Nu är det i brådaste rappet innan syrenerna har blommat ut som jag lägger upp detta recept. I alla fall här i Nynäshamn ser man att syrenblommorna börjar vissna men visst är det olika från olika län i vårt avlånga land. I exempelvis Kiruna hade de snö på skolavslutningen häromdagen, medan man i Skåne solar och badar för fullt. Vilka kontraster!
Syrénblomsaft! Riktigt härligt, läskande god är denna. Det smakar lite som viol om jag får beskriva smaken. Jätte enkelt att göra och saften håller cirka en vecka i kylskåpet trots att den inte innehåller något vitt socker eller citronsyra. Du kan även frysa in saften. Vill man göra mer än bara en liter är det bara att plussa på ingredienserna.
Syrénblomsaft 1 liter
10 syrenblomkronor
1 liter vatten
1 1/2 ekologisk citron i skivor
1/2 dl sötning- jag tog agavesirap
Gör så här:
Lägg syrénblommorna på en vit handduk en timme så att eventuella små djur kan krypa ur. Skölj sedan blommorna i kallt vatten och plocka bort kvistar och annat som inte ska vara med och lägg i en gryta. Koka upp en liter vatten och häll över blommorna.
Tillsätt de skivade citronerna och smaka av med sötning. Låt stå övertäckt med handduk eller lock i två dygn. Sila av saften och häll upp på ren flaska.
Förvara i kylskåp.