Oj vilket fint dop det var i helgen! Lilla Alva skötte sig jättefint och det gjorde gudföräldrar och föräldrar också. Och Alvas föräldrar hade gjort sååå mycket mat och bakverk. Träffade många släktingar, familj och vänner. Mysigt!
Mat ja! Jag fick med mig en doggybag till vår lunch i dag. Oj vad jag njöt av den. När Jennifer och Johan lagar mat är det inte bara en rätt. Här var det buffè av den läckraste sorten. Och min dotter Jennifer hade gjort så vackra tårtor. Man kan tro hon är konditor.
Kolla bara dessa underbara tårtor!
Foto: Mia Hagenmalm
Annons
Foto: Mia Hagenmalm[/caption]
I kväll gjorde jag en så jättegod tapenade och serverade den tillsammans med kycklingben och Potatis&lökmos.
Tapenaden är riktigt nyttig. Den består av både valnötter som är väldigt vitaminrika och innehåller betakaroten, C -vitamin B1, B2, B3, B6, B12, D och E-vitaminer. Granatäpple är en väldigt antioxidantrik frukt som kryllar av flavonoider. Den kan fördubbla antioxidantvärdet i blodet och enligt studier hämma både prostata och bröstcancer.
Annons
Annons
Tapenade på Valnötter och Granatäpple 1, 25 g valnötter
1 vitlöksklyfta 1 1/2 granatäpple 1/4 bit chilipeppar
300 g urkärnade gröna oliver, finhackade 1/4 dl finhackad basilika
1/2 dl finhackad persilja 1/2 dl finhackad koriander 1/2 dl saft från pressad citron
1 msk limesaft
3 msk granatäpplejuise
Gör så här:
Mixa vitlök i en mixer. Tillsätt valnötter och hacka dem. De ska inte vara för malda. Rensa chilifrukt från frön och finhacka den. Gröp ur kärnorna ur granatäpplet.
Blanda alltsammans, och smaksätt med citron, limesaft och granatäpplejuise.
Marinerade kycklingben
2 portioner: Marinad:
1/2 dl olivolja
2 krm chiliflakes
1/2 msk tandorikrydda
1/2 citron,saft och rivet skal av
2 msk agavesirap eller flytande honung
2 msk soya
Gör så här:
Tvätta/gnugga citronen med vinäger och skölj av den i vatten innan du river denRör i hop alla ingredienserna till marinaden. Lägg kycklingbenen i en plastpåse och häll i marinaden. Låt marinera minst 1 timme i kylskåp.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingbenen på ett ugnssäkert fat och sätt in i mitten av ugnen ca 20 minuter
Potatis-och lökmos 6 -7 medelstora skalade potatisar i mindre bitar 2 röda lökar i klyftor. ca 2-3 dl mjölk
25 g smör
salt och peppar
Annons
Gör så här: Koka potatis och lök mjuka i lite saltat vatten. Häll bort vattnet och mosa potatisen lite med en potatisstomp. Häll på smör och lite av
mjölken och vispa moset med elvisp.Häll på mer mjölk om du vill ha ett lösar mos. Smaka av med salt och peppar.
Servera med valnötstapenade, kycklingben samt en sallad. Drick vatten med skivad gurka eller citron till, så får du en basisk dryck till maten. 🙂
Jag försöker att undvika all raffinerad föda i det vardagliga livet, så långt jag kan. Vetemjöl till exempel. Det är INTE för att jag följer någon diet, utan för att jag vet vad vetemjöl gör med kroppen. Dels är det försurande för kroppen.(Läs gärna mitt tidigare inlägg om syra/basbalansenhttps://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2012/10/10/underbara-mandel-och-varfor-jag-tjatar-om-bas-och-syrabildande-foda/). Vetemjöl kan orsaka skador på tarmen och innehåller höga mängder av tungmetallen kadmium. När vi äter eller dricker något som innehåller många snabba kolhydrater som finns i te x vetemjöl och andra raffinerad föda, skapar vi ett rent kemiskt sockerberoende.Det innehåller också fler tomma kolhydrater än tex socker och godis och kolhydrater höjer blodsockret väldigt fort och man känner sig snabbt piggare och uppåt. Man får en sockertopp! Det är för att socker triggar vårt belöningssystem/noradrenalinet som är ett blodsockerhöjande hormon. Men man blir snabbt trött igen. Ju högre blodsockerstegring, desto mer utsöndrar kroppen hormonet insulin, som är ett sätt för kroppen att sänka den höga blodsockerhalten till mer normala nivåer. Höga insulinnivåer gör att kroppen lagrar fett, vilket i sin tur kan bidra till diabetes och andra sjukdomar. Men visst gör jag undantag ibland.
Som i onsdags då min dotter fyllde år. Då åt jag tårta med vete och socker. Min dotter Jennifer hade bakat den till sin lillasyster. Visst är den fin? 🙂 Det var en chokladtårta med chokladtryffel i mitten. Oj så god! Ska försöka baka en sån utan mjöl och socker någon gång.
