Annons

Vegetarisk pulled (pork) Jackfruit med coleslaw och rostad majs

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
10 juli, 2015
Pulled jackfruit på en bädd av coleslaw toppad med rödlökssallad och rostad majs

2013 var det trendigt att laga pulled pork, pulled chicken och så vidare.
Pulled betyder draget. Alltså, man syftar på att dra isär det möra köttet med en gaffel. Jag har aldrig gjort rätten själv, men däremot ätit pulled pork då min svärson Johan gjorde det förra sommaren på Gotland. Supergott!

Jag blev nyfiken att göra ett vegetariskt pulled pork och hittade recept på nätet där man tillagat denna rätt på jackfruit.

Jag har influerats av recept på Pulled Jackfruit från Pia Hall i tidningen Hälsa och bloggen ”Jävligt Gott”!
Jackfruit visade sig ganska svår att få tag på.

Annons

I Nynäshamn finns det inte, jag har kollat! Så jag åkte iväg hemifrån och jag besökte sex stycken olika köpcentrum med olika affärer innan jag äntligen kunde bege mig hem med dyrgripen. Ja burken kostade inte mer än tjugofem kronor, men fasiken så svår att få tag på! Jag hittade den tillslut i en livsmedelsbutik med asiatiska matvaror.

Men att jag hade svårt att hitta denna jackfruit behöver inte betyda att du ska ha det!
Såg på nätet när jag kollade att de har jackfruit på City Gross. Och jag letade i helt fel butiker, tills jag gick in i en asiatisk butik. Det gäller att veta var man ska leta.

Jackfruit är en frukt som härstammar från Indiens regnskogar och är en av världens största trädburna frukter som kan väga upp till 40kg och vara 90 cm lång och tillhör mullbärssläktet. Jackfruit innehåller rikligt med Vitamin B5, C och magnesium.
I den här rätten använder man young green inlagd i saltlake.
Egentligen gillar jag inte att köpa mat på konserv, men denna gång valde jag att blunda för mina principer. Blev glad när dessa frukter låg i glasburk iallafall.jackfruit-homestay

Nu blev det ju så spännande att laga denna rätt av frukten som jag verkligen lagt ner möda och besvär för att hitta. Och det VAR verkligen värt besväret. Jag lovar! Helt galet gott!

Jag börjar med recept på chipotlepasta och chilisås. Jag älskar att göra allt själv men naturligtvis kan man köpa färdig chipotlepasta och chilisås om man inte har lust eller tid.

Annons

Jag använder så mycket ekologiska varor som det bara går.

Chipoltlepasta
1 paket chili chipotle
2 msk kokosolja utan smak
1 vitlöksklyfta
1 liten gul lök
1 dl tomatpure
2 msk vitvinsvinäger
vatten
1 krm himalaysalt

Gör så här:
Förväll chilifrukterna i vatten enligt förpackningen. Den ska bli mjuk.Värm upp oljan och lägg ner vitlöksklyftan och rosta försiktigt så att den blir brun. Akta så att den inte blir bränd, för då blir den besk. Finhacka löken och låt den fräsa med tills den blir genomskinlig och mjuk. Häll ner vinäger, lök, salt chipotle och tomatpurè i en mixer och mixa till en slät purè. Späd med vatten om den blir för tjock. Låt svalna. Förvaras i kylskåp.

Chilisås
6 färska chilifrukter
1 morot
1 salladslök
2 vitlöksklyfta
1 tetra passerade tomater
1 msk vitvinsvinäger
2 msk persilja, hackad
2 msk olivolja
1/2 msk kokossocker
1 tsk salt

Gör så här:
Skär upp chilin, kärna ur och skär i bitar. Skala och finhacka vitlök, lök och morot. Koka ihop i ca 20-30 minuter. Häll upp på burk och låt svalna.

Annons

Vegetarisk pulled jackfruit
2 portioner
1 burk jackfruit (480g)
1 gul lök, skivad
1 klyfta vitlök, riven
0,5 msk rökt paprikapulver
1 tsk grillkrydda, eko
1 dl vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 dl chilisås
2 msk chipotlepasta
kokosolja utan smak
herbamare örtsalt

3 dl majskorn, eko

Gör så här:
Häll av saltlaken från jackfruiten. Skölj ordentligt i kallt vatten. Dra isär frukten så att den trådar sig och krama ur den från vätska. Fräs frukten tillsammans med lök och vitlök. Strö över paprikapulver och grillkrydda samt örtsalt. Rör om så att allt blandar sig ordentligt. Häll på vatten och lägg ner buljong. Låt koka under lock ca 30 minuter. kolla så att det inte kokar torrt. Häll i så fall på mer vatten. Slå av eventuell buljong. Blanda chilisås med chipotlepastan och rör om väl. Blanda chipotlesåsen väl med jackfruitröran. Sätt ugnen på 200 grader på grill. Lägg jackfruit i en smord ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. Kolla så att det inte blir bränt. Däremot ska den bli lite knaprig. Smält kokosolja i en stekpanna. Lägg ner majskornen och rosta dem så att de får färg.

