Annons

Vilda biffar med lingonsmör och två och en halv vecka kvar till Hawaii!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
11 oktober, 2013
Älgfärsbiffar, potatis och lingonsmör med sallad på vit tallrik

Nu är det verkligen höst! Oktobermörkret har infunnit sig och det är mörkt när jag går hem från mitt arbete på kvällen. Men det är otroligt vackert med alla höstfärger och idag skiner solen från en klarblå himmel. Ska ta mig en härlig promenad på lunchrasten. Det är så skönt att komma ut i friska luften.

Just nu har jag en tendens till stress och jag har lite resfeber! På tisdag i nästa vecka är det bara två veckor tills planet lyfter mot New York och Hawaii!
Det känns som ett spännande äventyr förstås, men också mycket pirrigt inför VM-tävlingarna i barbershop. Jag får dock några dagar på Hawaii att varva ner innan det sätter igång. Det är trots allt mer stress inför själva resan och allt som ska göras innan vi åker. Håller just nu på att kolla upp olika sevärdheter på Hawaii. Ett måste är Pearl Harbor, vilket jag struntade i förrra gången vi var på Hawaii. En av dagarna ska vi åka och snorkla. Det har jag aldrig gjort, så det kommer att bli en upplevelse. Titta på fiskarna i havet! 🙂
New York ja! Jag är där i bara 20 timmar. Men jag vill in till Time Square där några av mina vänner ska bo. Jag vill se och uppleva Central Park och Manhattan. Fihetsgudinnan får vänta till en annan gång. Har hört om bussar som som åker guidade turer runt stan, så vi kanske hoppar på en sån.

Älgfärsbiffar, potatis och lingonsmör med sallad på vit tallrik
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

I går blev det biffar gjorda på älgfärs till middag. Kanske ett litet tips på middag i helgen?
Älgkött kan vara ganska torrt, så för att få den lite fetare, tillsatte jag grädde istället för sedvanliga fläskfärsen.
OBS! Gör lingonsmöret först.

Älgfärsbiffar med lingonsmör:
2 portioner:

250g älgfärs
1 liten gul lök
1 ägg
1 dl vispgrädde
3 enbär
2 krm rosmarin
1 tsk vinäger
1 msk potatismjöl
Salt och vitpeppar
Rapsolja och smör till stekning

Gör så här:
Rör ut potatismjölet ordentligt med grädden. Krossa enbär i en mortel och riv löken. Arbeta in kryddor, lök, grädde och ägg i färsen. Provstek gärna en liten bit för att kolla om det håller ihop och det är tillräckligt kryddat. Forma till biffar och stek i smör och rapsolja på medelhög värme ca 3-4 minuter sida. Servera med kokt potatis, gärna mandelpotatis, sås eller sky och lingonsmör.

Lingonsmör:
50 g smör
2 msk färska lingon, mosade
2 msk persilja, hackad

Gör så här:
Blanda smör med lingon. Forma den till en korv. Rulla i persilja och slå in den i smörpapper. Lägg i frysen. Strax innan servering ta ut aromsmöret och skär i bitar.
TIPS: För att det ska hålla sig och inte smälta och kladda, kan du lägga aromsmörbitarna i en skål med kallt vatten och is.

Annons

Trevlig Helg! Mia

 

10 oktober, 2013 0
Ugnsrostade rotfrukter och två skivor kassler på ett vitt fat

Ibland när man är trött på potatis kan det vara gott att variera med något annat. Jag älskar palsternacka. Den är jättegod att ugnsrosta. För att få lite färg i maträtten, valde jag även att skära ner morötter och sötpotatis. Kryddade rikligt med olivolja, torkad basilika, flingsalt och svartpeppar. Jag åt kassler och en klick tomat-och olivtapenade till. Enkelt och relativt snabbt till lunch!

Ugnsrostade rotfrukter och två skivor kassler på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

 

Basilikakryddade rotfrukter med kassler

Annons

2 portioner
2 palsternackor
1 stor morot
1 sötpotatis
olivolja
2 msk torkad basilika
flingsalt och svartpeppar

Gör så här!
Skala rotfrukterna och dela i mindre bitar. Lägg i ugnsfast oljad form. Ringla över olivolja. Krydda med basilika, flingsalt och svartpeppar. Gratinera i ugnen på 200 grader ca 20-30 minuter, eller tills rotfrukterna har mjuknat. Skär upp några skivor kassler och stek snabbt i stekpanna. Servera med en
tomatsallad och eventuellt tapenade.

