Annons

Undvik sockerfällan-det gömda sockret!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
4 juni, 2013

Man kan skriva massor om socker, det vita giftet och dess skadliga inverkan på kroppen. Jag försöker undvika socker så gott det går. Men att bara ta bort det synliga sockret räcker inte. Man måste gå steget längre för att undvika även det gömda sockret. Socker som finns i den mat vi äter. Till exempel laga sin mat från grunden. Även en sån sak som dressingen du har på salladen, fruktyoghurten som du äter till frukost tillsammans med smörgåsen med ägg och kaviar.
Istället kan man ju äta yoghurt naturell och tillsätta färska bär eller frukt. Man kan baka sitt matbröd själv och laga all mat från grunden så vet man vad man har i maten. Det kan vara svårt ibland. Tillexempel när man ska laga en maträtt där det ska tillsättas någon tesked mango chutney. Ja då är man ju där igen. Färdigköpt chutney innehåller ju socker. Ska man behöva göra en chutney själv då för att slippa socker? Ja jag gör det. Eller kanske jag använder färsk mango istället och sötar med lite agavesirap i maten. Jag låter fantasin flöda och experimenterar fram smaker när jag står vid spisen. Oftast blir det jätte gott och känns fräschare. Maten blir ju så mycket renare och det blir din kropp också.

Att läsk innehåller socker vet vi redan. Men kanske inte HUR mycket ? 5 dl läsk innehåller 20-21 sockerbitar och 1 hg godis 14 stycken.

Vet du hur mycket socker du äter som du kanske inte tänker på? Det gömda sockret? Ta en vanlig frukost!
(Det är enklare att för sin inre syn se sockerbitar än socker i gram eller kilo. Det blir lite äckligare då).

Annons

Till exempel Kalles Kaviar, som man tycker bara ska innehålla salt, innehåller 2-3 sockerbitar per 100 g, 2 dl fruktyoghurt som man tycker bara ska innehålla bär och frukt, 5 sockerbitar. Ett glas Oboy på ca 2 dl innehåller 7 sockerbitar. Skulle du stoppa så många sockerbitar i ditt kaffe? Räkna då ihop allt man äter till frukost så som frukyoghyrt, kanske bröd, kanske ett glas oboy, frukostflingor eller kalaspuffar. Snacka om sockerchock redan i början av dagen !�
Så i mitt tidigare inlägg om socker, stämmer det faktiskt, när jag påstår att vi äter 40-50 kilo socker per person och år.https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/06/03/ma-sa-gottom-socker-och-dess-skadliga-inverkan/

Du hittar också det gömda sockret i:
Frukostflingor och musli. Mjukost, konserverad och torkad frukt, jouise, fruktyoghurt, färdiga fruktsoppor, ketchup, dressing, chips, såser och mat i pulverform, bröd osv, osv. Listan kan göras lång. Sen tillkommer det dessutom en massa otrevliga E-ämnen på det.

 

Ha en bra dag! / Mia 🙂

3 juni, 2013 0

Vet du om att vi svenskar äter ca 40-50 kg socker per person och år? Det är inte klokt!
URG!!!! Mår vi så bra av det? Eh?

Jag har tidigare skrivit om socker i flera inlägg, men tycker att det är en sak jag vill tjata om. Så jag förutspråkar det igen!

Socker är farligt! Långt farligare än mättat fett till och med! Socker höjer nivåer av triglycerider som är en skadlig variant av LDL, det onda kolesterolet. Har man för högt kolesterol, kan det öka risken för hjärt och kärlsjukdomar, diabetes, övervikt och cancer.

Annons

Socker fräter inte bara på dina tänder! Socker gör ju kroppen sur också! Alltså sur, sur! Vi behöver vara mer basiska i våra kroppar, alltså ha en bra PH-balans. Ett syraöverskott kan vara orsak till en lång rad sjukdomar som ledvärk, gikt, cancer och inflammationer i kroppen.

Många går omkring och känner sig sjuka, trötta och hängiga, vilket faktiskt kan bero på en kost med mycket socker och snabba kolhydrater.

Vi blir försurade av det mesta som vi äter, men framför allt av raffinerade produkter som innehåller snabba kolhydrater som exempelvis vitt socker, vetemjöl, vitt ris, pasta osv.

Även känslor kan producera överskott av syror, så som stress, ångest, rädsla och ilska.
Är du lycklig blir du basisk! 🙂

Andra faktorer kan vara miljön, nikotin, parasiter, svamp som candida och faktiskt hur man andas/syresätter sin kropp.

Annons

En annan anledning kan vara att man av någon orsak har brist på matsmältningsenzymer och ett nedsatt matsmältningssystem. Brist på matsmältningsenzymer kan bero på både alltför basiks eller alltför försurad miljö, då de är väldigt PH-känsliga. Eller på någon magsjukdom förstås.

