Annons

Zucchinibiffar med dill-tsatsiki och detox

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
2 oktober, 2012
Blomkålsmos
Foto: M. Hagenmalm

I går var det första dagen på en ny månad och första dagen på
en ny vecka. Jag brukar detoxa- rena kroppen från gifter, ett snällare alternativ till fasta, minst en gång i kvartalet annars.
Men nu har det gått ett halv år sen sist, så igår fick jag för mig
att börja en kur och ska hålla på i 20 dagar. Jag kör Methodraine Detox för jag upplever att den funkar bra på mig. Första dagarna får jag lite huvudvärk, men det är för att jag glömmer att dricka ordentligt. Man spär ut ca 12ml koncentrat av detoxen i 1-1 1/2l vatten. Men sen gäller det att dricka minst en liter vatten till på det. Och så ska man reducera intaget av koffein, det svåraste av allt för en kaffekärring som mig. Samma gäller såklart socker alkohol osv. Eller: Ät nyttigare, helt enkelt!

Annons
Foto: Mia Hagenmalm

Efter förra veckans förkylning har jag inhandlat diverse kosttillskott också, för att hålla mig frisk i höst och vinter. Så nu blir det zink, C-vitamin, D-vitamin och Probi Frisk, som innehåller bra lactobakterier och som har en dokumenterad effekt på immunförsvaret. Ger Probi Frisk till dottern också. Det går så mycket olika virus i skolan, och jag tycker att hon håller sig friskare när hon äter den. Ett tips är att ta 2 msk kokosfett varje morgon för att hålla virus borta. Omega-3 äter vi året runt förstås.
I dag till lunch åt jag resterna av gårdagens middag. Zucchinibiffar med dill-tsatsiki! Supergott, även om dottern inte gillade det lika mycket som jag. De smakade nästan ännu bättre i dag tyckte jag.

Zucchinibiffar med dill-tsatsiki

1 stor zucchini ca 300 g
20 oliver
1 liten gul lök
ca 50 g haluomiost
1 msk fiberhusk
1 ägg
rapsolja och smör till stekning
Havssalt och svartpeppar

Gör så här:
Riv zucchinin grovt och pressa eller krama ur vätskan.
Blanda alla ingredienser i en skål och salta och peppra efter behag. Forma till biffar och stek på medelsvag värme ca 6 minuter/sida.

Dill-Tsatsiki:
1/2 urkärnad och riven gurka
1 pressad vitlöksklyfta
2 1/2 dl turkisk Yoghurt
2 msk hackad dill
1/2 msk vitvinsvinäger
havssalt och svartpeppar.

Annons

Gör så här:
Pressa ur vätskan ur gurkan och blanda samman alla ingredienser och
smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra 1 timme i kylen.

30 september, 2012 0
Ett glas fullt med kokta rödbetor.
Ett glas fullt med kokta rödbetor.
Foto: Hagenmalm

Igår var det ett riktigt bio-väder. Trist och regnigt. I dag var det tvärt om soligt och ganska varmt. Efter en lång sovmorgon och en slö inne-sittar-dag, vilket var behövligt efter min vecka som sjuk, blev jag riktigt uttråkad och rastlös. Så jag tog mig i kragen och åkte hem till kärleken på en fika. Eftersom att det var så fint väder bestämde vi oss för en eftermiddagspromenad ut till våtmarken här i Nynäshamn. Det var en härlig promenad.Träden börjar skifta färg i rött och gult, och luften känns hög och klar. Det är lite mysigt med hösten ändå. Och det var skönt att röra på sig efter flera dagars inomhusvistelse. Konstigt! I går orkade jag knappt gå upp för trapporna till lägenheten för jag blev så matt. I dag promenerade vi i rask takt utan att jag ens blev andfådd. :-) Det vänder fort när man blir frisk.

