Annons

Underbara raw mandel& vinbärsbakelser

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
4 augusti, 2014
Mandelbakelser med cashewgrädde och röda vinbär på ett vitt fat
Mandelbakelser med cashewgrädde och röda vinbär på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Tillbaka på jobbet igen då! Det känns faktiskt roligt även om vädret utanför hånskrattar mig i ansiktet idag då det är gassande sol och årets varmaste dag! Men jag är enormt tacksam för vädret som har varit strålande på min semester i år!

Vi har verkligen haft en riktigt mysig och skön ledighet som vi tillbringat på Gotland där jag fått umgåtts med barn och barnbarn riktigt mycket! Dessutom blev det en några dagars båtsemester i skärgården, vilket jag bara älskar. En liten avstickare med bil till Jönköping blev det också.
Solen har varit med mig varje dag. Tror att det regnat bara en dag om jag minns rätt. Tre veckor går så fort. Men jag har två veckors semester kvar till i höst då jag ska till New York och uppträda.
Spännande! Pirr, pirr! 🙂

Det har ju varit extremt varmt de sista veckorna med hög luftfuktighet och man ska tänka på att dricka mycket så man inte får solsting/ värmeslag. Temperaturen på drycken ska vara omkring 15 grader och inte kylande kall. Kyla gör så att blodkärlen i huden drar ihop sig och ger en motsatt effekt.

Annons

Det bästa är ju vatten! Kaffe och alkohol är inte att föredra då det också torkar ut! Om du dricker ett glas vin som exempel, se till att få i dig lika mycket vatten eller mer.

I helgen blev jag så sugen på något smarrigt till kaffet, men eftersom att värmen gör att man inte har lust att sätta på ugnen för att baka, iallafall inte jag, så gjorde jag raw bakelser. Ljuvligt och gudomligt goda. De formligen bara smälter i munnen. Jag toppade bakelsena med röda vinbär och kombon blev så himla bra ochriktigt gott, men naturligtvis kan man toppa med andra bär, exempelvis hallon eller varför inte blåbär.

Raw mandel och vinbärsbakelser
7-8 st
1 dl mandelmjöl
18-20 daddlar
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
1 msk kokosolja med citronsmak
(eller 1/2 msk kokosolja och 1/2 msk färskpressad citronsaft)

En burk med citron kokosolja
Foto: Mia Hagenmalm


Cashewgrädde:

2 1/2 dl cashewnötter, naturella, ekologiska
1 dl kokosolja, flytande
1 dl vatten
1 msk vaniljpulver

Gör så här:
Mixa samman mandelmjöl med daddlar och kokosolja med citron samt vaniljpulver. Blir ”degen” för torr, ha i fler daddlar. Tryck ut massan i medelstora muffinsformar. Jag fick sju stycken av denna sats. Ställ kallt!

Annons

Cashewgrädde:
Mixa cashewnötter med kokosolja, vaniljpulver och vatten. Mixa tills du har en riktigt len smet. (Len som grädde) Fyll formarna med ”grädden”. Ställ kallt en timme.
Ta ut och toppa med röda vinbär eller andra bär.

Ha det gott i värmen!

Mia

 

26 juli, 2014 0

För att slippa alla E-ämnen i grillkryddor brukar jag göra egna blandningar till en grillrub, alltså en torr marinad som består av olika kryddor. Enkelt att göra själv om du har en mortel att tillgå.

En mortel i marmor, en vitlök, två skålar med kryddblandning

Annons

Mortla örterna! Sen är det bara att klappa in kryddorna i köttet och låta det marinera sig själv i kylen några timmar. Salt tillsätter du när du grillar.

