Vegetarisk koreansk bibimbap

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
17 augusti, 2015
Ris, grönsaker och vegetariska sojabitar upplagda på ett grått fat, en blå skål med dressing och ett glas gurkvatten på en svartmelerad duk

Man ska ta vara på dessa sista sommardagar när man kan och det kunde jag igår. 🙂
Igår var det en sådan där dag jag kommer att minnas när hösten och mörkret är här, en sån där dag som blev en pärla, ett minne att trä upp på ett pärlband. Det var egentligen inte något särskilt som hände, det var känslan av välbefinnande, harmoni och lyckan över att hinna träffa alla mina barn och barnbarn på en och samma dag. Bara att få träffas och umgås med varandra och göra saker tillsammans med dem är lycka för mig! 🙂

Jag tycker att det är kul att skapa och smaka, för mig nya rätter och igår gjorde jag koreansk husmanskost, fast vegetarisk. Egentligen ska man ha fläskkött i den här rätten, men jag bytte ut det mot sojabitar och det funkar utmärkt. Jag lurade till och med min dotter som är så skeptisk till mina vegetariska maträtter att smaka. Och hon gillade det verkligen. Det gick hem! 🙂

Vegetarisk Bibimbap
2 portioner

Annons

100 g torkade sojabitar, eko
1 grönsaksbuljong, eko
5 dl vatten
Hoisinsås
1/2 dl tamari sojasås
2 msk tomatpure, eko
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk riven ingefära, eko
1 msk honung

rapsolja till stekning
Himalayasalt och svartpeppar

Inlagda grönsaker
3 dl råris, eko
1/2 gurka, eko
2 morötter, eko
3 msk vitvinsvinäger, eko
1 msk sukrin melis
1 krm himalayasalt

Sambaldressing:
1 msk 1 msk tomatpure
1 msk sambal oelek
1 msk honung

Till servering:
Isbergssallad och böngroddar

Annons

Gör så här:
*Sjud de torkade sojabitarna i grönsaksbuljongen i ca 3 minuter eller enligt anvisning på paketet. Ta upp och häll av eventuellet vatten och låt dem rinna av ordentligt.
*Koka råris enligt anvisning på paketet.
*Skär och skölj isbergssallad.
*Strimla gurka och morötter i smala bitar och lägg i en skål
Rör ihop vinäger, sukrin melis och salt och häll över morot-och gurkstrimlorna

*Rör ihop Hoisinsåsen! Stek sojabitarna i rapsolja i omgångar i en het stekpanna några minuter så att de får färg. Salta och peppra. Häll hoisinsåsen över sojabitarna och låt bli varmt. Ta upp och lägg på ett fat.

Lägg upp det kokta riset på ett fat och toppa med sojabitar, de inlagda grönsakerna, isbergssallad och böngroddar. Servera med den heta sambaldressing! 🙂

12 augusti, 2015 0
Tandoorikycklingsallad toppad med raitasås på ett glasfat

 

Kyckling tycker jag är så tacksamt att laga när man kommer hem från jobbet och egentligen bara vill sätta upp fötterna på varadagsrumsbordet och softa i soffan. Här har jag gjort tandoorikyckling med raitasås och en sallad. Det går snabbt att förbereda och sen klarar sig kycklingen själv i ugnen en stund.

Ha det fint!// Mia

Tandoorikyckling med sallad och raitasås med gurka.

Annons

2 portioner
2 stora kycklingfileer, eko
1 1/2 dl yoghurt naturell, jag använder havre
1 msk garam masal
1 tsk paprikapulver, eko
1 pressad vitlöksklyfta, eko
1 msk riven ingefära, eko
2 msk pressad citronsaft, eko
Himalayasalt och svartpeppar

Gör så här:
Blanda ihiop alla ingredienserna till tandoorin och smeta ut rikligt på kycklingfileerna runt om. Lägg fileerna på en ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15 minuter så att de fått en fin brun färg. Ta ut och vänd kycklingen och gratinera igen så att andra sidan också får färg.

Raitasås med gurka
1/2 färsk gurka, eko
1 1/2 dl yoghurt, jag använde havre
1 pressad vitlöksklyfta, eko
2 msk hackad koriander, eko
någon droppe olivolja, eko
himalayasalt

Rör ihop alla ingredienser till såsen och låt stå kallt en stund. Servera kycklingen och raitasås, citron och en sallad eller ris.

 

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
10 augusti, 2015 0
Vegetarisk hamburgare på ett grått fat

Vilket härligt väder vi har! Äntligen är det riktigt varmt och riktig sommar efter denna regniga, kalla period av svensk sommar!
Jag passade ändå på att trots det fina vädret, baka på förmiddagen igår, för jag ville ha glutenfritt bröd till mina vegetariska hamburgare som jag lagade till middag. Jag tycker att köpt glutenfritt inte smakar mig och jag vill dessutom undvika tillsatser.