Lagade pannbiff och färska, kokta rödbetor till middag. Rödbetor ger bra energi. Behöver massor av det just nu, känner jag. Gjorde en dressing som jag la in rödbetorna i. Det blev en härlig het rödbetssallad!

Ljummen Rödbetsallad á la Mia

Annons

2 portioner:

3 stora rödbetor
Dressing:
1 dl olivolja
2 tsk honung
1 stor vitlöksklyfta
2 tsk Sambal Oelek
1 krm finmalen havssalt
ca 1/2 dl solrosfrön eller hackade valnötter
Några nypor flingsalt
Salvia

Gör så här:

Koka rödbetorna mjuka i litet saltat vatten ca 40 min. Du känner med en sticka när de börjar bli klara. Häll av vattnet och dra av skalet på rödbetorna medan de är varma. Skär i ganska stora bitar.

Gör en dressing på olivolja, honung, pressad vitlök, sambal oelek och salt. Blanda det med de ännu varma betorna och vänd ner solrosfrön eller valnötter.
Strö över några nypor flingsalt och salvia. Låt stå och dra innan du serverar. Jag hade pannbiff till, men salladen går ju bra att ha till te x kyckling eller någon annan kötträtt. Ett alernativ till potatis, eller som ett gott tillbehör.

Visste du att rödbetor innehåller höga mängder antioxidanter, folsyra, och påverkar det onda kolesterolet och höjer det goda? Den är dessutom lever och blodrenande och den innehåller anticancerogena ämnen som betacyanin och nitrat. ;-)

 

Annons

Dela inlägget
Annons
29 september, 2012 0
En tallrik med frökex

Är lite matt ännu efter några dagars envis feber och tillhörande förkylning. Går på Kan Jang och Colizin för halsen. Känner mig bättre, men har tappat energi.
Igår somnade jag på soffan på eftermiddagen. Det är inte alls likt mig. Tog ett varmt örtbad med eucalyptusolja på kvällen, och det kändes uppfriskande för förkylningen. Härligt!

Hoppade över middagen igår kväll, för jag var inte alls hungrig eller inspererad att göra mat till mig själv. Min dotter hade ändå ätit middag hos en kompis. Senare på kvällen blev jag lite sugen på te. Har köpt åkerfräken-te vilket inte smakar så jätte gott tycker jag, men det hjälper jätte bra mot hosta. Jag tänker inte säga vad jag tycker det luktar. Till det åt jag kex som jag bakade häromdagen, på frön och kokosfett, med mycket extra ost och hemgjord Lemon Curd.Super Gott!

I dag blir det kvalitetstid med yngsta dottern. Bio besök på Heron City om hon får bestämma. Och det får hon.

Annons
En tallrik med frökex
Frökex

Frökex:
0.75 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1 dl solrosfrön
2 msk mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1/2 dl kokosfett
2 1/2 dl kokt vatten
1/2 tsk himalayasalt

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Koka upp vatten och häll därefter ner kokosfettet så det smälter.
Rör ihop vatten med kokosfett i fröblandningen.
Sprid genast ut smeten till en tunn kaka på ett bakplåtspapper.

Grädda 45 minuter på 150 grader. Ta ut kakan och markera bitar med en kniv.

Stäng av ugnen och låt kakan eftergräddas i ca 30 minuter. Låt svalna och bryt kexen i bitar.

Lemon Curd på mitt vis:
1 1/2 dl mandel
1 1/2 dl cashewnötter
1 1/2 dl agavesirap
rivet skal av 1 citron
1 1/4 dl färskpressad citronsaft
1/2 krm salt

Annons

Mixa allt till en jämn kräm

 

Dela inlägget
Annons
26 september, 2012 0
En stor flickkör
En stor flickkör
Foto: Evelyn Hagenmalm

