Man kan skriva massor om socker, det vita giftet och dess skadliga inverkan på kroppen. Jag försöker undvika socker så gott det går. Men att bara ta bort det synliga sockret räcker inte. Man måste gå steget längre för att undvika även det gömda sockret. Socker som finns i den mat vi äter. Till exempel laga sin mat från grunden. Även en sån sak som dressingen du har på salladen, fruktyoghurten som du äter till frukost tillsammans med smörgåsen med ägg och kaviar.
Istället kan man ju äta yoghurt naturell och tillsätta färska bär eller frukt. Man kan baka sitt matbröd själv och laga all mat från grunden så vet man vad man har i maten. Det kan vara svårt ibland. Tillexempel när man ska laga en maträtt där det ska tillsättas någon tesked mango chutney. Ja då är man ju där igen. Färdigköpt chutney innehåller ju socker. Ska man behöva göra en chutney själv då för att slippa socker? Ja jag gör det. Eller kanske jag använder färsk mango istället och sötar med lite agavesirap i maten. Jag låter fantasin flöda och experimenterar fram smaker när jag står vid spisen. Oftast blir det jätte gott och känns fräschare. Maten blir ju så mycket renare och det blir din kropp också.
Att läsk innehåller socker vet vi redan. Men kanske inte HUR mycket ? 5 dl läsk innehåller 20-21 sockerbitar och 1 hg godis 14 stycken.
Vet du hur mycket socker du äter som du kanske inte tänker på? Det gömda sockret? Ta en vanlig frukost!
(Det är enklare att för sin inre syn se sockerbitar än socker i gram eller kilo. Det blir lite äckligare då).
Till exempel Kalles Kaviar, som man tycker bara ska innehålla salt, innehåller 2-3 sockerbitar per 100 g, 2 dl fruktyoghurt som man tycker bara ska innehålla bär och frukt, 5 sockerbitar. Ett glas Oboy på ca 2 dl innehåller 7 sockerbitar. Skulle du stoppa så många sockerbitar i ditt kaffe? Räkna då ihop allt man äter till frukost så som frukyoghyrt, kanske bröd, kanske ett glas oboy, frukostflingor eller kalaspuffar. Snacka om sockerchock redan i början av dagen !�
Så i mitt tidigare inlägg om socker, stämmer det faktiskt, när jag påstår att vi äter 40-50 kilo socker per person och år.https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/06/03/ma-sa-gottom-socker-och-dess-skadliga-inverkan/
Du hittar också det gömda sockret i:
Frukostflingor och musli. Mjukost, konserverad och torkad frukt, jouise, fruktyoghurt, färdiga fruktsoppor, ketchup, dressing, chips, såser och mat i pulverform, bröd osv, osv. Listan kan göras lång. Sen tillkommer det dessutom en massa otrevliga E-ämnen på det.
Ha en bra dag! / Mia 🙂