Annons

Vem vet om inte du? Vill du att Sverige ska vara GMO-fritt?

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
5 februari, 2014

Det vill jag! Alltså ha ett GMO-fritt Sverige! Jag vill inte ha in skiten i vårt fina land! GMO som dödar allt liv och insekter och ger oss människor hemska sjukdomar. https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/08/21/morgellons-sjukdom-orsakas-av-genmanipulerad-foda/

GMO är detsamma som genetisk modifierade organismer som framtagits för att ändra arvsmassan i växter och djur. Det är för att gynna lönsammare avel och gynnsammare förhållande under året runt odling. Det finns i många av våra livsmedel, främst i soya, raps och majs. Dagens forskning visar på negativa konsekvenser för oss människor, djur och natur.

GMO , alltså genmanipulerat foder i form av soja är nu på tapeten sedan Dansk Slaktefjerkraef nu slopar kravet på GMO-fritt foder till slaktkycklingar.

Maria Donis, VD för Svensk Fågel här i Sverige har kommenterat nyheten och säger att danskarnas beslut inte har någon direkt effekt på Svensk Fågels resonemang skriver Jordbruksaktuellt den 13/1 2014. Men hon säger också att det är en ständig aktuell diskution från branschens sida.

Annons

Maria Donis menar att det som är viktigt i frågan är HUR sojan är producerad snarare än tekniken som avgör om den är GMO eller inte.

-Det viktigaste för oss är sättet som sojan är producerad på, till exempel hur arbetsförhållanden och kemikalieanvändning vid odlingarna ser ut. Idag kommer majoriteten av den soja som importeras till EU från Brasilien och Thailand, men om vi till exepel skulle importera GMO-soja från Kanada skulle vi ha bättre garantier för hur fodret produceras säger Maria Donis och fortsätter:

-Vi tycker att det är en lika viktig fråga att inte använda fiskmjöl i fodret eftersom att det inte är hållbart ur miljömässig synpunkt.
Maria Donis menar att det i Sverige inte finns några signaler på att
konsumentledet vill att fodret ska vara GMO-fritt.

-Eftersom att många äter importerat kött är det redan idag många svenskar som äter kött som producerats med GMo-foder. Det finns inte någon uttalad efterfrågan på kött från djur som fötts upp utan GMO, varken från konsumenter eller restauranger. Inte heller i upphandlingar handlar några kriterierna om att fodret ska vara fritt från GMO.

Detta låter som att välja mellan pest och kolera tycker jag. Antingen ta soja från Brasilien eller Thailand eller GMO från Kanada!??

Annons

Maria Donis har alltså inte fått några signaler om vi vill ha GMO-fritt! Det är vi konsumenter som måste tala om, om vi vill ha ett GMO-fritt Sverige! Vill du att foder som inte är GMO-fritt ska användas i produktionen?

Eftersom att Maria Donis inte vet vad vi konsumenter tycker så har iallafall jag mejlat henne och talat om vad jag tycker om GMO-foder.
Det tycker jag att alla som är emot GMO i Sverige ska göra.

maria.donis@svenskfagel.se

Källa: Jordbruksaktuellt
GMO-fritt Sverige

Mia

Annons

30 januari, 2014 0
Bovetegröt med blåbär och mandelmjölk

Usch vad jag tycker att vädret är trist nu.Det är blåsigt och kallt och ett så typiskt januariväder. När det blåser som det har gjort de sista dagarna, vill man knappt sätta näsan utanför dörren, och trots att man byltar på sig både täckbyxor, jacka, vantar och mössa, blir man kall ändå. Men frisk luft måste man ju ändå ha, och min hund måste ut i vilket väder det än må vara. Det är ändå mysigt när man kommer in efter en blåsig morgonpromenad att få något varmt i magen. I morse blev det bovetegröt och blåbär till frukost hos mig. Ett kokt ägg och ett glas nypressad grape med chiafrön slank också ner.

