Annons

Tankar om olika dieter, födelsedagsmiddag, fläskfilé, råris (Potatisgratäng) och Gremolatadressing!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
7 oktober, 2012
Fläskfilé med gremolatadressing och råris
Fläskfilé med gremolatadressing och råris
Foto: M. Hagenmalm

Tänk att solen har varit framme hela helgen. Visst är det bara helt underbart att vi får ha så fint väder i oktober!?
Har haft mycket funderingar över olika dieter sista tiden. Pratade med en kund i dag som sa att hennes man gått ner hela 17 kilo sen i maj efter att ha börjat med LCHF. Helt otroligt. Vilken trend det har blivit, och vad många det är som har anammat LCHF-dieten. Jag själv följer ingen diet, jag försöker bara äta nyttigt. Jag föredrar att blanda olika koncept som medelhavskost, LCHF, husmanskost osv. Gör jag middag kan både det ena och det andra smyga sig in. För det mesta lagar jag dock vanlig svensk husmanskost. Husmanskost är nyttig bara man lagar den från grunden. Och med rätt fett naturligtvis. Jag har bytt ut margarin mot kokosfett, smör och rapsolja osv. Och så skippar jag det vita giftet: socker och vetemjöl som är snabba kolhydrater, mot långsamma i fullkornsprodukter, och försöker välja ekologiska produkter så långt det bara går.
I går var jag och uppvaktade min särbo som fyllde år . Överraskade med att bjuda på middag. Helstekt fläskfilè, gremolatadressing och potatisgratäng alt. rårissallad. Det blev väldigt uppskattat. Kvällen tillbringades senare i goda vänners lag, och det blev ganska sent. Men trevligt var det. 🙂

Receptet på Gremolatadressingen har jag fått av min dotter som är kock. Jag verkligen älskar den här dressingen. Den är så fräsch att ha på kött, eller som dressing/sås på tex rårissalladen som jag gjorde i går.

Annons

Gremolatadressing på en höft!

ca 1 1/2 dl olivolja
ca 1/4 dl vatten
Saften av 1 citron
en näve persilja
1 stor pressad vitlöksklyfta
Havssalt och vitpeppar
mixa samman alla ingredienser med en handmixer.

Helstekt fläskfilé.

Gör så här:

Jag helstekte fläskfilén. Bryn först i lite smör i en stekpanna med salt och peppar. Ta upp och skär ett snitt i filén. Häll över lite av gremolatadressingen och sätt in och efterstek ca en halv timme i ugnen. Gjorde också en rårissallad. Koka enligt anvisning på paketet men tillsätt en grönsaksbuljongtärning istället för salt. Riv 1 st stor morot. Rosta ca 1 dl solroskärnor i en het stekpanna. (Rör hela tiden så de inte bränns.) Bryn 1 finhackad gul lök och blanda morotsrivet, solroskärnor och lök samt någon matsked olivolja med riset. Servera med en sallad och gremolatadressingen. (Nu gjorde jag ju potatisgratäng också. Inte så nyttigt kanske. Men är det födelsedag så är det. 🙂 )

Annons

 

