Annons

Tips på LCHF/Glutenfria snacks med tillbehör

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
19 december, 2013
Ostchips med honungsmarinerade nötter, ädelost och halva fikon på ett silverfat
Foto: Mia Hagenmalm

Äter man inte kex, bara ost och tillbehör när det bjuds på ostbricka, vill jag tipsa om alternativ utan mjöl
som går snabbt och smidigt att tillaga och som dessutom är supersmarrigt!

Ta helt enkelt och riv, skiva ost och lägg i högar med mellanrum (osten flyter ut) på ett bakplåtspapper på ett bläck och grädda högt upp i ugnen på 200 grader tills osten smälter ut och får en gyllene färg. Ta ut och låt osten svalna. ta sedan försiktigt loss dem med en stekspade.

Annons

Ska du äta dem som snacks kan du välja att ta din favoritost och krydda med något du tycker är gott, eller te x pensla med olivolja blandat med vitlök innan du smälter den i ugnen så får du jättegoda ostchips med smak.

Till ostbrickan kan man med fördel ta en mild ost, för då kan man, om man tycker det är okej, lägga en starkare ost som pålägg.
Härom kvällen blev jag så sugen på ost, så då gjorde jag lite ostchips och honungsrostade nötter. Jag gjorde två varianter ostchips. en variant med mild ost och en med parmesan.

Honungsrostade nötter:
ca 100- 150 g blandade nötter. (Ex mandel, cashew, para, valnötter).
1 msk olivolja
1 msk honung
1 nypa chiliflakes
1 liten nypa flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötterna i en ugnsfast form på ett bakplåtspapper. Ringla över olivolja och honung, samt strö över chiliflakes. Sätt in i mitten av ugnen 8-9 minuter eller tills du ser att nötterna börjar ta färg. Ta ut, låt svalna och lägg över i en skål. Strö över flingsalt.

Jag har haft de här ostchipsen tidigare i bloggen. Då tipsade jag om lax och oströra till.

Annons

Ostchips med laxbitar och oströra
Foto: Mia Hagenmalm

Ostchips med lax- och oströra:
100 g ost (parmesan eller någon du tycker är god)
50 g lax, rökt eller gravad
4 msk philadelphiaost
1 tsk lime, saft av
1 tsk lime, rivet skal av
örtsalt och peppar

Gör så här:
Riv osten och bilda öar på ett bakplåtspapper med ganska stora mellanrum, eftersom att den kommer att flyta ut. Ställ in plåten högt upp i ugnen på 200 grader. låt osten rinna ut och få ordentlig färg utan att brännas. Ta ut och låt svalna. Lossa försiktigt ostchipsen med en stekspade.

Blanda samman philadelphiaosten med skal och saft av lime. Smaka av med örtsalt och peppar. Dekorera ostchipsen med en bit lax. Toppa med philadelphiaosten och en dillkvist.

Ha en bra dag!/ Mia

18 december, 2013 0
Henlagade köttbullar i vit skål på ett julbord
Köttbullar, rödbetssallad, rödkål i vita skålar på julbord
Foto: Mia Hagenmalm

Nu får jag dra ihop lite på recepten, om inte Kurera ska översvämmas av mina inlägg. Jag har flera goda rätter av sådant som hör julen till som jag vill lägga upp INNAN jul. Här kommer fyra stycken. Alla är traditionella rätter på julbordet och allt utom köttbullarna är ett måste för mig. Ja köttbullar är gott, och dessa blev väldigt goda, men äter jag köttbullar ska de vara hemgjorda.

Köttbullar med ansjovis och kalkonbacon
För ca 4 portioner på buffèbordet
3/4 dl havregryn

Annons

1 msk potatismjöl
1 1/2 dl grädde
1ägg
1 msk ansjovisspad
1 liten gul lök, finhackad
1/2 pkt kalkonbacon ca 60-70g
400 g blandfärs
1 tsk salt
1 tsk kryddpeppar, mald

Gör så här:
Fräs bacon och lök, så att det blir mjukt men inte tar färg. Ta åt sidan och låt svalna. Blanda grädden med potatismjöl och havregryn. Låt Svälla några minuter. Blanda ner färs, bacon och lök, ansjovisspad, salt och kryddpeppar. Rör ihop till en jämn smet. Blöt händerna under vatten och forma färsen till små bullar. Stek i smör på medelhög värme tills de är genomstekta.

