Annons

Tankar i natten om varför!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
6 augusti, 2014

De tankar man inte hinner bearbeta under dagen, infinner sig ofta på natten. I natt var det en sådan natt! Det var varmt och klibbigt trots att jag ställt en fläkt nära sängen, åskan gick och jag hade jättesvårt att komma till ro.
Mina tankar just nu går omkring släkt och vänner som drabbats av sjukdomen cancer, och det var sådana tankar som pockade på mitt i natten.

Under en period på 4-5 år, har tio personer i min omgivning, både nära, kära och vänner drabbats av cancer i olika former.
Dels känner jag glädje och enorm lättnad över att så många av dem faktiskt är friska och har klarat sin sjukdom och förhoppningar för dem som just nu är under vård, för visst fasiken ska de klara det! Självklart! Men det finns också sorg över den som inte klarade sin sjukdom. Det är hur som helst en en riktig skitsjukdom som skapar mycket lidande för den drabbade och för deras närstående!

Idag får var tredje cancer, men alla drabbas!

Annons

Eller som någon sa: Idag är det inte frågan om VEM som får cancer! Frågan är NÄR man får det! Och vad beror det på? I vissa fall är det ju ärftligt, menvad beror det på när flera av mina vänner som drabbats faktiskt är renlevnadsmänniskor som inte röker, äter bra mat och som tränar och håller igång ändå får det? Det räcker inte att vara sund.

Jag är vare sig forskare eller läkare, men om jag fick ha ett ord med i det hela så tror-vet jag att besprutningar med kemikalier på vår föda, alla utsläpp av gifter i miljön, i vattnet i våra sjöar, i regnet från himlen, i luften vi andas, avgaser från bilar och flygplan, sämre matvanor och förstås missbruk som av tobak, droger och alkohol har en stor bidragande roll/ orsak för den ökade cancern. Kanske har kärnkraftsolyckan i Tjernobyl en bidragande orsak, vad vet man?

Men man måste BÖRJA göra något åt det!
Och är det inte oss själva vi är rädda om kan man ju tänka steget längre. För om jag väljer oekologisk mat, gynnar jag de som använder bekämpningsmedel som sprider sig med vindarna ut i luften, i regndropparna som faller över jorden och i våra vattendrag och som förgiftar miljön. Liksom när jag tvättar mig med hygienartiklar som innehåller parabener och mineraloljor och annat skit är det inte bara mig det drabbar. Det följer med ut i våra vattendrag och vidare ut i naturen.

Jag är inte den som oroar mig över mig själv i onödan. Däremot oroar jag mig för nästkommande generation! Våra barn som ska ta över!

Mia

5 augusti, 2014 0

Enligt Naturskyddsföreningen ökade ekologiskt med hela 30 procent under första delen av 2014. Dubbelt så mycket mot förra årets lyft på 13 procent.
Glädjande siffror tycker jag! Jag jobbar själv stenhårt med att byta ut ALLT till eko.

Har man svårt att fylla kundvagnen med endast ekologiska varor kan man iallafall byta ut ett par viktiga varor som gör skillnad för miljö och människor.

Kaffe:
Världens farligaste bekämpningsmedel, förbjudet sedan länge i både Sverige och i EU används på kaffeplantagen, vilket skadar- och dödar både människor djur och natur.

Annons

Bananer och vindruvor
Dessa två frukter är riktigt hårt besprutade. Bananer besprutas med extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge nervskador.
Vindruvor kan innehålla rester av flera bekämpningsmedel och man har uppmätt rester av 26 olika bekämpningsmedel. Finns inte ekologiskt, köp hellre annan frukt.

Mejeriprodukter
I Svergie bidrar du till friskare vatten, mindre gifter, att fler fåglar, bin och blommor trivs om du väljer ekologiskt.

Kött
Samma miljöfördelar som med mejeri. Finns inte ekologiskt så är svenskt inte utländskt, naturbeteskött också bra . Men det viktigaste är att dra ner på köttkonsumtionen.

Potatis
Potatis är en av de mest besprutade grödor i Sverige och värst är King Edward. Genom att välja ekologiskt sprids mindre gifter i naturen. För visste du om att alla våra vatten innehåller bekämpningsmedel? Även i regnet som faller från himlen.