Ligger hemma i sängen och är sjuk. Förkyld, feber och ont i halsen. Det är inte kul alls. Missade kören i går kväll pga det. Och igår hade vi besök av en kvinna från USA, som vi har fått äran att bli coachade av. Känns så frutrerande att inte orka delta. Varje coaching är så viktig för sången, kören och den individuella utvecklingen. Som jag nämnt förut, ska vi tävla i VM på Hawaii hösten 2013. Vi är en ren damkör och vi sjunger barbershop, en sångstil som framförs fyrstämmigt, a capella, och som föddes i USA på slutet av 1800-talet. Det sjöngs ofta i barberarstugor, därav namnet barbershop. Det vi i kören tragglar, övar, nöter och drillar varje rep under kanske två års tid är två ballader och två uptones. Det som eftersträvas i låtarna är så rena toner att det blir övertoner- toner som ingen sjunger, men som bildas ändå. Fråga mig inte hur det fenomenet uppstår, men blir det övertoner har man lyckats. Vi har mycket övertoner i vår kör. Och så ska vi naturligtvis vara synkade. Dessutom har vi koreografi! Vi dansar och bjuder på riktig glamorös, glittrig och underbar show. Och allt det där måste sitta på en tävling. Det är viktigt att hjärtat är med också. Hjärta och kärlek för det vi vill förmedla till publiken med vår sång. Det är en gåva att kunna sjunga.

I höstas var vi -Rönninge Show Chorus och tävlade i VM i Houston. Vi kom på en bejublande andra plats. Det var helt makalöst fantastiskt! Lever fortfarande på det.
Vi blev otroligt hyllade i USA. Det har i alla fall jag svårt att fatta och ta till mig, men jag är otroligt ödmjuk och tacksam inför det faktum att vi är en av de bästa kvinnliga barbershopkören i världen. Jag tror inte att någon i kören kan förstå vad vi satte för avtryck i barbershophistorien i Houston. Vi! Från lilla Svergie! Det är för stort för att ta till sig.

Annons

I alla fall kom jag att tänka på all härlig och god mat vi åt i Houston. Var man än gick in, så fanns det bra och nyttig mat. Till och med på billiga lunchställen. Till skillnad mot när vi var i Los Angeles för några år sedan. Där fanns nästan bara sk junk food. Friterade korvar, chips och jelly, hamburgare och annan skräpmat.
Ville man ha RIKTIG mat, kostade det skjortan. Helt bedrövligt! Men det kanske bara var så att vi inte inte hittade de rätta ställerna att äta på!?

Hamburgare sk street-food kommer ju från USA, och det har vi ju anammat över hela världen.
När man är ute och handlar, eller är på väg någonstans, och det börjar suga i magen, är det lätt att slinka in på någon hamburgerbar eller pizzeria, för
att stilla hungern. Och visst är det jätte gott att sätta tänderna i en riktigt fet hamburgare. Det går ju inte att förneka. Eller hur? Hamburgaren i sig
är kanske inte så onyttig om den är gjord på rent nötkött. Men så tillkommer pommesfritte kanske en läsk, ketchup och dressing.

Jag själv är uppvuxen med ketchup, och jag har det till mycket av det jag äter. Jag älskar ketchup! Men det är inte jätte nyttigt när man tittar på innehållsförteckningen. Det innehåller många e-ämnen och tillsatser. Likaså i hamburgerdressing. När jag gör hemlagat gör jag allt från grunden, med bra råvaror! Dessutom vet jag vad jag stoppar i mig.

Ketchup tar lite tid att göra själv, men det är ganska enkelt ändå. Och det är värt att lägga lite tid på det. Dressingen rör du ihop på ett nafs.

Hemgjord Hamburgare utan bröd.

Annons

Hamburgare utan bröd med rotfrukter
Foto: Evelyn Hagenmalm

2-4 portioner
ca 500 g grovmalen nötfärs
1 stor tomat
1/2 rödlök
lite isbergssallad
ev. om du vill ha,: 4 skivor ost
salt och grovmalen svartpeppar
smör rapsolja till stekningBlanda färsen med ca 1/2 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Forma till 4 burgare.
Skala löken och skär lök och tomat i skivor.
Stek burgarna i smör och rapsolja på medelsvag värme ca 5 minuter/ sida
Mot slutet, lägg på ev ost och ta upp hamburgarna ur stekpannan. Lägg på
dressing och fördela sallad, tomat och lök på toppen.

