Annons

Citron (Citrus limon)

Både i Kina och Indien har man odlat citron i över 2 500 år och frukten tros ursprungligen komma från dessa trakter.

Redaktionen

9 juli, 2012

Historia
Både i Kina och Indien har man odlat citron i över 2 500 år och frukten tros ursprungligen komma från dessa trakter. Araberna introducerade citronen i Europa via Spanien på 1000-talet, samtidigt som den kom till Nordafrika. Columbus kom i kontakt med citronen år 1493. Citron och andra C-vitaminrika frukter var högt värderade hos gruvarbetare i Californien för att motverka skjörbjugg i mitten av 1800-talet. Citronen var så populär och eftertraktad att folk var villiga att betala upp till 1 dollar per citron.

Form
De flesta citronsorter är sura. De vanligaste sura sorterna är Eureka och Lisbon. Eureka har generellt sett mer markerat skal, kort hals och få kärnor, medan Lisbon har ett mjukare skal, ingen hals och är generellt sett kärnfri. Meyercitronen är en av flera varianter som är söt, och som börjar bli alltmer populär hos allmänheten och på restauranger.
De största producenterna idag är USA, Israel, Turkiet, Spanien, Italien och Grekland.

Kemi och botanik
Citron är ett träd i familjen vinruteväxter, vilket även är namnet på själva frukten. Trädet består av en taggig buske som är 3–6 meter hög. Bladen blir 6–10 tio cm långa, äggformade eller uddspetsiga. Blommorna är vita med rosa nyanser. Citronfrukten är avlång eller rundad. Den är grön och riktigt hård som omogen, och gul och mjukare som mogen. Fruktsaften innehåller mycket citronsyra och det är citronsyran som ger den sura smaken. Citron innehåller också det aktiva ämnet, limonin, som påverkar många fysiologiska processer.

Funktion och terapeutisk användning
• Påverkar och stärker de specifika immuncellerna – monocyterna
• Påverkar cellcykeln, om cellen ska fortsätta dela sig eller om det är aktuellt med apoptos av defekt cell
• Substansen Limonoider har visat sig bekämpa muncancer, hudcancer, lungcancer, bröstcancer, mag- och tarmcancer
• Vätskedrivande, stärker matsmältningen och stimulerar produktion av magsafter
• Antimikrobisk, desinfektant
• Motverkar LDL-kolesterol genom att hämma produktionen av apo B som är nödvändig för produktionen av LDL-kolesterol
• Basbildande
• Leverenande.

Näringsinnehåll
60 g citron innehåller i genomsnitt:
Kalorier 15,25
Protein 0,23 g
Kolhydrater 5,27 g
C-vitamin 28,06 mg
Provitamin A 12 IE
E-vitamin 0,14 mg
B1-vitamin 0,02 mg
Folat 7,87 µg
B2-vitamin 0,01 mg
Kalcium 4,27 mg
B3-vitamin 0.06 mg
Koppar 0,02 mg
B5-vitamin 0,07 mg
Magnesium 3,66 mg
B6-vitamin 0,03 mg
Kalium 75,64 mg
Järn 0,02 mg
Mangan 0,01 mg
Fosfor 3,66 mg
Selen 0,06 µg
Zink 0,03 mg

Annons

Dosering
1–3 glas citronvatten per dag.

Toxicitet
Ingen känd.

Kontraindikation
Konventionellt odlade citroner får ett lager av vax som skydd mot skador under transport. Vaxet innehåller insekter, animalier, eller är petroleumbaserat. Karnubapalm är det mest vanliga vegetabiliska vaxet. Andra ämnen som etylalkohol eller etanol läggs till för vaxets konsistens. För att skydda sig mot dessa skadliga ämnen är det en fördel att köpa kravodlade citroner eller endast använda insidan av citronen och inte skalet. Vid användning av icke kravodlade citronskivor i citronvatten eller smoothies bör skalet först skrubbas med hett vatten för att få bort föroreningar.

Citronsyra kan skada tandemaljen, därför bör man undvika att suga eller bita alltför länge på en citron. Skölj gärna med vatten efteråt men vänta med att borsta tänderna då det kan bidra till erosion.

Interaktioner
Inga kända.

Annons

Beredningsform
Citronvatten: Skär upp en citron i 5–10 små delar och lägg i en tillbringare med vatten. Starta gärna varje morgon med ett glas vatten följt av ett glas citronvatten. Det är ett utmärkt sätt att hjälpa kroppen avsluta nattens reningsarbete och behålla kroppen mer basisk under dagen samt förbereda för frukosten genom att stimulera matsmältningen lite. Citronvatten kan även drickas före måltiderna för att förbättra matsmältningen.
Citronskivor kan också användas i smoothies och som tillsats i drycker, matlagning, ätas naturell i sallader och vid tillredning av guacamole m.m.

Synergister och antagonister
Lite citronjuice passar mycket bra i de flesta smoothies och en del juicer, speciellt i tropiska- och citrusjuicer. Att tillsätta lite citronjuice gör också att en smoothie eller juice håller sig vital längre p.g.a. den konserverande effekten som citronsyran har.

Exempel på studier, referenser

Kumariner från citron kan hämma generation av radikaler
Miyake Y. et al. ”Identification of coumarins from lemon fruit (Citrus limon) as inhibitors of in vitro tumor promotion and superoxide and nitric oxide generation”. J Agric Food Chem, 1999 Aug;47(8):3151-7.

Citron kan skydda mot HIV-infektion
Reprod Fertil Dev, 2004; 16 (5): 555-9.

Annons