosolja i en gryta och fräs vårlök och en pressad vitlök lätt i några minuter. Tillsätt hälften av blomkålen och sparrisstjälkar och låt fräs med en stund. Häll över grönsaksbuljong. Koka upp och låt sjuda ca tio minuter. Mixa soppan slät, tillsätt grädde och koka upp.
Koka upp 2 dl vatten med 1/2 tsk salt och en matsked kokosolja. Lägg med resten av blomkålen, morotsslantar och koka al dente ca två minuter. Tillsätt sparrisknopparna och koka ytterligare två minuter. Häll av av vattnet och lägg ner i den mixade soppan.
Strö över finhackad timjan. Servera med citronklyftor att pressa över soppan och tillbehör av fröknäcke med linsspread som pålägg.

Annons

Ha det fint!

// Mia

 

 

Dela inlägget
Annons
Annons