Hemgjord ketchup.

Ca 1 liter:
ca 800g färska tomater
1 liten bit ca 3 cm av det ljusgröna på en purjolök
2 dl balsamvinäger
2 lagerblad
3 hela kryddnejlikor
1 krm malen kanel
ca 1/2 – 1 dl sukrin ( Ta det försiktigt med sukrinet. Det kan bli för sött annars. Bättre att öka på sockermängden när man smakar av).
1 dl tomatpurè.
2 msk potatismjöl

En brun sås i en glasburk

Gör så här:
Skiva tomaterna och skär purjolöken i mindre bitar.
Fräs i lite smör tills de blir mjuka och rör ner tomatpuré. Koka upp balsamvinäger, kryddor och socker i en annan kastrull. Häll blandningen över tomatfräset och
låt stå och småputtra utan lock i ca 35-40 minuter. Ta upp lagerblad och nejlikor. Mixa till en slät sås med stavmixer direkt i kastrullen. Smaka av och tillsätt ev. mer socker eller balsamvinäger. Red av med potatismjölet utrört i lite vatten. Koka upp snabbt och ta genast av från värmen. Låt stå och svalna och häll sedan upp på väl rengjorda flaskor eller burkar.
Chilidressing:
ca 1-2 dl
1 msk majonäs
1 dl créme fraiche
3 msk hemmagjord ketchup
5 cm gurka
1/2 tsk senapspulver
1/2 krm salt och chiliflakes.Hacka gurkan smått. Blanda alla ingredienserna och låt stå och dra i kylskåpet ca 1/2 timme.

Annons

Till detta serverade jag ugnsrostad potatis och morötter istället för pommesfritte.

Dela inlägget
Annons
23 september, 2012 0
Lyxig lax och räkgryta

I dag var det en bra söndag! Har jobbat! Och eftersom att jag arbetade i närheten av där min mamma bor, passade jag på att hälsa på henne. Det var mysigt att fika och prata en stund. En mycket värdefull stund. Vi bor ganska långt ifrån varandra, så det blir inte så ofta vi träffas, pga att jag jobbar till sent och på helger. Önskar att vi bodde närmre varandra. Det skulle vara så fint att bara kunna gå till henne efter jobbet och prata en stund, när helst man vill. Nu krävs det planering för att träffas.
Det blev en sen middag ikväll, eftersom att jag kom hem vid sju, men det var värt den sena timmen för jag gjorde en favorit. Lyxig lax och räkgryta! Den här rätten är väldigt het, och den passar ju bra nu när hösten är i antågan. Det har börjat bli lite småkyligt och grått ute sista veckan. Stekte en pytt på aubergine som tillbehör, men brukar egentligen servera den här rätten med råris. Det smakade väldigt gott med aubergine-pytt också. Kör man LCHF är det ett alternativ.

Lyxig lax och räkgryta
Foto: Evelyn Hagenmalm

Det är ju så bra att äta fisk! Fet fisk som lax, sill och makrill innehåller mest Omega-3 fettsyror. Omgea 3 är bra för hjärnan, så det är inte bara en skröna att man blir intelligent av fisk! Det är också bra för hjärta och kärl. Men man måste också tänka på hur man tillagar fisken. När man steker fisk i margarin eller i härdade fetter, försvinner mycket av Omega 3. Rapsolja är bra att steka i. Eller varför inte kokosolja! I dag har de flesta människor obalans av Omega 3 och 6 i kroppen. Vi får i oss mycket mer Omega 6 än 3 genom kosten. Tränar man mycket eller har inflammationer i leder, är det värt att äta Omega 3 som ett kosttillskott. Och det är att föredra om man inte äter fisk 3-4 gånger i veckan. För mycket Omega-6 skapar inflammationer.
Är man allergisk mot fisk , finns det att tillgå i te x linfröolja. Chiafrön är också väldigt rik på Omega-3.

