Annons

Valborg: Ceviche-pilgrimmsmusslor, glutenfri räkpaj och raw glass

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
29 april, 2015
Pilgrimsmusslor Ceviche på ett vitt fat
Pilgrimsmusslor Ceviche på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Ceviche på pilgrimmsmusslor är riktigt är så himmelskt gott! Så den här goda förätten som jag nu gör en repris på i bloggen, kommer jag att göra till Valborg. Något extra lyxigt att mumsa på.

Ceviche/pilgrimsmusslor
2 portioner:
4 pilgrimsmusslor

Annons

1/2 st finhackad scharlottenlök
1/4 röd paprika, finhackade tärningar
1/4 skalad, tunnt skivad gurka
1/4 chilifrukt, finhackad
ca 15 g bladpersilja
1/2 dl olivolja
Rivet skal från 1/2 lime
Saften från 2 lime
0,5 msk flytande honung
0.5 msk hel kummin
salt och svartpeppar

Gör så här:
Tina musslorna. Skiva dem tunt, och pressa över limesaften. Låt stå i kylen och dra ca 10-15 minuter. Limesaften ska täcka musslorna.
Skär paprika i små tärningar, finhacka lök, chili och skiva gurkan tunnt. Ett bra tips är att använda osthyvel så blir skivorna jämna. Blanda allt med musslorna. Riv skalet på en halv, väl tvättad lime. Häll över olivoljan blandat med honung. Salta och peppra. Fördela blandninge på två tallrikar! Jag kommer förmodligen äta upp allt själv, då min dotter inte gillar rätten! 🙂

Kall paj med räkor och avocado på ett vitt bord
Foto: Mia Hagenmalm

Pajskalet av smördeg gjord på mandel och kokosmjöl som ingår i detta recept, har jag gjort ett antal gånger nu.
Det är en riktig hit! Så gott! Du kan fylla den med vad du vill egentligen. Här har jag förgräddat pajskalet och valt att använda råa grönsaker och räkor i en kall paj.

Smördeg på mandelmjöl:
200 g rumsvarmt smör
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
0,75- 1 dl vatten
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk fiberhusk

Fyllning 1:
1 dl creme fraiche
100 g philadelphiaost

Annons

Fyllning 2:
500 g skalade räkor
400 g champinjoner, hackade
2 st mogna avokado
8 st körsbärstomater, halverade
2 msk färsriven pepparrot
1 dl creme fraiche
200 g stenbitsrom
1/2 röd lök finhackad
Dill till dekoration.
salt och svartpeppar
ev. lime i klyftor

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser till pajdegen noga. Skär smöret i bitar och arbeta in det i mjölet tillsammans med vatten och vinäger. Låt stå kallt i kylskåp ca 30 minuter. Kavla ut degen mellan två plastfilmer och tryck ut den i en pajform. Blanda creme fraiche med philadelphiaost och bre den över degen. Förgrädda ca 20-25 minuter i mitten av ugnen på 225 grader tills den fått färg och känns fast och frasig. Ta ut och låt svalna/ kallna.

Mosa avokado tillsammans med creme fraiche och blanda ner den hackade löken. Smaka av med salt och svartpeppar. Fördela blandningen i pajskalet. Lägg på de hackade chapinjonerna och räkor, strö över den rivna pepparroten och dekorera med körsbärstomater, klickar av stenbitsrom, eventuellt några klickar creme fraiche och dillvippor.

En nyttigare men supergod och jätte enkel efterätt gjord av bara tre ingredienser. Att jag använder avokado beror på att ”glassen” blir lite krämigar, men det går absolut att utesluta.

Raw blåbärsglass toppad med blåbär i en glasskål
Foto: Mia Hagenmalm

Fryst banan&blåbär (Glass)
2 portioner:
2 medelstora bananer
3 dl blåbär
1 avokado

Annons

Mixa, lägg i form och frys ca 2-3 timmar. Lägg upp i glas och toppa med några blåbär. Mums!

 

29 april, 2015 0
Fiskgratäng , haricovert och blomkålsmos på en vit tallrik
Fiskgratäng , haricovert och blomkålsmos på en vit tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Nu har jag lite bråda dagar känner jag. Om två veckor tävlar vi, Rönninge Show Chorus i Nordiska mästerskapen i barbeshop i Karlstad.
Jag ser jättemycket fram mot det, för det ligger mycket hårt arbete bakom. Och vi har inte tävlat sedan vi vann världsmästerskapen på Hawaii 2013. Lite pirrigt är det, och jag känner att de bekanta fjärilarna i magen-tävlingsnerverna, börjar göra sig påminda! Som vi brukar säga: Helhet, drill och glädje! För det är verkligen glädje att få tillhöra denna makalösa kör! 🙂 Det är mitt livselixir!

