Annons

Vegetarisk Patè med nötter& selleri

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
17 december, 2012
Vegetarisk Patè med nötter& selleri

Jag är ganska trött i dag. Hade lite feber igår och en förkylning på gång.
Har dock kunnat hålla förkylningen i schack med diverse vitaminer och
tillskott än så länge. Hoppas att den är veck i morgon.

Visst är det trist med Gävlebocken som brinner varje år? Varför i hela fridens dagar ställer man upp den över huvud taget? Tycker att det är LÖJLIGT , för de vet att någon kommer tutta på den i alla fall. Skänk pengarna till statsmissionen istället, tyckte min vän Jenny, och jag håller med henne! Varför låta pengar gå upp i rök när de kan göra nytta någon annan stans? Tror att det är lite reklam för kommunen också. Outalat iscensatt som någon sa på Facebook.

Jag har fått idètorka och skrivkramp. Inspirationen har inte infunnit sig alls denna vecka. Däremot har jag många funderingar på julklappar och vad jag ska bidra med på julbordet i år. Är sååå trött på sedvanlig julskinka, köttbullar och prinskorv. Ja man kan ju piffa till skinka

Annons

och köttbullar. Och det är lite kul med lite annorlunda smaker.
Förra året gratinerade min ena svärson skinkan med krossade pepparkakor, chili och aprikoser. Oh Så Gott! Och min andre svärson-han är kock- gjorde supergoda köttbullar.

Min dotters svärmor, Lena brukar göra så gott rotfruktsmos och en fänkålsgratäng som hon bidrar med på vårt julbord. Det är mycket välkomnande till all annan fet julmat. Lena är från Finland och jag tror att de, i allafall i hennes familj, har haft som tradition att ha dessa på julbordet. Själv blir jag alltid ombedd att fixa en räkmousse. Supergod.

Den här patèn är ny på vårt julbord, och den är gjord på selleri och nötter. Ett gott alternativ, både för den som är vegetarian och den som inte är det.

Nötter-och selleripatè:

Annons

8 portioner
500 g rotselleri, grovriven
2 gula lökar, rivna
1 vitlöksklyfta, riven
1/2 dl vatten
ca 1/2 dl olivolja
2 tsk koriander
1 tsk malen kryddpeppar
2 krm salt
2 tsk timjan
1 tsk mejram
1 tsk oregano
2 1/2 dl nötter. (Hasselnötter eller solrosfrön som ett exempel).
2 ägg
Smör till formarna.

Gör så här:
Fräs lök, vitlök och selleri i olivoljan med koriander och kryddpeppar.
tillsätt vattnet och låt det småkoka in i ca 5 minuter. Mal nötterna i en
matberedare, inte helt finmalt. Tillsätt selleriblandningen, och kryddorna samt ägg och rör ihop till en smet. Smaksätt med salt. Lägg smeten i en smord form, eller i portionsformar och gratinera i mitten av ugnen ca 25-30 minuter i 175 grader.

 

14 december, 2012 0
Och Vinnaren av Julkonsertbiljetterna är….

Vinnaren av tävlingen av biljetter till Stjärnjulskonserten i morgon gick
till Anna Kronwall i Sundbyberg!!!!

Du är varmt välkommen Anna! Jag lovar att du kommer att få njuta av en magisk underbar konsert!

Vill du också gå? Skynda då! Vi ger tre konserter i helgen! Kl 19 i kväll,
i morgon lördag den 15/12 kl 14 och kl 17:30.

Annons

Biljetter kan du köpa på ticnet eller på plats. www.stjarnjul.se

 

Dela inlägget
Annons
14 december, 2012 0
saffransglass med hallonsås
saffransglass med hallonsås
Foto: Mia Hagenmalm

Nu är det sång- och konserter hela helgen igen. Det ska bli så roligt! Och nästa vecka börjar nedräkningen före doppardagen. Mycket ska man hinna med innan dess. Jag slipper i alla fall mycket av matlagningen då jag är bortbjuden till mina döttrar över jul. Förr var det jag som stod för julbordet, och jag lagade mat i flera dagar innan julafton. Jansson, sill, skinka, köttbullar, patèer mm. Men sen barnbarnen kom, vill barnen vara hemma hos sig och fira jul förstås.
Ska jag vara helt ärlig så TYCKER JAG ATT DET ÄR SÅÅÅÅ SKÖNT att
slippa stressa med all matlagning. Bara ta alla julklappar och åka iväg och få
sätt sig vid dukat bord är en lyx tycker jag. Jo vi brukar ha lite knytkalas, så något i matväg får man ju bidra med, men det är bara kul. Dessutom är
en av mina döttrar och hennes man kockar till yrket, och är väldigt passionerade när det gäller matlagning. Min äldsta dotters man tycker också att det är kul att lag mat så vi är flera stycken i familjen som

Annons

har det som hobby. 🙂
I går gjorde jag en saffransglass till efterrätt och serverade den med hallonsås. Oh sååå himla gott det var. Jag ska önska mig en glassmaskin i julklapp tror jag, så man får en lite krämigare glass. När man fryser i form, har glassen en tendens att bli lite hård. Men får nog köpa den själv. Vi vuxna har slutat ge varandra juklappar.

