Jag slipper att göra mycket av julmaten numer. Jätte
skönt tycker jag. Vi har två utbildade duktiga kockar,
min ena dotter och hennes man,
i familjen som brinner för sitt yrke och för matlagning.
Dessutom en svärson som älskar att laga mat.
Och varje jul åker jag till barnen för att fira jul och blir
bjuden på mat. Men min räkmousse slipper jag inte
att tillaga. I år testade jag Agarflingor istället för
sedvanlig gelatin som jag tycker är äckligt. Agar agar
finns på din hälsokostbutik och tillverkas främst i Japan
och utvinns främst ur rödalger. Agar är dessutom smak
och luktfritt. Ett hälsosammare alternativ för främst
vegetarianer. Gelatin är protein/kollagen från däggdjur.
På allmän begäran både från mina barn
och från en av mina läsare: Här kommer mitt recept
på Räkmousse ala Mia:
3 dl Vispad grädde
1 finhackad gul lök
500 g räkor med skal
200 g rökt lax eller 200g stenbitsrom
1/2 dl kallt vatten
ca 2 msk Agar flakes, eller
ca 6 gelatinblad. (Se beskrivning på förpackning).
Olivolja till formen.
Gör så här:
Skala räkorna och skär dem fint. Du kan använda en
mixer, men akta så det inte blir för smått. Gör samma
sak med laxen. Löken ska också vara finhackad. Blanda
alltsammans med den vispade grädden.
Häll agar flingorna i det kalla vattnet och värm försiktigt
upp det. Låt sjuda i ca 3 minuter på svag värme . Rör
hela tiden så att flingorna löses upp. Låt svalna bara lite
så att det inte hinner stelna och rör ner det i räkröran.
Häll smeten i en oljad form tex en sockerkakasform.
Ställ kallt några timmar tills det stelnat och håller ihop.
garnera med räkor, citronskivor dill och ev.
stenbitsrom.
Servera gärna på bröd. Förr hade jag alltid hårt
frukostbröd med sesamfrön till. Ljuvligt gott! Men i år
får det bli något annat glutenfritt bröd.
Min mousse blev lite för lös i år. Använde 1 1/2 msk agar-
flingor. Ökar därför mängden agarflingor i receptet
mot vad som stod på paketet.
God fortsättning!