Den här ruben är god till nöt, lamm och fläskkött:
Het BBQ-RUB

2 tsk koriander, frön-hela
2 tsk senapskorn
4 msk paprikapulver
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
1 msk chili, röd hackad
2 tsk svartpeppar

BBQ-SÅS i kastrull

Hemlagad BBQ-sås
1 gul lök, i tunna skivor
1-2 vitlöksklyftor, hackad
1 tsk rosmarin, torkad
1/2 msk paprikapulver
2 tsk chili, finhackad
1 msk olivolja
1 msk sukrin GOLD (som brunt socker)
1 dl rödvin
3 dl krossade tomater Ekologiska
3 tomater, färska- skurna i små bitar
2 dl grönsaksbuljong, ekologisk
2-3 färsklök, skivade med blasten
herbamare örtsalt och svartpeppar
några nypor basilika, torkad eller färsk

Gör så här:
Fräs lök, vitlök rosmarin och paprika tillsammans med chili i olivolja i en kastrull. Tillsätt Sukrin Gold och rör om en stund så att det inte bränns. Slå på rödvin och koka ner till hälften. tillsätt krossade tomater och 1 ,5 av de färska samt örtbuljong och låt sjuda ca 30 minuter. Lägg ner den skivade färsklöken och resten av tomater och låt sjuda ytterligare ca 30-40 minuter. Smaka av med örtsalt, svartpeppar och tillsätt basilika.

Kladdkakecupcakes med lakrits och hallonfrosting

25 juli, 2014 0
Kladdkakecupcakes med hallontopping i lila formar
Kladdkakecupcakes med hallontopping i lila formar
Foto: Mia Hagenmalm

Dessa mincupcakes hade en strykande åtgång må jag säga, så gör gärna dubbel sats! De är små men naggande goda!

Kladdkakecupcakes med lakrits ca 6 st
1 ägg
50 g smör

Annons

50 g choklad, 70 %
2 krm vaniljpulver
1/2 tsk lakritspulver
1/2 dl sukrin melis
0,25 dl vispgrädde

Gör så här:
Vispa ägg och sukrin melis fluffigt. Smält smöret och lägg i chokladen i små bitar. Smält samman. Låt svalna lite. Blanda chokladsmöret med äggsmeten och rör ner grädde vaniljpulver och lakritspulver. Blanda runt ordentligt. Fyll sex stycken dubbla pappersformar, eller ännu bättre om du tar aluminiumformar om du inte vill äta papper? För man vill äta allt! :-) Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter på 175 grader. Ta ut och låt svalna. Ställ gärna kallt.

Frosting:
125 g hallon
1/2 lime, saften av
4 msk sukrin melis
50 g philadelphiaost
25 g creme fraiche

Gör så här:
Pressa saften ur limen i en kastrull och lägg ner hallon tillsammans med sukrin melis. Koka upp och mosa under tiden de varma hallonen med en gaffel. Ta av och pressa bären genom en finmaskig sil över en skål, så att du får en klar saft. Blanda hallonsaften med övriga ingredienser i en annan skål, och vispa tills smeten blir en jämn fluffig smaskig frosting. :-) Spritsa frosting över kakan. Toppa med ett hallon. Så nice! :-) Dessa är ju små, så det slinker nog ner både två och tre stycken, om jag känner mig själv rätt! Mmmmums!

 

Annons

Ha det gott! Mia

Sparris med citrusdressing

23 juli, 2014 0
Sparris med apelsin på ett vitt fat

Man får ta vara på sommarens goda! Och sparris är riktigt gott både grillad och kokt. Denna variant av parris skulle man mycket väl kunna använda som en läcker förrätt! :-)

Sparris med apelsin på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Sparris med citrusdresing:
1 knippe sparris
Dressing:

Annons

1 msk olivolja
1 msk honung
0,5 msk citronsaft
0,5 msk apelsinsaft
0,5 msk apelsin, skal av
herbamare örtsalt
chiliflakes

Gör så här:
Skär av roten på sparrisen och koka den några minuter i lite saltat vatten. Gnugga apelsinen i vinäger, vilket är ett bra sätt att avlägsna smuts och bakterier. För du köper väl ekologiska utan bekämpningsmedel? Skölj sedan i vatten. Riv skalet från apelsinen. Blanda alla ingredienser till dressingen. Lägg upp den varma sparrisen på ett fat och toppa med dressing. Dekorera eventuellt med bitar av apelsin. Smaklig måltid.

