Den nya frukosttrenden stavas: Acaibowl. Det kan bäst beskrivas som en blandning mellan en smoothie och sorbetglass. Laktosfri, glutenfri och full av nyttigheter. Studier har visat att Acai kanske är det mest näringsrika av alla superbär. Här är ett nyttigt, gott recept att inspireras av. Det passar lika bra som frukost, mellis och som snacks till fredagsmyset.
Acaibowl är mycket populärt i Brasilien och stora delar av Sydamerika där acaibären kommer ifrån, men har också de senaste åren blivit trendigt i USA. Studier har visat att Acai kanske är det mest näringsrika av alla superbär. Det innehåller bland annat vitamin B1, B2, B3, C, E, samt mineralerna järn, kalium, magnesium, fosfor och kalcium. Acai innehåller även aminosyror och fettsyrorna omega 6 och omega 9. Mycket av energin i Açai kommer från dessa nyttiga fettsyror som förbättrar blodcirkulationen. Det som verkligen gör Açai speciellt är halten av antioxidanter. Açai innehåller mellan 3-6 gånger så mycket antioxidanter som blåbär och 30 gånger mer antocyanin än ett glas rött vin.
Portioner: 2
Ingredienser
2 dl ekologisk äppelmust
1 dl frysta hallon
1 dl frysta blåbär
2 ekologiska bananer
2-3 msk acaipulver
5 st större isbitar
Topping
Granola + bär eller skivad banan.
Gör så här
Börja med att krossa isen i en mixerkanna.
Tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa till en slät konsistens.
Späd med lite vatten om den blir för tjock.
Vill du toppa med banan, använd 1,5 banan i mixern och skiva upp resterande halva till toppingen.