Lägg coleslaw på en tallrik. Lägg pulled jackfruit ovanpå. Servera med majs och rödlöksalladen.

Recept på rödlökssallad och coleslaw nedan.

Rödlökssallad
1/2 röd lök
1/2 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk kokossocker

Gör så här:
Skär löken i skivor. Blanda samman vatten, vinäger och kokossocker. Häll över rödlöken och låt stå och dra minst en halv timme.

Coleslaw
100 g finstrimlad vitkål
1 riven morot
1/2 finhackad gul lök
1 dl creme fraich, Jag använde havrebaserad
1 tsk dijonsenap
ev 3 msk majonäs, kan uteslutas
1 riven vitlöksklyfta
1/2 tsk örtsalt
1/2 tsk chiliflakes

Gör så här:
Blanda creme fraiche med majonär, dijon, vitlök, örtsalt och chiliflakes. Blanda ner grönsakerna. Ställ kallt och låt stå minst en halv timme innan servering.

8 juli, 2015 0
En jordgubbssmoothie med matcha-te och rödbetsblast i en burk med lock och sugrör brevid en vacker gotlandssten

Regnet bara öser ner i Nynäshamn idag. Lite mysigt är det ändå kan jag tycka!
När solen sken som bäst och det var varmt i helgen läskade jag mig med en supergod och nyttig jordgubbssmoothie efter jobbet. Jag hade även färska rödbetor hemma, och jag tar gärna reda på blasten också, då den är väldigt nyttig.

Rödbetsblast kan man faktiskt äta. Både blast och blad går ner i min smoothie. Blasten innehåller faktiskt massor av kalcium och magnesium och nitrat. Observera att barn under 1 år är känsliga för höga nitrathalter då de saknar ett enzym och har svårt att bryta ner nitratet.

Jordgubbar innehåller järn och kalium, samt mycket av vitaminerna B och C. Den är även anticancerogen då den är rik på ellagsyra vilket skyddar din hud mot solens UV-strålning.
Ellagsyra som är en kraftig antioxidant och finns i röda bär och nötter kan få odlade celler från den svårbotade barncancersjukdomen neuroblastom att sluta dela sig och självdö enligt en avhandling som gjorts av forskare på Karlstads universitet. Dock återstår flera års forskning innan man vet om ellagynsyra kan komma till klinisk användning. Mycket av ellagsyra hittar man i hallon, jordgubbar, granatäpple och valnötter.

Annons

Match- te är en mycket hälsosam dryck som används i de japanska zen-buddistiska teceremonierna.
Matcha – te är ett grönt te där man använder hela bladet vilket ger en högre antioxidanteffekt än sedvanliga gröna teer. Endast en liten tesked av det pulveriserade gröna bladen anses vara en riktig hälsokur. 1/4 tesked ger en ORAC- enhet på hela 1400. Jämför det med exempelvis gojibär som har ett ORAC-värde på 253.
Matcha innehåller även mycket av anominosyran L-theanin som endast finns i te. L-theanin är rogivande och lugnande. Jag brukar använda Theanin i tablettform, (Cool Down) när jag ska prestera något, exempelvis uppträda. Det lugnar men ger även fokus och skärpa till skillnad mot exempelvis lugnande medel.

Jordgubbssmoothie med matcha-te och rödbetsblast
1glas
2 rödbetsblast, grovhackade
1 dl jordgubbar
0.5 banan
1, 5 dl kallt matcha te
2 isbitar
2-3 myntablad

Mixa alla ingredienser och häll upp i glas

Dela inlägget
Annons
6 juli, 2015 0
Aubergine med tomat, halluomi

Äntligen har jag semester! Riktigt, riktigt skönt ska det bli att få njuta av ledighet.

Min dotter har åkt i förväg till Gotland med min äldre dotter och hennes familj. Jag har dock lite att göra på hemmaplan innan jag själv reser iväg.
Jag hoppas bara att detta regnväder snart passerar, för det är inte lika mysigt att ha husvagnssemester om det regnar som när det är fint väder. Men miljöombyte förnöjer och jag längtar bort!

Igår bara var jag och tog det riktigt lugnt. Så skönt! Inga måsten alls på agendan mer än att gå ut med hunden.
Och egentligen hade jag, eftersom att jag är ensam hemma, ingen lust att laga något speciellt till lunch. Men äta bör man annars dör man. Jag är en person som mår väldigt dåligt om jag inte äter ordentlig frukost, lunch och middag.