Mia

Maränggrottor med jordgubbar och lemoncurd

18 juli, 2014 0
Maränger med jordgubbar på ett grått fat
Maränger med jordgubbar på ett grått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Jordgubbar hör ju till midsommar. Och nu går det att få tag på riktigt fina svenska jordgubbar! Ekologiska också faktiskt!
Jag har förberett lite godsaker och bland annat har jag gjort maränger som jag tänker fylla med
en lemon curd och servera med färska jordgubbar och glass. Den Lemon Curd jag gjort är från ett recept av Leila, men jag bytte ut socker mot sukrin. Supersmarrigt blev det!
Dessa godsaker ska man fylla precis innan servering, för att marängen inte ska bli seg, så jag förbereder
allt och tar med mig och gör klart på plats. Det här är riktigt, riktigt gott och kommer att göra succe i sommar

Annons

 

Maränggrottor ca 8 st:
4 äggvitor
1 krm ättikssprit
1,5 dl sukrin
Muffinsformar av aluminium, små

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna och ättikssprit till ett hårt skum. Vispa ner sukrin, lite i taget,
och fortsätt vispa tills smeten blir blank och tjock. Spritsa ner smeten i muffinsformarna. Gör kanterna högre så att du får en grop i mitten. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Sänk därefter värmen och eftergrädda ca 30 minuter. Öppna ugnsluckan och låt marängerna eftertorka, gärna över

Lemon Curd
3 citroner, ekologiska
1,5 dl sukrin
50 g smör
2 ägg, eko
2 äggulor
1 msk maizena

Gör så här:
Vispa ägg och äggulor. Gnugga citronerna med vinäger för att få bort kemikalier, och tvätta/skölj sedan i vatten. Ta saften från två av citronerna och skalet från alla tre och koka upp. Rör ner smör och sukrin. Sila sedan allt så att du får en saft. Pressa även den tredje citronen och rör ut saften med maizena. Blanda citronsaften med citronsmöret i en kastrull och rör ner äggen. Låt sjuda tills du har en tjock kräm. Häll över i en ren skål och låt bli kall.

Annons

Strax innan servering:
Fyll marängerna med lemoncurd, garnera med ekologiska svenska jordgubbar som du delat och skeda över passionsfrukt.
Severa med glass eller grädde.

Ha en trevlig helg! 🙂 Mia

En kyckling värd att återupplivas

16 juli, 2014 0
Kyckling och melonsallad på ett fat

Den här rätten gjorde jag för något år sedan här i bloggen och häromdagen åt jag den till middag igen! Måste säga att det är bland det godaste jag ätit! Så fräscht och syrligt med inslag av citrus och örter. Det är verkligen supergott och värd en repris i min blogg! 🙂

Jag bakade kycklingfileèrna i folie för att den skulle behålla alla smaker och aromer. :-)

Kyckling och melonsallad på ett fat
Foto: Mia hagenmalm

 

Annons

Kyckling med citrus-och örtsmör i folie.

4 portioner:

4 stycken kycklingfileèr
Citrus&örtsmör:
6 msk smör
1 apelsin, skalet av
1 lime, skalet av
1/2 dl persilja, hackad
1 kvist rosmarin, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad

Gör så här:
Gnid lime och apelsin i vinäger för att få bort eventuella bakterier. Skölj ordentligt i vatten.
Riv skalet från apelsin och lime och blanda det med övriga ingredienser i örtsmöret. Pressa ner ca 1 msk limesaft i smöret och rör om.
Skär en ”ficka” i kycklingfileèrna och stoppa in ca 1 msk örtsmör i fickan på varje filè. Bre över resten av smöret ovanpå fileèrna. Lägg kycklingen i en folieklädd form. Pressa över saft från 1/2 lime och 1/2 apelsin. Täck med folie. Ställ in mitt i ugnen på 150 grader i ca 30 minuter. Ta ut och lyft bort foliet och höj värmen till 225 grader. Sätt in kycklingen igen och låt få färg, ca 5-10 minuter.

Ta ut och servera med melonsallad.

Annons

Melonsallad:
1 galiamelon
1/2 honungsmelon
2 nävar ruccolasallad
örtsalt och chiliflakes
ev. rostade pinjenötter.

Dela, kärna ur och skär melonerna i bitar. Blanda samman med ruccolasallad eventuella pinjenötter som du först har rostat i en het stekpanna, och krydda efter behag.

Må så gott! Mia

Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.