Det var ju lucia igår och inga saffransbullar hade jag bakat. Vill undvika vetemjölet så mycket som möjligt. Men saffransglass funkade det också. Och jag använder sukrinmelis i glassen istället för socker förstås.

Saffranglass utan socker:
4 ägg
3 msk sukrin melis
3 dl vispgrädde
0,5 g (ett paket saffran).

Gör så här:
Stöt saffranet med någon tesked sukrin och vispa ägg med sukrin melis så det blir fluffigt och rör ner saffran. Vispa grädden hårt och blanda det ordentligt med äggblandningen. Häll i en form och ställ i frysen minst 4-5timmar. OBS! Vill du ha en sötare glass kan du öka mängden sukrin melis.Jag gillar dock när det inte är så sött. Eller så kan du ju göra hallonsåsen lite sötare.

Hallonsås:
ca 250 g frysta hallon
någon matsked vatten
2-3 msk sukrin
Gör så här:
Värm hallon tillsammans med vatten och sukrin i en kastrull. Smaka av med mer sukrin om du vill ha mer sötma. Jag mixade mina innan jag silade hallonen genom en fin sil. Tryck och rör ur saften med en sked i en skål. Servera med saffransglassen. Himelskt gott! 🙂

Annons

 

Dela inlägget
Annons
10 december, 2012 0

Jag får ofta frågan: -Har du något som gör att jag går ner i vikt? Jag äter ju knappt någonting, ändå ökar jag i kilo?

-Hur och vad äter du då, frågar jag.
-Jag äter bara frukost och middag och jätte lite, säger de kanske.
Ja man kan ju tro att man ska gå ner i vikt om man äter lite, och bara två mål om dagen, men kroppen fungerar inte så. Tvärt om. Äter man kanske bara lite frukost, ingenting alls till lunch och knappt någon middag blir det fel. Man SKA äta minst 5 gånger per dag som kvinna och 6 gånger per dag som man. Frukost: Det mesta av dagens intag av fett (rätt fett) till frukost, gör att kroppen står sig bättre under dagen. Ät en frukt som mellanmål. Ät en stadig lunch med mycket grönsaker. Kläm in ett mellanmål mellan lunch och middag. Ät lite mindre till middag. Är du hungrig på kvällen, ät en frukt. Inte en massa smörgåsar.
Men då blir man ju tjock, tror de flesta. Tvärt om! Man ökar kroppens fettceller om man sätter sig själv på svält, därför att kroppen utgår från att den inte ska få mat på ett tag. Det som händer är att kroppen måste spara energi, och därför minskar den förbränningen. Detta är en ursprunglig funktion som våra kroppar har sedan stenåldern, då man
utsattes för långa svältperioder. Så när man minskar intag av föda för att gå ner i vikt, motverkar man tvärt om, helt enkelt sin viktminskning.

Annons

Om man går upp i vikt av det man äter, kanske man ska tänka på VAD man äter. Äter man mer energi än vad man förbränner? Så är det ju ofta i dag med all förädlad, raffinerad och lättsmält föda. Det är lätt att äta för mycket av lättuggad mat. Kroppen är inte skapt att äta så energirik föda. Man ska aldrig hoppa måltider, däremot ska man äta mat som underlättar förbränningen och naturligtvis måste man röra på sig. Man kan inte, som några tror: Äta kosttillskott, ligga hemma i soffan och äta chokladpraliner, och gå ner i vikt. Det funkar inte så.

Grönsaker kan man äta mycket av, då det innehåller mindre energi och osmältbara fibrer. Föda som kräver att du tuggar ordentligt, gör att du får en större mättnadskänsla. Proteiner ökar din förbränning liksom naturligt fett, som från fisk, avacado,kokosfett osv.Faktiskt mycket mer än vad lightprodukter gör. Rätt fett bryter ner härdat och dåligt fett som tex lättmargarin osv, och ger dessutom en bättre mättnadskänsla. I många lightprodukter ersätter man fett med socker. Socker har den förädiska förmågan att faktiskt öka aptiten och suget efter mer, men ger inte den rätta mättnadskänslan. Dessutom innehåller socker många kalorier och snabba kolhydrater. Sötningsmedel som aspartam innehåller inte några kalorier, men har verkan av att istället öka suget och hungern efter mer.