Annons

Hittade så lite skojiga recept på mackor utan bröd som florerade på facebook, så jag efterapade ett av dessa recept.
Supergott och vegetariskt på grillad aubergine med tillbehör. Självklart är det fritt fram att lägga på ingredienser som man själv gillar.
Alla ingredienser är förstås ekologiska i min ”macka”.

Vegetarisk grillad dubbelmacka utan bröd
2 portion
1 aubergine
8 champinjoner
4 skivor mozzarella eller halloumi
4 skivor tomat
sallad
några ringar av rödlök

Gör så här:
Skär auberginen på längden mitt itu och skär sedan ytterligare två skivor till på längden så att du får 4 skivor. Annars blir de för tjocka. Grilla skivorna på båda sidor tills de är genomstekta. ( Jag använde grillpanna). Vill du ha halloumi, grilla dessa också.
Skär champinjonerna på mitten och grilla eller stek dem. Dekorera aubergineskivorna med sallad, ost, tomat och lök. Lägg på den andra halvan aubergine. Njut! Supersmarrigt!

Mia

Dela inlägget
Annons
30 juni, 2015 0
kokos och jordnötssmoothie toppad med mosade blåbär i ett glas

Jag sitter och planerar vad och när medan jag plockar vissna blad från tomatplantan på balkongen. Den stackars plantan har stått där ute, men tydligen har det varit för kallt om nätterna, för en del blad har blivit svarta. Jag hoppas att den återhämtar sig så att jag kan få plocka solmogna tomater till min sallad i sommar. Planeringen består i vad jag ska och när jag ska på min semester. Och regnet häller ner utanför! Kul planering! Sitta i en husvagn om det ska regna är kanske inte det man önskar av sin semester. Jag vet att jag lätt får lappsjuka och längtar hem om det är dåligt väder.

Gjorde en så god smoothie till mellanmål idag. Kokos, jordnötssmör och frukt och bär.

2 dl kokosmjölk
1 liten banan
1 rågad matsked jordnötssmör

Annons

Mixa samman och häll upp i glas, men spara lite i ixern

Lägg ner 1 dl blåbär och mixa samman. Häll överst i glaset. Toppa med mer blåbär. Jag tog några skivor kiwi också.

Alla ingredienser är ekologiska.

// Mia

 

Annons

 

 

 

Dela inlägget
Annons
29 juni, 2015 0
Vegetariska biffar gjorda av sötpotatis och kikärtor i ett salladsblad toppad med avocado och mangosalsa

Så kom då äntligen strålande sol! Riktigt härligt väder idag. Solen lyser från klarblå himmel och det är riktigt skönt .
Nu har jag en vecka kvar till semestern och förhoppningsvis åker jag som vanligt till Gotland en sväng. Gotland är mitt paradis på jorden och slår faktiskt Hawaii även om jag älskar den ön också.
Har också för avsikt att även åka till Sundsvall där bästa väninnan bor och hälsa på. Det var länge sedan vi sågs men vi pratar ofta i telefon.

Jag vaknade otroligt tidigt av mig själv här om morgonen.
Min hund orkade bara titta upp med ena ögat när jag gick upp och gjorde ett glas citronvatten och läste tidningen på mobilen. Efter att ha tagit en riktigt skön långpromenad längst vattnet och ätit frukost, förberedde jag vegetariska wraps som var tänkt till middag. Men jag blev så vansinnigt sugen så de fick bli min lunch på en klippa vid havet i strålande sol istället. Jag måste bara säga att dessa vegetariska biffar med söt potatis och kikärter är otroligt goda som de är, men med denna mango och avocadosalsa….

Annons
Mango och avocadosalsa i en vit skål på ett brunt bord
Foto: Mia Hagenmalm

Mmmm! Fantastiskt vilken smakupplevelse. Mums! 🙂

Sötpotatis-och kikärtsbiffar
8 -10 st
1 stor sötpotatis, eko
4 dl kikärtor, eko
1/2 gul lök, eko
1 tsk rökt paprikapulver, eko
1 tsk koriander
1 grabbnäve persilja, eko
1 dl havremjöl, glutenfri-eko
örtsalt och peppar

Tips: Om du inte hittar havremjöl, mixa havregryn till mjöl.

Gör så här:
Skala, skiva potatisen och lägg i en smord ugnsfast form. Ringla över lite rapsolja. Ugnsbaka sötpotatisen i mitten av ugnen på ca 200 grader i ca 20 minuter eller tills den är mjuk. Ta ut och låt kallna. Finhacka löken och bryn den lätt i exempelvis kokosolja. Häll ner kikärtorna i ett durkslag och skölj dem noga i kallt vatten. Mixa sedan kikärtor och sötpotatis till en smet. Lägg med övriga ingredienser och ixa så att allt blandar sig.
Täck en plåt med bakplåtspapper. Smeten är riktigt kladdig, men det ska den vara. Blöt händerna i vatten så fastnar den inte när du formar den. Forma 8 jämnstora biffar med händerna och lägg på plåten. Ställ i ugnen på 175 grader i 20 minuter.