Som vanligt på tisdagr, skyndade jag mig hem efter jobbet för att laga middag åt mig och min dotter innan körrepet.
Fisk stod på matsedeln och jag fixade till en gratäng med det jag hade hemma. Ingefära, lime och kokos. Lite asiatiska smaker! Riktigt gott blev det. Till det gjorde jag blomkålsmos eftersom att jag hade vare sig ris eller potatis hemma. Men det är ju upp till var och en att ha vilket tillbehör man vill. 🙂

Annons

Fiskgratäng med ingefära, lime och kokosmjölk
2 portioner
400g torskfile, KRAV
2 dl kokosmjölk, eko
1 bit purjolök, eko
1/2 dl ingefära, riven, eko
1/2 lime, saft och skal, eko
1 dl fiskbuljong
smör
Herbamare örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Tina torsken. Sätt ugnen på 250 grader
Koka upp kokosmjölken med buljongen och ingefäran. Tillsätt limesaft och skal samt svartpeppar. Lägg torsken i en smörad ugnsfast form. Krydda den med örtsalt. Skär purjolök i skivor och lägg över torsken. Slå på kokosmjölken. Gratinera i mitten av ugnen ca 15-20 minuter.

Blomkålsmos
1 mindre blomkålshuvud
(1/2 dl grädde)
blad av persilja
25 g smör
örtsalt och peppar

Gör så här:
Ta isär blomkålen i buketter och koka i lite saltat vatten i ca 20 minuter eller tills de är mjuka. Mosa blomkålen med smör, och eventuellt jag hade inte i någon grädde då gratängen i sig är så ”såsig”grädde. Smaka av med örtkryddor och garnera med persilja! Hur gott som helst.! 🙂

Servera fiskgratängen med haricovert eller sallad.

Annons

 

Dela inlägget
Annons
28 april, 2015 0
Morotspannkak med lingon och grön sllad på ett grönt fat. Morötter i bakgrunden
Morotspannkak med lingon och grön sllad på ett grönt fat. Morötter i bakgrunden
Foto: Mia Hagenmalm

Dessa pannkakor är glutenfria, supergoda och mycket nyttigare än sedvanliga.
Jag rev ner morötter i dem för att de skulle bli matigare. Och det blev riktigt goda.
Serverade med grönt och färska lingon är det en nyttig måltid.

Ha det bra! // Mia

Annons

Morotspannkaka
2 portioner
1 1/2 dl mandlemjöl, eko
1 msk fiberhusk
3 ägg, eko
1 1/2 dl kokosgrädde, eko
1/2 dl vatten
1 krm salt
50 g rårivna morötter, eko
Smör eller kokosfett att steka i

Gör så här:
Blanda mandelmjöl med fiberhusk och salt. Rör ner kokosgrädde, vatten och ägg. Vispa tills du har en jämn klumpfri smet. Rör sedan i de rårivna morötterna. Låt stå en stund och svälla. Stek på medelstark värme i smör eller kokosolja några minuter sida. Smeten blir ganska tjock och man får smeta ut den i pannan. men det blir bara bra när de är klara. 🙂 Servera med en grön sallad och lingon.

Dela inlägget
Annons
27 april, 2015 0
Quinoasallad med chilidressing och rödlökssallad på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Denna vecka tänkte jag göra ett inlägg med middagsförslag dag för dag!
Jag börjar med en vegetarisk måndag, quinoasallad med sötpotatis och chilidressing. Quinoan ger dig den protein du behöver, men salladen går naturligtvis att servera med exempelvis stekt kyckling eller något annat gott!
Rödlökssalladen smakar underbart gott och skulle med fördel kunna serveras med en bit grillat kött! .-)

Quinoasallad med chilidressing

Annons

2 dl röd quinoa, eko
1 sötpotatis, eko
1-2 msk olivolja, eko
1/2 gurka, eko
6 skogschaminjoner, eko
1/2 dl pumpakärnor, eko
1 grönsaksbuljongtärning, eko
Svartpeppar och örtsalt

Dressing
1/2 dl olivolja
1/2 tsk sambal oelek
1/2 citron, eko + skal
2 krm flingsalt
Några droppar vinäger
1 msk honung