bovetegrot
Bovete är en ört som tillhör syreväxter, men är inte ett sädesslag även om det påminner om det och innehåller inget gluten. Denna ört är rik på både antioxidanter och mineraler och en bra källa för B-vitaminer, kalcium, magnesium, järn, och även rutin, en flavonoid som kan sänka det onda kolestorolet och högt blodtryck. Bovete är basbildande, lättsmält för magen och innehåller alla 8 essentionella aminosyrorna.
Bovete kan med fördel ersätta exempelvis ris och går bra att ha i baket istället för mjöl.
Bovetegröt med äpple och kanel
Annons
ca 2-3 portioner
3 dl hel bovete
5 dl vatten
1 äpple, i små bitar
1/2 dl strödaddlar
1 msk linfrön
1 msk chiafrön
1/2 msk kanel
1 krm kardemumma
1 liten nypa himalayasalt
Koka upp vatten och låt bovetet ligga i vattnet ca fem minuter. Skär äpple och plommon i bitar. Slå av vattnet från bovetet och tillsätt nytt. Koka upp och lägg i kryddor, salt och frukt. Koka enligt anvisning på paketet, ca 10 minuter. Ta av från värmen och låt stå och svälla tio minuter till. Servera med bär, mjölk eller mandelmjölk.
Blåbären som jag tänkte lägga på gröten från början som dom var, fick jag för mig att blanda med avocado och kokosfett, för att få i mig bra fettsyror. Det blev som en god sylt.
mias_bovete
Blåbärssylt med avokado och kokosfett:
1 1/2dl blåbär
1/2 avocado
1 msk kokosfett
Mosa avocadoköttet med kokosfett och blanda ner blåbär. Vill du ha mer sötma, rör ner 1 tsk honung eller agavesirap.
Ha en bra dag! / Mia
Dela inlägget
Annons
28 januari, 2014 0
Ischia-te: Närande energidryck med chiafrön

 Ischia-te: Närande energidryck med chiafrön

 

Chiafrön är riktiga näringsbomber, trots att de är så små. De innehåller nämligen rikligt med Omega -3 (20%) och Omega- 6 fettsyror, proteiner(20%) och viktiga antioxidanter. Dessutom kalcium och zink samt järn. Äter du en matsked chia per dag får du i dig 1 g av Omega-3 och hela 33% kostfibrer.

Man kan baka med chiafrön, använda dem i matlagning eller i smoothie. Eller dricka dem i juice eller vatten. Jag brukar blanda chiafrön i ett glas citronvatten helt enkelt, och dricka varje morgon. Eller så pressar jag en frukt och blandar ner chiafrön i den. Man ska vänta åtminstone 5-10 minuter innan man dricker blandningen, för då bildas det en gelè av de lösliga kostfibrerna som finns naturligt i fröna, precis som i psylliumfrön och i linfrön. I magen bildar gelèn från chia en barriär mellan matsmältnigsenzymer och kolhydraterna i det du äter, vilket balanser ditt blodsocker och gör dig mindre sötsugen och hungrig.

Annons

Chiafrön har använts sedan urminnes tider av folket Taharahumarafolket som även kallas, raramuriindianerna vilket är kända för att besitta nästan omänskliga krafter och uthållighet när det gäller löpning. Och det gäller inte bara vissa av dem. Både barn, gamla och kvinnor och män har en otrolig förmåga och uthållighet att springa, långt och länge, så som upp till flera dygn i ödemarken. De utför alltså längre lopp än i västvärldens maraton. Och det Taharahumarafolket har som sportdryck är en blandning med chiafrön och vatten, också kallad ISKIATE eller Chia fresca: vatten chiafrön och lime, helt enkelt.

Ischia-te/ Chia fresca: 2 glas

ca 5 dl vatten
4 msk chiafrön
2 msk limejuice, färskpressad
(Eventuellt agavesirap eller honung, om du vill ha lite sötma. Jag föredrar utan sötning).
Blanda och låt stå i ca 5 minuter. Rör om och låt stå och svälla ytterligare fem minuter. Drick! Ju längre tid chiafrön får vara i vätska, ju mer tjocknar den.

Ibland pressar jag en grapefrukt och blandar med två matskedar chiafrön och dricker någon halvtimme innan frukost. Grapefrukt är väldigt basisk, och det är bra för din kropp att vara så basisk som möjligt.
Försurande mat som transfetter, färdigmat, kaffe, alkohol och nikotin skapar inflammationer i kroppen, gikt, huvudvärk och andra tråkiga sjukdomar. Och cancer trivs ypperligt i en försurad kropp, men inte i en basisk kropp/ miljö. Därför är det bra att äta basisk föda som grape, citron, spenat, broccolie osv.

Chia med grapefrukt:
1 blodgrapefrukt, juicen av
2 msk chiafrön

Blanda, vänta fem minuter. Rör om och låt stå fem minuter. Drick!

Annons

Ha en underbar dag! /Mia

Dela inlägget
Annons
27 januari, 2014 0
Plättlätt bananpannkaka

bananpannkaka_mia

Jag har inte gjort så många inlägg med mat senaste tiden. Dels har jag haft idètorka, känt att jag inte haft lust, och så har jag ett diskbråck i ryggen, vilket gör det jobbigt att stå längre stunder vid spisen. Jag tror också att jag haft för mycket med kören, tävlingarna, Stjärnjul osv. Det har varit dags och tid för återhämtning och vila! Bara få ägna tid till familj och mitt arbete som hälsorådgivare. Men i helgen kom inspirationen, trots att jag de senaste dagarna haft väldiga smärtor i ryggen. För lite livar det ju upp tillvaron att äta gott! Och jag vill gärna lyxa till helgfrukosten lite, och som jag dessutom vill ska vara extra nyttig, eftersom att det är dagens första mål. En bra frukost gör en bra dag! Så denna vecka tänkte jag bjuda på lite goda frukosttips som inte är allt för jobbiga att laga till, men som ändå är nyttiga. Bananpannkaka funkar utmärkt att göra utan mjöl. Bara blanda med ägg! Lätt som en plätt!
Och dessutom jättegott! 🙂

Enkel Bananpannkaka:
2 stora eller 4 mindre

Annons

2 ägg, ekologisk
1 banan, ekologisk
1 krm vaniljpulver, ekologisk
1 msk kokosolja, ekologisk

Tillbehör:
Hallon, rostade kokosflingor och ev. agavesirap


Gör så här:
Mosa bananen och knäck äggen. Blanda ihop med bananen och stek i kokosfett på båda sidor.
Servera med bär som du tycker om, eventuellt kokosflingor och om du vill, agavesirap.

Må så gott! Mia

Dela inlägget
Annons
21 januari, 2014 0

…eller vill du fortsätta höra flugor och bin surra och vakna till fågelkvitter om sommaren.

Nu blir det ljusare för varje dag som går, och jag längtar redan efter våren och sommaren! För visst är det härligt att lyssna till surret av flugor, även om de kan vara nog så irriterande exempelvis när man ska sova och de flyger runt och gärna vill landa i ansiktet och krypa omkring. Eller när man ligger på en filt i solen och kan studera ett bi som flyger från blomma till blomma med pollen på sin lilla håriga kropp!

Jag vill att det ska fortsätta vara så! Jag vill att mina barn och barnbarn och nästkommande generation ska få uppleva samma sak! Det är ju det som är livet! Fåglarna, alla insekter, djur och natur,

Därför gör det mig både förvånad och arg, frustrerad och ledsen när man i Lantbruk och skogslandet nu kan läsa att Arla Foods trycker på för att släppa GMO-soja fri, de får även stöd från Grisföretagarna och därmed öppnar även LRF Mjölk för en ändrad policy! den policy som gällt sedan 1996 om att fodret till mjölkkor ska vara GMO-fritt.