Snabba kolhydrater! Huga!Huga! De ger mer och snabbare energi än vanligt socker, tro det eller ej, vilket i sin tur ökar insulinutsöndringen. Insulinutsöndringen gör att kroppen lagrar fett i cellerna och hindrar lagrat fett att förbrännas.
Man ska alltså äta mat med jämna mellanrum för att hålla blodsockret
på en jämn nivå så att kroppen också kan hålla ämnesomsättningen på
en bra nivå. Man kan bli trött, yr, frusen, irriterad och som jag, – bli darrig, om man får ett blodsockerfall. Så om kroppens alla celler och organ ska fungera perfekt behöver den energi. Precis som bilen måste ha bensin. annars funkar den ju inte. Och man kan inte hålla en jämn blodsockernivå om man svälter en hel dag.
Jag brukar alltså säga: Ja visst har jag tillskott som kan hjälpa till att öka din förbränning. Men då måste du först och främst börja äta och lägga om kosten. Ät flera mål mat om dagen. Rör på dig! Orkar du inte gå på gym, promenera! Ingen tablett i världen kan göra underverk om du inte själv hjälper till!

 

Dela inlägget
Annons
7 december, 2012 0
Snökaos, genrep och pilgrimsmusslor!

Blev insnöad i förrgår. Vilket väder. Jag kunde absolut inte ta mig in till Stockholm för att repa med Stjärnjul. Det var både frustrerande och kändes inte alls bra. Vi repeterar uppställningar, hur, var vi ska stå, gå och så vidare. Det är jätte viktigt att vara är på plats. Både för sin egen skull och för dem som står brevid. Men igår kom jag iväg. Pust. Och så började det att snöa i Nynäshamn igen på eftermiddagen. JAG VILL INTE HA MER SNÖ NU!

I dag har jag gjort en liten ceviche, som står och väntar i kylskåpet när jag kommer hem efter genrepet. En lite lyxig variant gjord på pilgrimsmusslor. Brukar göra den som förrätt när jag har gäster i vanliga fall, men nu tänker
jag äta två portioner själv. Bara för att jag tycker att det är gott och för att
fira att det är premiär på Stjärnjul i morgon! www.stjarnjul.se. Där kan du
gå in och titta och få lite smakprov på tidigare konserter. Biljetter finns att
köpa på ticnet. dessutom kan du nu tävla på Kurera om två stycken biljetter till Stjärnjul kl 17:30 den 15/12.

Annons

Ceviche gjord på pilgrimsmusslor:

Foto: Mia Hagenmalm

2 portioner:
4 pilgrimsmusslor
1/2 st finhackad scharlottenlök
1/4 röd paprika, finhackade tärningar
1/4 skalad, tunnt skivad gurka
1/4 chilifrukt, finhackad
ca 15 g bladpersilja
1/2 dl olivolja
Rivet skal från 1/2 lime
Saften från 2 lime
0,5 msk flytande honung
0.5 msk hel kummin
salt och svartpeppar
Gör så här:
Skiva musslorna tunt, och pressa över limesaften. Låt stå i kylen och dra ca
10-15 minuter. Limesaften ska täcka musslorna.
Skär paprika i små tärningar, finhacka lök, chili och skiva gurkan tunnt. Ett bra tips är att använda osthyvel så blir skivorna jämna. Blanda allt med musslorna. Riv skalet på en halv, väl tvättad lime. Häll över olivoljan blandat med honung. Salta och peppra.
Fördela på två assietter, eller gör som jag: Ät upp allt själv!

Dela inlägget
Annons
5 december, 2012 0
Snabbfixad Wraps till lunch!

I Nynäshamn är vi totalt insnöade i dag. Det tog mig 40 minuter att pulsa i snön till jobbet. En promenad som brukar ta 10 minuter i vanliga fall. Men det positiva med det är att man fick bra motion. För det var en tung promenad. En annan positiv sak är att jag faktiskt har nära till jobbet, så jag slipper tågkaos och kan lämna bilen hemma.

Just nu känner jag mig väldigt uppstressad. I förrgår kväll köpte jag en för tidig julklapp till min dotter. En liten yorkshire terrier. Åh så söt hon
är! Men det ruckar lite på rutiner i privatlivet. Hon är fortfarande valp och behöver passas hela tiden. I morse bajasde hon på mattan i vardagsrummet. Aj, aj! Så hon är inte rumsren det lilla trollet.
Och så är det ju julkonserterna.
Vi börjar med scenrep i kväll, och jag funderar på hur jag ska ta mig till Stockholm i kväll. Går det tåg åker jag in till filadelfiakyrkan. Men fortsätter snökaoset och tågen är inställda, vågar jag inte köra bil. Många avåkningar i dag. På torsdag är det hackrep, och fredag har vi genrep inför lördagens 2 premiärkonserter. Men min dotter och särbo får passa valpen. Och då är hon i trygga händer.

Annons

I dag blev det till att göra en ”wrap” till lunch då jag inte hade några rester från igår. Som vanligt undviker jag vetemjöl. Den här blir lite som en pannkaka, men är väldigt enkelt att tillaga och gott blir det.

Foto: Mia Hagenmalm

 

Wrap 2 st
2 ägg
2 msk creme fraich
2 tsk fiberhusk
1/2 krm salt

Blanda alla ingredienser och stek två kakor i stekpannan.
Låt svalna lite, och fyll dem med det du tycker är gott.

Jag fyllde mina med parmaskinka, sallad, tomater, gurka och paprika, samt lite tomatsås.

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons