Annons

Värmande fika hos mamma och het, lyxig lax-och räkgryta värmer i höstrusket!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
23 september, 2012
Lyxig lax och räkgryta

I dag var det en bra söndag! Har jobbat! Och eftersom att jag arbetade i närheten av där min mamma bor, passade jag på att hälsa på henne. Det var mysigt att fika och prata en stund. En mycket värdefull stund. Vi bor ganska långt ifrån varandra, så det blir inte så ofta vi träffas, pga att jag jobbar till sent och på helger. Önskar att vi bodde närmre varandra. Det skulle vara så fint att bara kunna gå till henne efter jobbet och prata en stund, när helst man vill. Nu krävs det planering för att träffas.
Det blev en sen middag ikväll, eftersom att jag kom hem vid sju, men det var värt den sena timmen för jag gjorde en favorit. Lyxig lax och räkgryta! Den här rätten är väldigt het, och den passar ju bra nu när hösten är i antågan. Det har börjat bli lite småkyligt och grått ute sista veckan. Stekte en pytt på aubergine som tillbehör, men brukar egentligen servera den här rätten med råris. Det smakade väldigt gott med aubergine-pytt också. Kör man LCHF är det ett alternativ.

Lyxig lax och räkgryta
Foto: Evelyn Hagenmalm

Det är ju så bra att äta fisk! Fet fisk som lax, sill och makrill innehåller mest Omega-3 fettsyror. Omgea 3 är bra för hjärnan, så det är inte bara en skröna att man blir intelligent av fisk! Det är också bra för hjärta och kärl. Men man måste också tänka på hur man tillagar fisken. När man steker fisk i margarin eller i härdade fetter, försvinner mycket av Omega 3. Rapsolja är bra att steka i. Eller varför inte kokosolja! I dag har de flesta människor obalans av Omega 3 och 6 i kroppen. Vi får i oss mycket mer Omega 6 än 3 genom kosten. Tränar man mycket eller har inflammationer i leder, är det värt att äta Omega 3 som ett kosttillskott. Och det är att föredra om man inte äter fisk 3-4 gånger i veckan. För mycket Omega-6 skapar inflammationer.
Är man allergisk mot fisk , finns det att tillgå i te x linfröolja. Chiafrön är också väldigt rik på Omega-3.

Annons

Het lax-och räkgryta och aubergine-pytt

2 portioner:

300 gram färsk laxfilè
färskpressad saft av en halv lime
1 1/2 krm finmalen havssalt
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek eller 1 chilifrukt
2 msk kokosfett med smak
ca 250 gram krossade tomater
1/2 buljongtärning
1 msk finhackad koriander
1/2 dl finhackad persilja
1 burk ekologisk kokosmjölk
ca 100 g skalade räkor

Gör så här:

Ta bort skinnet på den färska laxfilén och skär den i mindre bitar. Pressa över limesaft och salta.Blanda ordentligt och låt stå kallt i kylskåpet och dra medan du gör tomatsåsen.

Annons

Skala lök och vitlök och skiva tunt. Fräs i kokosfett tillsammans med sambal oelek eller finhackad urkärnad chilifrukt.
Slå över de krossade tomaterna och smula i buljongtärningen, tillsammans med persilja och koriander.. Låt sjuda på svag värme i ca 10-15 minuter.
Tillsätt kokosmjölk, och låt koka upp under omrörning. Lägg i laxbitarna och sjud på svag värme ca 7-8 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellet mer salt och peppar. Ta av från spisen och vänd ner räkorna.

 

Abubergine-pytt

2 portioner:
1 aubergine
1 gul lök
örtsalt
2 msk olivolja till stekning

Skala auberginen och skär i tärningar
Hacka löken fint
Stek på medelvärme tills det fått färg. Krydda med örtsalt

Annons

 

22 september, 2012 0
Hemgjorda ungsbakade potatischips

Så var det fredag igen och då vill vi ha fredagsmys förstås! Chips och läsk! Vem var det som uppfann detta påfund egentligen? Det var någonting
med kyckling på fredag enligt reklamen för många år sedan. Inte helt fel. Kyckling är nyttigt! Sen hakade en annan på med sitt fredagsmys som handlade om Chips några år efteråt. Och visst är det supergott med chips och cocacola. Och svårt att stå emot när dottern vill ha. Ok! Det är bara en gång i veckan. Men sen kommer lördag. Då ska det vara lördagsgodis och läsk igen.