Ha en trevlig dag! / Mia

Dela inlägget
Annons
4 oktober, 2013 0
kanelmuffins på blått fat
kanelmuffins på blått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Så var det kanelbullens dag i dag! Är det något som är gott, så är det ju nybakade kanelbullar. Men ack så farligt för min mage. Och för kroppen. Men ibland saknar jag nybakade hemgjorda kanelbullar, det gör jag!
Annars är jag egentligen ingefan av fikabröd, och har aldrig varit. Men jag tycker att det är kul att baka. Och visst äter jag kakor utan vete och socker, men bara vid festliga tillfällen eller när jag har gäster.

Förra året på kanelbullens dag, bakade jag kanelbullar med mandelmjöl, men i år gjorde jag muffins istället. Med kanel!
Och bara för att jag kunde plocka till mig lite äpplen på min promenad igårkväll, så fick det bli äpple i också. De som har äppelträd i sina trädgårdar här i Nynäshamn, brukar ställa ut lådor med fallfrukt så att förbipasserade kan ta för sig av det som annars skulle ha blivit slängt! En eloge till er alla äppelträdägare! 🙂

Annons

Kanel&äppelmuffins
12 stycken:
200g smör
6 ägg
2 dl sukrin melis
250 g philadelphiaost
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1 1/4 msk kanel
3 tsk bakpulver
2-3 äpplen
Smör till stekning
2 msk kanel

Gör så här:
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och sukrin pösigt.
Blanda alla torra ingredienser i en skål för sig. Se till att bakpulvret blir ordentligt blandat med mjölet.
Häll ner smör och ost i äggsmeten och rör därefter ner mjölblandningen. Skala äpplen och skär i små bitar. Rulla dem i kanel. Stek äppelbitarna försiktigt i smör.
Fördela 1-2 äppelbitar i 12 stycken muffinsformar. Häll över kaksmet men inte ända upp i formen. Grädda i mitten av ugnen på 220grader i ca 25-30 minuter. Pudra över lite sukrin melis

Ha en trevlig helg!/ Mia

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons
3 oktober, 2013 0
Ugnsbakad fetaost på en bädd av stekt svartkål på ett vitt fat

Läser i Aftonbladet på nätet i dag om att fetma i Missisippi orsakar för tidigt födda barn, diabetes, högt blodtryck och sömnapnè. Hela Universitetesjukhuset i Jackson är fullt av patienter med metabola symtom. Hela 35% av invånarna i Jackson är feta. Alltså inte överviktiga utan feta.
I USA skapas den nya människan och resten av världen följer efter skriver man i Aftonbladet. Den nya människan är en fet vaggande glufsande varelse som har svårt att röra sig. I Missisippi kommer fetmaepidemin ge stora konsekvenser i framtiden. År 2030 kommer 30% av befolkningen att ha diabetes. Redan nu finns diabetes 2 hos 20-åringar, som förr endast uppstod hos människor i 60-års åldern. Förutom mänskligt lidande innebär detta också stora ekonomiska påfrestningar. På grund av övervikten är dagens generation den första som kommer att leva kortare än sina föräldrar. De äter sig till döds.
Vad beror då fetman på? I Jackson Missisippi orsakar fattigdom fetman. Det är billigare att äta hamburgare och pizza än att laga maten själv. Oftast har invånarna 2-3 dåligt betalda arbeten och hinner heller inte att tillaga maten hemma. Fetmaepidemin innehåller flera paradoxer. Överflöd av mat mitt i eländet. Övervik är en signal på fattigdom. Och små, små smala för tidigt födda barn. Och de enorma resurser som spenderas på att lindra fattigdomens följder.
Kuslig läsning tycker jag! Men så är det ju faktiskt. Det ÄR billigare att köpa färdigmat. Det är enklare när man kommer hem efter en lång arbetsdag att slänga in något snabbt i micron. Jag tycker detta är viktig läsning för alla, så besök sidan på aftonbladet. Vi har faktiskt även detta problem i Sverige.

Jag tycker att det är kul att testa nytt. Igår när jag var på affären hittade jag svartkål. Har aldrig sett det förut och visste inte hur det smakade. Så det var jag nyfiken på att prova. Det stod ett recept med svartkål och fetaost på påsen, så jag gjorde efter recpetet. Smarrigt blev det. Gott som ett tillbehör.

Annons
Ugnsbakad fetaost på en bädd av stekt svartkål på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

 

Svartkål med ugnsbakad fetaost
4 portioner
400g fetaost
200 g svartkål
1 vitlöksklyfta
olivolja
salt och svartpeppar
chiliflakes

Gör så här:
Lägg fetost i en ugnsfast form och ringla över olivolja och peppar. Säät in i mitten av ugnen på ca 250 grader ca 5 minuter eller tills osten fått färg. Skölj och skär bort den grövsta nedersta delen av bladen på svartkålen och dela den i mindre bitar. Skiva vitlök i tunna skivor. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek kålen hastigt tillsammans med vitlök och chilipeppar. Servera osten på en bädd av kålen. Salta och peppra efter behag, men var försiktig med saltet. Fetaosten är väldigt salt i sig.