4 oktober, 2012 0
Kanelbullar LCHF
Kanelbullar LCHF
Foto: Mia Hagenmalm
Tänkte börja det här inlägget med tråkig faktainformation. Och det på den berömda Kanelbullens dag! Grattis kanelbullen!
Annons
I början av året gick man ut med att vetemjöl innehåller höga mängder av tungmetallen kadmium och att barn som väger ca 10 kg inte bör få i sig mer än 50-100g vetmjöl/ dagligen. Det låter alldeles för mycket i mina öron. Vare sig barn eller vuxna ska alltså inte äta vetemjöl överhuvud taget tycker jag. Både socker och vetemjöl försurar våra kroppar och slammar igen blodkärlen som klister. Och vetemjöl kan orsaka skador på tarmen, ge sk läckande tarm och candida-svamp Dessutom innehåller vetemjöl faktiskt mer kolhydrater än vitt socker. Skrämmande! Därför har jag slutat använda vetemjöl och socker. Men hur fasen ska man kunna göra en god kanelbulle utan vetemjöl ?
Jag vill ju också fira kanelbullens dag, trots att jag inte vill äta bröd med vetemjöl. Dessutom fyller ett av mina barnbarn 1 år idag. (Grattis lilla Minou!)
Någonting vill jag ha till kaffet, som kanske liknar och smakar som en bulle. I och för sig har säkert min dotter både tårta och glass på kalaset. men som sagt. Det är kanelbullens dag!
Jag testade att baka med mandelmjöl, och det funkade faktiskt bra. Lite joxigare att kavla ut, men använd två väloljade bakplåtspapper och kavla ut
degen mellan dem så är det lätt som en plätt.
Ja det smakar inte som vanliga kanelbullar och de är inte lika söta, men jag tyckte faktiskt att bullarna blev goda.
Och det passar ju nu när jag dessutom håller på med detox.
ca 22 st kanelbullar
75 g smält smör
0.75 dl grädde
6 ägg
7 1/2 msk sukrin
3 tsk bakpulver
2, 25 dl mandelmjöl
6 msk fiberhusk
Till fyllning: 25 g mjukt smör, 6 msk sukrin och några teskedar kanel.
Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda alla torra ingredienser noga i en annan skål och rör ner det i äggblandningen.
Blanda grädden med det smälta smöret och rör ner det med det andra. Låt det svälla en stund.
Kavla ut degen mellan två väloljade balplåtspapper. Bre ut smöret på degen, sockra och strö över kanel.
Rulla ihop degen och skär i ca 22 bitar. Lägg bitarna i bullpapper. Pensla ev med ett uppvispat ägg.
Grädda i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.
Dela inlägget
Annons
2 oktober, 2012 0
Blomkålsmos
Foto: M. Hagenmalm

I går var det första dagen på en ny månad och första dagen på
en ny vecka. Jag brukar detoxa- rena kroppen från gifter, ett snällare alternativ till fasta, minst en gång i kvartalet annars.
Men nu har det gått ett halv år sen sist, så igår fick jag för mig
att börja en kur och ska hålla på i 20 dagar. Jag kör Methodraine Detox för jag upplever att den funkar bra på mig. Första dagarna får jag lite huvudvärk, men det är för att jag glömmer att dricka ordentligt. Man spär ut ca 12ml koncentrat av detoxen i 1-1 1/2l vatten. Men sen gäller det att dricka minst en liter vatten till på det. Och så ska man reducera intaget av koffein, det svåraste av allt för en kaffekärring som mig. Samma gäller såklart socker alkohol osv. Eller: Ät nyttigare, helt enkelt!

Annons
Foto: Mia Hagenmalm

Efter förra veckans förkylning har jag inhandlat diverse kosttillskott också, för att hålla mig frisk i höst och vinter. Så nu blir det zink, C-vitamin, D-vitamin och Probi Frisk, som innehåller bra lactobakterier och som har en dokumenterad effekt på immunförsvaret. Ger Probi Frisk till dottern också. Det går så mycket olika virus i skolan, och jag tycker att hon håller sig friskare när hon äter den. Ett tips är att ta 2 msk kokosfett varje morgon för att hålla virus borta. Omega-3 äter vi året runt förstås.
I dag till lunch åt jag resterna av gårdagens middag. Zucchinibiffar med dill-tsatsiki! Supergott, även om dottern inte gillade det lika mycket som jag. De smakade nästan ännu bättre i dag tyckte jag.

Zucchinibiffar med dill-tsatsiki

1 stor zucchini ca 300 g
20 oliver
1 liten gul lök
ca 50 g haluomiost
1 msk fiberhusk
1 ägg
rapsolja och smör till stekning
Havssalt och svartpeppar

Gör så här:
Riv zucchinin grovt och pressa eller krama ur vätskan.
Blanda alla ingredienser i en skål och salta och peppra efter behag. Forma till biffar och stek på medelsvag värme ca 6 minuter/sida.

Dill-Tsatsiki:
1/2 urkärnad och riven gurka
1 pressad vitlöksklyfta
2 1/2 dl turkisk Yoghurt
2 msk hackad dill
1/2 msk vitvinsvinäger
havssalt och svartpeppar.

Annons

Gör så här:
Pressa ur vätskan ur gurkan och blanda samman alla ingredienser och
smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra 1 timme i kylen.

Dela inlägget
Annons
30 september, 2012 0
Ett glas fullt med kokta rödbetor.
Ett glas fullt med kokta rödbetor.
Foto: Hagenmalm

Igår var det ett riktigt bio-väder. Trist och regnigt. I dag var det tvärt om soligt och ganska varmt. Efter en lång sovmorgon och en slö inne-sittar-dag, vilket var behövligt efter min vecka som sjuk, blev jag riktigt uttråkad och rastlös. Så jag tog mig i kragen och åkte hem till kärleken på en fika. Eftersom att det var så fint väder bestämde vi oss för en eftermiddagspromenad ut till våtmarken här i Nynäshamn. Det var en härlig promenad.Träden börjar skifta färg i rött och gult, och luften känns hög och klar. Det är lite mysigt med hösten ändå. Och det var skönt att röra på sig efter flera dagars inomhusvistelse. Konstigt! I går orkade jag knappt gå upp för trapporna till lägenheten för jag blev så matt. I dag promenerade vi i rask takt utan att jag ens blev andfådd. :-) Det vänder fort när man blir frisk.

Lagade pannbiff och färska, kokta rödbetor till middag. Rödbetor ger bra energi. Behöver massor av det just nu, känner jag. Gjorde en dressing som jag la in rödbetorna i. Det blev en härlig het rödbetssallad!

Ljummen Rödbetsallad á la Mia

Annons

2 portioner:

3 stora rödbetor
Dressing:
1 dl olivolja
2 tsk honung
1 stor vitlöksklyfta
2 tsk Sambal Oelek
1 krm finmalen havssalt
ca 1/2 dl solrosfrön eller hackade valnötter
Några nypor flingsalt
Salvia

Gör så här:

Koka rödbetorna mjuka i litet saltat vatten ca 40 min. Du känner med en sticka när de börjar bli klara. Häll av vattnet och dra av skalet på rödbetorna medan de är varma. Skär i ganska stora bitar.

Gör en dressing på olivolja, honung, pressad vitlök, sambal oelek och salt. Blanda det med de ännu varma betorna och vänd ner solrosfrön eller valnötter.
Strö över några nypor flingsalt och salvia. Låt stå och dra innan du serverar. Jag hade pannbiff till, men salladen går ju bra att ha till te x kyckling eller någon annan kötträtt. Ett alernativ till potatis, eller som ett gott tillbehör.

Visste du att rödbetor innehåller höga mängder antioxidanter, folsyra, och påverkar det onda kolesterolet och höjer det goda? Den är dessutom lever och blodrenande och den innehåller anticancerogena ämnen som betacyanin och nitrat. ;-)

 

Annons

Dela inlägget
Annons
29 september, 2012 0
En tallrik med frökex

Är lite matt ännu efter några dagars envis feber och tillhörande förkylning. Går på Kan Jang och Colizin för halsen. Känner mig bättre, men har tappat energi.
Igår somnade jag på soffan på eftermiddagen. Det är inte alls likt mig. Tog ett varmt örtbad med eucalyptusolja på kvällen, och det kändes uppfriskande för förkylningen. Härligt!