Annons

Het lax-och räkgryta och aubergine-pytt

2 portioner:

300 gram färsk laxfilè
färskpressad saft av en halv lime
1 1/2 krm finmalen havssalt
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek eller 1 chilifrukt
2 msk kokosfett med smak
ca 250 gram krossade tomater
1/2 buljongtärning
1 msk finhackad koriander
1/2 dl finhackad persilja
1 burk ekologisk kokosmjölk
ca 100 g skalade räkor

Gör så här:

Ta bort skinnet på den färska laxfilén och skär den i mindre bitar. Pressa över limesaft och salta.Blanda ordentligt och låt stå kallt i kylskåpet och dra medan du gör tomatsåsen.

Annons

Skala lök och vitlök och skiva tunt. Fräs i kokosfett tillsammans med sambal oelek eller finhackad urkärnad chilifrukt.
Slå över de krossade tomaterna och smula i buljongtärningen, tillsammans med persilja och koriander.. Låt sjuda på svag värme i ca 10-15 minuter.
Tillsätt kokosmjölk, och låt koka upp under omrörning. Lägg i laxbitarna och sjud på svag värme ca 7-8 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellet mer salt och peppar. Ta av från spisen och vänd ner räkorna.

 

Abubergine-pytt

2 portioner:
1 aubergine
1 gul lök
örtsalt
2 msk olivolja till stekning

Skala auberginen och skär i tärningar
Hacka löken fint
Stek på medelvärme tills det fått färg. Krydda med örtsalt

Annons

 

Dela inlägget
Annons
22 september, 2012 0
Hemgjorda ungsbakade potatischips

Så var det fredag igen och då vill vi ha fredagsmys förstås! Chips och läsk! Vem var det som uppfann detta påfund egentligen? Det var någonting
med kyckling på fredag enligt reklamen för många år sedan. Inte helt fel. Kyckling är nyttigt! Sen hakade en annan på med sitt fredagsmys som handlade om Chips några år efteråt. Och visst är det supergott med chips och cocacola. Och svårt att stå emot när dottern vill ha. Ok! Det är bara en gång i veckan. Men sen kommer lördag. Då ska det vara lördagsgodis och läsk igen.

Jag har börjat införa grönsaker och dipp på fredagar istället för chips. Och det har gått hem! Stjälkselleri, morötter och gurka doppar vi i hemmagjord dippsås. Jätte gott! Gjorde faktiskt egna chips härom kvällen. De år jättegoda. Ugnsrostad sötpotatis med lime och kryddor! SUPERGOTT enligt min smak. Men det var lite VuxenSmakVarning där. Så jag gjorde också chips på vanlig potatis. Det gick bättre hem hos min elvaåring.

Hemgjorda ungsbakade potatischips
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

De smakar inte som OLW eller Estrella. Nej de är mycket godare! De har
en renare smak. Och det känns i magen att de är nyttigare. Mmmm! Fredagsmys!

Chips på sötpotatis eller potatis.

2-3 msk olivolja
2 msk limesaft
3 tsk flingsalt
1 krm vitlökspulver
1 krm salvia
Gör så här:

Skala potatis och skär tunna bitar gärna med en mandolin.
Doppa skivorna snabbt i oljeblandningen, och lägg på hushållspapper
för att rinna av en stund. Är de för blöta blir de mjuka. Bland saltet med kryddorna. Lägg potatisskivorna på ett bakplåtspapper på en plåt.
Grädda nederst i ugnen ca 60- 70 minuter i 150 grader.

Dela inlägget
Annons
Annons