Avokado och mangosalsa
1 mango, eko
1 avocado, eko
1/2 röd lök, eko
1/2 röd chilipeppar, eko
1 tsk cilantro
juice från 2 ekologiska lime
himalayasalt

Annons

Gör så här:
Skala och skiva avokado och mango i mindre bitar. Finhacka lök och chilipeppar. Pressa saften ur limen och blanda saften med kryddan och slå det över salsan. Låt stå och dra en stund.

Lägg två biffar i ett stort salladsblad och lägg över salsan. Vik ihop och mumsa i dig 🙂

 

Mia

Dela inlägget
Annons
24 juni, 2015 0
Zucchinigratäng med mozarella i en form

Har ni tänk på vad skönt det är med rutiner?
Man mår faktiskt bra av det. Om rutinerna är bra vill säga.
Barn framförallt behöver rutiner och samma är det med min vovve. Även om vi skulle råka sova över hennes promenad kl halv sju på morgonen och går ut vid åtta istället, vill hon gå en vända innan jag går till jobbet också. Hon är som en klocka och börjar bli orolig och visa att hon vill ut runt kvart över nio. När vi kommer in går hon direkt till skåpet där hennes hundgodis finns, för hon vet att jag alltid ger henne en bit innan jag går till jobbet.

Jag möter alltid en äldre man på våra rutinpromenader. Han går alltid”vår” runda fast åt motsatt håll. Jag promenerar med hunden och han promenerar för att kedjeröka. Kan tänka mig att han inte får röka inne av sin hyresvärd.
När jag sen åker till jobbet passerar jag alltid farbrorn med det stora skägget och ryggsäcken som går i sakta mak till systemet som öppnar klockan tio för att köpa sitt dagliga behov av alkohol. Och när jag passerar ett fik efter att ha parkerat bilen, sitter alltid samma gäng tjejer och tar en fika och pratar vid borden innan dagens aktiviteter. Det spelar ingen roll om det regnar, är snö eller fint väder. De sitter eller står där och pratar. Mysigt!

Annons

När jag var yngre hade jag mycket rutiner när det gällde maträtter i veckan. Fisk på tisdag, pannkaka och soppa på torsdag och en stek på söndag. Varje vecka, år ut och år in. 🙂
Lite av den rutinen kan jag ha i mig idag också. Jag kör alltid vegetariskt på måndag, men har bytt ut tisdagens fisk, eftersom att skolorna ofta har det till lunch, mot något pastaliknande. Ofta använder jag då zucchini. Igår när jag kom hem hade jag zucchini som snart passerat bäst före datum, så jag fixade till en zucchinikaka med mozarella och kyckling.

Idén till maten fick jag efter ett recept från Paolo Roberto men har modifierat receptet och bytt ut fyllningen av skinka mot kyckling och använt min dotter Jessicas goda tomatsås. Den här kakan kommer jag att göra fler gånger och kanske vegetarisk och fylla den med mozzarella, paprika och tomater. Gott! 🙂

Zucchinikaka med mozzarella och kyckling
2 st stora zucchini
250 g mozzarella
200 g kyckling i bitar ( du kan även använda skinka)
olivolja

Jessicas Tomatsås
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 dl krossade ekologiska tomater
1 1/2 msk balsamvinäger
1/1 – 1/3 örtbuljongtärning
2 msk sukrin
1/2 tsk sambal oelek eller mer, beroende på om du gillar hetta.
1-2 tsk oregano

Zucchinigratäng med mozarella på en bädd av tomatsås
Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär zucchini på längden med en osthyvel så du får långa bitar. Salta dem lätt och låt dem ”vattna” av sig en stund på hushållspapper. Olja in en form med olivolja och täck formens botten och 2 cm av kanten med zucchiniskivorna. Ringla över olivolja och krydda med herbamare örtkrydda och vitpeppar. Tärna mozzarellan och skär kycklingen i bitar och fördela i formen över zucchinin. Ställ in i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Tomatsås
Gör så här:
Värm upp olivoljan i en gryta och fräs vitlök och sambal oelek snabbt i oljan. Rör hela tiden, vitlöken får inte bli bränd, då smakar den beskt. Häll därefter i de krossade tomaterna och rör om. Låt koka upp. Smaksätt med balsamvinäger och sukrin och smula ner buljongtärningen. Låt stå och småputtra i 15-20 minuter på svag värme tills det mesta av vätskan kokat bort.Mot slutet av kokningen, krydda såsen med någon tsk oregano efter smak.

Annons

Häll tomatsåsen på en tallrik och lägg en bit av zuccinikakan ovanpå. Servera den som den är eller med råris eller bröd till.

Dela inlägget
Annons
Annons