Hoppade över middagen igår kväll, för jag var inte alls hungrig eller inspererad att göra mat till mig själv. Min dotter hade ändå ätit middag hos en kompis. Senare på kvällen blev jag lite sugen på te. Har köpt åkerfräken-te vilket inte smakar så jätte gott tycker jag, men det hjälper jätte bra mot hosta. Jag tänker inte säga vad jag tycker det luktar. Till det åt jag kex som jag bakade häromdagen, på frön och kokosfett, med mycket extra ost och hemgjord Lemon Curd.Super Gott!

I dag blir det kvalitetstid med yngsta dottern. Bio besök på Heron City om hon får bestämma. Och det får hon.

Annons
En tallrik med frökex
Frökex

Frökex:
0.75 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1 dl solrosfrön
2 msk mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1/2 dl kokosfett
2 1/2 dl kokt vatten
1/2 tsk himalayasalt

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Koka upp vatten och häll därefter ner kokosfettet så det smälter.
Rör ihop vatten med kokosfett i fröblandningen.
Sprid genast ut smeten till en tunn kaka på ett bakplåtspapper.

Grädda 45 minuter på 150 grader. Ta ut kakan och markera bitar med en kniv.

Stäng av ugnen och låt kakan eftergräddas i ca 30 minuter. Låt svalna och bryt kexen i bitar.

Lemon Curd på mitt vis:
1 1/2 dl mandel
1 1/2 dl cashewnötter
1 1/2 dl agavesirap
rivet skal av 1 citron
1 1/4 dl färskpressad citronsaft
1/2 krm salt

Annons

Mixa allt till en jämn kräm

 

Dela inlägget
Annons
26 september, 2012 0
En stor flickkör
En stor flickkör
Foto: Evelyn Hagenmalm

Ligger hemma i sängen och är sjuk. Förkyld, feber och ont i halsen. Det är inte kul alls. Missade kören i går kväll pga det. Och igår hade vi besök av en kvinna från USA, som vi har fått äran att bli coachade av. Känns så frutrerande att inte orka delta. Varje coaching är så viktig för sången, kören och den individuella utvecklingen. Som jag nämnt förut, ska vi tävla i VM på Hawaii hösten 2013. Vi är en ren damkör och vi sjunger barbershop, en sångstil som framförs fyrstämmigt, a capella, och som föddes i USA på slutet av 1800-talet. Det sjöngs ofta i barberarstugor, därav namnet barbershop. Det vi i kören tragglar, övar, nöter och drillar varje rep under kanske två års tid är två ballader och två uptones. Det som eftersträvas i låtarna är så rena toner att det blir övertoner- toner som ingen sjunger, men som bildas ändå. Fråga mig inte hur det fenomenet uppstår, men blir det övertoner har man lyckats. Vi har mycket övertoner i vår kör. Och så ska vi naturligtvis vara synkade. Dessutom har vi koreografi! Vi dansar och bjuder på riktig glamorös, glittrig och underbar show. Och allt det där måste sitta på en tävling. Det är viktigt att hjärtat är med också. Hjärta och kärlek för det vi vill förmedla till publiken med vår sång. Det är en gåva att kunna sjunga.

I höstas var vi -Rönninge Show Chorus och tävlade i VM i Houston. Vi kom på en bejublande andra plats. Det var helt makalöst fantastiskt! Lever fortfarande på det.
Vi blev otroligt hyllade i USA. Det har i alla fall jag svårt att fatta och ta till mig, men jag är otroligt ödmjuk och tacksam inför det faktum att vi är en av de bästa kvinnliga barbershopkören i världen. Jag tror inte att någon i kören kan förstå vad vi satte för avtryck i barbershophistorien i Houston. Vi! Från lilla Svergie! Det är för stort för att ta till sig.