Dela inlägget
Annons
5 augusti, 2014 0
Röda vinbärsmoothie i glas toppade med gojibär och vinbär
Röda vinbärsmoothie i glas toppade med gojibär och vinbär
Foto: Mia Hagenmalm

Jag gick förbi en ödestomt härom morgonen, och där växte det vinbär i röda, vackra klasar.

När jag hade hus hade jag en vinbärsbuske på tomten till min dotters förtjusning. Hon älskade att plocka och äta vinbär direkt ifrån busken.
Det är sånt som jag saknar nu när jag bor i lägenhet, att kunna odla sina egna bär och frukter, och plocka in dem allt eftersom de mognar.
Naturligtvis kunde jag inte låta bli att plocka med mig vinbär hem från ödestomten. Och det känns så mycket fräschare än att köpa i affären. Ibland ska man ha tur! Bären fick bli topping på de supergoda mandelmuffins jag gjorde i helgen och goda smoothies/ shots till vår söndagsfrukost.

Vinbärsmoothie

2 1/2 dl röda vinbär

Annons

3 dl kokosmjölk
1 banan

Mixa och häll upp i glas. Toppa med bär.
Servera genast.

Röda vinbär kallas ibland Nordens druva och innehåller förutom C-vitamin rikligt med pektin som har en blodsockersänkande effekt! Dessutom håller du magen i form. 🙂

Mia

Dela inlägget
Annons
4 augusti, 2014 0
Mandelbakelser med cashewgrädde och röda vinbär på ett vitt fat
Mandelbakelser med cashewgrädde och röda vinbär på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Tillbaka på jobbet igen då! Det känns faktiskt roligt även om vädret utanför hånskrattar mig i ansiktet idag då det är gassande sol och årets varmaste dag! Men jag är enormt tacksam för vädret som har varit strålande på min semester i år!

Vi har verkligen haft en riktigt mysig och skön ledighet som vi tillbringat på Gotland där jag fått umgåtts med barn och barnbarn riktigt mycket! Dessutom blev det en några dagars båtsemester i skärgården, vilket jag bara älskar. En liten avstickare med bil till Jönköping blev det också.
Solen har varit med mig varje dag. Tror att det regnat bara en dag om jag minns rätt. Tre veckor går så fort. Men jag har två veckors semester kvar till i höst då jag ska till New York och uppträda.
Spännande! Pirr, pirr! 🙂

Det har ju varit extremt varmt de sista veckorna med hög luftfuktighet och man ska tänka på att dricka mycket så man inte får solsting/ värmeslag. Temperaturen på drycken ska vara omkring 15 grader och inte kylande kall. Kyla gör så att blodkärlen i huden drar ihop sig och ger en motsatt effekt.

Annons

Det bästa är ju vatten! Kaffe och alkohol är inte att föredra då det också torkar ut! Om du dricker ett glas vin som exempel, se till att få i dig lika mycket vatten eller mer.

I helgen blev jag så sugen på något smarrigt till kaffet, men eftersom att värmen gör att man inte har lust att sätta på ugnen för att baka, iallafall inte jag, så gjorde jag raw bakelser. Ljuvligt och gudomligt goda. De formligen bara smälter i munnen. Jag toppade bakelsena med röda vinbär och kombon blev så himla bra ochriktigt gott, men naturligtvis kan man toppa med andra bär, exempelvis hallon eller varför inte blåbär.

Raw mandel och vinbärsbakelser
7-8 st
1 dl mandelmjöl
18-20 daddlar
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
1 msk kokosolja med citronsmak
(eller 1/2 msk kokosolja och 1/2 msk färskpressad citronsaft)

En burk med citron kokosolja
Foto: Mia Hagenmalm


Cashewgrädde:

2 1/2 dl cashewnötter, naturella, ekologiska
1 dl kokosolja, flytande
1 dl vatten
1 msk vaniljpulver

Gör så här:
Mixa samman mandelmjöl med daddlar och kokosolja med citron samt vaniljpulver. Blir ”degen” för torr, ha i fler daddlar. Tryck ut massan i medelstora muffinsformar. Jag fick sju stycken av denna sats. Ställ kallt!

