Annons

Vad innehåller maten när grödorna gödslas med kemikalier och rester av läkemedel?

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
20 november, 2013

Jag gick i taket när jag läste Aftonbladets larm igår! Artikeln handlade om att bönderna får betalt för att ta hand om reningsverkets slam för att använda det som gödsel på åkrarna. 200 000 ton slam blir kvar efter att man har renat avloppsvatten varje år.

Branchorganisationen Svenskt Vatten tycker att det är helt i sin ordning att bönderna ska sprida detta slam på grödor och åkrar där vår mat odlas. Och bönder som tar emot slammet får en rejäl hacka för att ta hand om det. 30kr per ton och det sprids ungefär 20 ton per hektar, alltså 36 000 kr för ett medelstort lantbruk på 60 hektar skriver man.

Slammet ifråga sprider hormoner motsvarande 5 000 p-piller per hektar, totalt
300 000 på en medelstor gård
. Dessutom innehåller slammet även andra miljögifter, tungmetaller läkemedelsrester och sjukvårdsavfall.

Annons

Exempelvis sojabönor som gödslas med slam tar upp både läkemedelsrester och miljögifter. Dessutom ackumeleras de främmande ämnerna i bönan. Det finns alltså högre halt gifter i plantan än i själva slammet.

Enligt fakta från Statens veterinärmedicinska anstalt, Naturverket och Svenska Miljöinstitutet har Afonbladet hämtat fakta om att dessa ämnen finns i slammet.
En lång skrämmande lista:

Lugnande medel
Sömnmedle
Antipsykotiska medel
Antidepressiva medel
Ångestdämpande medel
Smärtlindrande medel
Lugnande medel
Narkosmedel
Antibiotika
Cambylobacter coli ( magsjukebakterier)
Listeria
Bromerade flamskyddsmedel
Triklosan, Progestoron
Etynolöstradiol
BisofenolA
Silver
Phantolide( Hormonstörande)
Aluminium
Arsenik
Ogräsbekämpningsmedel
PHA-föreningar (cancerframkallande)
Flater (hormonstörande)
Betablockerare
Bekämpningsmedel
Kadmium
Dioxiner
Blodtryckssänkande medel
Bakteriedödande medel
Kobolt
Krom
Koppar
Förbjudet insektsmedel
Antiinflammatioriska läkemdel
Formalin
Kvicksilver

20 november, 2013 0
Prinsessgryta med riven zucchini på blått fat
Prinsessgryta med riven zucchini på blått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Den här grytan kallade mina vuxna barn, prinsessgryta när de var små. Jag kommer dock inte ihåg hur namnet uppkom. Men det var kanske för att det var ett lite lyxigare alternativ till pastan istället för köttfärssåsen. Vi åt alltid fjäriljspasta till. Nu har jag ju slutat äta vanlig vit pasta, så ibland river jag zucchini som jag kokar en sekund i saltat vatten och äter till. Eller så marinerar jag zucchini i lite olivolja och citron och äter den kall. Naturligtvis kan man ju ha fullkornspasta till!

Prinsessgryta med zucchini

Annons

2 portioner:

200g lövbiff i strimlor
1 liten gul lök
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta, pressad
0,5 grönsaksbuljong, tärning, ekologisk
2 dl vatten

salt och vitpeppar
1 stor eller två små zucchini
Gör så här:
Stek lövbiffen snabbt i smör i en stekgryta. Skiva löken och låt den steka med en kort stund. Salta och peppra. Slå vatten över köttet och lägg i buljongtärningen Låt småkoka ca 10-15 minuter så att köttet blir mört. Rör ner creme fraiche och pressa i vitlöksklyftan. Låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar och smula eventuellt ner mer av buljongtärningen. Det ska smaka gott!
Riv zucchini i strimlor.Salta. Koka upp en gryta med vatten. Lägg ner zucchinin i vattnet och ta upp omedelbart. Servera med prinsessgryta och en sallad.
Gör en bra dag!/ Mia
Dela inlägget
Annons
14 november, 2013 0
Hemma igen! Med guldmedaljen runt halsen!
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Så var man hemma igen efter en lång resa som tog nästan 30 timmar från dörr till dörr. En resa över halva jordklotet!

Vi mellanlandade i New York ett knappt dygn och upplevde lite av Manhattan och Time Square, Broodway. Tyvärr var vi så trötta efter resan att det bara blev en snabbvisit i storstaden. Idag minns jag knappt att vi varit där.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm
Annons
Skyskrapor
Foto: Mia Hagenmalm

Det är helt otroligt vilka kontraster det blir från att ha varit i värmen med vajande palmer och komma hem till kyla och skrapa bilrutor från frost. Samtidigt måste jag säga: Borta bra men hemma bäst!
Sverige är egentligen fantastiskt vackert!