Den här rödkålen fick julens alla kryddiga smaker av ekologisk vinbärsglögg. Annorlunda mot hur jag har tillrett rödkål förr. Och så gott!

Rödkål i vit skål på bord med julröd duk
Foto: Mia Hagenmalm

Glöggkokt Rödkål
4 portioner
ca 300 g rödkål, i strimlor
1 gul lök, i klyftor
1 äpple, gärna Ingrid Marie, urkärnad och i klyftor
1 1/2 dl Ekologisk vinbärsglögg
1 msk vinäger
1 tsk salt
kryddpeppar

Gör så här:
Fräs rödkålen tillsammans med lök och äpple i någon matsked smör.

Annons

Rödkål och äpple som fräser i en gryta
Foto: Mia Hagenmalm

Häll över glöggen och vinäger (vinäger får rödkålen att behålla sin röda färg. Har man inte vinäger i så blir kålen mer lila) och låt koka upp. Låt småskoka ca 25-30 minuter under lock. Du kan gärna röra om då och då. Är det mycket vätska kvar när kålen har mjuknat kan du ta av locket, så reduceras vätskan. Smaka av med salt och kryddor. Serveras ljummen.

Det blir två sorters rödbetssallad på mitt julbord i år. En klassisk med äpple och creme fraiche och en ljummen, het röbetssallad. Den klassiska är ändå lite annorlunda då jag använder mig av färska kokta rödbetor istället för inlagda. Min favorit är dock den sistnämda. Så god!

Rödbetssallad i vit skål på röd julig duk
Foto: Mia Hagenmalm


Rödbetssallad med äpple och creme fraiche
ca 2- 3 dl
2 st rödbetor, medelstora
1/2 röd lök
1 äpple, syrligt
2-3 msk creme fraiche
(ev. 1 msk majonäs)
1 tsk senap, dijon
1 tsk agavesirap
salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:
Koka rödbetorna mjuka. Slå av det varma vattnet och dra sedan av ytterskiktet.
Skär rödbetor och äpplen i tärningar och hacka löken fint. Blanda övriga ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar. Blanda samman såsen med rödbetor, äpple och lök. Låt stå i kylskåp minst ett dygn innan servering så det får stå och dra åt sig smakerna.

Annons

Rödbetssallad i glasskål
Foto: Mia Hagenmalm

Het, ljummen rödbetssallad alà Mia (2 portioner)
3 stora rödbetor

Gör så här
Koka rödbetorna mjuka i litet saltat vatten ca 40 min. Du känner med en sticka när de börjar bli klara. Häll av vattnet och dra av skalet på rödbetorna medan de är varma. Skär i ganska stora bitar.

Ingredienser till dressing
1 dl olivolja
2 tsk honung
1 stor vitlöksklyfta
2 tsk Sambal Oelek
1 krm finmalen havssalt
ca 1/2 dl solrosfrön eller hackade valnötter
Några nypor flingsalt
Salvia

Gör så här
Gör en dressing på olivolja, honung, pressad vitlök, sambal oelek och salt. Blanda det med de ännu varma betorna och vänd ner solrosfrön eller valnötter.
Strö över några nypor flingsalt och salvia. Låt stå och dra innan du serverar. Vill du kan du röra ner lite
ädelost. Så mumsigt!

Återkommer i morgon med lite nya recept!

Ha en fin kväll! / Mia

Dela inlägget
Annons
16 december, 2013 0

Jag vill förmedla ett citat jag hörde Stefan Sauk uttala i en av sina monologer i Stjärnjul i helgen: Det är inte de utslagna som ska in i samhället! Det är de inslagna som ska ut! Tänkvärda ord, som man bör ta till sig!

Nu den 24, 25 och 26 december anordnas en stor hjälpinsats för de som har det svårt här i livet! Chef United lagar då maten för ”JUL I GEMENSKAP ” i Immanuelkyrkan i Stockholm!

Vill du också hjälpa till? Det man efterfrågar är hygienartiklar i förpackning, så som tandborste, tandkräm, liten tvål, kam, tamponger, deodorant osv. Listan kan göras lång! Kom gärna förbi dagarna innan med era gåvor i påsar märkta med ditt namn och ”Chef United Hjälper”och lämna dem i receptionen i kyrkan: Immanuel Kyrka Kungstensgatan 17 Stockholm

För att återkomma till Stiftelsen Nalles Resa och Johan Lundberg med kollegor på Chef Uniteds förra hjälpinsats, vilket berör mitt hjärta så enormt. Det finns så fina och otroliga människor. Så behjärtansvärt!