Vi behöver äta ca 75% av basbildande livsmedel och 25% surt för att kroppen ska hålla en bra PH-balans. En grundregel är att all frukt och grönt ger kroppen en mer eller mindre basisk reaktion och annan föda har en försurad inverkan på kroppen. Men man ska också ha i åtanke att man behöver både och.

Det finns redan forskat på att cancerceller förökar sig bättre i syrefattig och försurad miljö. Redan 1931 fick Otto Warburg Nobelpris för upptäckten att cancer inte kan överleva i en basisk miljö.

Må så gott! / Mia

Dela inlägget
Annons
1 juni, 2013 0
Strömming på vit fat med svart mönster
Strömming på vit fat med svart mönster
Foto: Mia Hagenmalm

Just nu går det att få tag på billig strömming här i Nynäshamn, så då passar jag på att köpa på mig. Jag tycker att det är så gott! 🙂 Och jag gillar gammal hederlig husmanskost. Av min nyinköpta strömming gjorde jag denna gång kräftströmming. Hittade ingen krondill som jag egentligen ville ha till fisken, så det fick bli dillfrön istället.

Kräftströmming:
600 g strömming, rensad
2 tsk salt

Annons

krondill eller
2 tsk dillfrö
2 msk dill, hackad
3 msk tomatpurè
1 dl vatten

Gör så här:
Salta den köttiga sidan av strömmingen och rulla ihop den. Lägg strömmingsrullarna tätt i en stor kastrull eller en traktörpanna. Strö över dillkronor eller dillfrö och hackad dill. Blanda tomatpurèn med vattnet och häll det över fisken. Låt sjuda under lock ca 10 minuter. Serveras kall med kokt potatis och en grönsallad.

Ha det gott!/ Mia 🙂

Dela inlägget
Annons
31 maj, 2013 0
Rabarberglass medjordgubbar i glasskål

I kväll ska jag på examensfest! Min fina kusin Lena har tagit sin rektorexamen. Så efter jobbet styr kosan ut mot Ingarö. Det ska bli så trevligt och kul att träffa tjocka släkten.

Jag hoppas bara att vädret blir bättre än vad det är nu här i Nynäshamn. Vi har endast 15 grader och molnigt, dimmigt.
Pratade med min väninna Veronica som bor i Sundsvall igårkväll. Där hade de 32 grader varmt och ungarna badade i polen.I Sundsvall? Där ska de ju ha kyligare än här kan man tycka. Men det är ofta så på våren och sommaren, att de har bättre väder än oss här i Stockholmsområdet. Vi bor i en gråzon. Hoppas på att värmen vandrar ner till oss också nu.

Visst är det väldigt gott och somrigt med rabarber? I min trädgård, när jag hade en- hade jag rabarber. Det känns lite skumt att gå och köpa nu när jag inte har någon trädgård, men jag har inget val. Rabarber i kräm eller som soppa är så himla gott, men det är den faktiskt i glass också. Själv detoxar jag några dagar till, men jag kan ju bjuda på ett smarrigt helgrecept ändå! 🙂

Annons
Rabarberglass medjordgubbar i glasskål
Foto: Mia Hagenmalm

Rabarberglass med Philadelphiaost
300 g rabarber, späd
1/2 dl vatten
1 dl sukrin
1/2 dl sukrin melis
200 g Philadelphiaost
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
3 äggulor
3 dl vispgrädde
2 msk bakepro

Gör så här:
Skär rabarberna i tunna skivor och koka tillsammans med vatten och sukrin på svag värme tills det blir en purè. Låt svalna!
Vispa grädden i en skål och blanda philadelphiaosten med vaniljpulver, sukrin melis och bakepro i en annan skål. Vänd ner en äggula i taget i ostsmeten. Blanda sist ned grädden och den kalla rabarberpurèn. Rör om väl så att allt blandar sig. Frys i form med plastfilm över ca 3-4 timmar. Servera med bär! Jordgubbar och rabarber går väldigt fint ihop!:-)

Ha en trevlig helg!/ Mia

Dela inlägget
Annons
30 maj, 2013 0
Rödbetssoppa med smetana i vit tallrik med blåa blommor
Rödbetssoppa med ärtskott i vit tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Jag är inne på min femtonde dag med detox och det känns bara bättre och bättre. Jag försöker tänka mycket vegetariskt, och det fungerar fantastiskt. Det som är jobbigast är att hålla borta mejeriprodukter. Jag är galen i ost och yoghurt, men det funkar. Ost får jag vara utan, men jag har köpt substitut i form av soyayoghurt den här tiden och upptäckt att det är jättegott, faktiskt. Det är bara synd att allt mjölkfritt, inklusive laktosfria produkter ska behöva vara så förbannat dyrt. Jag är själv överkänslig, och en laktosfri produkt, som exempelvis yoghurt, är oftast åtta-tio kronor dyrare än vanliga mejeriprodukter i samma mängd.