Detta recept på hamburgerbröd kommer från boken ”Nytt Bröd” av Jessica Frej och Maria Blohm och är väldigt enkla att baka. Det man ska tänka på när man bakar glutenfritt är att en deg som är glutenfri inte beter sig som en deg med gluten. Den blir ganska ”kladdig” och lös, men det ska den vara. Det ordnar till sig sen när det är färdiggräddat. Sen är det viktigt att man väger ingredienserna.

Glutenfria hamburgerbröd på en bakplåt
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Glutenfritt hamburgerbröd
6 stycken
500 g vatten
12 g jäst
70 g majsmjöl. eko
130g rismjöl, eko
150 g bovetemjöl, eko
1 tsk salt
15 g fiberhusk

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser och låt degen vila övertäckt med plast i cirka 1 1/2 timme.
Forma degen till 6 stycken runda bröd. Olja gärna in händerna för en enklare hantering av degen. Lägg bröden på en plåt klädd med bakplåtspapper. Platta till bröden något och spraya dem med vatten och strö över sesamfrön. Låt jäsa på plåten ytterligare en timme. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 20 minuter.

Vegetariska hamburgare med ugnspicklad rödlök
1 tetra svarta bönor-230 g ekologiska
150 g fryst majs, eko
2 msk kokosolja utan smak
1 stor morot, eko
1 gul lök, eko
1 tsk chipotlepasta
1/2 dl haluomi, riven
2 hela röda lökar, eko
1 dl vinäger

Gör så här:
Häll av lagen av bönorna och skölj dem väl. Rosta majsen lätt i kokosolja i en stekapanna. Riv moroten och hacka löken fint.

Blanda ihop allting utom haluomi och ta hälften av röran och mixa. Blanda med den omixade röran och nu även haluomin. forma dem till hambutgare och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda hamburgarna ca 30- 40 minuter. Om ni ska grilla, släng på de färdiga burgarna på grillen en stund.

Annons

En röd lök liknar en lotusblomma
Foto: Mia Hagenmalm

Nu till den röda löken! Detta är riktigt gott och ett kul sätt att servera ”picklad” lök på! 🙂
Skala rödlöken och skär av toppen och en bit under så att den kan stå.
Skär tre snitt i löken utan att skära enda ner till botten. Ställ löken i en smord form och häll över hälften av vinägern.

Två röda lökar i en rund form.
Foto: Mia Hagenmalm

Ställ in i ugnen och baka i ca 30 minuter. (Du kan gärna baka löken samtidigt som hamburgarna). Ta ut efter halva tiden och häll över resten av vinägern. Löken ska vara mjuk ända in. Ta ut och låt svalna lite. Sära på lökbladen försiktigt så får du en vacker lotusblomma! 🙂
Servera hamburgaren med sallad bbq-sås och lökblomman.

Dela inlägget
Annons
7 augusti, 2015 0
Ugnsbakad potatis i ett bakplåtspapper och kräftor i bakgrunden

När jag var yngre var jag helt galen i kräftor och kunde äta hur mycket som helst. Idag räcker det med några stycken för att jag ska vara nöjd och i ärlighetens namn föredrar jag räkor.

Kräftor och krondill på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Jag vill gärna ha något mer än bara skaldjur på kräftskivan så här vill jag dela ett recept på supergod och annorlunda potatis som ett tillbehör. Denna potatis blir syrlig och lite knaprig! Potatismänniska som jag är måste jag säga: I LÖÖÖÖV IT! 🙂

//Mia

Annons

(Receptet hittade jag i tidningen ”Allt Om Mat”men jag har bytt ut några ingredienser som smör mot kokosolja och salt mot himalaya).

Krossad saltsyrlig potatis
4-5 portioner
1 kg små potatis, eko
1 dl vinäger, eko
2 tsk himalayasalt
2 msk kokosolja utan smak
2 msk olivolja
1 dl gräslök, finhackad
1 msk citron, färskpressad eko
1/2 tsk flingsalt
Svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.
Skala potatisen och lägg den i en gryta med vinäger. Fyll upp med vatten så att det täcker potatisen och koka den mjuk. Rör ner kokosolja och rör om. Ta upp potatisen och lägg den på bakplåten. Krossa den lätt med exempelvis ett glas. Sätt in i mitten av ugnen i 20 minuter. ta ut och vänd potatisen och ringla över olivolja. Låt gratinera i ytterligare 20 minuter. Ta ut potatisen och blanda ihop citronsaft med gräslök och ringla över potatisen. Strö över flingsalt och svartpeppar.

Dela inlägget
Annons
6 augusti, 2015 0
Din hjärna är formbar och du mår som du tänker!

Jag har jobbat mycket med mig själv och med mitt sätt att tänka under flera flera år. Vi arbetar mycket med det i min kör Rönninge Show Chorus och det har blivit att jag har tagit med mig det i min vardag! Alltså Positivt tänkande!
Jag har faktiskt blivit en mycket mer harmonisk och gladare person som försöker att se positivt på saker och inte oroar mig och ältar i det förgångna så mycket som jag kunde göra förr.