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Någonting jag verkligen har saknat när jag varit borta är att få äta bra mat. I USA / Hawaii innehåller precis allt socker.Och det gäller även råvaror. Det är jättesvårt att hitta något neutralt. Och ingrediensförteckningar behöver man tydligen inte heller ha på vissa varor. Jag blev så glad när jag hittade coleslaw i manuella disken. Men ingen ingrediensförteckning på den vilket ter sig väldigt konstigt för mig som är van att allt ska stå. Hur klarar sig en diabetiker eller allergiker? När jag sedan skulle smaka, var den sötare än sötast. Jätte äckligt! Varför söta coleslaw? På hotellrummet fanns det dock både micro och kylskåp. Och även om jag inte gillar att använda microvågsugn, så var den till stor hjälp när vi lagade vår egen mat på dagarna. Det blev mycket äggröra och frukt och grönsaker. Men också skitmat! Man är ju tvungen att äta. Och det är väldigt dyrt att leva där!

Själva resan gjordes ju i ett syfte. Jag hade inte direkt semester, även om det blev sol och bad och lite äventyr också! Hawaii är väldigt vackert med sina vulkanberg och natur.

Syftet för resan var ju att tävla på A-nivå med kören och göra bra ifrån oss! Och det gjorde vi! Väldigt bra! Vi vann allt! Hela tävlingen! Och slog poängrekord med de högsta poäng som någonsin delats ut i en final i dessa tävlingar!
Dessutom var vi också den första utländska barbershopkören som någonsin vunnit! Helt otroligt makalöst! Vi har inte bara vunnit utan vi har gjort historia! Jag kan knappt fatta att det är sant! Men jag har ju min championmedalj runt halsen så det är sant! 🙂 Vi har tränat drillat, repat och slitit för detta guld i två år nu, så det är vi så värda!

Rönninge Show Chorus dirigenter Anna Alvring och Britt-Helene Bonnerdahl håller tal för vinnarkören RSC på hawaii 2013
Foto: Mia Hagenmalm

Mina guld-dirigenter Anna Alvring Och Britt-Helene Bonnerdahl

Annons

Dela inlägget
Annons
13 november, 2013 0
Potatiskaka med lite gott som förrätt
potatiskaka_460x330Jag är en potatismänniska. Jag måste äta potatis flera dagar i veckan, annars tycker jag inte att jag fått någon riktig mat. Och potatis är ju egentligen ett bra tillbehör. Mat och potatis, som jag brukar säga.
Häromdagen gjorde jag en liten förrätt till mig själv, bara för att lyxa till det lite i vardagen. Enkelt och snabbt.

Potatiskaka med creme fraiche och rom
1 potion

2 medelstora potatisar
smör och rapsolja till stekning

Annons

salt och peppar.
1 msk kaviar/rom
1 msk creme fraiche
lite hackad rödlök

Gör så här:
Skala potatisen. Riv den i strimlor. Smält en klick smör och rapsolaj i stekpannan. Lägg ner potatisen och platta till den till en kaka.Krydda med salt och peppar. Stek på medelsvag värme ca 5 minuter sida. Kolla med gaffel om potatisen är genomstekt.Kakan får gärna ha en lite brun stekyta. Låt svalna något. Lägg en klick creme fraiche, rödlök och rom på kakan. lite sallad och tomater är gott till. Njut! Mums!

(Ibland har jag gjort två stora potatiskakor och en svampstuvning när vi är fler som ska äta: Lägg den ena potatiskakan på ett fat. Häll på svampstuvning, exempelvis champinjon eller kantarell. Lägg den andra potatiskakan över. Servera till exempelvis en bit stekt kött).

Ha det gott! / Mia

Hälsosamt knäcke bakat på majs- och bovetemjöl

12 november, 2013 0
Hälsoknäcke

Hälsoknäcke

Jag äter bara glutenfritt om jag äter bröd, men kan tycka att det man köper eller bakar på glutenfritt inte är så gott. Så jag valde att försöka baka ett eget knäckebröd utan vete. Det blev supegott när jag blandade i frö också. Tänk bara på att kavla ut degen riktigt tunt och att den gärna får vara lite ”blöt” och kladdig när du gräddar den.

 

Hälsosamt knäcke bakat på majs&- bovetemjöl.

Annons

3 dl majsmjöl
0,5 dl bovetemjöl
0,5 dl bakepro
1 tsk salt
1 dl solroskärnor
0,5 dl linfrö
0,5 dl sesamfrö
1 tsk kokossocker
0,5 dl oliv- eller rapsolja
1 ägg
2 dl kokande vatten

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en skål. Koka upp vattnet och tillsätt ägg, olja och vatten. Arbeta till en deg.Skulle degen vara allt för lös/blöt, tillsätt mer majsmjöl.Eller om den är allt för torr och hård, tillsätt mer vatten och olja. Dela degen i två bitar. Lägg den mellan två smörpapper och kavla ut degen till tunna kakor. Nagga kakorna med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 20-30 minuter. Låt svalna på galler. Bryt i bitar. Jättegott med en bit ost på.

Ha en trevlig dag! / Mia

VM Guld!!!!

10 november, 2013 0
VM Guld!!!!

Vi vann! Min kör Rönninge Show Chorus vann VM i barbershoo i natt svensk tid.

Jag är så lycklig! OCH! Det var med högsta poäng som någonsin delats ut i en final!

Idag här på Hawaii sitter jag med guldmedaljen runt halsen och gråter glädjetårar och skrattar om vart annat! Efter allt slit är vi så värda det!

/ Mia

Annons
Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.