Dela inlägget
Annons
3 oktober, 2013 0

Läste en artikel i Expressen häromdagen som jag tycker var intressant. Det stod att naken råttan kan lösa cancergåtan.
Varför? Amerikanska forskare har i flera år försökt ta reda på varför den afrikanska nakenråttan är immun mot cancer och har nu kommit ett steg närmare svaret. Man har hittat att råttan har bättre konstruerade proteiner. Det är sedan tidigare känt att det är tack vare hyaluronsyra som råttan aldrig drabbas av cancer. När man däremot blockerar ämnet förlorade råttans celler sitt skydd och cancertumörer började växa.

 

Annons
Dela inlägget
Annons
2 oktober, 2013 0

Kosten som vi äter inverkar både på sjukdomar och hur vi mår psykiskt. Man kan faktiskt minska depressioner med rätt kost.
Nu har vi just avslutat sockerutmaningen, men läs här och konstatera att allt går hand i hand när det gäller kost och näring och på hur man mår. Socker och snabba kolhydrater är en stor bov!! Återigen!

*Blodsockerbalansen har en inverkan. Om man har lågt blodsocker innebär det att det finns för lite energi i hjärnan och i kroppen. Framför allt hjärnan behöver energi för att kunna fungera normalt. Att mata kroppen med socker och snabba kolhydrater ger snabb energi, men orsakar ett snabbt och mycket lägre blodsocker än innan du åt socker/snabba kolhydrater. Att inte ge kroppen energi genom bra föda, innebär att du försätter den i stress.

*Signalsubstanser i hjärnan som lågt serotinin, orsakar att du känner dig nedstämd, trött och håglös. Låga nivåer av dopamin, adrenalin och noradrenalin, ger upphov till brist på motivation, och initiativtagande samt kan orsaka apati. En orsak till att man kan få låga serotininhalter är brist på vitaminer, mineraler och fettsyror samt motion. Så att äta bra och motionera kan faktiskt dämpa depressioner.

Annons

*Viktiga fettsyror behöver kroppen för att kunna fungera optimalt. Särskilt det omättade fettet är bra om man är deprimerad. Bra fett- Omega 3 från fet fisk som lax, makrill och sill, och fetter från växtriket som från avacado, frön och nötter är bra ”hjärnfett”.

*Vitaminer och mineraler inverkar också på hur vi mår.
B-12 som bara finns i animaliska produkter som exempelvis mjölk, kött och ägg kan orsaka trötthet och intiativlöshet om man har brist på det. Om man är vegetarian är det därför jätteviktigt att äta ett tillskott med B-12.
Folsyra behövs för att tillverka nya celler och signalsubstanser i hjärnan. Om du känner dig väldigt trött kan det vara brist på just folsyra. Folsyra finns i frukt och grönt, men även som kosttillskott.

Brist på vitamin D kan oraska trötthet, dåligt immunförsvar och depression.

Magnesiumbrist orsakas ganska ofta av en kost med mycket socker och snabba kolhydrater. Brist på magnesium orsakar i regel kramper i muskler, svaghetskänsla och trötthet. Du hittar magnesium i frön och i nötter. Magnesium behövs för en bra muskelfunktion och för ditt hjärta, samt att kalcium och magnesium samverkar i kroppen. Magnesium behövs också för att kroppen ska kunna ta upp energi ifrån maten.

Zink är en mineral som kopplas ihop med många psykiska tillstånd, bland annat depression. Men zinkbrist orsakar också ett dåligt immunförsvar, dåliga spermier hos män och dålig sårläkning. Zink hittar du i te x ostron.

Annons

Har du järnbrist vilket många kvinnor har, kan du få huvudvärk, trötthet och humörsvängningar.
Järn behöver kroppen för att omvandla mat till energi. Du hittar järn i grönsaker som spenat, broccoli, persilja, vinbär, kött och fågel. Men man bör inte inta ett tillskott av järn innan man kollat sitt järnvärde.
Att ha för högt järnvärde kan vara farligt åt andra hållet.

Att motionera är bra för att fylla på dopaminet i hjärnan!
Dopamin utsöndras när du motionerar!
Men det är endast när du utövar saker som motiverar dig som dopaminet utsöndras. Så motionera/träna med något du tycker är skoj och som ger dig en mening.

Sömn, inte att förglömma! Bra sömn är också viktigt för att minska depression.

Ha det gott Mia

Dela inlägget
Annons
Annons