Hjärnan är faktiskt formbar och du kan lura/styra din hjärna! Tänker du positivt blir du också glad! Och att välja glädje gör dig till en vinnare! Du lever dessutom ca 7,5 år längre om du väljer glädje istället för eländes, elände! Det är det faktiskt forskat på så jag snackar inte skit eller är flummig på något sätt! 🙂
Läkarexperisen har nämligen upptäckt att hjärnan är plastsisk och går att bearbeta!

Människans gener gör oss nämligen mer pessimistiska och mindre optimistiska.

Annons

Det beror på att vi i begynnelsen levde i en farofylld miljö och våra släktingar formades med sju grundläggande emotioner: Glädje, sorg, ilska,rädsla skräck och äckel. Och som du ser är endast glädje den positiva känslan och det är därför som vi kanske låter de andra sex emotionerna styra mer. Hjärnan har två huvudvägar- att känna fara eller tillfredsställelse. När vi känner fara skickar hjärnans larmsystem ut adrenalin och cortisol i kroppen vilket sätter oss i försvar. men när vi upplever någonting posistivt belönar hjärnan oss med högre doser dopamin och glada endorfiner och vid beröring utsöndras Oxytocin vilket är också ett må-bra-hormon.

Att känna glädje uppkommer inte av sig själv om du inte väljer att känna det eftersom att det i hjärnan finns ett starkt band mellan de tänkande och de känslomässiga delarna. Därför har vi mycket god kapacitet att själva medvetet skapa glädje! 🙂

Varje tanke sätter sina spår i hjärnan oavsett om den är positiv eller negativ. Men eftersom att vi i grunden har fler känslor som handlar om kamp för överlevnad så smittar de negativa tankarna tre gånger så mycket som de positiva. Därför är det vesäntligt att fokusera på goda minnen och skaffa sig positiva upplevelser och inte älta det man inte kan påverka. Fokusera hellre på det du kan påverka.

Har man ett stressigt liv inverkar det negativt på glädjen. Och är man stressad blir man mindre empatisk och mer egoistisk och utsöndrar negativa vibbar både till sig själv och sin omgivning. Du har väl varit med om att man kan känna negativa vibrationer från en stressad eller arg människa redan innan de kommer innanför dörren?
I kören gjorde vi ett test en gång med två nya medlemmar.
Vi skickade ut båda två från salen där vi repar och vår dirigent Britt-Helene bad oss andra att tänka väldigt negativt men inte med en min visa vad vi tänkte, när vi bad den ena kvinnan att komma in igen i salen där vi satt. Hon fick stå framför oss andra en stund. Sen bad Britt-Helene oss att tänka glädje och kärlek när vi bad den andra kvinnan att komma in. Den första kvinnan hade nästan velat springa iväg då hon kände våra negativa tankar väldigt starkt. Den andra kvinnan kände bara positiva vibrationer som glädje och välkomnande och fylldes själv av glädje och positivitet.

Människan är ett flockdjur och redan i urminnes tider lärde vi oss att dela med oss av och ge till andra och må bra av det.
Det är så himla enkelt och lätt men samtidigt superviktigt att bara säga ett vänligt ord eller visa tacksamhet mot någon. Och genom att vara intresserad av andra mår vi själva bättre och sprider dessutom glädje omkring oss. Glädje och skratt har alltså en posistiv inverkan på vårt humör men även på vår hälsa.

Annons

Källa: Egen erfarenhet och
tidningen Land

Dela inlägget
Annons
6 augusti, 2015 0
Kräftceviche upplagt på ett salladsblad

Min semester är slut och äntligen kom sommaren! 🙂
Lite hånfullt känns det, men man får försöka ta vara på dagen ändå.
Jag har varit ute jättemycket på förmiddagen och gått längst vattnet i tidig morgonstund. Sen blev det frukost på ballkongen och ytterligare en promenad innan jobbet.

Jag lovade att återkomma med recept på tillbehör till kräftorna, och här har jag gjort en supergod ceviche på kräftstjärtar. Lite matigare än att bara sitta och äta kräftor, för man blir ju hungrig också. 🙂

Ha en underbar dag! // Mia

Annons

Passionerad kräftceviche i salladsblad
4 portioner
200 g kräftstjärtar, kokta
100 g gurka, eko
200 g röd och gul paprika, eko
1 röd lök, eko
1 röd chili, eko
1 dl finhackad koriander, eko
1 ekologisk stjälkselleri i bitar
1 ekologisk vitlöksklyfta, hackad
3 cm ingefära, eko
3 passionsfrukter, eko
1 dl saft från citron, eko
1/2 dl vatten
1 tsk örtsalt
1 tsk honung

4 salladsblad

Gör så här:
Mixa halva löken tillsammans med skalad ingefära, chili, selleri, vitlök, örtsalt, honung och vatten. Rör ner koriander. Pressa ner citronsaften och passionsfrukten. Låt stå och dra en stund.
Skär kräftstjärtarna i mindre bitar och tärna gurkan och paprikan i mindre bitar. Finhacka resten av löken. Blanda alltsammans med dressingen. Fördela blandningen på salladsblad.

Dela inlägget
Annons
Annons