Annons

Ugnsrostade basilikakryddade rotfrukter med kassler

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
10 oktober, 2013
Ugnsrostade rotfrukter och två skivor kassler på ett vitt fat

Ibland när man är trött på potatis kan det vara gott att variera med något annat. Jag älskar palsternacka. Den är jättegod att ugnsrosta. För att få lite färg i maträtten, valde jag även att skära ner morötter och sötpotatis. Kryddade rikligt med olivolja, torkad basilika, flingsalt och svartpeppar. Jag åt kassler och en klick tomat-och olivtapenade till. Enkelt och relativt snabbt till lunch!

Ugnsrostade rotfrukter och två skivor kassler på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

 

Basilikakryddade rotfrukter med kassler

Annons

2 portioner
2 palsternackor
1 stor morot
1 sötpotatis
olivolja
2 msk torkad basilika
flingsalt och svartpeppar

Gör så här!
Skala rotfrukterna och dela i mindre bitar. Lägg i ugnsfast oljad form. Ringla över olivolja. Krydda med basilika, flingsalt och svartpeppar. Gratinera i ugnen på 200 grader ca 20-30 minuter, eller tills rotfrukterna har mjuknat. Skär upp några skivor kassler och stek snabbt i stekpanna. Servera med en
tomatsallad och eventuellt tapenade.

Ha en trevlig dag! / Mia

4 oktober, 2013 0
kanelmuffins på blått fat
kanelmuffins på blått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Så var det kanelbullens dag i dag! Är det något som är gott, så är det ju nybakade kanelbullar. Men ack så farligt för min mage. Och för kroppen. Men ibland saknar jag nybakade hemgjorda kanelbullar, det gör jag!
Annars är jag egentligen ingefan av fikabröd, och har aldrig varit. Men jag tycker att det är kul att baka. Och visst äter jag kakor utan vete och socker, men bara vid festliga tillfällen eller när jag har gäster.

Förra året på kanelbullens dag, bakade jag kanelbullar med mandelmjöl, men i år gjorde jag muffins istället. Med kanel!
Och bara för att jag kunde plocka till mig lite äpplen på min promenad igårkväll, så fick det bli äpple i också. De som har äppelträd i sina trädgårdar här i Nynäshamn, brukar ställa ut lådor med fallfrukt så att förbipasserade kan ta för sig av det som annars skulle ha blivit slängt! En eloge till er alla äppelträdägare! 🙂

Annons

Kanel&äppelmuffins
12 stycken:
200g smör
6 ägg
2 dl sukrin melis
250 g philadelphiaost
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1 1/4 msk kanel
3 tsk bakpulver
2-3 äpplen
Smör till stekning
2 msk kanel

Gör så här:
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och sukrin pösigt.
Blanda alla torra ingredienser i en skål för sig. Se till att bakpulvret blir ordentligt blandat med mjölet.
Häll ner smör och ost i äggsmeten och rör därefter ner mjölblandningen. Skala äpplen och skär i små bitar. Rulla dem i kanel. Stek äppelbitarna försiktigt i smör.
Fördela 1-2 äppelbitar i 12 stycken muffinsformar. Häll över kaksmet men inte ända upp i formen. Grädda i mitten av ugnen på 220grader i ca 25-30 minuter. Pudra över lite sukrin melis

Ha en trevlig helg!/ Mia

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons
3 oktober, 2013 0
Ugnsbakad fetaost på en bädd av stekt svartkål på ett vitt fat

Läser i Aftonbladet på nätet i dag om att fetma i Missisippi orsakar för tidigt födda barn, diabetes, högt blodtryck och sömnapnè. Hela Universitetesjukhuset i Jackson är fullt av patienter med metabola symtom. Hela 35% av invånarna i Jackson är feta. Alltså inte överviktiga utan feta.
I USA skapas den nya människan och resten av världen följer efter skriver man i Aftonbladet. Den nya människan är en fet vaggande glufsande varelse som har svårt att röra sig. I Missisippi kommer fetmaepidemin ge stora konsekvenser i framtiden. År 2030 kommer 30% av befolkningen att ha diabetes. Redan nu finns diabetes 2 hos 20-åringar, som förr endast uppstod hos människor i 60-års åldern. Förutom mänskligt lidande innebär detta också stora ekonomiska påfrestningar. På grund av övervikten är dagens generation den första som kommer att leva kortare än sina föräldrar. De äter sig till döds.
Vad beror då fetman på? I Jackson Missisippi orsakar fattigdom fetman. Det är billigare att äta hamburgare och pizza än att laga maten själv. Oftast har invånarna 2-3 dåligt betalda arbeten och hinner heller inte att tillaga maten hemma. Fetmaepidemin innehåller flera paradoxer. Överflöd av mat mitt i eländet. Övervik är en signal på fattigdom. Och små, små smala för tidigt födda barn. Och de enorma resurser som spenderas på att lindra fattigdomens följder.
Kuslig läsning tycker jag! Men så är det ju faktiskt. Det ÄR billigare att köpa färdigmat. Det är enklare när man kommer hem efter en lång arbetsdag att slänga in något snabbt i micron. Jag tycker detta är viktig läsning för alla, så besök sidan på aftonbladet. Vi har faktiskt även detta problem i Sverige.