Annons

Genom Stiftelsen Nalles resa lagade Chef United en trerätters Nobelmiddag till barn, föräldrar och personal/ vårdare på Erstagårdens Hospice. Lilla Erstagården är till för barn och ungdomar som behöver medicinsk kvalificerad vård och omvårdnad i livets slut. Man gjorde en insamling av både julklappar och mat med hjälp från både sponsorer och frivilliga.
Stiftelsen Nalles resa arbetar för att stödja hela familjen när ett barn blir svårt sjuk. Självklart kan man ALLTID hjälpa till, inte bara till jul.

// Mia

 

Dela inlägget
Annons
12 december, 2013 0
Saffranspannkaka med grädde och björnbär på ett limegrönt fat

Saffranspannkaka med grädde och björnbär på ett limegrönt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Eftersom att jag undviker bröd så brukar jag hitta på alternativ. Förra året gjorde jag saffransglass, men i år blev det saffranspannkaka. Häromdagen gjorde jag nämligen långkok på bruna bönor och igår gjorde jag risgrynsgröt, för det vill min dotter ha på luciadagens morgon. Jag är emot att köpa plastkorvar med båda sorterna. Risgrynsgröten innehåller allt för mycket socker och båda har en massa E-ämnen. Dessutom blir det så mycket godare att göra själv. Bönorna sötade jag med agavesirap istället för vanlig sirap. Och sen frös jag in dem, för jag gjorde en stor sats när jag ändå höll på.

Annons
Bruna bönor i portionsförpackningar
Foto: Mia Hagenmalm

Båda hör julen till, tycker jag. Jag älskar gammal husmanskost, men också nya maträtter. Och är det något som slår både lussebullar och kakor så är det just saffranspannkaka. Jag har mina rötter på Gotland och detta är något av en ”nationalrätt” på ön. Ingen jul utan saffranspannkaka med grädde och salmbärssylt! Så gott!

Risgrynsgröt till pannkakan:
3 dl grötris, ekologiskt
6 dl vatten
2 msk smör
1 tsk salt
14 dl mjölk

Gör så här:
Koka upp vatten tillsammans med salt och smör.
Häll ner risgrynen. Låt koka på svag värme under lock, i cirka 10 minuter.
Tillsätt hälften av mjölken och låt koka upp igen. Rör om under tiden.
Häll på resterande mjölk och låt koka/ svälla på ytterst svag värme så att den inte bränner vid, cirka 40 minuter utan omrörning.
Låt svalna.

Saffranspannkaka i en långpanna:
1 liter risgrynsgröt
5 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
5 msk sukrin melis
2 paket saffran
1 dl hackad sötmandel, ekologisk
2 stycken bittermandlar.

Gör så här:
Vispa upp äggen tillsammans med sukrin melis och grädde. Mortla saffran med lite salt.
Rör ner saffran och hackad sötmandel, och riv bittermandeln fint.
Blanda alltsammans med den avsvalnande gröten.
Häll i en smord långpanna och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 30 minuter, eller tills pannkakan fått en fin gyllene yta. Låt svalna.
Skär upp i lagom stora bitar. Servera med vispad grädde och salmbärssylt. Har du svårt att få tag på salmbär, kan du använda drottningsylt eller andra bär. Jag brukar äta björnbär när jag inte får tag på salmbär.
Den är som godast när den serveras ljummen.

Annons

Vet du om att saffran har jätte bra egenskaper?
I saffran finns ett ämne som heter crocin vilket är ett naturligt kemiskt ämne som finns i den starkt rödgula färgen. Crocin skyddar enligt forskning nervcellerna i kroppen, och även hjärnceller. Det kan även motverka MS, förebygga cancer och sänka blodsockret. Men man ska vara försiktig och inte inta saffran i för höga doser. Gravida ska vara extra försiktiga då det påstås att saffran i för höga doser, kan orsaka missfall. Som jag alltid brukar säga: Överdosera aldrig någonting, vare sig vitaminer eller andra preparat, örter eller kryddor.

Ha en trevlig Lucia!