Jag har börjat införa grönsaker och dipp på fredagar istället för chips. Och det har gått hem! Stjälkselleri, morötter och gurka doppar vi i hemmagjord dippsås. Jätte gott! Gjorde faktiskt egna chips härom kvällen. De år jättegoda. Ugnsrostad sötpotatis med lime och kryddor! SUPERGOTT enligt min smak. Men det var lite VuxenSmakVarning där. Så jag gjorde också chips på vanlig potatis. Det gick bättre hem hos min elvaåring.

Hemgjorda ungsbakade potatischips
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

De smakar inte som OLW eller Estrella. Nej de är mycket godare! De har
en renare smak. Och det känns i magen att de är nyttigare. Mmmm! Fredagsmys!

Chips på sötpotatis eller potatis.

2-3 msk olivolja
2 msk limesaft
3 tsk flingsalt
1 krm vitlökspulver
1 krm salvia
Gör så här:

Skala potatis och skär tunna bitar gärna med en mandolin.
Doppa skivorna snabbt i oljeblandningen, och lägg på hushållspapper
för att rinna av en stund. Är de för blöta blir de mjuka. Bland saltet med kryddorna. Lägg potatisskivorna på ett bakplåtspapper på en plåt.
Grädda nederst i ugnen ca 60- 70 minuter i 150 grader.

Dela inlägget
Annons
21 september, 2012 0
nyttig lunch som består av avokado och gurka
nyttig lunch som består av avokado och gurka
Foto: Mia Hagenmalm

Vilken fin höst det har varit hitills! De flesta dagar i september har bjudit på värme och strålande sol! I går tog jag en promenad på lunchen.
Mysigt att komma ut i solen och få en nypa frisk luft. Bestämde mig
för att jag fortsättningsvis ska ta en liten promenad på lunchen varje
dag. Man behöver det. Man behöver ljuset. Och snart blir det mörkare.
Solens strålar lyser alltmer svagt och dagen går till vila tidigt på eftermiddagen.

Annons

Många människor blir deppiga och trötta på hösten. Det kan bero på brist av solskensvitaminet D. För bara några år sedan ansåg man att det var farligt att äta för mycket D-vitamin därför att det är en fettlöslig vitamin
som liksom A och E-vitamin stannar kvar i kroppen. Nu är det andra rön som gäller. Man har upptäckt att de flesta människor i norden lider brist
på D-vitamin. Solens strålar hjälper kroppen att bilda vitaminet på
sommaren, men den mörka årstiden måste man tillsätta det som ett kosttillskott. Jag äter D-vitamin året runt, eftersom att jag jobbar inomhus.

Jag blev bjuden på middag efter jobbet igår, och i dag hade jag ingen matlåda. Jag brukar för det mesta göra en matlåta av vår middag till
lunch dagen efter. Så här på morgonen måste det gå fort att
fixa något att äta, men jag vill inte att det ska vara något onyttigt. Någonting som går jätte snabbt, men som är nyttigt, är en gurk-och avokadosoppa. Nästan bara att skiva och mixa! Jätte god och mättande. Smakerna av gurkan och avokadon verkligen gifter sig med varandra.�
Om man vill kan man toppa soppan med lite räkor också och gärna äta fullkornsbröd med en skiva ost, skinka eller kalkon till.

Som de flesta vet vid det här laget finns det bra och dåligt fett.
Margarin och härdade fetter tillhör det fett man absolut inte bör äta.
Bra fetter hittar man i fet fisk, avokado, nötter, olivolja, kokosolja som
ett exempel. Och man blir inte fet av rätt sorts fett, vilket många tror.
Däremot kan rätt sorts fett hjälpa till att öka förbränningen i kroppen.

Socker däremot ökar vår fettlagring och påverkar blodsockret liksom
snabba kolydrater som finns i de raffinerade produkterna som te x
vitt socker, vetemjöl, vit pasta osv. Det triggar även vårt belöningssystem/noradrenalinet, som är ett blodsockerhöjande hormon.

Fett triggar också vårt belöningssystem, men påverkar istället kroppen
att producera serotonin som är ett aptitdämpande och lugnande hormon.
Alltså blir vi mättare och framför allt lugnare av bra sorters fett. Bra mat med bra fetter kan stabilisera blodsockernivån och därmed minska sötsuget.