Jag tycker att det är kul att testa nytt. Igår när jag var på affären hittade jag svartkål. Har aldrig sett det förut och visste inte hur det smakade. Så det var jag nyfiken på att prova. Det stod ett recept med svartkål och fetaost på påsen, så jag gjorde efter recpetet. Smarrigt blev det. Gott som ett tillbehör.

Annons
Ugnsbakad fetaost på en bädd av stekt svartkål på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

 

Svartkål med ugnsbakad fetaost
4 portioner
400g fetaost
200 g svartkål
1 vitlöksklyfta
olivolja
salt och svartpeppar
chiliflakes

Gör så här:
Lägg fetost i en ugnsfast form och ringla över olivolja och peppar. Säät in i mitten av ugnen på ca 250 grader ca 5 minuter eller tills osten fått färg. Skölj och skär bort den grövsta nedersta delen av bladen på svartkålen och dela den i mindre bitar. Skiva vitlök i tunna skivor. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek kålen hastigt tillsammans med vitlök och chilipeppar. Servera osten på en bädd av kålen. Salta och peppra efter behag, men var försiktig med saltet. Fetaosten är väldigt salt i sig.

Dela inlägget
Annons
3 oktober, 2013 0

Läste en artikel i Expressen häromdagen som jag tycker var intressant. Det stod att naken råttan kan lösa cancergåtan.
Varför? Amerikanska forskare har i flera år försökt ta reda på varför den afrikanska nakenråttan är immun mot cancer och har nu kommit ett steg närmare svaret. Man har hittat att råttan har bättre konstruerade proteiner. Det är sedan tidigare känt att det är tack vare hyaluronsyra som råttan aldrig drabbas av cancer. När man däremot blockerar ämnet förlorade råttans celler sitt skydd och cancertumörer började växa.

 

Annons
Dela inlägget
Annons
2 oktober, 2013 0

Kosten som vi äter inverkar både på sjukdomar och hur vi mår psykiskt. Man kan faktiskt minska depressioner med rätt kost.
Nu har vi just avslutat sockerutmaningen, men läs här och konstatera att allt går hand i hand när det gäller kost och näring och på hur man mår. Socker och snabba kolhydrater är en stor bov!! Återigen!

*Blodsockerbalansen har en inverkan. Om man har lågt blodsocker innebär det att det finns för lite energi i hjärnan och i kroppen. Framför allt hjärnan behöver energi för att kunna fungera normalt. Att mata kroppen med socker och snabba kolhydrater ger snabb energi, men orsakar ett snabbt och mycket lägre blodsocker än innan du åt socker/snabba kolhydrater. Att inte ge kroppen energi genom bra föda, innebär att du försätter den i stress.

*Signalsubstanser i hjärnan som lågt serotinin, orsakar att du känner dig nedstämd, trött och håglös. Låga nivåer av dopamin, adrenalin och noradrenalin, ger upphov till brist på motivation, och initiativtagande samt kan orsaka apati. En orsak till att man kan få låga serotininhalter är brist på vitaminer, mineraler och fettsyror samt motion. Så att äta bra och motionera kan faktiskt dämpa depressioner.

Annons

*Viktiga fettsyror behöver kroppen för att kunna fungera optimalt. Särskilt det omättade fettet är bra om man är deprimerad. Bra fett- Omega 3 från fet fisk som lax, makrill och sill, och fetter från växtriket som från avacado, frön och nötter är bra ”hjärnfett”.

*Vitaminer och mineraler inverkar också på hur vi mår.
B-12 som bara finns i animaliska produkter som exempelvis mjölk, kött och ägg kan orsaka trötthet och intiativlöshet om man har brist på det. Om man är vegetarian är det därför jätteviktigt att äta ett tillskott med B-12.
Folsyra behövs för att tillverka nya celler och signalsubstanser i hjärnan. Om du känner dig väldigt trött kan det vara brist på just folsyra. Folsyra finns i frukt och grönt, men även som kosttillskott.

Brist på vitamin D kan oraska trötthet, dåligt immunförsvar och depression.

Magnesiumbrist orsakas ganska ofta av en kost med mycket socker och snabba kolhydrater. Brist på magnesium orsakar i regel kramper i muskler, svaghetskänsla och trötthet. Du hittar magnesium i frön och i nötter. Magnesium behövs för en bra muskelfunktion och för ditt hjärta, samt att kalcium och magnesium samverkar i kroppen. Magnesium behövs också för att kroppen ska kunna ta upp energi ifrån maten.

Zink är en mineral som kopplas ihop med många psykiska tillstånd, bland annat depression. Men zinkbrist orsakar också ett dåligt immunförsvar, dåliga spermier hos män och dålig sårläkning. Zink hittar du i te x ostron.