Rödlökssallad
1/2 röd lök, eko
1/2 dl vatten
1 msk vinäger
1 tsk kokossocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader
Koka quinoan enlig anvisning på paketet i buljong. Skala sötpotatis och skär i mindre bitar. Ringla olivolja över och se till att potatisen blir väl inoljad. Strö på örtsalt och svartpeppar. Sätt in i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
Rosta pumpakärnor i en torr het stekpanna tills de fått färg. Blanda alla ingredienser till chilidressingen.
Skär rödlök i skivor. Blanda ihop vinäger med vatten och kokossocker. Häll över rödlöken och låt stå och dra minst en halv timme.
När quinoan är klar, ta av från värmen och häll bort eventuell vätska. Sklal och skär gurkan i bitar. Skiva chamoinjoneran och fräs lätt i smör eller kokosolja. Blanda samman alla ingredienser till salladen och slå över dressingen. Blanda om och låt stå och dra en stund så att smakerna framkommer ordentligt. Servera med rödlöksallad.

Ha en bra dag// Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
25 april, 2015 0

Jag vet inte egentligen vad EU håller på med! Men ingenting förvånar mig faktiskt! Det är så mycket runt omkring både kosttillskott, vaccinationer och ekologiskt just nu!
Men! Ska myndigheter få bestämma vad jag vill äta nu också? Det blir så himla dubbelt och skevt när man får handla exempelvis tobak i vilken affär som helst, vilket bevisligen skapar sjukdomar som cancer och annat, men nu ska det alltså bli svårare att få tag på ekologisk odlad mat! Ska man straffas för att man vill leva sunt?

Läste just i Aftonbladet att EU-kommissionen anser att allmänheten har ett för lågt förtroende för ekologisk odling och vill därför införa tydligare krav på producenter och affärer som säljer ekologiska varor.
Vill man ha ekologiska varor i sin butik måste man ha ett särskilt certifikat.

Detta har fått organisationer som Naturskyddsföreningen och KRAV (och mig med) att se rött, då det kommer att försvåra för Sverige att utveckla det ekologiska lantbruket.

Annons

-Risken är att det bara är de stora livsmedelkedjorna och specialbutiker som i framtiden kommer att kunna sälja ekologiska produkter, säger Emelie Hansson, sakkunnig på Naturskyddsföreningen.

EU vill att ett oberoende certifieringsorgan utför kontroller- och det kommer att svida i plånboken för mindre butiker säger Emelie Hansson. Troligen kommer många att tycka att det inte är värt att erbjuda sina klunder ekologiska produkter, säger hon.

Eu-kravet väntas även att slå hårt mot producenter då den som odlar ekologisk mat inte längre får odla något som är oekologiskt.

-Du får inte ens odla konventionellt för hobbybruk, inte ens gödsla med konstgödsel i din kryddträdgård säger EU-parlamentariken Christoffer Fjellner, (M) som kommer att göra allt för att stoppa förslaget.
-Det första ändringsförslaget jag har lagt i det här ärendet i miljöutskottet är att kasta hela förslaget i papperskorgen säger han.

Han menar att det blir svårare att få tag på ekologiska produkter
när det bara är specialbutiker som får sälja det. Kravet på producenterna kommer även att leda till dyrare produkter för konsumenterna.

Annons

Förslaget ska inom kort tas upp i miljöutskottet och därefter i Europaparlamentet. Om det går igenom kommer detta att få konsekvensen att ekologisk mat blir lyxprodukter enligt Christoffer Fjellner.

Källa: Aftonbladet

Dela inlägget
Annons
24 april, 2015 0
Skål med chiapäron och musli

Jag startar alltid dagen med ett glas ljummet citronvatten för syra-basbalansen i kroppen.
Sen tar jag en lång morgonpromenad med hunden för att få igång blodcirukationen och mjuka upp min onda rygg.

Skål med chiapäron och musli
Foto: Mia Hagenmalm

Min frukost är helig! Den ska ätas med andakt!
Dessutom ska den innehålla bra med proteiner för att jag ska hålla mig mätt fram till lunch och den ska vara nyttig.

Annons

Något som ger både energi och är nyttigt är chiafrön. Jag blanadar nästan alltid ner chiafrön i min smoothie eller så gör jag en chiapudding på det som finns hemma. I morse var det kokosmjölk och päron.
Den här puddingen smakade lite exotiskt och kom mig att tänka på stränderna på Hawaii! Det var nog kokossmaken som gav mig den känslan. 🙂

Chiapudding med kokos och päron
2 dl kokosmjölk, eko
4 msk chiafrön, eko
1 päron, eko
1/2 tsk vaniljpulver, eko

Mixa alla ingredienser. Häll upp i en skål. Låt stå minst tjugo minuter. Jag toppade med proteinmusli.

Dela inlägget
Annons
Annons