Annons

Avokado innehåller bra vitaminer, mineraler och antioxidanter, samt nyttiga och enkelomättade fetter. Avokado är mycket basisk, det är därför också nyttigt att äta för syra/basbalansen. Dess fettsyror anses också vara bra för huden och för hjärta och kärl och hjärna. Och så är den god också.
Ibland använder jag avokado istället för smör på smörgåsen. Smakar gott! Gärna med lite örtsalt på. Eller ät den som den är. Någonting som jag
tycker är väldigt gott är avokadosallad med tomat och koriander.

Avokadosoppa 4 port.

2 avokado
1 gurka
1 gul lök
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
6 dl vatten.

Gör så här:

Finhacka löken och fräs den snabbt i lite olivolja. Häll på vatten och smula
ner buljongtärningen. Låt koka upp. Skär gurka i mindre bitar och dela avokadon och ta ur köttet. Mixa gurka och avokado till en slät pure. Häll över lökbuljongen och mixa snabbt ihop allting till en soppa. Stänk gärna över lite tabasco om du gillar lite sting.

Annons

Avokadosallad med tomat och koriander.

Detta räcker till ca 2 portioner att ha som tillbehör.

1 mogen avokado
5 coctailtomater eller i stor tomat
1 msk hackad färsk koriander
1 msk olivolja
saft av citron
havssalt och svartpeppar

Hacka avokadon i mindre bitar och dela tomaterna i fyra bitar.
Blanda avokado och tomat med koriander olja, och ringla över lite citronsaft. Salta och peppra efter smak.

uppskuren avokadosallad
Foto: Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
18 september, 2012 0
En vanlig frukost som består av rostbiff och omelett
En vanlig frukost som består av rostbiff och omelett
Foto: Mia Hagenmalm

I går kväll skulle jag ladda upp en MP-3 fil på datorn. Det är en individuell inspelning där jag spelar in mig själv när jag sjunger med kören på en av låtarna. Sen ska det skickas till min stämchef tillsammans med ett utlåtande på ett formulär angående hur jag sjunger toner, text och var jag lägger mina andningar. Samt ska man även tala om vad man gör bra. Och fy vad det är svårt att berömma sig själv. Men det är ett suveränt sätt att coacha sig själv och att få coaching tillbaka. I vår kör finns ingen kritik. Vi lyfter varandra istället. Och vi kör med positivt tänkade hela vägen. När jag kommer till kören ikväll, lämnar jag alla eventuella måsten och tankar på annat, utanför dörren och fokuserar på bara sången, tekniken och dirigentern. Det är helt fantastisk, för det funkar!

Jag försöker att anamma det här tänket i vardagen också! I dag blir det en jätte bra dag! Och när jag tänker så, Blir det en bra dag!

Började dagen med en bra frukost! Känner i halsen att det är en förkylning på G, så därför fick det bli en immunförsvarshöjande smoothie, en zinktablett och C-vitamin. Åt en omelett som vanligt, några skivor rostbiff, lite spenat, tomater och en sked ekologiskt kokosfett. Nice!

Annons
ekologist kokosfett
Foto: Mia Hagenmalm

Visste du att kokosfett är bakteriedödande och höjer immunförsvaret? :-)
Liksom zink och C-vitamin också är bra för att hålla förkylningar borta.

Immunförsvarshöjande smoothie:
1/2 banan
1 dl blåbär
2 msk gojibär
1/2 dl acai-juise
1/2 msk clorella
1 dl youghurt

Gör så här:
Lägg i alla ingedienserna i en mixer. Häll över yoghurt och acai-juise. Mixa till en slät smoothie. Jag toppade med kokostärningar och mullbär.
Servera genast.

Smoothie gjord på nyttigheter
Foto: Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
16 september, 2012 0
Egenbakad mjuk pepparkaka
Egenbakad mjuk pepparkaka
Foto: Evelyn Hagenmalm

Strålande söndag! Vilken härlig dag!

Hade lite svårt att sova i natt, men vaknade ändå tidigt. Åt en lång, stillsam frukost för mig själv innan min dotter och en övernattande kompis vaknade. Riktigt skönt med tystnaden. Var trots allt väldigt trött. Det är konstigt att man vaknar tidigt ändå. Jag hade ju kunnat sova längre.