Annons

Har du järnbrist vilket många kvinnor har, kan du få huvudvärk, trötthet och humörsvängningar.
Järn behöver kroppen för att omvandla mat till energi. Du hittar järn i grönsaker som spenat, broccoli, persilja, vinbär, kött och fågel. Men man bör inte inta ett tillskott av järn innan man kollat sitt järnvärde.
Att ha för högt järnvärde kan vara farligt åt andra hållet.

Att motionera är bra för att fylla på dopaminet i hjärnan!
Dopamin utsöndras när du motionerar!
Men det är endast när du utövar saker som motiverar dig som dopaminet utsöndras. Så motionera/träna med något du tycker är skoj och som ger dig en mening.

Sömn, inte att förglömma! Bra sömn är också viktigt för att minska depression.

Ha det gott Mia

Dela inlägget
Annons
2 oktober, 2013 0
Broccolisoppa toppad med halloumi och broccoli

Taskig självkänsla kan återfås av bara några få ord och positiv feedback! Det har jag fått erfara många gånger. Ibland när man börjar tvivla på sig själv och sin förmåga, kan det behövas en liten puff i rätt riktning.

Nu när tävlingarna för VM är nära, tappade jag helt plötsligt min självkänsla totalt! Även om jag vet att jag ingår i en av världens bästa körer och att publiken älskar oss! De väntar och längtar faktiskt på att få se oss på Hawaii! Vad har lilla jag att bidra till kören? Är jag verkligen en A+ sångerska? Sjunger jag verkligen i nivå med mina körsystrar? Kan jag prestera och göra ännu bättre ifrån mig än vad jag/vi gjorde i VM i Houston 2011, då vi kom tvåa och blev publikfavoriter? Tankar blev till tvivel, jag tappade bort både sångröst och sångteknik och var nära att hoppa av tåget!

I en sådan stund i mitt liv, kommer min dotter hem och säger att hon inte vill gå till sångpedagogen denna termin. Hon vill ägna sin tid till dansen som hon tycker är roligare. En tanke slog mig, att jag ju kunde höra om jag kunde ta över hennes tid för sånglektioner. Det gick jättebra. Så nu får jag lite egobost varje tisdag innan körrepet med egna sånglektioner. Där sjunger jag inte barbershop, där blir det pop och balader. Min andra lektion var igår. Jag sjöng, hörde min egen röst, vilket kan vara svårt när man står omgiven av 140 tjejer som också sjunger. Och jag njöt! Jag njöt av både låten som jag älskar att sjunga och faktiskt av min egen röst! Och sångpedagogen fick ståpäls av min sång! Positiva rysningar som tur var. 🙂
Jag tror att det fanns en mening med att min dotter kom hem den där dagen och inte ville ta sina lektioner. Jag behövde det bättre än hon.

Annons

Så igår kändes det extra kul att repa med kören! Jag tycker i och för sig alltid att det är kul, men tvivlar man, har man ändå ett litet ok på sina axlar. Är det någon ide`att ens försöka om man själv tycker att man inte duger? Det gäller att man hittar sina egna verktyg för att återfinna sin självkänsla tillbaka. Jag behövde bara sångpedagogens beröm, och få höra min röst och det jag presterade i sången för att hitta den.
Nu är jag jättetaggad! Igår sjöng jag jätte bra på kören, gjorde koreografin utmärkt och med känsla och jag kände att jag strålade som en stjärna! 🙂

Jag hade ingen matlåda klar till idag, så plockade ihop lite grönsaker av det jag hade hemma i kylen.
Hade tänkt göra en broccoligratäng ikväll, men broccolin fick bli soppa till min lunch idag. Snabbt och enkelt. Bara att koka och mixa. Sparade lite av den färska broccolin som jag marinerade i olivolja och citron, och stekte upp några bitar halloumi som tillbehör för att få lite att tugga. Det syrliga från den citronmarinerade broccolin tillsammans med sältan från halloumin skapar en smaksensation i munnen. MMM! Riktigt gott!

Broccolisoppa toppad med halloumi
Foto: Mia Hagenmalm

Broccolisoppa med halloumi
2 portioner:
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1/2 gul lök i skivor
1 broccolistånd
1/2 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
lite olivolja till stekning
1/2 tsk vitvinsvinäger
salt och svartpeppar
Tillbehör:
100 g halloumi
1 msk olivolja
8 små broccolibuketter
1 msk olivolja
3 msk citronsaft
salt och chiliflakes
Gör så här:
Skölj och skär broccolin i mindre bitar. Bryn broccoli, lök och vitlök några minuter i en kastrull i olivolja.
Häll på vatten och lägg i buljongtärningen. Koka ca 10 minuter.
Blanda under tiden soppan kokar ihop olivolja med citronsaft, salt och chiliflakes och lägg ner broccolibuketterna. Rör om ordentligt så att broccolin suger åt sig allt. Skär halloumi i tärningar och stek i olivolja tills det fått färg.
Mixa soppan direkt i grytan med stavmixer. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Toppa med halloumi och broccoli.

 

Dela inlägget
Annons
Annons