Annons

Det finns merkostnader för GMO-friheten Vilket egentligen slår hårdast mot gris- och kycklingproduktionen än mot mjölkbönderna, skriver Lantbruk och Skogslandet. Å andra sidan finns det signaler från foderindustrin om kraftigt höjda premier för den GMO-fria sojan.

Arla Foods och Grisföretagarna välkomnar dock en ändrad policy vilket innebär så lika regler som möjligt då Sverige är ensamt om att kräva GMO-fritt,

-I praktiken är det mjölknäringen som styr detta, eftersom den står för de stora sojainköpen. Från vår sida är vi positiva till en ändring som gör att det finns GMO-soja på marknaden, säger Ingmar Olsson, ordförande för Grisföretagarna!

Grisföretagarna har ingen policy som stoppar GMO, däremot har slaktföretag och handeln ställt krav på GMO-fritt foder i delar av produktionen, skriver man vidare.

Vad lever dessa människor i för sluten värld vill jag fråga? Har de bara pengar framför ögonen och blundar för vad GMO kan ställa till för elände för oss människor med sjukdomar och stora hälsorisker? Men framför allt! GMO-grödor har en inbyggd gen där växterna tillverkar sitt eget insektsgift som dödar insekter! Det kan ju i och för sig vara bra för växterna, men de dödar inte bara skadeinsekter utan också bin och humlor. Det innebär förödande konsikvenser ! För om inte bin och humlor finns, vem ska då stå för den pollinering de utför?

Annons

I USA är humlor, bin och fåglar nästan helt utrotade på arealer där GMO odlats några decennier. Det är en skrämmande verklighet!

Och dessa gubbar som sitter där på sina höga hästar och bestämmer vad vi människor ska äta , borde ta sig en funderare och läsa på lite om vad GMO ställer till för djur, natur och människor! Eller har de ingen empati eller förstånd för mer än pengar? Det är förskräckligt att såna människor får ha den position de har! Detta är för tusan 2014! Med det facit som finns om GMO, kan man börja fundera på hur de kunnat få den position de har!

Om du vill ha ett GMO-fritt Sverige, kan du skriva på här: http://www.avaaz.org/en/petition/For_ett_GMOfritt_Sverige_Stoppa_GMO_i_jordbruket_och_i_livsmedel/?ftzxLgb

Mia

Källa: Rune Lanestrands blogg och Tidningen Lantbruk och Skogslandet.

Annons

 

Dela inlägget
Annons
16 januari, 2014 0

Inför år 2014 vädjar Naturskyddsföreningen alla att börja kalla den besprutade maten för OEKOLOGISK!
Och det har en väldigt logisk och enkel förklaring. För om man tänker logiskt :-)! Varför ska vi kalla den ekologiska maten för ekologisk, och den besprutade maten för bara mat? Naturskyddsföreningen vill därför att vi vänder på det hela och göra det EKOLOGISKA till NORMEN och det OEKOLOGISKA till ALTERNATIVET!

För varför ska ekologiskt vara ett alternativ kan man undra? Egentligen borde ju besprutad mat
läggas på särskilda butikshyllor och märkas : innehåller gifter som kan skada din hälsa”, eller: Mat som odlas med hjälp av kemiska bekämpningsmedel vilket påverkar miljön negativt!

Eller så kan genmanipulerad mat märkas som just: Kan innehålla rester av GMO eller ”köttet du äter är från djur som har ätit genmanipulerad föda, vilket kan inverka negativt på din hälsa”, likväl som det står en varningstext på cigarettpaketen och snusdosor. För besprutad mat är ju lika giftigt, om inte giftigare, än rök och nikotin.

Annons

Hur ska vi då få in ordet OEKOLOGISKT i Svenska akademins ordlista? Börja använda ordet så mycket som möjligt! När du pratar potatis och grönsaker, tex: köp inte oekologiska apelsiner, köp de vanliga (ekologiska). Prata om det på nätet, tillexempel på facebook.

Jag håller tummarna för att ordet OEKOLOGISKT får en plats i SAOL!
Ha det gott! /Mia

Dela inlägget
Annons
Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.