Annons
Och i morgon ska ett av mina barnbarn, Lilla Alva döpas. Förmodligen kommer jag smaka något av Jennifers och Johans goda bakverk. Antar att det blir mat också. Alvas föräldrar arbetar båda som kockar och det brukar bli massor av god mat och bakverk. Jag hörde något om hallonsås. Är nyfiken på vad som ska serveras till. 🙂
Till fredags-lördagsmyset har jag bakat en citronkaka. Den blev riktigt god. Känns lite hård/knäckig just när man tar en tugga, men sen formligen smälter den i munnen. OBS! Kakaninnehåller inte bakpulver, så jag har inte glömt någon ingrediens.
Citronkaka:
175 g smält smör
2 ägg
3 dl sukrin
1 msk fiberhusk
rivet skal av 1 citron
1/2 dl pressad citron
2 dl mandelmjöl
Pofiber och smör till formen Garnering:
Sukrin melis
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smör och bröa en rund sockerkakasform, jag använder pofiber istället för ströbröd.Tvätta/gnugga citronen noga i vinäger. Vinäger tar bort eventuella bakterier och kemikalier. Tvätta den sen i vatten. Riv skalet smått. Blanda ner ägg socker, citronskal och saft i det smälta avsvalnade smöret. Mandelmjölet ska i sist. Häll smeten i formen och grädda ca 30 minuter längst ner i ugnen. Kakan ska vara lite kladdig i mitten. När kakan svalnat, pudra över sukrin melis och servera med vispad grädde.
Mitt hår är alldeles för d-ligt just nu. Torrt, vintertrött, elektriskt och flygigt! Gjorde en inpackning av 2 äggulor ( Jag har ganska långt hår), blandat med några droppar kallpressad ekologisk arganolja.
Jag lät det sitta 1 timme sen tvättade jag ur det med Rosenseriens rosenshampo.
Håret blev jätte blankt luftigt och snyggt! Kommer att göra den inpackningen alltid!
Aj! I morse tar jag ut en skållhet gryta ur ugnen. Det var vatten i den. Jag tar den med grytlappen, men sen när jag ställt den på diskbänken och ska hälla ur det varma vattnet tänker jag mig inte för och tar jag den med bara handen. Det gjorde ont! Brände mig över hela handflatan och fingrarna. Kallt vatten förstås i första hand. Minst 5 minuter. Tur att man i sådana här fall har grejer hemma. Min aloeverablomma! Knipsar av ett blad och stryker saften från blomman över handen. Det lindrar. Har på aloeveragel också. Hoppas att jag slipper blåsor.
Jag tittar ofta på matlagningsprogram, och igår när jag sappade mellan kanalerna halkade jag in på ett program på 9:an, Rachel Khoos som i sitt lilla kök i Paris tillagar mat för två.Hon gjorde en Oeufs en cocotte, alltså pocherat ägg i kopp.
Eftersom att jag ofta äter ägg till frukost var detta ett väldigt välkomnande tips. Lite variation förgyller morgonen. Frukost är det viktigaste målet på dagen, och jag är ofta väldigt hungrig då. Inte direkt när jag vaknar dock, men när jag varit i farten en timme eller två brukar det bli en rejäl frukost.Man ska se till att man får i sig det mesta av dagens konsumtion av fetter så har kroppen energi att ta av, och man blir heller inte lika hungrig under dagen.
Jag har inget recept på den Oeufs En Cocotte Rachel Khoos gjorde, så jag körde ihop det som jag kommer ihåg det i dag på morgonen efter att jag tittade på programmet. Detta måste ju också vara något för de som kör LCHF. Och gott var det.Den syrliga smaken från creme fraichen tillsammans med ägg och muskot var grymt gott!Skulle ha varit gott med kaviar/rom på också. Ska testa det nästa gång. Det här blir en återkommande frukost i mitt kök.
Annons
1 ägg
1/2 dl creme fraiche
örtslat och svartpeppar
riven muskot
någon droppe tryffelolja (kan uteslutas)
någon matsked riven ost ( det hade inte hon, men jag ville ha det i)
Gör så här:
Sätt ugnen på 160 c och lägg ner nästan 1/2 dl creme fraiche i en kopp eller skål eller vad du vill. Koppen får inte vara för tunn, för då kan den spricka.
Blanda ner lite örtsalt och peppar på en höft och riv över muskot.Lägg ner den rivna osten. Knäck ett ägg over röran och lägg över den resterande creme fraichen. Droppa över tryffelolja. Ta lite ljummet vatten i en form, som täcker upp halva koppen. Jag hade ingen så djup form så jag tog en vanlig gryta. Sätt koppen i vattnet och ställ in den i ugnen i ca 15-20 minuter. 15 om du vill ha äggulan rinnande, 20-25 min. om du vill ha den lite hårdare.
I Frankrike har man bröd att doppa i ägget, så för fotots skull tog jag helt enkelt lite bröd, skar i strängar, på med ost och gratinerade i ugnen en stund. Själv äter jag inte bröd. Vill man lyxa till det, lägg på en klick rom/kaviar på den färdiga rätten. Bon Appetit!
Annons
Prenumerera nu!
Nyhetsbrev
Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.