Annons

Cashewgrädde:
Mixa cashewnötter med kokosolja, vaniljpulver och vatten. Mixa tills du har en riktigt len smet. (Len som grädde) Fyll formarna med ”grädden”. Ställ kallt en timme.
Ta ut och toppa med röda vinbär eller andra bär.

Ha det gott i värmen!

Mia

 

Dela inlägget
Annons
26 juli, 2014 0

För att slippa alla E-ämnen i grillkryddor brukar jag göra egna blandningar till en grillrub, alltså en torr marinad som består av olika kryddor. Enkelt att göra själv om du har en mortel att tillgå.

En mortel i marmor, en vitlök, två skålar med kryddblandning

Annons

Mortla örterna! Sen är det bara att klappa in kryddorna i köttet och låta det marinera sig själv i kylen några timmar. Salt tillsätter du när du grillar.

Den här ruben är god till nöt, lamm och fläskkött:
Het BBQ-RUB

2 tsk koriander, frön-hela
2 tsk senapskorn
4 msk paprikapulver
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
1 msk chili, röd hackad
2 tsk svartpeppar

BBQ-SÅS i kastrull

Hemlagad BBQ-sås
1 gul lök, i tunna skivor
1-2 vitlöksklyftor, hackad
1 tsk rosmarin, torkad
1/2 msk paprikapulver
2 tsk chili, finhackad
1 msk olivolja
1 msk sukrin GOLD (som brunt socker)
1 dl rödvin
3 dl krossade tomater Ekologiska
3 tomater, färska- skurna i små bitar
2 dl grönsaksbuljong, ekologisk
2-3 färsklök, skivade med blasten
herbamare örtsalt och svartpeppar
några nypor basilika, torkad eller färsk

Gör så här:
Fräs lök, vitlök rosmarin och paprika tillsammans med chili i olivolja i en kastrull. Tillsätt Sukrin Gold och rör om en stund så att det inte bränns. Slå på rödvin och koka ner till hälften. tillsätt krossade tomater och 1 ,5 av de färska samt örtbuljong och låt sjuda ca 30 minuter. Lägg ner den skivade färsklöken och resten av tomater och låt sjuda ytterligare ca 30-40 minuter. Smaka av med örtsalt, svartpeppar och tillsätt basilika.

Kladdkakecupcakes med lakrits och hallonfrosting

25 juli, 2014 0
Kladdkakecupcakes med hallontopping i lila formar
Kladdkakecupcakes med hallontopping i lila formar
Foto: Mia Hagenmalm

Dessa mincupcakes hade en strykande åtgång må jag säga, så gör gärna dubbel sats! De är små men naggande goda!

Kladdkakecupcakes med lakrits ca 6 st
1 ägg
50 g smör

Annons

50 g choklad, 70 %
2 krm vaniljpulver
1/2 tsk lakritspulver
1/2 dl sukrin melis
0,25 dl vispgrädde

Gör så här:
Vispa ägg och sukrin melis fluffigt. Smält smöret och lägg i chokladen i små bitar. Smält samman. Låt svalna lite. Blanda chokladsmöret med äggsmeten och rör ner grädde vaniljpulver och lakritspulver. Blanda runt ordentligt. Fyll sex stycken dubbla pappersformar, eller ännu bättre om du tar aluminiumformar om du inte vill äta papper? För man vill äta allt! :-) Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter på 175 grader. Ta ut och låt svalna. Ställ gärna kallt.

Frosting:
125 g hallon
1/2 lime, saften av
4 msk sukrin melis
50 g philadelphiaost
25 g creme fraiche

Gör så här:
Pressa saften ur limen i en kastrull och lägg ner hallon tillsammans med sukrin melis. Koka upp och mosa under tiden de varma hallonen med en gaffel. Ta av och pressa bären genom en finmaskig sil över en skål, så att du får en klar saft. Blanda hallonsaften med övriga ingredienser i en annan skål, och vispa tills smeten blir en jämn fluffig smaskig frosting. :-) Spritsa frosting över kakan. Toppa med ett hallon. Så nice! :-) Dessa är ju små, så det slinker nog ner både två och tre stycken, om jag känner mig själv rätt! Mmmmums!

 

Annons

Ha det gott! Mia

Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.