Det mest påtagliga resultatet av detoxen är att jag känner mig piggare och har fått mer energi. Det mest märkbara är att jag gått ner i vikt. Jag är en person som har en ganska hög ämnesomsättning/ förbränning, och jag har alltid fått kämpa med att behålla mina kilo. Minsta slarv så rasar jag i vikt. När jag var yngre var jag nästan underviktig, trots att jag åt som en häst. I tonåren åt jag bananer med grädde varje kväll för att på så sätt försöka öka vikten. Det hjälpte föga. Efter 40-års åldern började jag dock bli mer normalviktig, men nu har jag märkt att mina jeans hänger löst runt midjan och alla frågar om jag tappat vikt. Ja, det har jag. Säkert tre kilo! Men nu får det räcka med det, för smalare vill jag inte bli. 🙂

Rödbetor är jag också galen i, och igår gjorde jag en rysk rödbetssoppa som var lite mer matig än den jag gjorde förra veckan. Denna innehåller även morot och vitkål. Riktigt nice kombo. Man ska servera smetana till soppan, om det ska vara riktigt ryskt. Själv toppade jag soppan med ärtskott, men min dotter fick smetana som klimp.

Annons

Borsjtj- Rysk rödbetssoppa
2 portioner:

3 rödbetor ca 250g
1 gul lök
1 morot
100 g vitkål
5 dl grönsaksbuljong, ekologisk
1 msk vinäger
1 lagerblad
vitpeppar och ev herbamare örtsalt
kokosolja eller rapsolja till stekning

Gör så här:
Skala rödbetor, lök och morot. Råriv och spara en av rödbetorna och strimla resten av grönsakerna i fina strimlor. Fräs i kokosolja ett par minuter. Tillsätt buljong, lagerblad och vitpeppar. Koka upp och låt sjuda under lock på svag värme ca 30 minuter. När 5 minuter återstår av koktiden, lägg ner den rårivna rödbetan. Smaksätt med vinäger och eventuellt örsalt. Servera med smetana och-eller lite klippt persilja.

Ha det fint! /Mia

Dela inlägget
Annons
28 maj, 2013 0
Tomat, zucchini, lök och potatis i ugnsfast form

Det har blivit mycket vegetariskt sen jag började min detox. I går gjorde jag varm potatissallad med grillad halloumi och tomatsalsa. En enkel rätt som är lätt att sno ihop, men som blir så extra lyxig med tillbehören. När man kommer hem sent på kvällen har man ingen lust att stå i timmar vid spisen, så något som sköter sig nästan själv är att föredra. Potatisen i salladen är förkokt för att det ska fortare. Sen är det bara att skära ner lite grönt som passar ihop, av det man har hemma och stoppa in det i ugnen ca en halvtimme.

Varm potatissallad ala Mia
2 portioner:
4-5 kokta potatisar
1/2 zucchini,
1/2 röd lök

Annons

2 stora tomater eller fyra mindre
1 nypa ruccolasallad
150 g halloumi
olivolja
flingsalt
svartpeppar

Gör så här:
Smörj en ugnsfast form med olivolja. Skölj zucchini och tomater och skär alla grönsaker och potatis utom ruccolan i lite större munsbitar. Blanda omkring dem i formen. Strö på flingsalt och svartpeppar
och ringla över lite olivolja.

Tomat, zucchini, lök och potatis i ugnsfast form
Foto: Mia Hagenmalm

Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 30-40 minuter tills grönsakerna fått färg och känns klara. Ta ut och blanda med ruccolasalladen.

Tomatsalsa på mitt vis:
15 coctailtomater, skurna i små bitar
1/2 gul lök, hackad
1/2 dl olivolja
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk honung, flytande
1 krm sambal oelek
1/2 vitlöksklyfta, pressad
1/2 msk finhackad koriander
herbamare örtkrydda

Gör så här:
Skär tomaterna i små bitar och finhacka löken. Blanda olivoljan med honung, sambal oelek, vinäger och vitlök. Smaka av med lite örtsalt. Häll det över tomat- och lökblandningen och rör ner koriander. Låt stå och dra en stund. Koriander kan man utesluta om man inte gillar det.

Annons

Ta fram en grillpanna eller stekpanna. Skär halloumin på längden och grilla/stek den i rapsolja tills den fått fin färg. Dekorera potatissalladaden med osten. Servera med tomatsalsan.

Potatissallad med zucchini, röd lök, tomater dekorerad med halloumi och en skål med tomatsalsa
Foto: Mia Hagenmalm

Ha en fin dag! / Mia 🙂

 

Dela inlägget
Annons
Annons