// Mia

Dela inlägget
Annons
12 december, 2013 0

Johan Lundberg, en av mina svärsöner, är kock och jobbar med köksbemanning samt arbetar som ansvarig rekryteringskonsult, är VD och driver Chef United AB, ett kocknätverk med över 5000 kockar i Svergie och 1500 stycken i olika brodernätverk i Europa och USA.
Johan har ett hjärta av guld. Han var en av de kockar som drog igång insamlingar från restauranger och allmänheten till Stockholms hemlösa, och delade ut mat på 3 olika härbärgen kopplade till Statsmissionen förra julen. Ett kanonjobb! :-)Foto: Johan Lundberg

I år hjälper han Nalles Resa, en stiftelse som arbetar för att stödja svårt sjuka barn och deras anhöriga. Där kan du ansöka om en s.k. Nalleresa. Det innebär att en av deras nallar ”reser” till barnet och tillsammans uppfyller de en dröm som barnet har.

Annons

Nu tänker jag värna för de svårt sjuka barnen. Jag är lite sent ute, men Chef United har sponsrat Nalles Resa och kört en insamling av julklappar till de svårt sjuka barnen på Ersta behandlinghem i Stockholm. Sista dagen för inlämning är i morgon, den 13/12. Man kan lämna julklappar till barnen som ska vara inslagna, med en lapp om ålder och kön.

Stiftelsen Nalles Resa
Arenavägen 41, plan 12
121 77 Stockholm- Globen.

11 december, 2013 0

Jag kan inte låta bli att uppröras! Och jag kan inte låta bli att skriva om det! För jag vill att sanningen om dessa förbaskade bekämpningsmedlen ska nå så många som möjligt! Så ursäkta att jag tjatar!

Larmet om giftiga bananer i somras har gett ett bra resultat! 50-60% av alla bananer som säljs till konsument idag är ekologiska! Så himla bra!
Men jag kan inte fatta att man snöar in sig på endast bananer för att det står om det stort i media. Tänker man steget längre så inser man ju att det faktiskt gäller all frukt och grönt som odlas. I allfall jag går inte på livsmedelsbutiker och köper ekologiska bananer och icke ekologisk ananas! Finns det inte ekologiskt får det vara. Här i Sverige te x är det många bönder som får betalt för att ta hand om reningsverkens slam vilket innehåller fruktansvärda höga halter av gift, för att lägga på sina odlingar som gödsel, där de odlar VÅR mat! https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/11/20/vad-innehaller-maten-nar-grodorna-godslas-med-kemikalier-och-rester-av-lakemedel/

Idag vill jag dela med mig av Naturskyddsföreningens undersökning. Återigen om ananasen! Och om hur man gör när man odlar oekologisk ananas i Costa Rica!
Det tar ett och ett halvt år för en ananas att bli en ätbar frukt! Man tar toppen av en annan ananas när man planterar en ny, och redan från början doppar man alltså toppen av den i gift/bekämpningsmedel, INNAN man planterar den. Varje dag planterar en arbetare 10 000 plantor. Eftersom att Ananas växer väldigt långsamt besprutar man under tiden den växer med 14 stycken olika bekämpningsmedel mot svam- och insektsangrepp. Många av dessa gifter kan orsaka cancer och andra sjukdomar och är sedan länge förbjudna inom EU. Dessutom krävs det mängder av vatten för att den ska överleva i hettan. Detta ställer också till med problem för bönder i närheten som får slut på både färskvatten och svårt att vattna sina egna grödor.

Annons

Dessutom ska lågt och dåligt betalda arbetare skörda dessa frukter! Många av arbetarna vet heller inte att de behöver ha skyddskläder på sig. De arbetar i högt tempo i 10-14 timmar/dag sex dagar i veckan i tropisk hetta. Visst ger det en bitter smak i munnen?

På ekologiska odlingar satsar man på lösningar som liknar naturens egna ekosystem. Man odlar olika sorter sida vid sida för att på så sätt minska insektsangrepp och problem med skadedjur. Detta innebär förstås mer arbete men också större inkomster för odlarna, vilket ökar deras löner, så att deras barn kan få skolgång, mat och tak över huvudet. Om fler börjar be om EKO-frukt i butiken kan vi faktiskt göra skillnad! Tjata i din matvarubutik! Det blev ju resultat med bananerna. 🙂

// Mia

Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.