Annons

I alla fall kom jag att tänka på all härlig och god mat vi åt i Houston. Var man än gick in, så fanns det bra och nyttig mat. Till och med på billiga lunchställen. Till skillnad mot när vi var i Los Angeles för några år sedan. Där fanns nästan bara sk junk food. Friterade korvar, chips och jelly, hamburgare och annan skräpmat.
Ville man ha RIKTIG mat, kostade det skjortan. Helt bedrövligt! Men det kanske bara var så att vi inte inte hittade de rätta ställerna att äta på!?

Hamburgare sk street-food kommer ju från USA, och det har vi ju anammat över hela världen.
När man är ute och handlar, eller är på väg någonstans, och det börjar suga i magen, är det lätt att slinka in på någon hamburgerbar eller pizzeria, för
att stilla hungern. Och visst är det jätte gott att sätta tänderna i en riktigt fet hamburgare. Det går ju inte att förneka. Eller hur? Hamburgaren i sig
är kanske inte så onyttig om den är gjord på rent nötkött. Men så tillkommer pommesfritte kanske en läsk, ketchup och dressing.

Jag själv är uppvuxen med ketchup, och jag har det till mycket av det jag äter. Jag älskar ketchup! Men det är inte jätte nyttigt när man tittar på innehållsförteckningen. Det innehåller många e-ämnen och tillsatser. Likaså i hamburgerdressing. När jag gör hemlagat gör jag allt från grunden, med bra råvaror! Dessutom vet jag vad jag stoppar i mig.

Ketchup tar lite tid att göra själv, men det är ganska enkelt ändå. Och det är värt att lägga lite tid på det. Dressingen rör du ihop på ett nafs.

Hemgjord Hamburgare utan bröd.

Annons

Hamburgare utan bröd med rotfrukter
Foto: Evelyn Hagenmalm

2-4 portioner
ca 500 g grovmalen nötfärs
1 stor tomat
1/2 rödlök
lite isbergssallad
ev. om du vill ha,: 4 skivor ost
salt och grovmalen svartpeppar
smör rapsolja till stekningBlanda färsen med ca 1/2 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Forma till 4 burgare.
Skala löken och skär lök och tomat i skivor.
Stek burgarna i smör och rapsolja på medelsvag värme ca 5 minuter/ sida
Mot slutet, lägg på ev ost och ta upp hamburgarna ur stekpannan. Lägg på
dressing och fördela sallad, tomat och lök på toppen.

Hemgjord ketchup.

Ca 1 liter:
ca 800g färska tomater
1 liten bit ca 3 cm av det ljusgröna på en purjolök
2 dl balsamvinäger
2 lagerblad
3 hela kryddnejlikor
1 krm malen kanel
ca 1/2 – 1 dl sukrin ( Ta det försiktigt med sukrinet. Det kan bli för sött annars. Bättre att öka på sockermängden när man smakar av).
1 dl tomatpurè.
2 msk potatismjöl

En brun sås i en glasburk

Gör så här:
Skiva tomaterna och skär purjolöken i mindre bitar.
Fräs i lite smör tills de blir mjuka och rör ner tomatpuré. Koka upp balsamvinäger, kryddor och socker i en annan kastrull. Häll blandningen över tomatfräset och
låt stå och småputtra utan lock i ca 35-40 minuter. Ta upp lagerblad och nejlikor. Mixa till en slät sås med stavmixer direkt i kastrullen. Smaka av och tillsätt ev. mer socker eller balsamvinäger. Red av med potatismjölet utrört i lite vatten. Koka upp snabbt och ta genast av från värmen. Låt stå och svalna och häll sedan upp på väl rengjorda flaskor eller burkar.
Chilidressing:
ca 1-2 dl
1 msk majonäs
1 dl créme fraiche
3 msk hemmagjord ketchup
5 cm gurka
1/2 tsk senapspulver
1/2 krm salt och chiliflakes.Hacka gurkan smått. Blanda alla ingredienserna och låt stå och dra i kylskåpet ca 1/2 timme.

Annons

Till detta serverade jag ugnsrostad potatis och morötter istället för pommesfritte.

Dela inlägget
Annons
Annons