Efter duschen provade jag Weledas nya Citrus kroppskräm som jag köpte i veckan. Hade svårt att välja, så jag köpte både citrus och granatäpple. Åh vilken härlig body lotion. Frisk, fräsch och härlig doft, och den gick väldigt fint in i huden utan att vara fet eller kladda. Den kändes väldigt uppfriskande! Blev genast piggare! Citrus har ju en uppiggande effekt. Älskar Weledas produkter. Helt ekologiska och rena från mineraloljor och parabener. Jag är jätte noga med att det ska vara så, både duschcreme, ansiktscremer och bodylotion. Allt, både det man stoppar i sig och det man smörjer sig med tas ju upp av kroppen. Huden är ju kroppens största andningsorgan. Man ska inte täppa till huden med mineraloljor!

Annons

Weledas citrus kropskräm

Senare på förmiddagen plockade vi ur båten som är ställd på vinterförvaring. Dynor, kuddar och täcken förvaras nu på en torr plats, för att räddas från fukt och mögel under vintern. Det var dock med lite vemod i hjärtat . Det kändes verkligen att sommaren nu har gått mot sitt slut. Fick en hel hög med icke önskvärd tvätt också, när alla lakan och handdukar ska tvättas och läggas undan. Tog senare en liten biltur ut till Yxlö, som ligger ut mot Muskö, och efter det bjöd min särbo på middag.

Ville inte att dagen skulle ta slut! :-( Det är så skönt att vara ledig. Så jag bakade en mjuk pepparkaka, packade en kaffekorg, och vi åkte ut till havet och fikade i solnedgången. Riktigt mysigt trots att det var lite kyligt. Vinden som blåst under dagen hade mojnat i allafall. Tänkte just på att den kanske var sydvästlig. På Gotland där jag har mina rötter, sa de gamla fiskegubbarna att sydvästen är mörkrädd! Och det stämmer verkligen. Den mojnar alltid fram på kvällen. Men om det nu var sydvästlig vind som blåste i dag, vilket jag inte har någon koll på, så har en ny vind tagit över nu, senare ikväll. Det tar i riktigt ordentligt igen. Fast vi bor bara ett stenkast från havet, och det blåser ofta i Nynäshamn.

Kakan jag bakade blev riktigt god och den är bakad utan vare sig socker eller vetemjöl. Med lite vispad grädde och lite lingon till, blev det som en bakelse. Ja ibland får man faktiskt synda. Helst en sensommardag som den här. :-)

 

Annons

Mjuk pepparkaka utan vetemjöl och socker:

Sätt ugnen på 175 grader

3 ägg
1 1/2 dl sukrin
150 g smält smör
1 dl filmjölk
1/2 tsk ekologiskt vaniljpuver
1 1/2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl Bake Pro ( Dalblads. Finns på hälsokostbutiker).
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1/2 tsk malda nejlikor
1/2 tsk mald ingefära

Gör så här:
Vispa ägg och sukrin poröst
Blanda alla de torra ingridienserna samt bakpulver ordentligt i en annan skål, och rör sedan ner det i äggsmeten. Blanda det smälta smöret med filmjölken. Rör ner i sockerkakssmeten.Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform. (1 1/5 liter).

Grädda i mitten av ugnen ca 35-40 minuter.
Servera med grädde och färska lingon.

Annons

hembakad mjuk pepparkaka
Foto: Evelyn Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
16 september, 2012 0
lite bubbel fanns på kureras release fest

lite bubbel fanns på kureras release fest

 

Så var dagen D till ända! Dagen D var i dag då Kurera föddes på webben! Stort Grattis på födelsedagen Kurera!

Releasepartyt var väldigt trevligt! Oj vad de som anordnat det här måste ha slitit! Och vad redaktionen har slitit! En eloge till er alla! Känn er nöjda för det var en superfest! Hjärtligt tack!

Annons

För oss andra var det bara att svissa in på röda mattan och få ett glas bubblande champagne i handen och mingla lite bland alla leverantörer som demade sina fantastiska produkter. Kl 16 var det nedräkning. Väldigt spännande! Och! Där var den! Kurera på nätet! Vilken grej!

Nu är det bara att köra på som en vän till mig sa på facebook! Och att blogga på Kurera är inte bara att
skriva recept på mat. Det jag vill förmedla är att laga nyttig och god mat från grunden. Skippa alla halvfabrikat! Det är inte svårt. Och det tar inte så lång tid heller. Man kan göra snabbmat som ändå innehåller bra råvaror och som är näringsrik. Jag tar mig tiden att laga den där maten varje dag.

Dela inlägget
Annons
Annons